Genel Başkan Dr. Vecdet Öz'ün 60. kuruluş yıldönümü nedeniyle yayıladığı mesajı şu şekilde

Saygıdeğer Dava Arkadaşlarım,

Adalet Partisi, bundan tam 60 yıl önce 11 Şubat 1961 günü tarihi bir zaruret neticesinde kurulmuştur..

*

Dış destekli askeri darbeyle kapatılmış olan Demokrat Parti’nin devamı olarak kurulan Adalet Partisi, yüce Türk milletinin emperyalizme ve onun orduya sızmış uzantılarına karşı verdiği milli direnişin siyasi tezahürüdür.

*

Demokrat Parti’nin, 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi ile siyasetten men edildiği başta Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere bütün bakanların, milletvekillerinin ve parti ileri gelenlerinin Yassı Ada’ ya sürüldüğü, partiye destek veren vatandaşların tahrik ve tahkir edilerek büyük çapta eziyet ve zulüm gördüğü, Demokrat Parti’li olmanın ve oy vermenin suç haline getirildiği, partililerin “düşük” ve “kuyruk” yakıştırması ile aşağılandığı, darbecilerle işbirliği yapan muhalefetin her türlü cebir, şiddet ve engellemeye başvurduğu son derece vahim bir tarihi utanç süreci yaşanmıştır. Halk bu zulme daha fazla dayanamamış, adalet gelsin sesleri yükselmiş ve ardından da yeni bir siyaset arayışı başlamıştır.

*

Bu arayışa önderlik eden bir grup eski Demokrat Partili, adaletin yeniden tesisi için bu isimle anılan yeni bir partinin kurulmasına karar vermiştir..

*

11 Şubat 1961 günü kurulan Adalet Partisi’nin kurucu genel başkanı, karşı fikirleri nedeniyle cuntacılar tarafından tasfiye edilmiş olan dönemin Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Ragıp Gümüşpala olmuştur. Kurucular kurulu ise; Emekli Kurmay Albay Şinasi Osma, Operatör Dr. İhsan Önal, Ord. Prof. Etem Menemencioğlu, Tüccar Mehmet Yorgancıoğlu, İktisatçı Muhtar Yazır, Tabip Naşir Tahsin Demiray, Emekli General Necmi Ökten, Gazeteci Doçent Cevdet Perin, Avukat Emin Acar ve Gazeteci Kâmuran Evliyaoğlu’dur.

*

Ragıp Gümüşpala 6 Haziran 1964 günü ebediyete intikal edince Adalet Partisi’nin genel başkanlığına 28 Kasım 1964 günü dönemin su işleri müdürü olan barajlar kralı lakaplı Süleyman Demirel seçilmiştir. Adalet Partisi Türk siyasal hayatındaki asıl çıkışını Süleyman Demirel’in genel başkan seçilmesiyle yapmıştır.

*

Siyasi yelpazede merkez sağda bulunan Adalet Partisi, Süleyman Demirel’le birlikte serbest piyasa ekonomisini benimsemiş, kalkınmacılığı ve büyümeyi hedef almış, toplumsal ilişkilerde dinsel öğe ve yapıları kollamakla birlikte temelde laik bir parti olmuş, bu haliyle muhafazakar ve liberal çevrelerin merkezine oturabilmeyi başarmış ve ilk seçimde %52.7 oy alarak 1965-1971 yılları arasında tek başına iktidar olmuştur.

*

Ancak bir müddet sonra Adalet Partisi’nin bu merkezi yapısından ve başarısından rahatsız olanlar, 1970’den itibaren dış güdümlü bir siyasi baskı başlatmışlar ve partinin dindar ve liberal kanadını birbirinden kopararak partiyi parçalamaya çalışmışlardır. Nihayet, 12 mart 1971 günü dört kuvvet komutanı; Memduh Tağmaç, Faruk Gürler, Muhsin Batur ve Celal Eyiceoğlu hükümete askeri bir muhtıra vererek istifasını sağlamışlardır. Ardından Nihat Erim ve arkadaşları tarafından talimatlı bir teknokratlar hükümeti kurdurulmuş ancak yönetimde bir başarı sağlanamamıştır.

*

Adalet Partisi, bu tarihten itibaren bile kendine olan ihtiyaç nedeniyle koalisyonlarda yer almayı başarmış ve ülke yönetiminde yine de söz sahibi olmuştur. Ancak herşeye rağmen ülkenin peşini bırakmayan dış güçlerce tertip edilen yeni bir askeri darbeyle 12 Eylül 1980 günü koalisyon hükümeti de görevden uzaklaştırılmış ve Adalet Partisi 1981 yılında diğer siyasi partilerle birlikte tamamen kapatılmıştır. Ancak tüm bunlara rağmen hem kırsal hem de kentsel alanlarda etkinliğini ve adını yıllarca korumuştur.

*

Bizler asla yok edilememiş bu siyasi misyonun temsilcileri olarak bu sese kulak vererek 12 Eylül günü, tam 36 yıllık hasretin ardından yeniden ete kemiğe bürünerek ülkenin siyaseten alarm verdiği 2015 senesinde Adalet Partisi’ni yeniden kurduk. Hiçbir zaman yok olmadık, her zaman vardık ve ülkenin teminatı olduk. Onca badireye ve üç darbeye rağmen yıkamadıkları Adalet Partimizin 60’ncı yılı kutlu olsun. Yüce Mevlam hizmetlerimizi daim kılsın..

Advert