23 Eylül 2016
Şanghay’da 6 avroya 2 yıldızlı restoranda ziyafet
6 avroya Michelin'den 2 yıldız almış restoranda yemek yiyebilmek istiyorsanız Şanghay'a gideceksiniz. Çünkü "Canton 8" restoranı bu kentte.
Liberation’da yer alan habere göre, Michelin rehberinin Çin'e tahsis edilmiş ilk sayısının basılması onuruna düzenlenen törende Şanghay kentindeki mütevazı bir restoran olan "Canton 8"in şefi Jie Ming Jian böyle bir onura sahip olmayı rüyasında görse inanmayacağını söyledi.
Michelin Rehberi'nin uluslararası direktörü Michael Ellis ise Canton 8 restoranının Şanghay'ın tipik bir gastronomi kurumu olduğunu açıkladı: "usta ellerin hazırladığı lezzetli ve kaliteli yemekler".
Canton 8'in ikramları arasında buharda pişmiş ravioli, ıstakoz gibi yemekler var. 48 Yuanlık (6 Avro) mönü, bu restoranı dünyanın en ucuz 2 yıldızlı restoranı yapıyor.
Bu arada Çin'in tek 3 yıldız verilmiş restoranı da yine, yabancı kültürlere çok açık olmasıyla tanınan Şanghay kentinde: T'ang Court. Ne var ki bu restoranın 132 Avroluk mönüsü Canton 8'inkinin 22 katı.
Önemli restoranların, sırf bir tek Michelin yıldızına ulaşabilmek için dahi on yıllar boyu uğraştıkları ve bu payeye erişmeyi nadiren başarabildikleri malum. Bir restoranın ulaşabileceği en yüksek rütbe ise 3 yıldız. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
24 Eylül 2016
Çin Dışişleri: Duterte'nin Çin ziyaretini bekliyoruz
Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte'nin Ekim ayında Çin'i ziyaret edeceği iddialarını değerlendiren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, bu gezinin bir an önce gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti.
Lu Kang, bugün düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Rodrigo Duterte'nin bir an önce Çin'i ziyaret etmesinden yana olduklarını daha önce birçok kez beyan ettiklerini hatırlatarak, iki tarafın bu konuda yakın temasta bulunduğunu ifade etti.
Japon medyasında yer alan haberlere göre, Çin'in Manila büyükelçisi, Çin'i ziyaret etmesi hususunda Rodrigo Duterte'ye tavsiyede bulundu.
Filipinler'in egemen bir devlet olduğunu belirten Lu Kang, iki ülkenin üst düzey temasları sürdürmek için müzekereyi sürdürmeleri gerektiğini söyledi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
23 Eylül 2016
Çin: Suriye'de siyasi çözümde ısrar edilmeli
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Suriye sorununun çözümü için siyasi çözümde ısrar edilerek, görüşme yoluyla fikir ayrılıklarının azaltılması ve tüm tarafların çıkarlarının göz önüne alındığı kalıcı ve sürdürülebilir çözüm aranması gerektiğini kaydetti.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, BM Güvenlik Konseyi tarafından düzenlenen Suriye sorununa ilişkin üst düzey toplantıya katıldı.
Wang Yi, başta Suriye olmak üzere Batı Asya ve Kuzey Afrika bölgesinde kaosun 5 yıldır sürdürdüğüne dikkat çekerek, bu kaosun bölge halklarına zarar vermenin yanı sıra uluslararası barış ve güvenliği ciddi biçimde olumsuz etkilediğini vurguladı.
Wang Yi, halkın yaşam koşullarının iyileştirilerek, hoşgörüye dayalı kültürün olgunlaştırılıp barış içinde bir arada yaşamaya çalışılması, BM ve Güvenlik Konseyi'nin ana kanal rolünün yerine getirilerek, çok taraflılıkta ısrar edilmesi gerektiğini ifade etti.
