Bayburt’un Yoncalı köyünde, deniz seviyesinden 3 bin 500 metre yüksekte yer alan dağların arasında kurulu alabalık tesislerinde, gökkuşağı alabalıklarının sağım mesaisi başladı. Sert iklim koşullarının hâkim olduğu bölgede üreticiler, nisan ve mayıs aylarında sağım işlemlerini elle gerçekleştiriyor.
Kış aylarında kar kalınlığının 3 metreye ulaştığı, sıcaklığın ise eksi 30 dereceye kadar düştüğü bu yüksek rakımlı bölgede, doğadan gelen kaynak sularında yetiştirilen anaç balıklardan elde edilen yumurtalar özenle işleniyor. Döllenme işleminin ardından yumurtalar kuluçkahaneye alınıyor ve yaklaşık 35 gün süren bir bekleyiş sonrası yavru balıklar, yeniden kaynak sularına bırakılıyor.
Yılda yalnızca 20-30 gram büyüyen bu özel alabalıklar, porsiyonluk hale gelmek için yaklaşık 3 yıl bekliyor. Üreticiler, yavru balıklarla adeta bir bebek gibi ilgilendiklerini belirtiyor.
Alabalık üreticisi Hasan Koşat, “Makine ve ilaç kullanmıyoruz. Elle sağım yapıyoruz. Yavrulara bebek gibi bakıyoruz,” derken, Bayburt Üniversitesi’nden Doç. Dr. Abdurrahman Sefalı da uygulanan yöntemlerin akademik çalışmalar için kıymetli olduğunu ifade etti.
Gündoğumu Gazetesi
www.gundogumu.com