21 Ekim 2016
Çin-Filipinler ilişkisi düzeliyor
Çin ve Filipinler, ikili ilişkilerin kapsamlı bir şekilde düzelme sürecinin hızlandırılması, daha büyük ilerlemelerin kaydedilmesi, Güney Çin Denizi meselesinin ikili diyalog ve istişare yoluyla çözülmesi ve iki ülkenin deniz üzerindeki işbirliğinin yeni bir aşamasının başlatılması konularında fikir birliğine vardı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin, Çin ile Filipinler arasında daha sıkı ilişkilerin kurulmasını olumlu karşılayarak, iki ülkenin Güney Çin Denizi sorununu diyalog yoluyla çözüme kavuşturmasını desteklediğini belirtti.
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin'e resmi ziyarette bulunan Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte için Büyük Halk Toplantı Sarayı'nda, 21 pare top atışıyla başlayan görkemli bir karşılama töreni düzenledi. Bu ziyaretin, Duterte'nin cumhurbaşkanlık görevine gelmesinden sonra gerçekleştirdiği ilk Çin ziyareti özelliği taşıyor. Ziyaretin ayrıca, ikili ilişkilerde iyileşme sürecinin başlatılmasının ardından, iki ülke arasında düzenlenen ilk üst düzey ziyaret olduğu bildirildi.
Cumhurbaşkanı Xi, Duterte'nin Çin ziyaretini kilometre taşı olarak niteleyerek şunları söyledi:
"Ziyaretten önce Çin basınına 'görüşmeyi, dostluk ve kardeşlik eli uzatarak yapacağım' şeklinde konuştunuz. Bugün ben de aynı duyguyla sizin elinizi sıktım."
Filipinler Cumhurbaşkanı Duterte ise Çin'le ilişkilerde "bahar dönemi"nin başladığını kaydederek, ikili ilişkileri daha da güçlendirmeyi beklediklerini ifade etti.
"1975 yılında Çin ve Filipinler arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana 41 yıl geçti. 41 yıl, tarihte sadece çok kısa bir süre, ancak aramızdaki dostluk asırlardır sürüyor. Çin, bizim arkadaşımız. Aramızdaki geleneksel dostluk sarsılamaz."
Güney Çin Denizi sorunu nedeniyle, Çin-Filipinler ilişkilerinde bazı sıkıntılar yaşanmıştı. Dolayısıyla iki ülkenin liderlerinin Güney Çin Denizi meselesini nasıl çözüme kavuşturacağı merak ediliyor.
Öte yandan, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Liu Zhenmin, iki tarafın görüşmelerde diyalog ve istişare yoluyla Güney Çin Denizi sorununu uygun bir şekilde çözüme bağlayarak, balıkçılık gibi alanlarda işbirliği düzenlenmesi konularında fikir birliğine ulaştığına işaret etti. Bakan Yardımcısı şöyle konuştu:
"Taraflar, 5 sene önce imzalanan anlaşmaya geri dönerek, Güney Çin Denizi sorununun ikili diyalog ve istişare yoluyla uygun bir şekilde çözülmesini oybirliğiyle kararlaştırdı. Bu karar, denizdeki işbirliğinin yeni bir aşamasını başlatacak. Ayrıca, Güney Çin Denizi'nde balıkçılık konusunda işbirliğinin yoğunlaştırılması da kararlaştırıldı."
Filipinler Cumhurbaşkanı Duterte'nin beraberindeki heyette dışişleri, savunma ve maliye bakanları gibi diplomatlar dışında, 300'den fazla işadamı da yer aldı. Filipinler Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, ekonomik ve ticari konuların, Duterte ziyaretinin başlıca gündemleri arasında bulunduğunu söyledi. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Liu Zhenmin gazetecilere verdiği demeçte, iki taraf arasında varılan "sonuç listesi"nin, varılan somut işbirliğinin yeni bir aşamaya girdiğini simgelediğinin altını çizdi. Liu şunları söyledi:
"İki ülke arasındaki stratejik kenetlenme güçlendirilecek. Dolayısıyla Filipinler'in Deniz İpek Yolu inşasına katılması desteklenecek. İki taraf, altyapı tesisleri inşasındaki işbirliğini yoğunlaştıracak. Çin, Filipinler'deki altyapı tesisleri inşasına aktif olarak katılacak ve finansman desteği sağlayacak."
