Maalesef su içme konusunda çok sıkıntılıyız. Her gün sadece bir bardak su içen ya da çay kahve ve başka içecekler içtiği için su içtiğine inanan ve su içmeyen çok insan var.
*
Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli maddedir. Vücuda alınan su sindirim sisteminde emildikten sonra kana geçer. Kanın %83’ü kana geçen bu sudan oluşur.
Besinler ve oksijen, kanla hücrelere taşınır. Hücrede bir tür ‘yanma’ işlemiyle enerji oluşur ama bu yanmanın sonunda artıklar oluşur. Bu artıklar asit artıklardır. Temizlenmezlerse hücre içi asitlenir ve hücrelerin yapısı bozulur. Bu durum kalp damar hastalıklarını, diyabet-şeker, osteoporoz, mide ekşimesi ve kansere uzanan ciddi hastalıkları tetikler.İnsan yaşamının biyolojisinin düzgün ve sağlıklı işlemesi, ortamın asidik değil alkali olmasına bağlıdır. Bunu en iyi dengeleyen element¬lerden biri de sodyum bikarbonattır. İçme suyunun içinde sodyum bikarbonat olması kanın hafif alkali olmasında etkilidir.Çay, kahve ve asitli içecekler gibi sıvılar asitli içecekler grubuna girer ve vücuttaki suyun atımına sebep olduğu için bu sıvıların hiç biri suyun yerini tutamaz.
*Sular 3 gruba ayrılır; Zengin mineralli sular (Mineral içeriği 1500 mg/l’den fazla olan sular)Düşük mineralli sular (Mineral içeriği 500 mg/l’den az olan sular)Çok düşük mineralli sular (Mineral içeriği 50mg/l’den az olan sular)
*
Zengin mineralli doğal suların (sert su) içeriğinde bikarbonat, magnezyum, kalsiyum gibi vücudumuz için gerekli ve sağlığımıza çok faydalı olan elementler ve mineraller vardır. Maden suları bu grupta yer alır ve her gün 1-2 adet içilmesi tavsiye edilir.
*
Yapılan araştırmalar sert suların (zengin mineralli su) sağlık etkilerinin içerdikleri minerallere (magnezyum, kalsiyum ve bikarbonat) bağlı olduğunu ve kalp-damar sağlıklarının içmeyenlere oranla çok daha iyi olduğu göstermiştir.
*
Zengin mineralli suların ana anyonu olan bikarbonat, özellikle mide ve bağırsak fonksiyonlarını önemli oranda destekler. Midede sindirilen besinler bağırsağa geçtiğinde pankreastan bağırsağa dökülen sıvı, bikarbonatlı pankreas sıvısıdır ve vücuttaki en alkali sıvıdır. Bu sıvı sayesinde bağırsaklar mideden gelen asitlerden korunmuş olur. Bu nedenle bağırsak ve mide fonksiyonları için bikarbonat önemlidir.
*
Ülkemizde çıkan doğal kaynak suları maalesef düşük mineralli ve çok düşük mineralli sular grubunda yer almaktadır.
*
1 litre suya 1,5 gr. (yaklaşık yarım çay kaşığı) sodyum bikarbonat karıştırmak suyu alkali yapar ve suyun temizlik gücünü artırır. Sodyum bikarbonat aynı zamanda antioksidandır ve oksijen taşıma kapasitesi yüksektir.
*
SODYUM BİKARBONATIN BAŞKA BİRÇOK KULLANIM ALANI VE FAYDALARI VARDIR;
Glutensiz beslenmek zorunda olanlar (özellikle çölyaklılar) için sodyum bikarbonatlı su içmek bağırsak temizliği ve asitlerden arınmak için özellikle tavsiye edilir. Ancak kimyasal yapısında gluten bulunmayan sodyum bikarbonatın paketlenmesi esnasında herhangi bir bulaşma olmamasına özellikle dikkat edilmelidir.Sporcuların kaslarında oluşan laktik asit kramp ve ağrı oluşmasına neden olur. Spor öncesi ve spor esnasında sodyum bikarbonatlı su içmek yorulmayı geciktirir ve ayrıca kramp ve ağrıları azaltarak performansı artırmaya yardımcı olur.
Meyve ve sebzelerin üzerindeki zirai ilaç kalıntılarının giderilmesinde sodyum bikarbonat etkilidir. Meyve ve sebzeleri 1 yemek kaşığı sodyum bikarbonat karıştırılmış 1 litre suda 20 dakika kadar bekletip sonra yıkamak dış yüzeydeki ilaç kalıntılarının büyük oranda giderilmesini sağlar. (Günümüzde pestisitlerin zararları nedeni ile bir çok hastalık yaşanmaktadır.)
Diş fırçalama esnasında diş macununa az miktarda sodyum bikarbonat eklemek dişleri beyazlatmaya yardımcı olur. Sodyum bikarbonatlı su ile ağızda gargara yapmak ağızda bulunan asitleri ve bu sayede ağız kokusunu giderir. Aynı şekilde burun içini yıkamakta alerji ve zararlı bakteri ve mikroplardan arınmaya ve korunmaya yardımcı olur. Diş eti kanamalarına iyi gelir.
Sporcuların kaslarında oluşan laktik asit, kramp ve ağrı oluşmasına neden olur. Spor öncesi ve spor esnasında sodyum bikarbonatlı su içmek yorulmayı geciktirir ve ayrıca kramp ve ağrıları azaltarak performansı artırmaya yardımcı olur.
Bakliyatların bekletildiği suya 1-2 çay kaşığı sodyum bikarbonat eklenirse içindeki fitik asit ve lektin gibi soruna neden olan maddelerin giderilmesinde ve daha kolay pişmesinde etkilidir.
Çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi gözüne konulan deterjan yarı yarıya azaltılıp bir tatlı kaşığı kadar sodyum bikarbonat eklemek daha sağlıklı temizleme sağlar.
Sodyum bikarbonat iyi bir koku gidericidir. Buzdolabı içi, fırın içi, tezgah gibi alanları sodyum bikarbonatlı suyla silmek hem koku giderir hem de güvenli temizlik sağlar.
Dibi tutmuş tencere ve tavalara sodyum bikarbonat serpip su ile ıslatarak bekletmek kolayca temizlemeyi sağlar.
SU İÇMEK İÇİN SUSAMAYI BEKLEMEYİN VE LÜTFEN ÇOCUKLARINIZA ERKEN YAŞTA SU İÇME ALIŞKANLIĞI KAZANDIRIN!!
SAĞLIK İÇİN SU İÇİN, SUYU ALKALİ İÇİN…