Çin’in Mars gezisi 2020’de başlıyor, Oppo, Çin'in akıllı telefon şampiyonu, Çin elektrikli araç teknolojisinde liderliğe oynuyor, G20'de sürdürülebilir kalkınmaya odaklanılacak, Ban Ki-moon: Çin, G20 Zirvesi'ni yeni bir düzeye taşıyacak Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın üye sayısı hızla artıyor, Çin'de sanayi işletmeleri kârında artış hızlanıyor, Çin, tüketici malları kalitesini yükseltmek istiyor, Çin'in Suriye elçisinden Ortadoğu turu, Akdeniz’den Xihu Gölü’ne kadar YU Hongyang Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi, Çin, Rio’da 70 madalya ile üçüncü oldu, Çin dijital oyun sektöründe birinci

Çin’in Mars gezisi 2020’de başlıyor

Çin'in uzay çalışmalarında yeni bir aşamaya gelindi. Başkent Beijing'de dün düzenlenen basın toplantısında, Çin'in Mars'ta yapacağı keşif çalışmalarında kullanılacak modül ve uzay aracı basına gösterildi.

Öngörülen takvime göre Çin'in "kızıl gezegen" Mars'taki ilk bilimsel keşifleri 2020 yılında gerçekleştirilecek, Mars çevresinde tur yapma, gezegene iniş ve gezi misyonları yerine getirilecek.

Çin'in yapacağı keşif çalışmaları bu alanda bir ilk olacak. Çin'in Mars misyonu genel mühendisi Zhang Rongqiao dünkü basın toplantısında, keşif çalışmalarının sorunsuz şekilde yürütülmekte olduğunu söyledi.

Uzay keşfinde yeni bir adım

Zhang Rongqiao, 2020 yılında planlanan Mars yolculuğunun Hainan eyaletine bağlı Wenchang fırlatma merkezinden başlayacağına işaret ederek, "Bu, Çin'in ay keşfinin ardından uzay keşfi alanında attığı bir diğer önemli adım olacak" dedi ve şu bilgileri verdi:

"Öngördüğümüz plana göre ilk Mars keşif misyonu 2020 yılının Temmuz veya Ağustos aylarında Wenchang fırlatma merkezinde gerçekleştirilecek. Keşif modülü Uzun Yürüyüş-5 tipi taşıyıcı roketle yörüngeye oturtulacak. 7 ay uçuşun ardından, modül Mars'ı çevreleyen yörüngeye girecek, daha sonra Mars'a iniş yapacak ve içindeki inceleme aracını Mars yüzeyine bırakacak. Böylece gezegendeki ortam, coğrafi görünüm ve jeolojik yapıya dair veriler elde edeceğiz."

Neden 2020 bekleniyor?

Uzay çalışmaları yürüten ülkeler bugüne kadar 43 kez Mars'ta keşif misyonları gerçekleştirdi. Bunlardan 22'si tamamen veya kısmen başarılı geçti.

Çin'in Mars misyonu genel direktör yardımcısı Liu Jizhong, gezegenlerin hareket kurallarının getirdiği kısıtlamayı göz önünde bulundurduklarında, 2020 yılının Mars keşfi için son derece uygun olduğunu söyledi. Liu Jizhong detayları şöyle açıkladı:

"Gezegenlerin hareket kuralları göz önünde bulundurulduğunda 26 ayda ancak bir kez Mars keşfi için uygun ortamı buluyoruz. Yani 2020 yılına kadar sadece üç fırsatımız bulunuyor. Bu sürede ilgili ülkeler dört kez Mars keşif misyonu gerçekleştirmeyi planlıyor. "

Mars çalışmalarında ilklere imza atılacak

Mars misyonu genel direktör yardımcısı Liu Jizhong, Mars misyonu kapsamında gezegen çevresinde tur, Mars'a iniş ve gezi gibi misyonları yerine getireceklerine işaret ederek, bunun bir ilk olacağını vurguladı:

"Çin'in Mars keşfi diğer ülkelere göre geç başladı. Ancak hedefimiz yüksek. İlk keşif misyonunda iniş ve gezi gibi zor hedeflere ulaşmaya çalışacağız. Aynı zamanda uzaktan haberleşme gibi ileri teknolojilerde atılım atılacak. Dolayısıyla Çin, bir yandan diğer ülkelerin daha önce yapamadığı misyonları yerine getirmeye çalışırken, diğer yandan daha önce deneyimlenmemiş risklerle de karşı karşıya bulunacak.”

Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 


Oppo, Çin'in akıllı telefon şampiyonu

Çin, uzun süre dünyanın büyük markaları için fason imalat ve alt seri telefon üretimi yaptıktan sonra şimdi kendi markalarının yüksek kaliteli akıllı telefonlarını üretiyor.

Fransız Le Monde gazetesinin haberine göre, bu yılın ilk üç ayı itibariyle Oppo Samsung, Apple ve Çinli Huawei'nin arkasından en çok telefon satan 4. şirket oldu. Bu yılın ikinci üç aylık döneminde ise Oppo, 18,5 milyon telefon satarak 2015'in aynı dönemine oranla iki kattan fazla satış yapmış oldu.

2004'te kurulan şirket önceleri DVD okuyucu imal ederken ilk telefonunu 2009'da sattı. Şu anda ise laboratuvarlarında en son ürünü olan R9 model akıllı telefonlarının sağlamlık testlerini yapıyor.

Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

Çin elektrikli araç teknolojisinde liderliğe oynuyor

Çin’de geçen yıl 330 000 elektrikli araç satışı yapıldı, hükümet 2020 yılında 1.1 milyon aracın satışını hedefliyor. Bu yılın il 6 aylık döneminde ise elektrikli ve hibrid olarak toplamda 170 bin araç satışı gerçekleşti. Bu araçların 134 bini elektrikli, 36 bini ise hibrid araçlardan oluşuyor. Çin’i ise toplam 64 bin araç satışı ile ABD izliyor.

Çin’in elektrikli araç geliştirme stratejisi sadece çevresel sorunların azaltılmasını ve ithal enerji bağımlılığından kurtulmayı kapsamıyor bunun yanında yeni gelişmekte olan bu sektörde küresel rakiplerinin önüne geçmeyi de hedefliyor. Çin’in stratejisi yukardan-aşağıya doğru yönlendirilen bir yaklaşıma sahip yani devlet teknolojinin geliştirilmesinde belirleyici.

 

Merkezi hükümet Ar-Ge’den üretime, satışa, şarj istasyonlarının kurulmasına kadar sistemin her aşamasını destekliyor. Bu nedenle birçok Çinli otomobil üreticisi devletin desteği ile elektrikli araçlar için araştırma yatırımı yapıyor. Kamu tedarikine dayalı talep yönlü teknoloji politikaları sektörün gelişmesinde yaşamsal bir öneme sahip.

