Türkiye’de enflasyonun etkisiyle 200 TL’nin alım gücü her geçen gün düşüyor. 2009 yılında 125 dolar edebilen bu banknot, bugün yalnızca 5,9 dolar değerinde. Vatandaşlar, bu parayla temel gıda ürünlerine dahi ulaşmakta zorlanıyor.

Merkez Bankası verilerine göre, son bir yılda 200 TL’lik banknot sayısı %76 oranında arttı. Ancak bu artış, paranın değer kaybını telafi edemedi. Günümüzde 200 TL ile 1 kilo zeytin almak dahi mümkün değil.

Ekonomistler, 500 TL ve 1000 TL banknotlarının tedavüle girmesi gerektiğini savunurken, ekonomi yönetimi daha fazla 200 TL basmaya devam ediyor. Şu an 200 TL’lik banknotlar, dolaşımdaki toplam parasal değerin %82,5’ini oluşturuyor.

Altınla karşılaştırıldığında 200 TL’nin değeri dramatik bir şekilde düştü. 2009 yılında 4,8 gram altın alınabilirken, bugün 1 gram altın almak için 17 adet 200 TL gerekiyor.

Ekonomistler, yeni büyük banknotların piyasaya sürülmesi gerektiğini vurguluyor. Aksi halde alım gücü kaybı, vatandaşın ekonomik sıkıntısını daha da derinleştirecek.

 

Gündoğumu
www.gundogumu.com

reklam