Çin “G20 Liderleri Zirvesi”ne hazır, Çin ekonomisinin yeni itici gücü turizm, Çin elektronik ve bilgisayarda dünya lideri, Çin tarım topraklarını korumaya alacak, Çin, aktif ithalat politikasına geçiyor, Çin'de Temmuz ayında TÜFE yüzde 1,8 arttı, Çin'in ihracatında yüzde 2,9'luk artış

Çin “G20 Liderleri Zirvesi”ne hazır

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün düzenlenen basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in katılacağı 4-5 Eylül’de yapılacak “G20 Liderleri 11'inci Zirvesi” için hazırlıkların tamamlandığı bildirildi.

Basın toplantısında Dışişleri Bakan Yardımcısı Li Baodong, Maliye Bakan Yardımcısı Zhu Guangyao, Çin Halk Bankası Başkan Yardımcısı Yi Gang, ÇKP Hangzhou Komitesi Sekreteri Zhao Yide Zirve’nin içeriği ve yapılacak etkinlikler hakkında bilgi verdi.

Li Baodong, Hangzhou'da yapılacak G20 Zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in ilgili taraflarla birlikte dünya ekonomisinin karşı karşıya bulunduğu en çarpıcı, önemli ve ivedi sorunları ele alarak uluslararası işbirliğine yön vereceğini söyledi.

Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in basın toplantısına katılarak yerli ve yabancı gazetecilere Zirve'de elde edilen sonuçlar hakkında bilgi vereceğini belirten Li Baodong, Xi Jinping'in Zirve öncesinde G20 Sanayi ve Ticaret Zirvesi'nin açılışına katılarak bir konuşma yapıp, Çin Ekonomisi, dünya ekonomisi ve küresel ekonomik reformuna ilişkin görüşlerini dile getireceğini söyledi.

Li Baodong'un verdiği bilgilere göre ayrıca, BRICS ülkeleri liderleri de gayri resmi görüşmeler gerçekleştirecek ve Xi Jinping görüşmelere katılarak konuşma yapacak. G20 Zirvesi süresince Xi ilgili ülke liderleriyle görüşmelerde bulunarak, Zirve gündemi, ikili ve çok taraflı konular hakkında görüş alışverişinde bulunacak.

Zhu Guangyao, G20 Hangzhou Zirvesi'nin küresel ekonominin güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümesi için büyük önem taşıdığını belirtti. Zhu, Hangzhou Zirvesi'nin küresel ekonomi ve uluslarararsı finans piyasasındaki riskler ile küresel büyüme ve finans piyasalarında isrikrara ilişkin ortak hareketlere odaklanacağını ifade etti.

Yi Gang, finans birimlerindeki reformların Hangzhou Zirvesi'nin önemli gündemi olacağını belirterek, Zirve'de dışa açık ve istikrarlı finans sisteminin oluşturulması, makro ve ihtiyatlı politik çerçevenin kurulması konusunda önemli sonuca varılacağını kaydetti.

Zhao Yide, Zirve'nin yapılacağı Hangzhou Uluslararası Fuar Merkezi'nde basın merkezi kurulacağını ve Zirve'yle ilgili hazırlık çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

Zhao Yide, Zhejiang Eyaleti ve Hangzhou Belediyesi'nin Zirve'nin başarıyla düzenlenmesi için çalışmaları en iyi şekilde yerine getireceğini belirtti. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

Çin ekonomisinin yeni itici gücü turizm

Çin Ulusal Turizm İdaresi'nin kısa süre önce yayımladığı istatistikler, 2016 yılının ilk yarısında Çin ekonomisi gerileme baskısıyla karşılaşırken, turizm sektörünün ise altın dönemini yaşadığını ortaya koydu. Turizm sektörünün, şu an Çin ekonomisinin yeni itici gücü hâline geldiği belirtiliyor.

Shan'anxi eyaletinin Mian ilçesinde yer alan antik Zhuge kasabası, mart ayında turistik ziyaretlere açılmasından bu yana, yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda turist ağırladı. Kasabadaki bir restoranın sahibi olan Luo soyadlı vatandaş, işlerinden çok memnun olduğunu belirterek, "Beklentilerimden çok daha iyi. Açılışın ilk gününde 100 sofra hazırladık. Çok kalabalıktı. Şimdiki çalışmalarımızı da düzenli şekilde sürdürüyoruz" dedi.