Suriye sorununun çözümü için BM Güvenlik Konseyi'nin başta 2254 sayılı olmak üzere ilgili kararlarının hayata geçirilmesi gerektiğine işaret eden Wang Yi, ateşkes, siyasi görüşme, insani yardım ve terörle mücadele olmak üzere 4 yolun izlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ortadoğu bölgesindeki tarafların samimi dostu olan Çin'in hiçbir özel çıkar peşinde koşmadığını, bölge halkının çıkarlarının Çin'in çıkarı olduğunu söyleyen Bakan Wang, Güvenlik Konseyi daimi üyelerinden biri olarak Çin'in üzerine düşen sorumluluğunu yerine getirerek, Ortadoğu'da barış ve güvenlik sağlanması için gereken rolü oynamaya devam edeceğini sözlerine ekledi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
23 Eylül 2016
Çin, Filistin'e desteğini yineledi
Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Başkanı Zhang Dejiang, Çin-Filistin ilişkilerinin Güney-Güney işbirliği ve Çin-Arap ilişkileri için model teşkil ettiğini söyledi.
Görüşmede Filistin'i iyi kardeş ve dost olarak niteleyen Zhang Dejiang, Filistin'de bu ülke başbakanı Rami Hamdallah ile görüştü.
Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Mısır ziyareti sırasında yaptığı Ortadoğu barış sürecinin canlandırılmasına yönelik güçlü çağrıyı anımsatan Zhang Dejiang, bu doğrultuda geleneksel dostluk ve işbirliğini istediklerini kaydetti.
Geleneğin ileri taşınması suretiyle Çin ve Filistin arasındaki tarihi bağların liderlerin öncülüğünde yeni bir safhaya geçtiğini ifade eden Zhang, yatırım, kültür ve eğitim gibi alanlarda işbirliğini geliştirmek istediklerinin altını çizdi. ,
Güney Çin Denizi konusunda verdiği açık destekten ötürü Filistin'e teşekkür eden Zhang, Çin'in Filistin halkının haklı davasını kararlılıkla desteklediğini yineledi.
Filistin sorununda Çin'in daim nesnel ve adil bir tutum takındığını ve bu tutumun muhafaza edileceğini vurgulayan Zhang, barış sürecini destekleyeceklerine ve bölgesel sorunlarda aktif rolü sürdüreceklerine dikkat çekti.
Hamdallah ise, Çin'e uzun zamana yayılan desteğinden ötürü teşekkür ederek, Filistin sorununun marjinalleştirilmemesi ve unutulmaması konusunda Cumhurbaşkanı Xi ile fikir birliği içinde bulunduklarını söyledi.
Hamdalah, Filistin'e birçok alanda siyasi koşul ortaya koymadan yardım eden Çin'in Filistin-İsrail sorununda daha büyük rol oynamasını umduklarını dile getirdi.
Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Başkanı Zhang Dejiang, İsrail ve Filistin'deki temaslarını tamamlayarak Finlandiya'ya geçti.
Zhang'ın dört ülkeyi kapsayan gezi programında son durak olarak Fransa yer alıyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
23 Eylül 2016
"İpek Yolu'nda Xinjiang" etkinliğinin üçüncüsü başladı
“İpek Yolu'nda Xinjiang" etkinliğinin üçüncüsü dün Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de başladı.
İpek Yolu güzergahında bulunan Türkiye, Almanya, Mısır, Ürdün ve Afganistan'dan onlarca şahsiyet önümüzdeki bir hafta boyunca Xinjiang'da bölgenin örf ve adetleri ile Doğu ve Batı kültürünün kaynaşmasından doğan çekiciliğe tanıklık edecek.
Etkinlik açılışına katılan Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Tanıtım Müdür Yardımcısı Wang Wulong, etkinliğin Xinjiang'daki toplumsal ve ekonomik gelişmeler, kültür, turistik yerler, yemek ve sanat gibi alanları kapsadığını hatırlatarak, objektif biçimde dünyaya açık ve modern bir yeni Xinjiang'ı göstermeyi umduklarını kaydetti.
Çin Uluslararası Radyosu Başkan Yardımcı Xia Jixuan de söz konusu etkinlikle daha geniş bakış açısıyla İpek Yolu ülkelerine Xinjiang'ın uzun tarihi, parlak kültürü ve milli dayanışmasını göstermek beklediklerini ifade etti.
Etkinliğin konuklarından Türkiye Dışişleri Bakanı Baş Danışmanı Arif Erdoğan, İpek Yolu anlayışının uygarlık çatışmasının reddi anlamına geldiğine dikkat çekerek, bu anlayışın güzergah ülkelerine ve tüm dünyaya yayılmasının ise yalnızca ticarette kendisini göstermekle kalmayıp, barışta önemli temel olduğunu kaydetti. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
22 Eylül 2016
İpek Yolu'nda finans işbirliği canlanıyor
Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Chen Yulu, Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de süren Çin-Avrasya Fuarı kapsamında düzenlenen bir finans forumunda konuştu.
