GÜMÜP güneş enerjisi konferansı düzenledi

Gümüp - Gümüşhaneli Mühendisler Platformu ‘Güneş Enerjisi Teknolojileri ve Türkiye Uygulamaları’  konulu konferans gerçekleştirdi.

Program da Yrd. Doç.Dr.Talat Özden, Harun Elverdi, Sezgin Yazıcı konuştu.

Açılış konuşmasını Gümüp Genel Sekreteri Serkan Kaya’nın yaptığı program da ilk sözü Gümüp Elektrik Mühendisleri Komisyonu Başkanı Hasan Pezik yaptı.

Başkan Pezik, Türkiye’nin enerji profilini EPDK verileriyle tanımladı.

Türkiye’nin enerji arzını, arz güvenliğini, gelecek projeksiyonunda enerji girişimcilerinin artırılmasına ve enerji çeşitlemesine dikkat çekti.

Pezik, Gümüp olarak bu kapsamda ilerleyen günlerde rüzgar, termal ve nükleer enerji başlıklarını da masaya yatıracaklarını ifade etti.

 

Gümüp Başkanı Yüksel Hamzaoğlu’da;

‘Türkiye geneli itibarı ile 813 mühendis ve mimar üyeye sahip Gümüp,  yerelin tek teknik tabanlı sivil toplum kuruluşu olarak örnek bir teşekküldür.’ dedi.

 

Hamzaoğlu, ‘Bundan sonraki programları ülkenin öncelikli konularına göre tercih etmeye yönelik başta endüstriyel süreçlerle ilgili çalışmaları Güsiad ile birlikte belirleyeceğiz’ dedi.

Hamzaoğlu, ‘Meslektaşlar olarak bireysel niteliklerine göre ileri teknolojik konularla katkı koymayı hedeflediklerini ifade eden başkan Hamzaoğlu, ülkemizin teknolojik gelişimi insan kaynaklarımızın gelişimine bağlıdır’ dedi.

 

Güsiad Genel Başkanı Yüksel Yalçın’da şunları söyledi:

‘Ülke olarak dış ticaret açığımızın 56 milyar dolarlık kısmının 30 milyar dolarını enerji ithalatı oluşturuyor, dolayısı ile ülkenin üzerindeki bu kamburun doğrulması gerekiyor, bunun için enerji girişimcilerinin artması gerekir’ dedi

Yalçın, ‘Bu tablodan hareketle, Güsiad olarak 2017 - 2018 yılını enerji yılı ettik. İlk olarak güneş enerjisi ile başladığımız programlar zincirinin devamında ISO 50001 Enerji Sistemleri eğitimi açacağız, devamında Yıldız Teknik Üniversitesi ile akıllı ev sistemleri üzerine kasım ayı içerisinde bir program öngörüyoruz. Diğer enerji alanları konusundaki programları ise, bu çalışmayı müteakiben Gümüp’le birlikte planlamış olacağız’ dedi.

ODTÜ Günam Proje Yöneticisi Yard.Doç.Dr.Talat Özden, GES teknolojileri ile yapmış oldukları ileri mühendislik konularını patentli ürün uygulamalarını, knowhow’larını ve   pilot uygulamalarını paylaştı. Türkiye’nin gelecekte bu sektörde uygulayıcılarının yanında üretici firmalarının da sayılarının hızla arttığına dikkat çeken Özden, photovoltaik sistemlerinin gelişme süreçlerini, yakın gelecekteki gelişim projeksiyonunu ve bu teknolojik alanın dünyadaki en iyi uygulamalarını anlattı. Başta Çin, Almanya olmak üzere sürekli gelişen bu teknolojinin Türkiye en zayıf seviyede olduğunu ifade etti. Ancak Türkiye’nin enerji politikalarının yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesine dönük sistematik çalışmaların önemli gelişmeler gösterdiğini ifade etti.

 

Saha Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Harun Güzeldere’de, uygulayıcı firma olarak deneyimlerini paylaştı. Güzeldere, GES uygulamalarında Türkiye’de en çok saha çalışmaları olan firmalardan biri olduklarını, verimli enerji bölgelerini, teknolojik düzeneklerle birlikte örneklerini paylaştı.

 

İBB Enerji Genel Müdür yardımcısı Sezgin Yazıcı, İBB’nin yenilenebilir enerji uygulamaları ile GES projelerini paylaştı. İBB’nin Büyükçekmece gölü üzerinde kurdukları GES santrali ve hakkında bilgi verdi.

Program sonunda katılımcılara plaketleri takdim edilirken, Güsiad Genel Başkanı Yüksel Yalçın, geçtiğimiz hafta  GÜSİAD yönetim kurulu kararı ile İBB Raylı Sistemler Genel Müdürü Hasan Pezik için hazırlanmış “Enerji Komisyon Başkanı” beratını takdim etti.

Advert