20 Yıldır Türkiyedeydi

Arşiv Haberler - 17-02-2021 00:00

2003 yılında Türkiye’ye gelen Alman firması Farhym Otomotiv, Türkiye’den geri çekilme kararı aldı. Farhym, Türkiye’deki özellikle seyahat ve toplu taşım otobüsleri endüstrisine yönelik, hava kanalları, bagaj sistemleri, iç aydınlatmaları, iç kaplama ve giydirmeler ile diğer iç trim uygulamalarına yönelik üretim hizmetlerinde bulunuyordu.
Gazeteci Kerim Ülker’in haberine göre, Almanya’nın en önde otomotiv şirketlerinden Hymer-Leichtmetallbau’ya ait Farhym Otomotiv Sanayi, Türkiye’den ayrılma kararı aldı. Türkiye’de iki bölgede üretim tesisi olan Farhym, hisselerinin hepsini Türk firma Makel Yatırım’a bırakıyor.
Edinilen bilgilere göre geçen yıl bu kararı alan Alman Farhym, devir konusunda 2-3 firma ile görüşmeler halindeydi.

20 YILDIR TÜRKİYE’DEYDİ
Son safhada Alman devi, Türk şirketi Makel Yalıtım ile el sıkıştıı. Rekabet Kurumu’na başvuran her iki taraf, gereken oluru alırsa ve son mutabakatı da olumlu tamamlarsa Farhym, Türk Makel yalıtım bünyesine yer alacak. Türk otomotiv endüstrisinin yakından tanıdığı Farhym, yaklaşık 20 yıldır Türkiye’de bulunuyordu.

SEYAHAT VE TOPLU TAŞIMA OTOBÜSLERİNE YÖNELİK ÜRETİM YAPIYORDU
2003’te Türkiye’ye gelen Alman devi, ticari araçların iç donanım tasarımı hususunda entegre çözümler üretiyordu. Almanya’nın İsviçre sınırındaki eyaleti Baden-Württemberg merkezli olan Hymer-Leichtmetallbau’ya ait Farhym, Türkiye’deki özellikle seyahat ve toplu taşım otobüsleri endüstrisine yönelik, hava kanalları, bagaj sistemleri, iç aydınlatmaları, iç kaplama ve giydirmeler ile diğer iç trim uygulamalarına yönelik üretim yapıyordu.

ANKARA VE ADANA’DA İKİ TESİSİ VAR
Farhym'nin ana tesisi Ankara’daki MAN Otobüs Üretim Merkezi’nin hemen yanında yer alan 10 bin metrekarelik fabrika. İkinci fabrika ise Adana’daki bin 500 metrekarelik tesis. Şirket bu iki tesisten MAN, Temsa, Isuzu, Karsan, BMC, Hyundai gibi dünyaca ünlü markalara ürün elde ediyordu. Farhym’in sahibi olan Hymer-Leichtmetallbau GmbH & Co firması ise 1962 yılında Erwin Hymer tarafından Baden-Württenberg’de bulunan Wangen im Allgau’de inşa edildi.

DÜNYA LİDERİ OLARAK TANINIYOR

1957'de tasarımcı ve uçak öncüsü Erich Bachem ile birlikte satış şirketi Eriba'yı kuran Hymer’in kurduğu şirket son açıklanan verilere göre 3 bin çalışana ve yaklaşık 1 milyar euroluk ciroya sahip bulunuyor. Hafif metal ve alüminyum işleme konusunda uzman olan firma, özellikle merdiven/iskele çözümleri alanında dünya öncüsü olarak biliniyor. Alman Farhym’in hisselerini almaya hazırlanan Makel Yalıtım şirketi de Ankara merkezli. 1997 yılında kurulan Makel Yalıtım, otomotiv, beyaz eşya, iş makinaları, inşaat ve ambalaj gibi sektörlere yönelik parçaların üretimini sağlıyor.

Günün Diğer Haberleri