Gümüşhane’nin dut mevsimine girmesiyle birlikte kırsal alanlarda ve köylerde geleneksel pestil üretimi başladı. Özellikle Tekke beldesi ve çevresinde dut ağaçlarının meyve vermesiyle birlikte kara kazanlar yeniden kaynamaya başladı.
Şehrin en önemli ekonomik gelir kaynaklarından biri haline gelen pestil ve köme üretimi modern tesislerde sürdürülse de, Gümüşhane’nin köylerinde hala atadan kalan usullerle üretim devam ediyor. Sabahın ilk ışıklarıyla toplanan dutlar, kara kazanlarda pişirilip “herle” haline getiriliyor. Sonrasında bezlere serilip kurutulan bu geleneksel lezzet, kış aylarında çerez olarak tüketilirken aynı zamanda ev ekonomisine de katkı sağlıyor.
30 yılı aşkın süredir pestil üreten Tekke beldesinden Sakine Demirkıran, “Herle pişmezse pestil çıkmaz. Kalın pestil kuruyamaz, ince pestil bezden ayrılmaz” diyerek işin püf noktalarını aktardı.
2004 yılında coğrafi işareti alınan Gümüşhane pestili, bugün yılda 5 bin tondan fazla üretilerek Türkiye ve dünyanın birçok noktasına ulaştırılıyor.