Palandöken, “Emekli Olmak İsteyen Bağ-Kurlunun Prim Borçlarını Ödemesi İçin Kredi Verilmeli”

Arşiv Haberler - 02-02-2020 00:00

-“90 Bin Bağkurlu Emeklilik Bekliyor”-“2011 Yılında Esnafımıza Emeklilik Kredisi Çıkarılmıştı”-“Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Protokol Yapmasını Bekliyoruz”

ANKARA- Meclis’ten kabul edilen Vergi Barışı veya Borç Yapılandırması olarak kısaca adlandırdığımız Kanunun yürürlüğe girmesiyle milyonlarca vatandaşın bu fırsattan yararlanacağını ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Her kesimden milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yasa Meclis’te kabul edildi. Yürürlüğe girdiğinde 300 milyar liralık bir borç yapılanacak. Sadece Sosyal Güvenlik Prim borcu 72 milyar lira. Maalesef Bağ-Kurluların büyük çoğunluğunun bu borçlarını rahatlıkla ödeyebilecek durumları yok. Şuan emekliliği gelmiş prim borçlusu 90 bin Bağ-Kurlu var. Emekliliği gelip de prim yapılandırması yapacaklar için emekli maaşına bağlı düşük faizli kredi vermelidir” dedi.
    

 

“BORCUNU KAPATSA EMEKLİ OLACAK”
    

 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’na çok önemli bir görev düştüğünü belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yasa yürürlüğe girdiğinde prim borçları olması nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanamayan esnaf ve sanatkarımıza emeklilik imkanı sağlanacaktır. Ancak mali açıdan yeterli imkana sahip bulunmayanların böyle bir imkandan yeterince yararlanması için kredi verilmesi gerekmektedir. 2011 yılındaki 6011 sayılı yasadan 5 bin 677 kişi prim borcunu peşin ödeyerek, 61 bin 571 kişi de Ziraat Bankası’ndan kredi kullanarak toplam 67 bin 248 kişi emeklilik hakkı kazandı. Bu yılda kapsamda olan 90 bin Bağ-Kur'lunun emekli olabilmesi için bankalardan alınacak ve emekli maaşından ödenecek düşük faizli kredinin çok yardımı olacaktır. Geçmiş yıllardaki gibi emekliliği gelmiş Bağ-Kurluların kredi kullanabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın uygun göreceği banka yada bankalar ile protokol yapmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

 

 

PALANDÖKEN, “TİCARİ ARAÇLARIN ÖTV’SİZ YENİLEME İÇİN VERİLEN SÜRE ÇOK KISA”
    

-“FABRİKALAR ARAÇ YETİŞTİREMEZ”
-“HAKKANİYET AÇISINDAN 3 YILA ÇIKARILSIN”
-“ARAÇLARINI YENİLEMEK İSTEYENLERE KREDİ VERİLSİN”

ANKARA – Ticari araçların ÖTV’siz değişimine yönelik Hükümetin Meclis’e gönderdiği tasarıyı değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Tasarıda ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, kamyon, kamyonet ve özel halk otobüsünün ÖTV’siz yenileme süresi 30 Haziran 2017 tarihi belirlenmiş. Eğer araç yenileme süresini 3 yıla yayarlarsa daha faydalı ve hakkaniyetli olacak hem de otomobil fabrikaları yeterince araç üretebileceklerdir” dedi.  
  

 

 -“ÖTV DÜZENLEMESİ SEKTÖRÜ HAREKETLENDİRİR”
    

 

ÖTV’siz araç yenileme hakkının her 3 yılda bir olmak üzere verilmesi halinde tüm ticari araçların bu imkândan yararlanmasını beklediklerini ifade eden Bendevi Palandöken, “Bu da yüzbinlerce aracın yenilenmesi demek. Otomotiv sektörüne yan sektörlerle beraber milyarlarca liralık bir katkı sağlar. Fakat süre çok kısa. Bu kadar kısa sürede otomotiv fabrikaları araç üretemeyeceği gibi daha birkaç yaşında taşıtı olan esnaflarda araçlarını yenileme hakkını kullanamayacaklar. Bu nedenle süre 3 yıla yayılırsa hakkaniyet açısından da ekonomiye sağlayacağı katkı açısından da olumlu olacaktır” diye konuştu.
    

 

“ARAÇLARINI YENİLEMEK İSTEYENLERE KREDİ SAĞLANMALI”
    

 

Tasarının Meclis’te kabul edilip, yasalaşması sonrasında aracını yenilemek isteyen ancak mali imkânı olmayan şoför esnafı için kredi sağlanmasının önemine işaret eden Palandöken, “Şoför esnafımız geçimini sağlamak için mücadele ediyor. Araçlarını ÖTV’siz değiştirme imkânı verildiğinde, mali imkânları olmayan şoför esnafımıza KOSGEB ve Halk Bankası’nın uygun kredi sağlaması durumunda uygulamadan yararlanacak esnaf sayısı artacaktır” dedi.
    

“TASARIYA HURDA ARAÇ ALIMIDA EKLENMELİ”

Ticari araçların ÖTV’siz değiştirilebilmesi için     Meclis’e gönderilen Tasarı ’ya ÖTV indiriminin hurda teşviki ile desteklenmesi halinde sonuçlarının çok olumlu olacağını söyleyen Palandöken, “Araç sahibi elindeki hurda aracından dolayı ek gelir elde eder, yeni araç için bir miktar kaynak olur, otomotiv sektöründe büyük bir canlanma görülür, sanayinin hurda ihtiyacı karşılanır, 10 yılda 68 milyar Dolar olan hurda ithalatı azalacağı için cari açık azalır, döviz kurları düşer, ekonomik büyüme artar” diye belirtti.

 

 

 

Günün Diğer Haberleri