 

Örneğin 2014 yılında National Governement Offices’in açıkladığı plana göre 2016 yılına kadar kamu alımlarının en az %30’u elektrikli araçlardan oluşacak. Bu oran 2016 yılından sonra daha da yükseltilecek. Diğer taraftan da araç başına verilen teşvikler talebin oluşturulmasında önemli bir rol üstleniyor. Merkezi hükümet tarafından verilen maksimum teşvik 45 000 yuan ya da 6,740 dolar. Yerel hükümetlerin uyguladıkları teşvikler şehirlerden şehirlere farklılaşmakla birlikte maksimum 50.000 yuan ya da 7,500 dolar, toplam teşvik ise araç başına 14,240 dolara kadar çıkıyor.

Teşviklerden sonra elektrikli bir sedan aracın fiyatı 180 000 yuan’ın üstüne çıkmıyor. Bu durum da tüketici nezdinde bu araçların tercih edilmesini kolaylaştırıyor. Elektrikli araçların yaygınlaşması için gerekli olan şarj istasyonları da hızla artıyor.

Bu istasyonları yaygınlaşmasında dünyanın ikinci büyük şirketi olan kamu ait State Grid şirketi önemli bir rol üslenmiş durumda. Haziran sonu itibariyle Çin’de 85 000 adet şarj istasyonu bulunuyor, bu rakam 2015 yılının sonuna göre %65 artışa işaret ediyor. Beijing belediyesi de 2020 yılına kadar şehirde 600 bin araca yetecek kadar şarj istasyonu olacağını açıkladı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

G20'de sürdürülebilir kalkınmaya odaklanılacak

Çin Dışişleri Bakanlığı, 2016 G20 Zirvesi'nde kalkınma konusunun Çin'in çabalarıyla küresel makro politikalar çerçevesine alınacağını ve önemli gündem maddeleri arasında yer alacağını açıladı.

Sözcü Lu Kang, Hangzhou'da 4-5 Eylül günlerinde düzenlenecek zirvede, "2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi"nin hayata geçirilmesi için sistematik eylem planlarının saptanacağını belirtti.

"Kapsayıcı ve Bağlayıcı Kalkınma" gündeminde sürdürülebilir kalkınma sorununun da ele alınacağını ifade eden Çinli sözcü, zirvenin farklı ekonomiler arasındaki koordinasyonun ilerletilmesini hedeflediğini söyledi.

Çin'in zirvede Afrika ülkelerinde ve az gelişmiş ülkelerdeki sanayileşme sürecinin hızlandırılmasının yanında, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesi için işbirliği önerilerinde bulunacağını anlatan sözcü, Çin tarafının ayrıca tarım, istihdam ve kapsayıcı ticaret gibi konulara da odaklanacağını söyledi.

Sözcü Lu Kang, kalkınma sorununa yoğunlaşılacak 2016 G20 Zirvesi'nin, uluslararası kamuoyunda bu konuda fikir birliğine varılmasına ve küresel ekonominin büyümesine katkılarda bulunacağına inandıklarını belirtti. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

Ban Ki-moon: Çin, G20 Zirvesi'ni yeni bir düzeye taşıyacak

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Çin'in çabalarıyla G20 Zirvesi'nin kapsayıcı niteliğinin yeni bir düzeye taşınacağını söyledi.

Ban Ki-moon, New York'taki BM Genel Merkezi'nde dün Çinli basın mensuplarına verdiği demeçte, Çin'in zirveye evsahipliği yapma sürecinde olağanüstü bir liderlik gösterdiğini ifade etti.

Ban Ki-moon, Çin'in birçok gelişmekte olan ülkenin liderini zirveye davet etmesini övgüyle karşıladı. G20 üyesi ülkelerin dünyadaki en zengin ve en çok kaynağa sahip ekonomiler olduğunu dile getiren Ban Ki-moon, dolayısıyla bu ülkelerin küresel finans sorunlarına çözüm bulmak için daha sağlam irade ortaya koyabileceklerini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, zirvede küresel ekonominin büyümesinde karşılaşılan zorlukların çözülmesi konusunun ele alınmasını umduğunu belirtti.

Çin'in "BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri"ni zirve gündemine almasını olumlu değerlendiren Ban, sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliği konularının ilk kez bir G20 Zirvesi'nde görüşüleceğini ifade etti.

Ban Ki-moon, Hangzhou G20 Zirvesi'nin Paris İklim Anlaşması'nın üye ülkelerce bir an önce onaylanmasına da aktif katkı sağlayacağının altını çizdi.

Ban Ki-moon, son olarak ise 4-5 Eylül günlerinde Hangzhou'da düzenlenecek G20 Zirvesi'ne katılacağı için çok memnun olduğunu, yıl sonu itibarıyla görevinden ayrılacağı için bu ziyaretinin BM Genel Sekreteri olarak Çin'e yapacağı 11'inci ve son ziyaret olacağını kaydetti. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 


Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın üye sayısı hızla artıyor

Çin’in “kazan-kazan” ilkesine dayalı Açık Kalkınma Stratejisi tüm dünyada özellikle ise Asya-Pasifik bölgesinde yer alan gelişmekte olan ülkelerin altyapı sorunlarının çözülmesinde etkili oluyor.

“Asya Altyapı Yatırım Bankası (The Asian Infrastructure Investment Bank)”   bu amaca hizmet için Çin’in öncülüğünde kurulan yeni bir kalkınma bankası. Asya Alt Yapı Yatırım Bankası resmi olarak özellikle Asya Pasifik bölgesindeki altyapı projelerini destelemek amacı ile 2015 yılını Aralık ayında faaliyete geçti.

57 kurucu ülke arasında sadece BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) ülkeleri değil, bunun yanında 4 G7 ülkesi (Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Almanya) ile Mısır, Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkeler de bulunuyor. Şu ana kadar ABD ve Japonya bankaya üye olmadı. Bankaya üye olmak isteyen ülkeler hızla çoğalıyor.

Banka Eylül ayının başında 30’dan fazla yeni üyelik başvurusunu değerlendirecek ve  başvurular onaylanırsa 2017’nin başlarında bankanın üye sayısı 90’a yaklaşmış olacak. Bu rakam kontrolün ABD ve Japonya’da olduğu Asya Kalkınma Bankası’nın (Asian Development Bank) üye sayısından fazla.