İlk yarıda turizm geliri yüzde 12,4 arttı

Zhuge kasabasında turizmin gelişimi, civardaki bölgelere de canlılık getirdi. Kasabaya komşu Wuhou Tapınağı Müzesi'nde rehber olarak çalışan Zhao, turist sayısının son dönemde gözle görülür şekilde arttığını, daha önceleri günde 3 grup gezdirirken, bu yıl ise günde en az 6 gruba rehberlik yaptığını söylüyor.

Tabii, Mian ilçesinde turizmin gelişmesi, Çin turizminin son dönemdeki gelişmesini yansıtan sadece küçük bir örnek. Verilere göre, yılın ilk yarısında Çin'de turizm piyasasının hacmi istikrarlı bir şekilde genişledi.

İlk altı ayda yurt içinde seyahat eden turistlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10,47 artarak 2 milyar 236 milyona ulaştı. Yurt dışına seyahat eden Çinli turistlerin sayısı ise yüzde 4,1 yükselerek 127 milyonu buldu. Bu yükseliş, yılın ilk yarısında gerçekleştirilen turizm gelirine de yüzde 12,4'lük artışla yansıdı. Turizm geliri, yılın ilk altı ayında 2,25 trilyon yuan’a ulaştı.

Reformlar ve ekonomik dönüşüm etkili oldu

Özellikle dikkat çekilmesi gereken bir nokta da turizm sektöründeki yatırımların ve harcamaların, Çin ekonomisinin gerileme baskısıyla karşılaştığı bir dönemde büyüyor olması... Verilere göre, 2015 yılında bu sektörde fiilen gerçekleştirilen yatırım, önceki yıla göre yüzde 42 artarak, 1 trilyon 7 milyar 200 milyon yuan’ı buldu. Ayrıca, Çinlilerin hem yurt içi hem de yurt dışındaki turizm harcamaları dünyada ilk sırada yer aldı.

Çin Ulusal Turizm İdaresi yetkililerinden Peng De, Çin'de ekonomik büyüme modelinde dönüşüme gidilmesinin ve arz yönlü yapısal reformun ilerletilmesinin, turizm sektörünün büyümesinin ana nedenini oluşturduğuna dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Çin, orta gelirli vatandaşların nüfustaki payının arttığı bir döneme giriyor. Bu dönemde vatandaşların manevi ihtiyaçlarını karşılamak üzere yaptıkları tüketim, özellikle de turizm alanındaki tüketimleri büyük boyutta artıyor. Fakat uzun zamandan beri Çin turizm sektörü, arzın talebi karşılayamadığı bir dönem yaşıyordu. Ülkede arz yönlü yapısal reformun uygulanmasıyla birlikte, turizm alanında arz açısından sürekli düzeltmeye gidilerek, turizme yatırımın ve bu alandaki tüketimin artması sağlandı."

Turizme yatırımlar sürecek

Veriler, turizm sektörünün GSYH'ye yaptığı katkının da yüzde 10,8'i aştığını, sektörde istihdam edilen personel sayısının, toplam istihdamın yüzde 10,2'sine tekabül ettiğini gösteriyor.

Çin Ulusal Enformasyon Merkezi Turizm Planlama ve Araştırma Merkezi Başkanı Shi Peihua, Çin turizm sektörünü, istikrarlı büyümeyi güçlendiren, yapısal düzenlemelere katkı yapan ve halka yarar sağlayan bir nokta hâline getirmeye devam edeceğini belirterek şunları söyledi:  

"Ulusal ekonomik büyüme modelinde dönüşüm gerçekleştirme baskısı, yeni stratejik noktalar oluşturulmasını gerektiriyor. Turizm, yatırım ve tüketim olmak üzere iki noktayı içeren bir sektör. Turizme yatırım, aynı zamanda hükümetin yatırımlarını, altyapı yatırımlarını ve geniş ölçekli sosyal yatırımları da kapsıyor. Çin hükümeti, kamuya yönelik altyapı inşası ve inovasyonun, ekonomik büyümenin iki motorunu teşkil ettiği görüşünü ortaya koydu. Turizm ise bu iki motoru bir araya getiren bir sektör. Dolayısıyla kritik bir nokta olarak geliştirilmesi gerekiyor."