Çin Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan habere göre, Çin Filipinler'le uyuşturucuyla mücadelede işbirliği yaparak ülkeye destek sağlayacak. Bunun dışında, iki ülke arasında kültür işbirliği de pekiştirilecek.
ABD gelişmeyi olumlu karşıladı
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD'nin, Çin ile Filipinler arasında daha sıkı ilişkilerin kurulmasını olumlu karşılayarak, iki ülkenin Güney Çin Denizi sorununu diyalog yoluyla çözüme kavuşturmasını desteklediğini belirtti.
Kirby basın toplantısında, Çin ile Filipinler arasında daha sıkı ilişkilerin kurulmasının, tüm Asya-Pasifik bölgesinin istikrarına yararlı olduğunu söyledi. ABD'nin, Duterte'nin Çinziyareti sırasında Güney Çin Denizi konusunun görüşülmesine önem verdiğini hatırlatan Sözcü, ülkesinin Çin ve Filipinler'in Güney Çin Denizi konsunda diyalog kurmasını olumlu karşıladığını ve sorunun diyalog yoluyla çözüme bağlanabileceğini dile getirdi.
Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan bir açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Asya-Pasifik İşlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Daniel Russel'in 22-25 Ekim tarihlerinde Filipinler'i ziyaret edeceği duyuruldu. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
21 Ekim 2016
Çin eski nükleer tesisini turizme açtı
Çin’in turizme açtığı Chongqing kenti yakınlarındaki eski nükleer tesis turistlerin ilgisini çekiyor.
Gerçekten görülmeye değer tesiste, koca bir yeraltı mahzenine ulaşmak için kırmızı, mavi ışıklı ve de toz ve taze yıkanmış çimento kokulu tünellerde yol alıyorsunuz.
CNN’de alan habere göre, yeşil renkte demir bir kapıdan geçip bir futbol sahası büyüklüğünde bir mağaraya giriliyor. 30 metre kadar yükseklikteki duvarlarda neon panolar atom silahları ve plütonyum işleme süreçlerine ilişkin filmler gösteriyor.
Söz konusu tesis, Çin'in 1964'te başlattığı ilk nükleer test dönemlerinden kalma. Soğuk Savaş dönemini anımsatan nükleer tesis, Chongqing'de dağların arasına gizlenmiş olup insan eliyle yapılmış dünyanın nen büyük mahzeni.
Tesisin inşasına 1967'de başlanmış. 1984'te kapatılıncaya kadar geçen süre içinde bu tesiste 60.000'den fazla asker faaliyet göstermiş. 2010'da kısa süre için yerli halkın ziyaretine açılıp sonra kapatılmış olan tesis 104.000 m2'lik alana yayılıyor. İçerdiği 18 mahzen ve 130 tünel artık bütünüyle tüm dünyadan ziyaretçilere açık. Çin Uluslararası Radyosu CRI)
20 Ekim 2016
Çin ve Filipinler Cumhurbaşkanları bir araya geldi
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Beijing'de Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte'yle görüştü.
İki taraf, ikili ilişkilerin kapsamlı bir şekilde düzelme sürecinin hızlandırılması ve daha büyük ilerlemelerin kaydedilmesi konularında fikir birliğine vardı.
Cumhurbaşkanı Xi görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerde sıkıntılar yaşanmasına rağmen, iyi komşuluk ve dostluk ilişkilerinin duygusal temeli bulunduğunu ve işbirliği iradesinin hiç değişmediğini söyledi.
Çin Cumhurbaşkanı, Filipinler'le olan ilişkilere büyük önem veren Çin'in, birlikte kalkınma için el ele vererek, iyi komşuluk ilişkilerini sürdürmeye ve ortaklığı devam ettirmeye hazır olduğunu ifade etti. Xi, Güney Çin Denizi konusunda dostluk diyaloğu ve istişare yolunda ısrar edilmesi durumunda, anlaşmazlıkların kontrol altında alınabileceğini ve işbirliği yapılabileceğini dile getirdi.
Xi ayrıca, ikili ilişkilerde karşılıklı siyasi güvenin artırılması, somut işbirliğinin düzenlenmesi, sivil temasların hızlandırılması ve bölgesel ile uluslararası işbirliğinin pekiştirilmesi önerilerinde bulundu. Xi Jinping son olarak, Çin'in Filipinler hükümetinin uyuşturucu, terörizm ve suçlarla mücadelede harcadığı çabalara destek vererek, ilgili konularda işbirliği yapmayı beklediğinin altını çizdi.