Çin Girişimcilik Forumu’nda 25 Ağustosta konuşan bankanın başkanı Jin Liqun “Çin’in girişimi ile oluşturulan, gelişen Asya ülkelerinin ilk çok taraflı yatırım bankası olarak Asya Alt Yapı Yatırım Bankası, mevcut çok taraflı bankaların deneyimlerini özümseyecek. Ancak biz onların aynısı olmak istemiyoruz, onlardan daha inovatif ve katılımcı olacağız” dedi.

Jin Liqun’e göre Asya Altyapı Yatırım Bankası toplumsal sorunlarda özel girişimin rolünü artırmayı amaçlayan emeklilik ve sigortacılık projelerinde özel sektör ile işbirliğini geliştirecek. Banka aynı zamanda daha esnek ve etkin bir yatırım sistemini ortaya çıkartacak yeni finansal araçların geliştirilmesi konusunda da çalışacak.

Bankanın proje desteği herhangi bir alan ile sınırlı değil, banka ulaşım, enerji, elektik altyapısı, iletişim, lojistik gibi tüm alanlardaki projeleri desteklemeyi planlıyor. Banka Haziran’da ilk etapta Bangladeş’teki bir projenin finansmanı için 165 milyon dolarlık bir krediyi onayladı. Bankanın önümüzdeki beş yıllık dönemde üyelerine yılda 10 ile 15 milyar dolar arasında kredi vermesi bekleniyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 


Avrupa, G20'den finansal idare reformu bekliyor

Avrupalı siyaset ve bilim adamı, G20 Hangzhou Zirvesi'nden küresel finans idaresine dair reformların ilerletilerek, dünya ekonomisinin büyümesine daha fazla katkı yapılmasını bekliyor.

Brüksel merkezli ünlü düşünce kuruluşu Bruegel tarafından kısa süre önce yayımlanan makalede, Çin'in dünyadaki etkisinin hızla arttığına ve gün geçtikçe küresel finans sisteminde daha önemli bir rol oynamaya başladığına dikkat çekildi.

Bruegel Başkanı Guntram Wolff, G20 Zirvesi kapsamında yer alan finansal idareyle ilgili konuların Avrupa için büyük önem taşıdığını söyledi. Wolff, son dönemde bazı kıta ülkelerinde bankacılık sektöründeki krizlerin arttığını, dolayısıyla bu sorunun çözümü için finansal idare yollarının arandığını dile getirdi.

Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Werner Hoyer de bankanın başından beri Asya Altyapı Yatırım Bankası'yla sıkı temasta bulunduğunu hatırlattı. Hoyer, iki taraf arasında şu an işbirliği anlaşmasına varıldığını, stratejik önemdeki bazı projelere ortak yatırım yapılacağını duyurdu.

Bu yıl Çin'in evsahipliği yaptığı toplantılarda küresel finans idaresine dair reformların başlatıldığına vurgu yapan Avrupalı uzmanlar, G20 kapsamındaki toplantılarda ele alınacak küresel finans güvenlik ağı, IMF Özel Çekme Hakları'nın (SDR) kullanımı, yeşil finans ve küresel finans sistemindeki reform gibi konuların küresel finans idaresinde derin etkiler yaratabileceğini belirtiyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

Guangzhou'dan Rusya'ya giden kargo treni yola çıktı

Çin'in kadim İpek Yolu üzerindeki ticareti canlandırmak üzere açtığı son demiryolu hattı hizmete girdi.

Hat üzerindeki ilk kargo treni, Guangdong eyaletinin merkezi Guangzhou kentinden Rusya'nın Kaluzhskaya Oblast kentine ulaşmak üzere yola çıktı.

Giysi, ayakkabı, şapka, kumaş, lamba, fener ve elektrikli cihazlar gibi ürünler taşıyan tren, 14 gün sürecek seferinde 11 bin 500 km yol katedecek.

Yeni kargo treni hizmeti sayesinde Guangzhou'nun geleneksel olarak denizden nakliyata bağımlı olan ticaretine yeni bir soluk getiriliyor. Denizden taşımacılığa kıyasla 30 gün tasarruf sağlayan kargo treni, hava taşımacılığına göre de 5'te 1 oranında daha ucuz.

Şu an Çin'deki 26 kentten Çin-Avrupa ve Çin-Asya kargo treni hizmeti sağlanıyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 


Çin'de sanayi işletmeleri kârında artış hızlanıyor

Çin'in başlıca sanayi firmalarının kârı yılın ilk yedi ayında bir önceki yıla göre yüzde 6,9 arttı.

Ulusal İstatistik Bürosu'nın açıkladığı verilere göre, yıllık geliri 20 milyon yuanın (3 milyon ABD Doları) üzerindeki sanayi şirketlerinin ocak-temmuz dönemindeki kârı, 3 trilyon 520 milyar dolara ulaştı.

Sadece temmuz ayındaki kâr yüzde 11 yükselişle 523 milyar yuan olarak kaydedildi ve haziran ayındaki yüzde 5,1'lik artışın büyük oranda üzerine çıktı.

Uzmanlar, temmuz ayında sanayi şirketlerinin kârında görülen yükselişin, düşen maliyetler ve mal fiyatlarının yeniden yükselişi gibi nedenlerden kaynaklandığını belirtiyor.

Bunun yanında, değişen piyasa koşulları nedeniyle demirli ve demir-dışı metal ürünlerin fiyatlarında yaşanan artışın da toplam sanayi kârına etkisi büyük oldu. İstatistiklere göre iki sektör, toplam kâr artışına yüzde 47,5'lik bir katkı yaptı.

Ocak ila temmuz ayları arasında kamu teşebbüslerinin kârı yüzde 6,1 gerilerken, özel şirketlerin kârı ise yüzde 8,7 arttı.

Uzmanlar, sanayi kârındaki artışın hızlanmasına karşın piyasa talebinde kapsamlı bir ilerleme görülmediğini, yönetim masrafları ve aşırı kapasite gibi bazı sorunların önümüzdeki dönemde odaklanılması gereken noktalar olduğunu dile getiriyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 


Çin, tüketici malları kalitesini yükseltmek istiyor

Çin hükümeti, tüketici mallarının standart ve kalitesinin yükseltilmesi için yeni bir plan hazırladı.

Çin Standardizasyon İdaresi Başkanı Tian Shihong, Başbakan Li Keqiang'ın başkanlığında çarşamba günü düzenlenen Çin Devlet Konseyi toplantısında, ilgili kararın onaylandığını söyledi.

Tian, ülkenin ekonomik dönüşümüyle uyum hâlinde olan yeni plana göre, 2020 itibarıyla başlıca sektörlerdeki tüketici mallarının yüzde 95'inin uluslararası standartlara ulaşacağını belirtti. Bu oran, şu an ise yüzde 80 seviyesinde.