Chen, bu yılın ilk 8 ayında, Çin ile "Bir Kuşak-Bir Yol" güzergahında yer alan ülke ve bölgeler arasında renminbi bazında gerçekleştirilen iki yönlü dış ödemelerin tutarının 860 milyar yuanı bulduğunu belirtti.
Çin ile toplam 21 güzergah ülkesi arasında döviz takas anlaşması imzalandığını ve bu anlaşmaların hacminin 1,4 trilyon yuane ulaştığını belirten Chen, altı ülkeye Nitelikli Yabancı Kurumsal Yatırımcı Kotası (RQFII) sağlandığını ve ilgili beş ülkede RMB bazlı işlem yapan takas bankası kurulduğunu ifade etti. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
22 Eylül 2016
Çin Başbakanı Li Keqiang, BM Genel Kurulu'na hitap etti
“Küresel tehditleri birlikte ele alalım”
Başbakan Li Keqiang, New York'ta BM 71'inci Genel Kurulu'na hitap ederek Çin'in sürdürülebilir kalkınma ve uluslararası ilişkiler gibi ana konularda aldığı tutumu açıkladı.
Li Keqiang, Çin'in "2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi"nin uygulanması ve G20 Hangzhou eylem planının yürütülmesine büyük önem atfettiğini belirterek, dünyada inovatif, kapsayıcı, dinamik ve bağlantılı bir sürdürülebilir kalkınma yapısının oluşturulması amacıyla küresel tehditlerin müştereken ele alınması gerektiğini söyledi.
BM ve Güvenlik Konseyi'nin uluslararası ilişkilerdeki liderlik rolünün desteklenmesi ve küresel yönetişim mekanizmasının iyileştirilmesi çağrısında bulunan Li Keqiang, sıcak sorunlarda siyasi çözüm istikametine sadık kalınmasını istedi.
Bu doğrultuda zıtlaşma yerine diyalog, ittifak yerine ortaklığın tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Li Keqiang, dünya ekonomisinin yüz yüze bulunduğu yetersiz talep ve yapısal daralmaya dikkat çekti.
Başbakan Li Keqiang, ekonomik sorunların çözümü için talep ayağında yönetim, arz ayağında ise reform gibi kısa ve uzun vadeli politikaların benimsenmesini önerdi.
Tüm ülkelerin makro ekonomi kararlarında sorumlu davranması ve küresel ekonomiye etkilerini hesaba katması gerektiğini ifade eden Li Keqiang, her türlü korumacılıktan kaçınılması ve dış ticaretin koruması çağrısında bulundu. Başbakan Li, bunun dünyada eşitsizliğin ve kalkınma dengesizliğinin giderilmesi ve daha canlı, sürdürülebilir, dengeli, kapsayıcı büyüme yoluna girilmesi için gerekli olduğuna işaret etti.
Çin'in 1,3 milyarlık nüfusuyla uluslararası sorumluluklarını samimiyetle yerine getirdiğini ifade eden Li Keqiang, 166 ülke ile 30 uluslararası kuruluşa 60 milyar dolar sağladıklarının, bunun yanı sıra diğer gelişmekte olan ülkeler için çeşitli alanlarda toplam 12 milyon personele eğitim verdiklerinin altını çizdi. Li ayrıca, mültecilere yönelik olarak ilgili ülke ve uluslararası örgütlere 300 milyon dolar tutarında insani yardım yapacaklarını kaydetti.
Çin Başbakanı, son olarak her bireyin özgürce yaşayacağı, kalkınma fırsatlarından yararlanacağı ve onurlu muamele göreceği daha iyi bir dünya kurmak amacıyla Çin'in reform ve dışa açılmayı derinleştirip uluslararası toplumla birlikte çalışmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
21 Eylül 2016
Çin ve BM arasında İpek Yolu işbirliği anlaşması
Çin ile BM Kalkınma Programı arasında İpek Yolu'nun canlandırılmasına yönelik anlaşma imzalandı.
Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı Xu Shaoshi ile BM Kalkınma Programı Başkanı Helen Elizabeth Clark, "Bir Kuşak-Bir Yol" inşasının ortaklaşa hızlandırılmasına ilişkin mutabakat muhtırasına imza attı.
Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'nun ilgili sorumlusu, bunun Çin hükümeti ile bir uluslararası örgüt arasında "Bir Kuşak-Bir Yol" ortak inşası konusunda imzalanan ilk hükümetler arası mutabakat muhtırası olma niteliğini taşıdığını söyledi.
Yetkili, bunun uluslararası örgütlerin "Bir Kuşak-Bir Yol" inşasına katılmasında yeni bir deneme olduğunu vurguladı.
Komisyondan edinilen bilgilere göre, Çin hükümeti ve BM Kalkınma Programı, mevcut işbirliği temelinde kendi avantajlarını değerlendirerek "Bir Kuşak-Bir Yol" inşasını hızlandıracak. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
21 Eylül 2016
Çin ve BM arasında İpek Yolu işbirliği anlaşması
Çin ile BM Kalkınma Programı arasında İpek Yolu'nun canlandırılmasına yönelik anlaşma imzalandı.
Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı Xu Shaoshi ile BM Kalkınma Programı Başkanı Helen Elizabeth Clark, "Bir Kuşak-Bir Yol" inşasının ortaklaşa hızlandırılmasına ilişkin mutabakat muhtırasına imza attı.
Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'nun ilgili sorumlusu, bunun Çin hükümeti ile bir uluslararası örgüt arasında "Bir Kuşak-Bir Yol" ortak inşası konusunda imzalanan ilk hükümetler arası mutabakat muhtırası olma niteliğini taşıdığını söyledi.
Yetkili, bunun uluslararası örgütlerin "Bir Kuşak-Bir Yol" inşasına katılmasında yeni bir deneme olduğunu vurguladı.
Komisyondan edinilen bilgilere göre, Çin hükümeti ve BM Kalkınma Programı, mevcut işbirliği temelinde kendi avantajlarını değerlendirerek "Bir Kuşak-Bir Yol" inşasını hızlandıracak. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
20 Eylül 2016
“Çin-ABD ilişkilerinin güçlenmesi dünyanın beklentisi”
New York'ta dün ABD Başkanı Barack Obama'yla görüşen Başbakanı Li Keqiang, ikili ilişkilerin güçlendirilmesinin iki ülke halklarının temel çıkarlarına uygun düştüğü gibi uluslararası toplumun ortak beklentisi olduğunu söyledi.
Li Keqiang, Çin'in, ABD'yle ikili, bölgesel ve küresel düzeyde çeşitli alanlardaki işbirliğini derinleştirmeye, ekonomi, ticaret, ordu, yargı, terörle mücadele, siber güvenlik ve kültür gibi alanlardaki işbirliğini genişletmeye hazır olduğunu kaydetti.
İkili ilişkilerin sürekli, sağlıklı ve istikrarlı gelişmesine yeni güç katılmasının önemine dikkat çeken Li Keqiang, Kore Yarımadası, iklim değişikliği gibi önemli uluslararası sorunlardaki eşgüdümün güçlendirilmesi gerektiğini de belirtti.
Ekonomi ve ticaret işbirliğinin ikili ilişkilerin itici gücü olduğuna dikkat çeken Li Keqiang, tarafların yatırım anlaşmasına ilişkin görüşmelerin bir an önce tamamlanmasını hızlandırarak, karşılıklı olarak piyasa girişini genişletip şirketlere daha iyi işletme ve işbirliği ortamı sağlaması gerektiğini vurguladı.
Li Keqiang ayrıca, ekonomik ve ticari anlaşmazlıkların uygun şekilde ele alınarak, bu alanlarda ikili ilişkilerin gereksiz sorunlara takılmasının önlenmesi gerektiğini ifade etti.
Li Keqiang, ABD'den ileri teknoloji ürünlerinin Çin'e ihracatına uygulanan sınırlamaları gevşetmesini beklediklerine dikkat çekti.
Çin'in Tayvan ve Tibet sorunlarındaki ilkeli tutumunu yineleyen Li Keqiang, ABD'den ilgili sorunları uygun şekilde ele almasını umduklarına işaret etti.
Kore Yarımadası sorununa değinen Li Keqiang, Çin'in öteden beri yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması, yarımadada barış ve istikrarın korunması, sorunun diyalog ve istişare yoluyla çözülmesinde ısrar ettiğini yineledi.