Çin'le dostluğun sarsılmaz olduğunu vurgulayan Rodrigo Duterte ise, ikili ilişkilere yoğun çaba harcayan Filipinler'in, ülkesine sağladığı destekten ötürü Çin'e teşekkür ettiğini ifade etti.
Duterte, Filipinler'in Çin-ASEAN ilişkilerini hızlandırarak uluslararası ve bölgesel meselelerdeki işbirliğini yoğunlaştırmaya hazır olduğuna vurgu yaptı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
20 Ekim 2016
Türk gazeteci ve akademisyenlerden CRI'ye ziyaret
Türkiye'den aralarında akademisyen, gazeteci ve araştırmacıların bulunduğu heyet, bugün Çin Uluslararası Radyosu'nu (CRI) ziyaret etti.
Çin'in başkenti Beijing'de yer alan CRI binasındaki sergi salonunu gezen heyet, CRI'nin geçmişi ve yayın politikasının yanı sıra, CRI Türkçe Servisi'nin yayınlarının hazırlanma süreciyle ilgili bilgi aldı.
"Dil bariyeri azaltılmalı"
Heyet üyeleri arasında bulunan İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatma Naciye Can Şımga Muğan, Türkiye ve Çin'in benzer sorunları olduğunu, iki tarafın Bir Kuşak-Bir Yol projesi kapsamında birbirinden öğrenebileceği çok şey bulunduğunu söyledi.
CRI mikrofonlarına yaptığı açıklamada ticaret, enerji, tarım ve sağlık gibi farklı alanlarda ortak projelerin artırılabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Fatma Naciye Can Şımga Muğan, eğitim alanındaki işbirliğinde yapılması gerekenlerle ilgili ise şunları söyledi: "İki kültürü daha da yakınlaştırmak, ticareti yakınlaştırmak istiyorsak, yüksek lisans ve doktora programlarından başlamak üzere dil bariyerinin daha az olduğu, iki ülke hükümetinin de bunlara destek vererek iki ülke de bu öğrencilerin yetişmesini sağlamaları gerekiyor. Bir diğeri de lisans düzeyinde Çince alan öğrencilerin, ki bizim üniversitemizde sanıyorum bugüne kadar herhalde 80 mezun olmuştur, şu anda 40 öğrenci var, Çince dersi alıyorlar. Bu öğrenciler, Çin hükümetinin vereceği burslarla ve Türk hükümetinin Türkçe öğrenen Çinlilere vereceği ülke burslarıyla birbirlerini daha iyi tanırlarsa daha da iyi ticaret yaparlar."
Prof. Dr. Fatma Naciye Can Şımga Muğan, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin şu an Çin'den iki üniversiteyle öğrenci değişimi programı uyguladığını, Çin ziyaretleri kapsamında bu adımların ilerletilmesi, hatta bir Konfüçyüs Enstitüsü kurulması yönünde adımlar atılması için çaba harcayacaklarını sözlerine ekledi.
"Bir Kuşak-Bir Yol, bir 'Türkiye projesi
Çin'e ilk kez 18 yıl önce geldiğini belirten Türk-Çin İş Geliştirme Dostluk Derneği Ege Bölge Temsilcisi Muzaffer Salih Ertan, dernek olarak amaçlarının Türkiye-Çin ilişkilerinin her düzeyde geliştirilmesi olduğunu ifade etti.
İki ülke dostluğunun geliştirilmesinin bir tercih değil bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Ertan, CRI muhabirine şu açıklamada bulundu: "Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 2013'te Bir Kuşak-Bir Yol projesini açıkladığında biz şöyle düşündük: Bu proje aslında Türkiye için duyuruluyor, bu bir Türkiye projesi! İpek Yolu'nun bir ucunda şu an bulunduğumuz yer (Beijing) var, diğer ucunda Türkiye ve bizim geldiğimiz kent İzmir. İzmir, İpek Yolu'nun giriş veya çıkış kapısı, çok önemli. Deniz ve kara yollarının, hatta kurulması gereken demir İpek Yolu'nun kavuştuğu yer, bir kavşak. Türkiye, sadece Doğu ile Batı'yı birbirine bağlamıyor; aynı zamanda Karadeniz ile Akdeniz'i de birbirine bağlıyor, bir köprü... Onun için 'Yi Dai Yi Lu' (Bir Kuşak-Bir Yol) girişiminin bence en önemli kavşak noktası Türkiye. Bu girişim, bir Türkiye projesidir, gelecek Türkiye projesidir."