Yeni planlamalarla tüm tüketici mallarının kalite seviyesinin istikrarlı şekilde yükselmesi, ulusal kalite rekabet endeksinin 84'e ulaşması hedefleniyor.

Başlıca tüketici malları, beyaz eşya, elektronik ürünler, mobilya, giyim, gıda ve kozmetik gibi çok sayıda sektördeki ürünleri kapsıyor.

Çin'de tüketim, yılın ilk yarısında GSYH'nin artışına yüzde 73,4'lük katkı yaptı. Bu oran, geçen yılın aynı döneminin 13,2 puan üzerinde kaydedildi.

Çin hükümeti, üretim sektörünü geliştirerek artan iç talebi karşılamak istiyor. Bu kapsamda, arz yönlü yapısal reformlar gibi çok sayıda tedbir hayata geçirildi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 


Çin'in Suriye elçisinden Ortadoğu turu

Çin'in Suriye sorunu özel elçisi Xie Xiaoyan dün Katar'ın başkenti Doha'da, Suriye sorununun son derece karmaşık olduğuna işaret ederek, sorunun yalnızca siyasi yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Xie Xiaoyan, 20-25 Ağustos günlerinde Irak, Ürdün ve Katar'ı ziyaret etti. Özel elçi Xie hem bu üç ülkenin dışişleri bakanlıklarından önemli yetkililerle hem de Suriyeli muhalif grupların temsilcileriyle bir araya geldi.

Üç ülkeyi kapsayan Ortadoğu turunun ardından basına bilgi veren Xie Xiaoyan, bu ziyaretle Çin'in Suriye krizindeki tutumu hakkında muhataplarına bilgi verirken, krizin barışçı yollarla çözümü için atılması gereken adımları da ele aldı.

Çin'in insani yardımları devam edecek

Ziyaretin verimli geçtiğini dile getiren Xie Xiaoyan, bahsi geçen üç ülkenin Suriye krizinde Çin'in aldığı tutumu takdirle karşıladığına işaret ederek, özellikle sağladığı insani yardımlardan ötürü bu ülkelerin Çin'e teşekkür ettiklerini söyledi. Xie Xiaoyan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çin şu ana kadar Suriye'ye 680 milyon dolar tutarında insani yardım sağladı. Bu yardımların çoğu Suriye'de evsiz barksız kalanlara ulaştırıldı. Yardımın bir kısmıysa Suriyeli mültecilere evsahipliği yapan ülkelere sağlandı. Bu ülkeler arasında Lübnan, Ürdün ve Türkiye yer alıyor. BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden biri olarak Çin, sorumlu bir tavırla elinden gelen insani yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya devam edecek. "

Uluslararası toplumun Suriye'ye insani yardımı artırması gerektiğine işaret eden Xie Xiaoyan, giderek tırmanan insani krizi hafifletmek için tüm tarafların somut tedbirler alması çağrısında bulundu:

"Uluslararası toplum Suriye'ye daha fazla insani yardım sağlamalı. Suriye'deki tüm taraflar somut adımlar atmalı, özellikle bazı bölgelerdeki abluka kaldırmalı, insani yardımlar ihtiyaç duyanlara kolaylıkla ulaştırılmalı. Elbette diğer yandan uluslararası toplum da taahhütlerini yerine getirmeli."

 

 

Çin'den Suriye askeri heyet

Xie Xiaoyan, Çin'den bir askeri heyetin kısa süre önce gerçekleştirdiği Suriye ziyareti hakkında da bilgi verdi.

Suriye-Çin ilişkilerinin normal şekilde sürdürülmekte olduğuna işaret eden özel elçi Xie, bu ilişkilerin siyasi, ekonomik ve askeri ayakları olduğunu, dolayısıyla kısa süre önce gerçekleştirilen ziyaretin iki ordu arasında olağan bir temas olarak algılanması gerektiğini söyledi. Xie Xiaoyan şunları ekledi:

"Çin askeri heyetinin iki önemli gündemi vardı. Birincisi, iki ordu arasında insani yardım alanında işbirliğinin pekiştirilmesi. İkincisi, Suriye ordusuna sağlık eğitimi verilmesi. Bu ziyaret olağan bir temas. İki ülke arasındaki işbirliği muhtelif alanları kapsıyor, buna elbette askeri ilişkiler de dahil."

Çin hükümetinin Suriye sorunu özel elçisi Xie Xiaoyan, Suriye sorununun son derece karmaşık olduğuna işaret ederek, krizin çözümü için ateşkes, insani yardım ve siyasi süreç olmak üzere üç alanda etkili adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Xie Xiaoyan, tüm zorluklara rağmen, siyasi çözüm sürecinde ısrar edilmesi durumunda krizin er ya da geç çözüleceğine inandıklarını kaydetti. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 


Akdeniz’den Xihu Gölü’ne kadar

YU Hongyang

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi

-----

G-20 Hangzhou Zirvesi dünya ekonomisinin büyümesinde güzel “efsane” yazmaya devam edecek.

 

Türkiye, geçen Kasım ayında 10.G-20 Zirvesi’ni Antalya şehrinde başarıyla düzenledi. Zirvede yaşadığım güzel anlar halen zihnimde canlı bir biçimde duruyor. 11. G-20 Zirvesi Eylül’de Çin’in Hangzhou kentinde yapılacak. G-20 Zirvesi’nin yeri Antalya’dan Hangzhou’ya, Akdeniz’den Xihu Gölü’ne kadar değişir, ama yerin güzelliği kalır; zirvenin ana teması değişir, fakat dünya ekonomisini büyütmek şeklindeki özü olduğu gibi devam eder. Dünya ekonomisi karmaşık ve hızlı değişim yaşıyor. Uluslararası toplumun geniş ilgisini çeken Hangzhou Zirvesi’nin Antalya Zirvesi’nin temelinde küresel ekonominin teşvikinde, finansal istikrarın korunmasında ve krizle mücadelede daha önemli rol oynaması bekleniyor. Bundan dolayı, G-20 Hangzhou Zirvesi hakkında bilgi vermek istiyorum.

