Hiç kuşku yok ki Suriye sorunu Ortadoğu barışı ve bölgenin geleceği adına baş ağrıtan sorunlar dizininde ilk sıradaki yerini korumaya devam ediyor.
Sorunun çözümü için ve artan terör saldırılarını önleme adına öteden beri Türkiye’nin mevcut Şam rejimi ile uzlaşı arayışına ayak diretmesinin ardından gelinen noktada yeniden uzlaşı anlayışı ile ilgili gelişmeler siyaset kulislerini de hareketlendirdi.
Her gün Suriye konusu ve mülteci sorununa yeni bir yorum eklenirken geliniz Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu’nun ders nitelindeki twetlerini birlikte okuyalım.
Aynı zamanda akademisyen olan Babüroğlu’nun Suriye sorunu ve mülteci konusundaki düşünceleri bu konuda yeni bir sayfa için anahtar gibi duruyor.
Babüroğlu şunları ifade ediyor:
Dünün çözüm olarak görülen politikaları, bugünün ana sorunu haline gelmişse, stratejide sürekli hata var demek.
-Savaşın başında yaptığınız hata, savaşın sonuna kadar peşinizi bırakmaz.
-Sonuç, stratejik sorunlarla yüzleşirsiniz. Ve çözemezsiniz.
Sığınmacı ve Suriye sorunu gibi.
***
Türkiye’nin Suriye’yle görüşme yönünde atacağı adımlar, çok geç kalınmış olmakla birlikte doğrudur.
-Gecikmeden Suriye ile işbirliği yapılmalı ve Adana Mutabakatı aktif duruma getirilmelidir.
Suriye’yle görüşülmez diyenler şimdi görüşülmesi gerektiğini savunacaklar. Geç ama iyi.