Li Keqiang, Güvenlik Konseyi'nin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin gerçekleştirdiği son nükleer denemeye verdiği tepkiyi desteklediklerini, tarafların gerginliği tırmandırıcı eylemlerden kaçınmasını beklediklerini ve ABD'nin Kore Cumhuriyeti topraklarına THAAD füze sistemi konuşlandırmasına karşı çıktıklarını kaydetti.
ABD Başkanı Obama ise, ikili ilişkilerde istikrarın korunmasının, iki ülke ve dünya için önemli olduğunu, ABD'nin ikili ilişkilerin güçlü ve sürdürülebilir gelişmesini beklediğini kaydetti.
Ekonomik ilişkilerin ikili ilişkilerin istikrarlı unsuru olduğunu belirten Obama, Çin'deki reform sürecini desteklediklerini ve ikili yatırım anlaşmasına ilişkin görüşmelerde olumlu gelişme kaydedilmesini hızlandıracaklarını söyledi.
Obama ayrıca, ABD'nin tek Çin politikasının değişmeyeceğini yineledi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
20 Eylül 2016
Çin mülteci sorununda gerekli sorumluluğu üstlenecek
Çin Başbakanı Li Keqiang, büyük bir gelişmekte olan ülke konumundaki Çin'in, kendi gücüne uygun sorumluluk üstlenmeye hazır olduğunu vurguladı.
Çin Başbakanı dün sabah New York'ta 71. BM Genel Kurulu kapsamında yapılan mülteci ve göçmen akımına ilişkin üst düzey toplantıda konuştu.
Li konuşmada, Çin'in bir dizi insani önlem alarak ilgili uluslararası kuruluşlar ve gelişmekte olan ülkelerle mülteci ve göçmenler konusunda üçlü işbirliğini aktif olarak ele alacağını ifade etti.
Bu yıldan itibaren, mülteci ve göçmen akımları sorunu birçok ülkeyi rahatsız eden küresel sıcak meselelerden biri olmakla kalmayıp, aynı zamanda 71. BM Genel Kurulu'nda odak sorunlarından biri haline geldi. Çin Başbakanı Li Keqiang, mülteci ve göçmen sorununun dünya barışı ve kalkınmasına bağlı olduğunu ve bölgesel istikrarı etkilediğini dile getirdi. Çok sayıda mülteci ve göçmenin ortaya çıkmasının, bir dizi siyaset, ekonomi, toplum ve güvenlik sorununa neden olduğunu hatırlatan Li, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şimdi dünya genelinde mültecilerin ve göçmenlerin sayısı hem çok fazla hem de hızla artıyor. Bu geçmişte onlarca yıl hiç görülmemişti. İlgili ülkelerin kalkınmasına yönelik mülteci ve göçmen meselesi, bölgesel barış ve istikrara tehdit oluşturup küresel ekonominin toparlanmasını geciktirerek uluslararası düzeni etkilemenin yanı sıra, terörizme imkan da getirdi."
Başbakan Li, mülteci sorununun çözülmesinde tarih faktörü ve çeşitli ülkelerin somut durumunun göz önüne alınması ve sorumluluk üstlenilmesi gerektiğini vurguladı. Mülteci meselesinin çözüme getirilmesinin, hem BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Göçmen Örgütü gibi uluslararası kurumların eşgüdüm rolüne, hem de mültecilerin kaynaklandıkları ülkelerin çabalarına dayandığını belirten Başbakan sözlerine şöyle devam etti:
"Mültecilerin ve göçmenlerin kaynak ve hedef ülkeleri, kendi kabiliyetlerine göre uygun bir şekilde rol oynamalı. Şimdi en acil görevimiz, sermaye ve malzeme toplanarak mültecilerin temel yaşamının güvence altına alınması. Bunun dışında, meşru göçmen kanallarının daha da genişletilmesi, insan kaçakçılığı ve terörizmle mücadele edilmesi lazım."
Li Keqiang, büyük bir gelişmekte olan ülke konumundaki Çin'in, büyük çaplı mülteci ve göçmen akımının çözülmesinde kendi gücüne uygun sorumluluk üstlenmeye hazır olduğuna vurgu yaptı. Çin Başbakanı şöyle konuştu:
"Çin, öteden beri mülteci ve göçmen meselesinin çözülmesine büyük önem vererek aktif bir şekilde katılıyor. Hatta geçmişte sıkıntı çektiğinde de yardım elini uzattık. Şimdi, Çin, ekonomik kalkınmada büyük ilerlemelere imza attı, ancak yine gelişmekte olan ülkelerden biri. Buna rağmen, Çin, kendi gücüne uygun sorumluluk üstlenmeye hazır. Bu ahlaki bir eylem."