                G-20 Hangzhou Zirvesi 4 ve 5 Eylül günlerinde yapılacaktır. Zirveye G-20 üyeleri, konukları ve uluslararası örgütlerden temsilciler davet edildi. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping zirveye başkanlık etmenin yanı sıra BRICS’in gayrı resmi buluşması gibi etkinliklere katılacak. Cumhurbaşkanı Xi Jinping çeşitli vesilelerde “yaratıcı, diri, eşgüdümlü, kapsayıcı dünya ekonomisinin yapılanması” konusu altında “politikada eşgüdümün güçlenmesi”, “inovasyonla büyüme”, “daha verimli ekonomi ve finans yönetimi”, “güçlü ticaret ve yatırım”, “kapsayıcı ve bağlantılı kalkınma” ve “dünya ekonomisini etkileyen diğer belirgin sorunlar” gibi dikkat çekici konuları ele alacak ve uluslararası işbirliğine yön vermek için küresel ekonominin karşılaştığı en zor, en önemli ve en acil sorunlara odaklanacak.

                G-20 Hangzhou Zirvesi, 2016 yılında Çin’in kendi evinde düzenlenecek en önemli diplomatik çalışması ve son yıllarda Çin’in ev sahipliğindeki en üst düzey, en büyük ve en etkileyici uluslararası zirve olduğu için dünyadan yoğun ilgi çekmektedir. Çin, diğer taraflarla ortak çaba göstererek Hangzhou Zirvesi vesilesiyle aşağıdaki hedeflere ulaşmayı amaçlıyor.

Birincisi,G-20 Grubu’nun yönlendirici rol oynayarak stratejik vizyon ve istekle dünya ekonomisine yön vermesi ve güç katması; ikincisi, uluslararası ekonomik işbirliğini güçlendirerek, karşılıklı yardımlaşma ruhuyla krizle mücadelede ortak çaba gösterilmesi ve dayanışma, açılma, kapsayıcılık ve işbirliği yönünde güçlü mesaj verilmesi; üçüncüsü, yaratıcılıkla mekanizma inşası hızlandırılarak işbirliği platformu oluşturulmasının G-20 Grubu’nun krizle mücadelesinden uzun vadeli yönetime dönüştürülmesine güvence vermesi.  Hangzhou Zirvesi’nin zeka ve güç toplanarak dünya ekonomisinin büyümesine, uluslararası ekonomik işbirliğine ve küresel ekonomik yönetime yeni ümit ve güç sağlayacağından eminim.

                Çin, ev sahipliğindeki Hangzhou Zirvesi için büyük çaba göstererek kendine özgü program ve toplantı gündemi sunacak. Çin, geçen yılın sonunda zirvenin ev sahipliğini Türkiye’den devraldıktan sonra elinden geleni yaparak üye ülkelerin, konukların ve uluslararası örgütlerin büyük desteği ve katılımıyla ticaret, enerji, istihdam ve tarım bakanları toplantıları yapmış, ticaret, sanayi, gençlik, kadınlar, emek, düşünce kuruluşları ve sivil çevrelerden temsilcilerle geniş temasta bulunmuş ve Hangzhou Zirvesi’ne geniş bir taban hazırlamıştır.Bunun yanı sıra, “yaratıcı, diri, bağlantılı ve kapsayıcı dünya ekonomisinin yapılanması” teması altında üç koordinatör toplantısı, üç maliye bakanları, merkez bankası başkanları ve yardımcıları toplantıları ile 10’dan fazla çeşitli çalışma grubu toplantısı yapıldı. Kesintisiz ve verimli çalışmalar Hangzhou Zirvesi’nde mümkün olduğu kadar ortak fikir sağlanması için yol çiziyor.

                Hangzhou Zirvesi’nde 30’a yakın anlaşma sağlanarak tarihi rekor kırılması bekleniyor.Hangzhou Zirvesi, G-20 Grubu tarihinde en çok gelişmekte olan ülkenin katılmasıyla daha temsili ve kapsayıcı olma özelliğini taşıyor. Çin’in davetiyle ASEAN dönem başkanlığını yürüten Laos, Afrika Birliği Başkanlığını yürüten Çad, Afrika'nın Kalkınması İçin Yeni Ortaklık Başkanlığını yürüten Senegal, Kazakistan ve Mısır gibi gelişmekte olan ülkelerin temsilcileri Hangzhou Zirvesi’ne katılacak. Bu arada, geri sayıma giren zirvenin hazırlık çalışmaları sorunsuz devam etmektedir. Bu zirvenin yükümlülüğünü yerine getirerek dünya halklarına sürpriz sunacağına ve dünyaya ümit vereceğine inanıyorum.

                Dünyanın gözü Hangzhou Zirvesi ile Çin’e ve Çin’in ekonomisine odaklanıyor. Ben de bu vesileyle Türk halkına Çin’in ekonomik gidişatı hakkında bilgi vereyim.

                Bu yılın ikinci çeyreğinde Çin’in gayri safi milli hasılası birinci çeyreğe paralel olarak yüzde 6.7 oranında büyüdü. Ekonominin genelinde istikrar ve hafif artış korunuyor. Ekonominin başta gelen göstergeleri öngörüldüğü gibi istikrarlı şekilde sürüyor ve Çin ekonomisinin yeni normali altında gelişme kuralına uyuyor. Çin ekonomisinin çalışma kalitesi düzelmeye devam ediyor. Bu yılın ilk yarısında gayri safi milli hasılasında birim başına enerji tüketimi geçen yıla göre yüzde 5.2 düşerken, Üretici Fiyat Endeksi’nde düşüş hızı (PPI) üst üste 6 aydır daralıyor. Bu rakamlar piyasa ortamının düzelmesine ve işletmecilik gelirinin artmasına yararlı oluyor.                               Oysa uluslararası ortamda halen karmaşa ve krizlerin yaşandığını net bir biçimde görüyoruz. Dünya ekonomisinin toparlanması beklenen düzeye ulaşmamış, ekonomik gidişatta belirsizlik artmış durumda. Çin ekonomisi yapısının düzeldiği ve formatının güncellendiği kritik bir dönemden geçiyor ve bu düzeltmeden dolayı acı çekmeye devam ediyor. Bu kadar zor koşullar altında yılın ilk yarısında Çin ekonomisinin “istikrarlı büyüme ve hafif artış” şeklinde sınav vermesi büyük bir başarı sayılabilir. Önümüzdeki dönemde, Çin ekonomi gelişmesini istikrardan hızlı büyümeye yönlendirmek için arz yönlü reform mücadelesini kararlılıkla güçlendirmeli, kamuda iş yaratmayı ilerletmeli, inovasyonu teşvik etmeli, yeni ekonomik yapısını geliştirmeli ve yeni kalkınma gücünü toplamalı.

