Çin Devlet Konseyi Bilgi Ofisi, 2012-2015 yıllarını kapsayan ve insan hakları alanındaki gelişmelerin incelendiği raporu yayımladı. İlki 2009-2010 arasını kapsayan Çin İnsan Hakları Eylem Planı'nın Haziran 2012-2015'i kapsayan ikincisi bugün yayımlandı.
Çin’de son dört yılda dini tesislerin onarımı ve genişletilmesi, camilerin onarımı ve tarihi kutsal mekanların korunması amacıyla toplam 215 milyon yuan (33 milyon ABD doları) harcandığı açıklandı.
Raporda, eylem planında ortaya konan hedeflerin 2015 sonuna kadar gerçekleştirildiği, bu durumun Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) ve merkezi hükümetin insan haklarının geliştirilmesine dair çabalarını ve özgüvenini yansıttığı ifade edildi.
Dini özgürlüklere destek
Rapordaki verilere göre, hükümet dört yılda Tibet'te dini tesislerin onarımı ve genişletilmesi projelerine 200 milyon yuan (yaklaşık 30,53 milyon ABD Doları) harcadı. Camilerin onarımı ve tarihi kutsal mekanların korunmasına ayrılan bütçe ise 15 milyon yuanı (yaklaşık 2.7 milyon dolar) buldu.
Çin yönetimi ayrıca insan hakları konusundaki uluslararası çalışmalara aktif olarak katıldı, ABD, AB, Almanya, İngiltere gibi ülkelerle 20 diyalog gerçekleştirdi.
Kişi başına düşen net milli gelirde artış
2012-2015 döneminde Çin'in karmaşık uluslararası meselelerin yanında reformları uygulama ve istikrarı koruma gibi zorlu görevlerle yüzleştiği, bir taraftan da daha sürdürülebilir büyüme sağlayarak halkın kalkınmadan eşit şekilde yararlanması çabalarını artırdığı bildirilen raporda, gelir dağılımına ilişkin değerler paylaşıldı. Buna göre, 2012-2015 arasında ortalama Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'daki yüzde 7,4'lük artışla karşılaştırıldığında, kentsel kesimlerde kişi başına düşen yıllık net gelir yüzde 7,5 artarken, kırsal kesimlerdeki artış ise yüzde 9,2 oldu. Ayrıca, kırsalda yaşayan 66,63 milyon kişi fakirlikten kurtarıldı, sosyal güvence programlarının kapsamı genişletildi.
Yasaların yürütülmesi teşviki
Raporda hükümetin ve yargı birimlerinin şeffaflığının artırıldığı, vatandaşların bilgisayar ve İnternet teknolojileri ile haklarından haberdar olma ve düşüncelerini ifade etme fırsatları yakaladığı belirtildi.
Halkın sosyal haklarının korunması ve geliştirilmesi yönündeki hedeflerin yüzde 50'nin üzerinde bir oranda gerçekleştirildiği belirtilen raporda, ancak hükümetin bu alanda bazı mücadelelerin de farkında olduğuna dikkat çekildi.
Raporda, kentsel ve kırsal bölgeler arasında eğitim, sağlık hizmetleri, gıda ve ilaç güvenliği ile gelir dağılımı gibi konularda uçurum bulunduğu kaydedildi.
2015'te dört kategoride 30 bin mahkumun aftan yararlandığı ve 9 suçlunun idam cezasının kaldırıldığı bilgileri de raporda yer aldı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)