Gümüşhane’nin Kelkit ilçesi ve civarında yetişen coğrafi işaretli Kelkit şeker fasulyesinde hasat başladı. 2020 yılında coğrafi işaret alan ve Türkiye’nin dört bir yanında talep gören ürün, eleme ve paketleme tesislerinde satışa hazır hale getiriliyor.

Kelkit Kuru Fasulye Üreticileri Birliği Başkanı Gökhan Durmuş, 2025 yılı itibariyle ekim alanlarının 10 bin dönüme ulaştığını, hava şartlarındaki dalgalanmalar nedeniyle rekoltede düşüş olsa da bin 500 tonluk ürün hedeflediklerini söyledi. Sadak Sulama Barajı ve tam makineleşmenin üretimi hızlandırdığını belirten Durmuş, “Hasat ettiğimiz fasulyeler Türkiye’nin dört bir yanına gönderilecek” dedi.

Üretici Bülent Karaca ise fasulye üretiminde mekanizasyonun önemine dikkat çekerek “Verdiğimiz emeğin karşılığını alıyoruz” ifadelerini kullandı. Kelkit şeker fasulyesi; ince kabuğu, hızlı pişmesi ve yüksek protein ile mineral oranıyla öne çıkıyor.

 

Advert