                Bu yıl Çin’in “Milli Ekonomi ve Toplumsal Kalkınmanın 13. Beş Yıllık Planı” açıklandı ve yaratıcı, eşgüdümlü, yeşil, açık ve paylaşımcı özellikler taşıyan gelişme prensibi ileri sürüldü. Çin’in kalkınma düşüncesini gösteren ve gelişme güvenini yansıtan kalkınma planı Çin’in genel gelişme tablosuyla ilgili derin reform ve ekonominin istikrarı ve uzun vadede gelişmesini sağlayan önemli garantidir. Çin ortak refah toplumun kurulduğu hedefe sağlam adımlarla ilerliyor. Önümüzdeki 5 yılda Çin ekonomisinin yüzde 6.5’in üzerinde büyümesi bekleniyor. Tabii ki, bu hedef kolay değil, ama çaba göstereceğiz ve kendimize güveniyoruz. Önümüzdeki 5 yılda, Çin’e ithal mal değerinin 10 trilyon ABD Dolarını aşması ve dışa yatırım değerinin 600 milyar ABD Dolarını üzerinde olması öngörülüyor. Aynı zamanda, açık ve paylaşımlı şekilde 100’den fazla büyük projeyi hayata geçireceğiz. Çin ekonomisinin güncellenip büyümesi hem kendini yükselten bir süreç, hem de dünyan için bir fırsattır. Türk girişimcileri bu fırsattan yararlanmak için Çin’e bekliyoruz.

                Çin’in dostu olan ve Ortadoğu’da önemli rol oynayan Türkiye’nin Ortadoğu’da barış ve istikrar sağlanmasında büyük etkisi vardır. Askeri darbe girişiminden hemen sonra Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhang Min Türkiye’yi ziyaret etti. Zhang Min ziyaret sırasında dışişleri ve enerji bakanları da dahil olmak üzere Türkiye’nin üst düzey yetkilileriyle devletin son durumunu, ikili ilişkileri ve her iki tarafı ilgilendiren ortak meseleleri derin şekilde görüştü. Bu ziyaret Çin’in ikili ilişkilere verdiği büyük önemin ve Türk halkına beslediği dostluğun yansımasıdır. Çin ve Türkiye gelişmekte olan ülkeler olarak ikili ilişkilerin güçlendirilmesi, somut işbirliği, kültürel iletişim, sivil temas ve uluslararası arenada işbirliği gibi alanlarda büyük potansiyele sahip. Bu çalışmalar iki ülkenin kendi gelişmesine yarar getiriyor, bölgesel istikrarın korunmasına faydalı oluyor ve dünyada daha adil ve makul siyasi ve ekonomik düzeninin oluşmasını da ilerletiyor.

                Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hangzhou’da yapılacak G-20 Zirvesi’ne katılacağını açık şekilde teyit etti. İki lider geçen G-20 Antalya Zirvesi’nde Çin ile Türkiye arasında “Bir Kuşak Bir Yol” ile “Orta Koridor” girişiminin uyumlaştırılmasına dair muhtıranın imza törenine tanıklık etti. Bu girişim iki tarafın “Bir Kuşak Bir Yol” çerçevesi altında çeşitli alanlarda işbirliğini güçlendirmesine önemli politik destek veriyor. İnanıyorum ki, Hangzhou Zirvesi iki liderin daha yoğun bir temasta bulunmasına tanık olacak, Çin ile Türkiye arasında daha fazla işbirliği fırsatı oluşacak ve iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerinin yeni bir yola girmesini yönlendirecek.

                Eylül’de Xihu Gölü’nün kıyısında buluşalım.

 

 


Çin, Rio’da 70 madalya ile üçüncü oldu

Çin, Rio 2016 Olimpiyat Oyunları’nda 26’sı altın, 18’i gümüş ve 26’sı bronz olmak üzere toplam 70 madalya ile üçüncü sırada yer aldı.

The Washington Post’un haberine göre, Rio 2016 Olimpiyatları’nda 43 altın, 37 gümüş, 36 bronz madalya ile ABD birinci, Büyük Britanya 27 altın, 22 gümüş ve 17 bronz madalya ile ikinci sırada yer aldı.

Toplamda 116 madalya kazanan ABD'yi,  66 madalya ile Büyük Britanya izledi. Büyük Britanya’nın altın madalya sayısı Çin’den bir fazla olduğu için ikinci sıraya yerleşti.

Büyük Britanya’nın 27 altın, 22 gümüş ve 17 bronz madalyasına karşı Çin’in 26 altın, 18 gümüş ve 26 bronz madalyanın sahibi oldu.  

Altına odaklanan kimi çevreleri mutlu etmeyen bu bilanço, aslında kadın yüzücü Fu Yuanhui örneğinde olduğu üzere, bazı Çinli sporcuları kişilik olarak parlatan müsabakaların Çin açısından başarılı olduğu gerçeğine gölge düşürmüyor.

416 kişilik Çin delegasyonundan en az 30 altın madalya bekleyenler çoğunluktaydı. Ayrıca 51 altına ulaşılmış 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nın da altın sayısında bir hayli gerisinde kalınmış oldu. Ancak bu, Çin sporunun, özellikle de takım sporlarının, bir bütün olarak gelişme kaydetmiş olduğunun Rio'da da görülmüş olduğu gerçeğini göz ardı ettirmemeli. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 


Çin dijital oyun sektöründe birinci

Dijital oyun sektöründe Çin yakaladığı büyüme ivmesi ile küresel ölçekte birinci sıraya yükseldi.

Çin de gelişen orta sınıflar kişisel ve sosyal eğlenceye daha çok para harcadıkça ve çevrimci kişi sayısı artıkça ülkenin oyun pazarı büyümeye devam edecek. Özellikle akıllı telefonların yaygınlaşması dijital oyun sektörü içinde mobil oyunların payının artmasına neden oldu.

2015 yılı içinde tüm sektörde mobil oyunların payı %24 iken bu oranın 2019 yılında %34 düzeyine çıkması bekleniyor. Dijital oyun sektörünün küresel olarak 2016 yılı sonunda 99,6 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor.

Mobil oyun sektörü ise tüm oyun sektörünün yaklaşık %27’sini oluşturuyor. Özellikle mobil oyun pazarında “Pokemon Go” gibi sanal ve gerçek dünyayı buluşturan oyunların payında artış yaşanacak.