Başbakan Li Keqiang, bir dizi insani önlem alacak olan Çin'in aynı zamanda ilgili uluslararası organ ve gelişmekte olan ülkelerle mülteci ve göçmen sorunu üzerinde üçlü işbirliği yolunu arayacağının altını çizdi.
Li Keqiang, uluslararası toplumun mutabakat yoluyla küresel mülteci ve göçmen akımı sorununun kapsamlı ve kalıcı şekilde çözülmesine çalışmasını beklediklerini sözlerine de ekledi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
20 Eylül 2016
Çin BM kuruluşlarına bağışı artıracak
Çin, 2020 yılında BM çatısı altındaki kuruluşlara yaptığı toplam bağışı 100 milyon dolar arttıracağını açıkladı.
BM Genel Kurulu 71'inci Oturumu'na katılmak üzere New York'ta bulunan Çin Başbakanı Li Keqiang, dün sürdürülebilir kalkınma konusunda düzenlenen bir yuvarlak masa toplantısına başkanlık etti.
Li, toplantıda, 2020 yılında Çin'in BM kuruluşlarına yaptığı toplam bağışları 2015 yılına kıyasla 100 milyon ABD Doları arttıracağını söyledi.
Hükümet olarak "Küresel AIDS, Tüberküloz ve Malaria'yla Savaş Fonu"na bağışları gelecek üç yıl içinde 18 milyar dolar arttıracaklarını ilan eden Başbakan Li, Çin'in girişimiyle kurulan Güney-Güney İşbirliği ve Çin-BM Barış ve Kalkınma Fonu'nun bu yıl sonuna kadar resmen hizmete gireceğini, bu fon kapsamında kurulan akademinin de ilk öğrencilerini kabul edeceğini belirtti.
"Çin, sürdürülebilir kalkınmanın ilerletilmesi için yılmadan çaba sarf etmeye ve bu alanda uluslararası toplumla işbirliğine aktif şekilde katılmaya devam edecek" diyen Başbakan Li, sürdürülebilir kalkınmayı "tüm dünyanın ortak davası" olarak niteledi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
20 Eylül 2016
Çin dünyanın en büyük kentini (supercity) kuruyor
Dünyanın, Pekin'i ve komşu Tianjin'i bütünleştiren en büyük kentinde 130 milyon kişinin yaşaması öngörülüyor. Pekin yerel yöneticileri, kendi kurguları için Şanghay/Yangtse Deltası ve Guangzhou Bölgesi ile yarışabilir ölçüleri gözetiyor.
Washington Post’un haberine göre, yeni süperkent, ABD'nin Kansas eyaleti kadar bir alan kaplayarak, ufak bir Avrupa ülkesi yüzölçümüne sahip olacak. Bu boyutları, Pekin dışında her yönde göğe yükselen beton gökdelenleri görünceye kadar tasavvur etmek olanaksız. Başkenti çevreleyen bu uydu kentlerin her biri planlanan "megalopolis"in birer parçası.
Yanjiao da bunlardan biri. Pekin'in 35 km kadar doğusunda bir köy iken şimdi 750.000 kişi barındırıyor. 34'er katlı bir düzine binanın yanında, ömrünün 60 yılını buralarda küçük bir çiftlikte geçirmiş olan Zhang Shuying, şu anda ikamet ettiği 25 katlı evin tam da ailesiyle bir zamanlar sebze yetiştirdiği yerde bulunduğunu söylüyor.
Kurulmakta olan bir başka uydu kent olan Pekin'in güneyindeki Jinjin'in girişinde ise inşaat sahipleri kentteki satılık daireleri tanıtan broşürler dağıtıyorlar. Anlaşılan o ki, buralar kısa süre sonra tanınmaz halde olacak. "Bütünleşmiş" kentlerin oluşturacağı "supercity" belki de bölgenin üretim/yerleşimi açısından en akılcı çözüm olacak. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
19 Eylül 2016
“Kanada ile Çin arasında daha sıkı işbirliği potansiyeli mevcut”
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Çin'in iki yıldır hapiste tuttuğu bir Kanadalıyı serbest bırakması üzerine, Çin ile ülkesi arasında daha sıkı ve istikrarlı bir işbirliği potansiyeli olduğunu belirtti.