Diğer yandan, turizm alanındaki uzmanlar, önümüzdeki üç yılda Çin'in turizm sektörüne yapılacak doğrudan yatırımın 3 trilyon yuan’ı aşacağı tahmininde bulunuyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

13 Ağustos 2016
Çin elektronik ve bilgisayarda dünya lideri  

Çin ileri teknoloji alanında da lider bir ülke olma yolunda hızla ilerliyor. OECD sınıflandırmasına göre yüksek teknolojili ürünler grubunda yer alan tüketici elektroniği, bilgisayar ve optik araçlar sektörlerinde Çin açık ara küresel piyasalarda lider konumunda. 
Çin özellikle 2000’li yılların ikinci yarısından itibaren bu sektörlerde çok hızlı bir atılım yaparak ABD’nin elinden liderliği almayı başardı. Çin bu sektörlerde hızla büyümeye devam ederek 2000 yılında yaklaşık % 4,5 olan pazar payını 2014 yılında   % 27,5’e çıkararak piyasanın lideri konumuna geldi. 2014 yılı için bu sektörlerde ABD’nin payı % 8 Güney Kore’nin payı % 6 ve Singapur’un payı % 5,6 olarak gerçekleşti. 
Son 15 yıllık dönem değerlendirildiğinde Çin, pazar payını hızla arttırırken, ABD’nin bu sektörlerdeki payı hızla aşındı. Güney Kore aşağı yukarı pazar payını korurken, Singapur az da olsa pazar kaybına uğradı.
2000-2014 yılları arasında Çin’in pazar payı yıllık bazda % 13 düzeyinde büyüme gösterirken ABD’nin pazar payı yıllık % 5 düzeyinde küçülme gösterdi. Aynı dönemde Güney Kore’nin payı binde 9 düzeyinde cılız bir büyüme gösterdi, Singapur’un pazar payı ise yıllık  % 1,4’lük bir daralmaya uğradı.  
Yüksek teknolojili sektörlerde Çin’in gösterdiği bu hızla büyüme, Çin üretim yapısının da emek yoğun imalat kollarından bilgi yoğun sanayilere doğru değişim sürecinin içinde olduğunun göstergesi olarak değerlendiriliyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

10 Ağustos 2016
Çin tarım topraklarını korumaya alacak 

Çin'de, yaklaşık 103 milyon hektar genişliğindeki ekili tarlalar, "kalıcı temel tarla" olarak özel korunma altına alınacak.
Çin Toprak ve Kaynaklar Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı tarafından dün yayımlanan bildiride, kalıcı temel tarlaların saptanması işleminin bu yılın sonuna kadar tamamlanmasından sonra, yaklaşık 103 milyon hektar ekili tarlanın koruma altına alınacağı ifade edildi.
Bildiride, kalıcı temel tarlaların saptandıktan sonra değiştirilmesine izin verilmeyeceği bilgisine yer verildi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 