Dijital Oyun Sektöründe İlk 10 Ülke

Ülke

Nüfus

(Milyon)

Çevrimiçi Nüfus

(Milyon)

Çevrimiçi Nüfusun Toplam Nüfusa Oranı (%)

Toplam Gelir

(Milyon Dolar)

Çin

1.382,2

788,8

57

24,369

ABD

324,1

293,6

90,4

23.599

Japonya

126,3

117,6

92,8

12.448

G Kore

50,5

44,6

88

4.047

Almanya

80,7

72,4

90

4.019

Birleşik Krallık

65,1

61,1

93

3.830

Fransa

64,7

56,7

89

2.738

İspanya

46,1

37,6

80,4

1.812

Kanada

36,3

32,8

88,8

1.792

İtalya

59,8

41,3

69

1.742

 
 

Çin’de çevrimiçi nüfusun toplam nüfusa oranı %57 düzeyinde. Bu oran hala gelişmiş ülkelerin ortalamasının altında yer alıyor. Bu durum Çin dijital oyun piyasası için büyük bir büyüme potansiyelinin varlığına işaret ediyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

“Çin ve ABD G20 Zirvesi için işbirliği yapmalı”

Çin'in Washington Büyükelçisi Cui Tiankai, uluslararası toplumun, yön verici ve yapıcı rol oynayarak Çin ve ABD'nin G20 Hangzhou Zirvesi'nin başarıyla yapılmasını hızlandırmasını beklediğini belirtti.

Cui dün Washington'da basına verdiği demeçte, dünya ekonomisindeki belirsizlikler karşısında Çin ve ABD'nin daha büyük rol oynayarak zirvede yapıcı sonuçların elde edilmesini hızlandırması gerektiğini ifade etti.

Zirve sırasında Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Barack Obama arasında yapılacak ikili buluşmaya değinen Cui Tiankai, görüşmenin, iki ülke arasındaki karşılıklı stratejik güveni artırıp yeni işbirliğine yön vererek anlaşmazlıkların kontrol altına alınması için siyasi rehber sağlamasını umduklarının altını çizdi.

Cui ayrıca, Çin-ABD ilişkilerinin gelişmesinin, iki tarafın işbirliği yapması ve işbirliği ortaklık ilişkilerini, yani yeni tip büyük ülke ilişkilerini oluşturması gerektiğini yeterince kanıtladığını vurguladı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 


Çin'in dev hızlı tren şirketinden Hindistan'da ortak yatırım

Çin'in en büyük yüksek hızlı tren üreticisi CRRC, şirketin ortak yatırımla kurulan ilk fabrikasının 20 Ağustos'ta Hindistan'da hizmete girdiğini duyurdu.

Bu, CRRC şirketinin Güney Asya'da kurduğu ilk tren fabrikası olma özelliği taşıyor.

"CRRC Pioneer (India) Electric Co. Ltd" ismini taşıyan tesis, Çinli CRRC Yongji Electric ve Hindistan'dan Pioneer Trading Company işbirliğiyle 63 milyon 400 bin ABD Doları sermayeyle kuruldu. Çinli şirket hisselerin yüzde 51'ine, Hint tarafıysa yüzde 49'a sahip olacak.

Ortak sermayeli tesisin esas işlevi tren jeneratörü üretmek ve tamir etmek, ayrıca yerli demiryolu hatları için teknik destek sağlamak. Şirketin şu an 17 yerli personeli bulunuyor.

Hindistan dünyanın en büyük demiryolu sistemlerinden birisine sahip. 64 bin kilometre uzunluğunda demiryolu bulunan Hindistan her yıl 2 binden fazla jeneratör alıyor.

CRRC, 2007 yılında Hindistan pazarına girdi ve bu ülkeye metro, lokomotif, jeneratör gibi tren vagon ve parçaları sağladı. 300'e yakın metro vagonu siparişi alan CRRC'nin ürünleri başkent Yeni Delhi, Mumbay ve Kalküta gibi kentlerde kullanılıyor.

 Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 


Xinjiang'da İpek Yolu Şarap Festivali düzenlendi

2016 Xinjinag İpek Yolu Şarap Festivali kısa süre önce Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nin Bayingolin Moğol Özerk İli'nin Korla kentinde düzenlendi.

İki gün süren festivalin sadece açılış töreninde Xinjiang'da yerel yönetim birimleri ve işletmeler 1 milyar 245 milyon yuan tutarında 21 proje imzaladı.

"Üzüm memleketi" olarak bilinen Xinjiang, Çin'de şarap üzümlerinin yetiştirildiği en büyük bölge. Xinjiang'da toplam 45 bin 887 hektarlık alanda üzüm yetiştiriliyor, bu ülke genelinin yüzde 29,3'ünü oluşturuyor. Xinjiang'da şarap sektörünün 50 yıllık geçmişi var.

Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

Çinli bilim adamlarından tıp alanında yeni keşif

Çinli bilim adamları doku yenilenmesini sağlayacak bir molekül keşfetti.

Xiamen Üniversitesi profesörleri Zhou Dawang ve Deng Xianming ile Peking Üniversitesi Profesörü Yun Caihong tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçları Science Translational Medicine Dergisi'nin son sayısında yayımlandı.

Profesör Zhou Dawang, bulunan molekülün karaciğer, bağırsak ve deride onarım ve yenilemeyi destekleyebildiğini kaydetti.

Bu molekül sayesinde organ nakli ya da karmaşık hücre terapilerine gerek kalmayabileceğini de ifade eden Zhou, patent başvurusunda bulunduklarını ve ilaç üretimi için bazı şirketlerle işbirliği yaptıklarını belirtti. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 


Çin'de organ bağışı yüzde 45 arttı

Çin'de 2016 yılının ilk yarısında yapılan organ bağışı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45 artarak bin 795'e çıktı.

Çin, yıllık organ bağışı sayısı açısından Asya'da ilk, dünyada ise üçüncü sırada yer alıyor.

Çin'de gönüllü organ bağışı ve organ nakli operasyonları, son yıllarda daha sık görülmeye başlandı. 2015'te 2 bin 766 organ bağışı yapılırken, bu sayı önceki iki yılın toplamını aştı.

Çin hükümeti, 2010 yılından itibaren vatandaşların gönüllü olarak organ bağışlamaları için çalışmaları başlattı. İdam mahkûmlarının organlarının kullanımı 2015'ten itibaren durdurulurken, gönüllü bağış, tek yasal organ kaynağı hâline geldi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

Çin donanmasından Japon Denizi'nde tatbikat

Çin donanmasına ait iki filo Doğu Çin Denizi'nde dün tatbikata başladı.

Filolardan birinde, Pasifik kıyısındaki ülkelerin katıldığı çok taraflı tatbikata katılan Xi'an güdümlü füze destroyeri, Hengshui güdümlü füze gemisi ve Gaoyohu ikmal gemisi de bulunuyor.

Diğer filoyu ise Çin Deniz Kuvvetleri'nin Donghai Filosu'ndan farklı savaş gemileri oluşturuyor.

