Hâk ile sabır dileyip bize gelen bizdendir.
Akıl – Ahlâk ile çalışıp bizi geçen bizdendir.
Ahi Evran Veli
13. Yüzyılda Ahi Evran Veli'nin öncülüğünde temelleri atılan Ahilik, Anadolu'da birlik, beraberlik ve refahın sağlanmasına, toplumsal düzenin tesis edilmesine öncülük etmiştir. Ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri günümüzde de esnaf ve sanatkârlarımıza yol göstermektedir.
Anadolu toprakları, Ahilik gibi kendinden sonraki zamanları aydınlatan, etkileyen ve biçimlendiren bir hayat üslubunu ortaya çıkarmıştır. Ahilik, Anadolu’ da birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin mayasını oluşturmuş, 13 üncü yüzyıldan 19 uncu yüzyıla dek Anadoluda Balkanlarda ve Türkistan’ da yaşayan Türk Halkının sanat ve meslek alanında yetişmesini ve ahlaki yönden gelişmesini sağlamıştır.
Birlik, beraberlik ve kardeşlik gibi önemli değerleri içerisinde barındıran, meslek etiğinin ve çalışma prensiplerinin temelini oluşturan Ahilik kavramı; dünyada eşi benzeri bulunmayan Türk kültürüne özgü önemli bir kültürel birikimdir. Ahilik, sanat ve meslek yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken, ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel özelliklerini belirlemiştir.
Bugün modern çağdaki ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite standartları olarak ifade edilen birçok terimin temeli Ahilik Teşkilatı çatısı altında oluşturulmuş ve yüzyıllar öncesinde Anadolu topraklarında hayat bulmuştur. Ahilik Teşkilatının yardımlaşma ve dayanışma gibi temel prensiplerini kendine şiar edinen esnaf ve sanatkârlarımız, ihtiyaç sahibi olanlara her zaman destek olmuştur.
Yüzyıllar boyunca ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan gelişimimizi sağlayan Ahilik Teşkilatının dünya kültürüne ve ticaret literatürüne büyük katkıları olduğu gibi, milli birlik ve beraberliğimizin de teminatlarından birisi olmuştur. Günümüzde, esnaf ve sanatkârların oluşturduğu kurumlar, ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerinden yararlanmakta, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedir.
Asırlar öncesinden bugüne uzanan, yeni nesillerin yoluna da ışık tutacak olan Ahilik geleneği, 2023 - 2053 - 2071 hedeflerine güvenli ve istikrarlı adımlarla yürüyen ülkemizin manevi muhafızı ve sağlam yapı taşlarından biri olmaya devam edecektir.
Kovid-19 salgını ile sağlık, ekonomi ve diğer alanlarda tüm insanlığın sınandığı bu günlerde, dayanışma ve yardımlaşma üzerine inşa edilen Ahilik geleneğinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılmıştır.
Bu sürecin günümüzün Ahileri olarak kabul ettiğimiz esnaf ve sanatkarlarımız üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek için gereken acil tedbirler Ticaret Bakanlığımız ve ilgili kuruluşlarca süratle alınmış, alınmaya devam edilmektedir.
Bu yıl Ahilik Haftası’nın 35 incisini kutlayacağımız ilimizde; “Yılın Ahisi” seçilen Sayın Kadir Şaş’ı “Yılın Kalfası” seçilen Sayın Samet Yaşar Derelii’yi ve “Yılın Çırağı” seçilen Sayın Cemil Özan’ ı tebrik ediyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle emek ve alın terini vatanseverlik duygularıyla birleştiren yaptıkları üretim, sağladıkları istihdamla ekonomik büyümeye katkı veren, sosyal istikrarı ayakta tutan ve refahın tabana yayılmasını sağlayan esnaf, sanatkâr ve tacirlerimizin Ahilik Haftası'nı kutluyor kendilerine bol ve bereketli kazançlar diliyorum.
Mürsel YAŞAR - Ticaret İl Müdürü