10 Ağustos 2016
Çin, aktif ithalat politikasına geçiyor
Çin Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Müdürlüğü'nden dün yapılan açıklamada, dış ticarette aşağı yönlü baskının artmasına karşın Çin'in aktif ithalat politikası uygulayacağı belirtildi.
Müdürlükten basına yapılan açıklamada, bu yılın ilk 7 ayında Çin'in dış ticaretinde görülen "çift düşüş" eğiliminin değişmediği, dış ticarette aşağı yönlü baskının yoğunlaştığı, dolayısıyla bu yıl dış ticaret durumunun iyimser olmadığı ifade edildi.
Çin Gümrük Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan son verilere göre, bu yılın ilk 7 ayında Çin'in dış ticaret hacmi 13 trilyon 210 milyar yuana ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 düştü. Düşüş, bu yılın ilk yarısına göre 0,3 puan azaldı. Dış talepteki durgunluk devam ederken, Temmuz ayında Çin'in ihracatı 1 trilyon 220 milyar yuana vararak yüzde 2,9 büyüdü ve ithalatta ise 873 milyar yuan ile yüzde 5,7 düşüş yaşandı.
Çin Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Wang Dongtang, Çin'in dış ticaretinde yine karışık ve ciddi bir durumun bulunduğunu, ancak istikrarlı bir eğilimin ortaya çıktığını ifade etti. Wang Dongtang, "Bu yılın ilk 7 ayına bakıldığında, dış ticarette yine karışık ve ciddi bir durum bulunuyor. Dış ticaretle uğraşan çok sayıda işletmenin çetin çabalarıyla, bu yılın ilk 7 ayında dış ticarette istikrarlı eğilim korunmaya devam ediyor" dedi.
Wang, eğilimin iyi olmasına rağmen dış ticarette gerileme baskısının yoğunlaşması ve belirsiz faktörlerin çoğalması nedeniyle, bu yıl dış ticaret durumunun iyimser olmadığını vurguladı.
Çin Ticaret Bakanlığı Araştırma Enstitüsü Uluslararası Piyasa Bölümü Başkan Yardımcısı Bai Ming, Çin Uluslararası Radyosu'na (CRI) verdiği demeçte, dış ticaretteki sıkıntılı dönemin geçmediğini ve dış ticarette istikrara kavuşma eğiliminin tamamen oluşturulduğunun söylenemeyeceğini dile getirdi. Bai Ming, dış ticaretteki sıkıntıların kökten yok edilmesinin, sektör değişimine ve yenilenmeye dayandırılması gerektiğini belirterek "Bence, dış ticaretteki sıkıntıların kökten yok edilmesi için bazı düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Yani dış ticarette, emek yoğun geleneksel sektörlerden, teknoloji, kalite, marka, hizmet ve standart alanlarında uluslararası piyasada sağlam rekabet gücüne sahip olan sektörlere dönüşmeliyiz."
Bu yılın ilk 7 ayındaki veriler, Çin'in dış ticaretindeki yeni gelişme motorlarının bir araya gelmeye başladığını gösterdi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 


9 Ağustos 2016
Çin'de Temmuz ayında TÜFE yüzde 1,8 arttı
Çin'de Temmuz ayında TÜFE'nin yüzde 1,8 arttığı, ÜFE'nin ise yüzde 1,7 gerilediği açıklandı.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, Temmuz ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 büyüdü. Bu rakam Haziran ayındaki yüzde 1,9'luk orana göre 1 puan düştü.
Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ise Temmuz'da yüzde 1,7 geriledi. Bu oran, Haziran ayında yüzde 2,6 olarak kaydedilmişti.
Çin ekonomisinde, büyümede yavaşlama ve endüstriyel kapasite fazlası gibi unsurlardan dolayı ÜFE'de 52 aydır düşüş yaşanıyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
9 Ağustos 2016 
Wu Minxia 3 metre senkronize dalışta tarih yazdı
Çinli sporcu Minxia Wu, rekorlarla süslediği olimpiyat kariyerini başladığı gibi yine altın madalyayla bitirdi. Partneri Shi Tingmao ile birlikte 345,6 toplam puanla şampiyon olan Wu için bu altın madalya 4. Olimpiyat altını.
New York Times'ın haberine göre Wu, farklı partnerlerle 2004 Atina, 2008 Pekin ve 2012 Londra Olimpiyat oyunlarından sonra şimdi Rio’da da aynı dalda 4. altın madalyayı kazandı. Böylece Wu, aynı dalda arka arkaya 4 altın elde eden ilk kadın sporcu olma unvanını da elde etmiş oldu. Bir önceki olimpiyat oyunlarında 3-metre tek kadınlar dalış branşında yine bir altın kazanmış olan Wu, bu kez yalnızca 3-metre senkronize dalışta yarıştı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI) 

9 Ağustos 2016
Çin'in ihracatında yüzde 2,9'luk artış
Çin Gümrük Genel Müdürlüğü'nün istatistiklerine göre, Çin'in yuan bazında ihracatı, Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 yükseldi. İthalat ise yüzde 5,7 düştü ve dış ticaret hacmi yüzde 0,9 azaldı. Uzmanlar, Temmuz ayında dış ticarette istikrara kavuşma eğilimi ortaya çıkmasına rağmen, buna temkinli yaklaşılması gerektiği görüşünde.
Açıklanan verilere göre, Temmuz ayında Çin'in dış ticaret hacmi 2 trilyon 90 milyar yuana ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,9 düştü. İhracat, 1 trilyon 220 milyar yuanı bularak yüzde 2,9 artış yakalarken, ithalat ise 873 milyar yuan ile yüzde 5,7'lik düşüş gerçekleşti. Böylece, ticaret fazlası, 342 milyar 800 milyon yuana vararak yüzde 34 genişledi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

Advert