Donanmanın yıllık eğitim planı doğrultusunda düzenlenen ve olağan bir uygulama olduğu belirtilen tatbikatın, uluslararası hukuk ve teamüllerle de uyum hâlinde olduğu bildirildi.

Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

Çin’de KİT çalışanları hissedar olabilecek

Çin'de KİT çalışanlarının işletmelere hisse senedi sahipliği aracılığıyla ortak olmasının yolu açıldı.

Çin Devlet Varlıkları Denetim ve İdare Komisyonu tarafından yayımlanan plana göre, gerekli niteliklere haiz kişiler çalıştıkları işletmelerin hisse senetlerine ilgili düzenlemeler uyarınca sahip olabilecek.

İşletme rekabet gücünün arttırılmasını amaçlayan söz konusu plan öncelikle pilot uygulama kapsamında yürütülecek. Çalışanların toplam payı hisselerin yüzde 30'unu aşamayacak. Bir çalışanın payı ise işletme hisselerinin yüzde 1'ini geçemeyecek.

Çin'de son yıllarda kendini gösteren ekonomik yavaşlama ve yapısal dönüşüm sebebiyle KİT'ler performans baskısı altında bulunuyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 


Myanmar’ın Nobel Barış Ödüllü yeni liderinin ilk ziyareti Çin’e

Myanmar'ın yeni seçilmiş lideri Aung San Suu Kyi yıllar boyu evine hapsedilmiş ama askeri cuntaya direnmiş, Nobel Barış Ödülü sahibi bir kadın. Onu, Hillary Clinton, "arkadaşı" olarak tanımlıyor; Obama ise gelecek ay Beyaz Saray'a davet etti. Ancak Suu Kyi, ülkesinin başına geçtikten sonra ziyaret etmek üzere ilk önemli başkent olarak Beijing’i seçti.

New York Times’ın haberine göre, iki tarafça da "tarihsel" olarak nitelenen ziyaret, Çin-Myanmar ilişkilerinin önümüzdeki yıllarda alacağı yönü belirleyecek. Myanmar'ın, kuzeyindeki kudretli komşusu ile cunta döneminde soğumuş olan ilişkilerini rayına oturtması bekleniyor.

Çin'in, 2011'de durdurulup askıya alınmış Myitsone barajının yapımının devam edip etmeyeceği konusu üzerinde durulacak. 3,6 milyar dolarlık bir yatırıma tekabül eden Myitsone Myanmarlı çevrecilerin protestosuna uğramıştı. Suu Kyi, ülkesinin çevrecilerini olabildiğince ikna etme veya Çinli muhataplarıyla Myitsone yerine daha küçük kapsamlı bir dizi çevre dostu baraj inşası için anlaşma umudu taşıyor.

Myanmar'ın Çin'den, ülkenin iki en büyük kentinde birer hastane ve iki ülke sınırında bir köprü inşa etmesi yolunda talebi var.

Çin, ekonomisi çevre ülkelere yatırım yapmasına elverecek gelişmişlikte; Myanmar da güçlü komşusundan ekonomik açıdan gelişme yolunda yatırım alma talebindeki birer ülke olarak işbirliğinden yarar sağlayacakları açık. Suu Kyi'nin Pekin ziyaretinin söz konusu işbirliğinin temellerini atması beklenebilir.  Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

Dünyanın en uzun cam köprüsü Çin’de açılacak

Xinhua haber ajansına göre 20 Ağustos 2016 Cumartesi günü Çin'de inşa edilen dünyanın en uzun cam köprüsü ziyaretçilere açılacak.

Hunan Eyaletinin ZhangjiajieUlusal Orman Parkında inşa edilen köprünün uzunluğu 430, genişliği 6 metre, yüksekliği 300 metre. İki sarp kayalık arasında inşa edilen ve üç katmanlı şeffaf cam döşeli köprüden her gün maksimum 8000 ziyaretçiye geçiş izni veriliyor. Rezervasyonlar ziyaretten bir gün önce yapılıyor.

Köprü inşaatçıları köprünün aynı anda 800 kişiyi kaldırabileceğinden emin olmak için 100’e yakın güvenlik testine tabi tutuldu. Buna ek olarak köprünün ortam sıcaklığı esnekliği ve rüzgar dayanımı testleri de yapıldı.

Zhangjiajie Ulusal Orman Parkı’nın eşsiz dağ manzarası Hollywood'un gişe rekorlarını kıran filmi "Avatar"da gösterilmesiyle birlikte bölge her sene milyonlarca ziyaretçiyi ağırlamaya başlamıştı. Çin Uluslararası Haber Ajansı (CRI)  

 


Ağustos böceği mutfağımızın geleceği mi?

Hızla çoğalan dünya nüfusunun beslenmesi, yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan proteinin kaynağı hayvansal mı, bitkisel mi olmalı? Bu soruya şimdiye değin "hayvansal" diye yanıtlanırken son dönemde birçok gözlemci "bitkisel" yanıtı veriyordu. Gerçekten de örneğin "et" egemenliğini soya tehdit etmeye başlamıştı.

Fransız Le Monde gazetesinin haberine göre, bitkisele doğru kayma, aslında bir olguyu hesaba katmıyordu. Günümüzde dünya nüfusunun 1/3 kadarını oluşturan 2 milyar insan hayvansal protein kaynağını, sayısı 1.900 olarak verilen böceklerden sağlıyor. İçinde Çin, Japonya gibi ülkelerin de bulunduğu 100 kadar Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkesinde hayvansal protein konusu sorun yaratmıyor.

Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Amerika mutfaklarında şimdilik pek rağbet görmeyen bu türden protein kaynakları, gelecekte tüm dünyada benimsenecek gibi görünüyor. Dolayısıyla, başlığı bir kez daha düşünmekte yarar var: Ağustos böceği belki de mutfağımızın ve sofralarımızın geleceğini temsil ediyor.  Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 


Alman Kuka, Çinli Midea'nın olacak

Alman sanayi robotu imalatçısı Kuka'nın Çinli beyaz eşya grubu Midea tarafından satın alınmasına artık hiçbir engel kalmadı. Federal Ekonomi Bakanlığı, söz konusu satışın gerçekleşmesi önünde artık hiçbir hukuki engel kalmadığını açıkladı.

Fransız Le Figaro’nun haberine göre, satışın, Almanya açısından olumsuz anlamda bir etki içermediği, dolayısıyla da Federal Almanya Hükümeti'nin satışın gerçekleşmesine herhangi bir müdahalede bulunma gerekçesinin olmadığı bildirildi.

Gerçekten de, Almanya sanayiinin ağır toplarından biri olan Kuka'nın Çin sanayi portföyüne geçmesi önemli bir olay olarak değerlendiriliyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

Advert