İstanbul Barosu hükümetin sokak hayvanları ile ilgili mücadelede getireceği uygulamaya itiraz etti. Yapılan açıklama da şöyle denildi:
Can dostlarımızın sesi olmaya, haklarını savunmaya devam edeceğiz!
Sokak köpekleri “uyutulması” adı altında katledilmesi anlamına gelen düzenlemenin karşısındayız.
Ülkemizde yıllardır devam etmekte olan sokak hayvanı nüfusunun kontrol altına alınmasıyla ilgili tartışmanın, “uyutma” adı altında köpeklerin öldürülmesini içeren katliam çağrılarına dönüştüğünü üzülerek görmekteyiz.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. Maddesinde yapılması planlanan değişiklikle sokak hayvanlarının toplanarak hapsedilmesi, sahiplendirilmezlerse öldürülmesi amaçlanmaktadır. Böyle bir yasal düzenleme teklifler hukuka, vicdana ve kültüre aykırıdır.
Çözüm hayvanları katletmek değil, kısırlaştırmaktır.
Yerel yönetimler; kısırlaştırma, bakımevi açma, bakımevlerindeki hayvanların bakım ve tedavileri hususunda sorumluluklarını yerine getirmelidirler.
Öte yandan belli bir dönem sahiplenilen hayvanları kısırlaştırmaksızın sokağa terk eden, mevcut hayvan nüfusu devam etmekteyken sürekli olarak hayvan üreten vatandaşlara adli ve idari yaptırım uygulanmalıdır.
Bu hususların yerine getirilmesi noktasında görevini yapmayan yöneticiler, tüm bedeli hayvanların canlarıyla ödemesini istemektedirler.
Katletmek yerine yaşatmak ilkesiyle hareket edilmelidir!
Yaşam alanları insan eliyle daraltılan, açlığa ve şiddete maruz kalan sokak hayvanlarının sağlıklı bir çevrede yaşaması için ödenek ayrılması ve gerekli düzenlemelerin yapılması talebimizdir.
Sokak hayvanlarının haklarına ilişkin sorunların görmezden gelinmesine izin vermeyeceğiz. Tüm masum canların yaşam hakkına karşı yapılan her türlü algı ve teklife karşı mücadelemizi sürdüreceğiz!
İstanbul Barosu her canlının sesidir, her canlının yaşam hakkının savunucusudur.
#SokakHayvanlarıSahipsizDeğildir
İSTANBUL BAROSU