31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü öncesi açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Füsun Ülger, tütün kullanımının başta akciğer hastalıkları olmak üzere birçok ölümcül hastalığın ana nedeni olduğunu söyledi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her yıl 8 milyon kişi sigara kullanımına bağlı hastalıklardan, 1.2 milyon kişi ise pasif içicilikten hayatını kaybediyor.
Sigaranın neden olduğu hastalıklar arasında KOAH, akciğer kanseri, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, diğer organ kanserleri ile kalp ve damar hastalıkları yer alıyor. Üstelik sigara kullanmayan bireyler de pasif içicilik yoluyla bu hastalıklarla karşı karşıya kalabiliyor.
Akciğer kanseri vakalarının yüzde 90’ının sigara içenlerde görüldüğüne dikkat çeken Ülger, özellikle üç haftadan uzun süren öksürük, balgam (kanlı da olabilir) ve nefes darlığı gibi belirtiler yaşayan kişilerin mutlaka hekime başvurmaları gerektiğini ifade etti.
Tütün bağımlılığıyla mücadelede erken farkındalık ve doğru bilgilendirme hayati önem taşıyor. Uzmanlar, sigarayı bırakmak isteyen bireylerin profesyonel destek almalarının başarı şanslarını artırdığını belirtiyor.
Gündoğumu Gazetesi
www.gundogumu.com