New York Times’ın haberine göre, casusluk suçlamasıyla iki yıldır Çin'de tutuklu bulunan Kanada uyruklu Kevin Garrett, Kanada Başbakanı Trudeau'nun Çin'e yaptığı resmi ziyaretin hemen sonrasında serbest bırakılıp ülkesine iade edildi. Kevin Garrett’in serbest bırakılmasının Çin Başbakanı Le Keqiang'ın gelecek haftaki Çin ziyaretinin de hemen öncesine rastlaması dikkat çekti.
Kanada'nın daha çok Çin yatırımına hazır olup olmadığı konusunda Kanada Başbakanı böylece olumlu görüş bildirmiş oluyor. Çin'in bir süredir Kanada ile daha az kural içeren bir dış ticaret ve yatırım rejimi talep ettiği biliniyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
19 Eylül 2016
5. Çin-Avrasya Fuarı Xinjiang'da düzenlenecek
Çin-Avrasya Fuarı 5.’si Çin'in kuzeybatısındaki Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nde düzenlenecek.
57 ülke ve bölgeden 2 bin 192 şirketin katılım sağlayacağı fuar, Xinjiang'ın Urumçi kentinde Salı günü açılacak. Fuar organizatörünün açıklamalarına göre, bu yılki etkinliğe rekor bir rakamla 3 bin 500 alıcının katılması bekleniyor.
6 günlük uluslararası fuarda düzenlenecek 15 üst düzey katılımlı forum ve etkinlikte, Avrasya coğrafyasından 200 devlet başkanı ve üst düzey yetkilinin hazır bulunacağı da bildirildi.
14 metrekarelik alana kurulan fuarda, yatırım işbirliği, tekstil ve giyim, tarım ve gıda, şarap, yeşim taşı gibi temalı bölümler de yer alıyor.
4. Çin-Avrasya Fuarı'nda Çinli şirketlerin yabancı yatırımcılarla imzaladığı ticari sözleşmelerin hacmi 6 milyar ABD Doları'nı bulmuştu. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
18 Eylül 2016
Çin'den Avrupa Parlamentosu’na tepki
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lu Kang, Avrupa Parlamentosu'ndan üst düzey yetkililerin Dalay Lama'yla görüşmesine Çin'in kararlılıkla karşı çıktığını belirtti.
Lu Kang, bu yanlış davranışın, Avrupa Birliği'nin Tibet'le ilgili tutumuna ve bu konuda Çin'e verdiği taahhütlere aykırı olduğunu vurguladı. Sözcü Lu, Çin'in bu konuda eli kolu bağlı kalmayacağını da belirtti.
Lu Kang, Avrupa Parlamentosu yetkililerinin bu gibi yanlış girişimlerde ısrar ederek, Çin'in çıkarlarına ve iki meclis arasındaki iletişimde siyasi temele ciddi şekilde zarar verdiklerini kaydetti.
Sözcü Lu, Avrupa Parlamentosu'nun tutumu değiştirerek olumsuz etkilerin giderilmesi için etkin önlemler alması arzusunu dile getirdi.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Sculz ve Dışişleri Komitesi Başkanı Elmar Brook, Çin'in yoğun itirazlarına rağmen, kısa süre önce Avrupa Parlamentosu'nu ziyaret eden 14. Dalay Lama'yla görüştü. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
18 Eylül 2016
Çin'in ekspres kargo sektöründe büyüme
Çin'in ekspres kargo sektörünün ilk sekiz ayda istikrarlı şekilde büyüdüğü bildirildi.
Yavaşlayan ekonomiye rağmen internet üzerinden alışverişin popülaritesini koruduğu Çin'de kargo hizmetleri sektörü de istikrarlı şekilde büyümeye devam ediyor.
Çin Posta Ofisi'nin internet sitesinde yapılan açıklamaya göre, Çin'de ekspres kargo sektörünün geliri, ilk sekiz ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43 büyüyerek, 234 milyar 360 milyon yuana (35 milyar 500 milyon ABD Doları) ulaştı.
Ocak-Ağustos döneminde toplamda 18 milyar 270 milyon kargo gönderildi, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 arttı.
Çin, iç tüketimi artırma hamlesiyle 2020'ye kadar kargo sektörünün gelirini neredeyse dört katına çıkarmayı hedefliyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
18 Eylül 2016
Urumçi'de İpek Yolu Kadınlar Forumu
5. Çin-Avrasya Fuarı kapsamında ilk kez organize edilen İpek Yolu Ülkeleri Kadınlar Forumu yarın Urumçi'de düzenlenecek.
