Karadeniz Teknik Üniversitesinin yürüttüğü kapsamlı araştırma, bölgedeki dört önemli gölün plastik kirliliği nedeniyle ciddi baskı altında olduğunu ortaya koydu. 2022–2024 yıllarını kapsayan çalışmada Borçka, Muratlı, Torul baraj gölleri ve Uzungöl’de toplam 52 bin 666 adet katı atık tespit edildi. Atıkların yüzde 60’tan fazlasını tek kullanımlık şişe, paket ve poşetlerden oluşan plastikler oluşturdu.

Araştırmayı yürüten Prof. Dr. Kadir Seyhan, göllerdeki insan etkisinin belirgin olduğunu, balıkçılık, turizm ve yerleşim baskısının atık yoğunluğunu artırdığını belirtti. Özellikle Borçka Baraj Gölü, çalışma boyunca en yüksek atık yoğunluğuna sahip bölge oldu.

Mevsimsel olarak ise sonbahar döneminde metrekareye düşen atık miktarının en yüksek seviyeye ulaştığı kaydedildi. Yağışların artmasıyla yüzey akışı ve dere taşıntıları atık yoğunluğunu yükseltti.

Prof. Seyhan, iç su ekosistemlerinin plastik atıklardan ciddi şekilde zarar gördüğünü ve biyolojik çeşitliliğin tehlike altında olduğunu vurguladı. Seyhan, tek kullanımlık plastiklerin daha sıkı düzenlemelerle kontrol altına alınması, turizm ve balıkçılık faaliyetlerinin ise daha sıkı denetlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Araştırma ekibinde Doç. Dr. Koray Özşeker ve Doç. Dr. Yahya Terzi de yer aldı.

 

Advert