Foruma Çin, Fransa, İran, Ermenistan, Endonezya, Tayland, Vietnam ve Rusya gibi İpek Yolu güzergahındaki 19 ülke ve Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'dan (CICA) temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yüzden fazla kişi katılacak.
Forumun teması "Kadınların İnovasyon-İstihdam Fırsatları ve Meydan Okumalar" olarak belirlendi. Forumun teması, G20 Kadın Konferansı'nda ileri sürülen fikir ve önerilerden esinlenerek oluşturuldu.
Forumda kadınların toplumsal gelişmeye katılmaları, kadınların istihdam ve inovasyonu, özellikle İpek Yolu Ekonomik Kuşağı güzergahındaki ülkelerde yaşayan kadınların ekonomik gelişmede aktif rol oynamalarının teşvik edilmesi konuları ele alınacak. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
18 Eylül 2016
BM Genel Kurulu'nda kalkınmaya odaklanılacak
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 71.dönem oturumları başladı. Bölgesel ve küresel sorunların görüşüleceği oturumların ana gündeminde kalkınma konusu yer alıyor.
Çin'in önerisiyle düzenlenecek "2030 sürdürülebilir kalkınma programının hayata geçirilmesi" konulu oturuma Çin Başbakanı Li Keqiang başkanlık edecek. Çinli Başbakan oturumda, Çin'in kalkınma anlayışı ve başarıları ile küresel kalkınmayı hızlandırmayı amaçlayan yeni önlemleri anlatacak.
Başbakan Li'nin başkanlık edeceği oturumda Çin, G20 Hangzhou Zirvesi'nin ardından bir kez daha uluslararası toplumun kalkınma konusuna odaklanmasını sağlayacak.
2030 Sürdürülebilir Kalkınma Programı, BM'nin son yıllarda sağladığı en önemli başarılardan biri olarak kabul ediliyor. Geçen yıl BM'nin kuruluşunun 70. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen bir dizi zirvede katılımcı liderler, 17 kategoride 169 somut hedefi kapsayan program kabul etti.
Çin de 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Programı'nı hayata geçirmek için adımlar atmaya başladı. Çin'in bu alandaki en büyük adımı bahsi geçen programı ülkenin "13. Beş Yıllık Kalkınma Planı"na dahil etmesi oldu.
Ekonomik kalkınma, yoksulluğun bitirilmesi ve kadın-erkek eşitliğinin sağlanması dahil olmak üzere birçok alanda elde ettiği başarılarla uluslararası toplumun da dikkatini çeken Çin hükümeti, ayrıca kalkınma projelerini temsil eden "Bir Kuşak-Bir Yol" inisiyatifini ortaya koydu. İnisiyatif ile tüm dünyada, özellikle gelişmekte olan ülkelerde kapasite inşasının arttırılması, teknoloji seviyesinin yükselmesi ve uluslararası yatırım ve ticaretin kolaylaştırılması hedefleniyor.
Dünyanın yarısından fazlasını oluşturan ve yoksulluk sınırı altında bulunan halkların yaşadığı 65 Asya, Avrupa ve Afrika ülkesi ve bölgesini kapsayan "Bir Kuşak-Bir Yol" inisiyatifi sayesinde kalkınma hedefinin gerçekleşmesi de hızlandırılabilecek.
"Çin'in stratejileri, BM 2030 kalkınma programını destekliyor"
BM Ekonomik ve Sosyal İşler Birimi'ne bağlı Kalkınma Politikası Araştırma Dairesi Başkanı Hong Pingfan, "Bir Kuşak-Bir Yol" projesi de dâhil Çin'in tüm kalkınma stratejilerinin, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Programı'nı destekler nitelikte olduğunu söyledi.
Hong, "Bir Kuşak-Bir Yol" inisiyatifiyle amaçlanan altyapı tesislerinin inşası planının, yoksul nüfusun azaltılması ve kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına yardımcı olduğunu kaydetti.
Çin Başbakanı Li Keqiang, 18-28 Eylül günleri arasında New York'ta bulunan BM Genel Merkezi'nde düzenlenecek BM 71. Genel Kurulu Üst Düzey Toplantısı'na katılacak ve ardından Kanada ile Küba'yı ziyaret edecek. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)