CRI ziyaretinin yanı sıra Çinli yetkililerden bilgi aldılar
Yayın hayatına 3 Aralık 1941'de başlayan Çin Uluslararası Radyosu (CRI), her gün 65 dilde dünyanın 200'den fazla ülke ve bölgesine yayın yapıyor. CRI'nın dünyanın 30 ülke ve bölgesinde temsilcilikleri bulunuyor.
Heyet, ayrıca Çin'deki ilk durakları olan Beijing'deki temasları kapsamında Çin Sosyal Bilimler Akademisi'ni ziyaret ederek, Batı Asya ve Afrika Enstitüsü uzmanlarıyla görüştü. Bunun yanında, Çin Dışişleri Bakanlığı Batı Asya ve Kuzey Afrika Müdürlüğü yetkilileriyle de bir araya gelen heyet, Çinli uzman ve yetkililerle Çin'in ortaya koyduğu Bir Kuşak-Bir Yol inisiyatifinin yanında, Çin-Türkiye ilişkilerine dair fikir alışverişinde bulundu.
Başkent Beijing'in ardından Xi'an'ı ziyaret edecek heyet, son olarak ise Shanghai'de temaslarda bulunacak. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
20 Ekim 2017
Çin 3. çeyrekte yüzde 6,7 büyüdü
Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından dün açıklanan verilere göre, Çin'in gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH), bu yılın 3. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 arttı.
Bu artış, yılın 1. ve 2. çeyreğinde kaydedilen rakamlarla aynı seviyede korundu.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu Sözcüsü Sheng Laiyun, halen genel olarak istikrarlı seyreden Çin ekonomisinin, öngörülen durumdan daha iyi olduğunu ifade etti.
Ulusal İstatistik Bürosu'nun verileri, bu yılın ilk 9 ayında Çin'in gayri safi yurtiçi hasılasının 52 trilyon 997 milyar 100 milyon yuana ulaşarak, önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 6,7 arttığını gösteriyor.
Öte yandan, Çin Ulusal İstatistik Bürosu Sözcüsü Sheng Laiyun, söz konusu ekonomik endekslerin, daha önce açıklanan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve üretici fiyat endeksi (ÜFE) ile birlikte bu yılın ilk 9 ayında Çin ekonomisinde istikrarlı gelişme eğiliminin korunduğunu ve bunun ekonominin kalitesinin yükseltildiğinin bir sembolü olduğunu belirtti.
"Büyüme, istihdam, enflasyon ve ödemeler bilançosu bakımlarından makro ekonomiye bakıldığında, GSYH'da yüzde 6,7'lik büyüme, TÜFE'de yüzde 2'lik bir artış ve işsizlik oranında 5 puanlık bir düşüş elde edilmesi, gerek ekonomi açısından, gerekse uluslararası toplum bakımından son derece iyi bir sonuç."
Sözcü Sheng, ekonomik büyümenin istikrarlı bir şekilde gerçekleşmesinin yanı sıra, Çin ekonomisinin yine kalkınma modelinin yenilenmesi gibi kritik bir aşamada bulunduğunu ifade etti. Sheng ayrıca, hala çok sayıda istikrarsız ve belirsiz faktörlerin mevcut olması ve yerel ile küresel unsurların birbirini etkilemesi gibi nedenlerden dolayı, Çinekonomisindeki kalkınma temelinin henüz sağlam olmadığını dile getirdi.
Çin Uluslararası Ekonomik Değişim Merkezi Ekonomi Araştırma Bölümü Başkanı Xu Hongcai, dördüncü çeyrekteki büyüme hakkındaki beklentilerini şöyle ifade etti:
"Tahmin ediyorum ki, 4. çeyrekte ekonomide istikrarlı büyüme daha da korunacak. Büyüme hızı belki biraz düşebilir, yüzde 6,6 olabilir. Peki bu 0,1'lik azalmanın nedeni ne olabilir? 'Büyük şehirlerde son dönemde emlak sektöründe ortaya çıkan aşırı sıcak eğilimin engellenmesi' bence bir neden olabilir. Dolayısıyla 4. çeyrekte büyüme hızı biraz yavaşlayacak. Ancak yıllık büyümede yüzde 6,7'lik bir artış elde edilmesinde bir problem yok."
Kısa süre önce kamuoyunda ortaya çıkan "Renminbi devalüasyonu" iddiasına karşı Sözcü Sheng, Renminbi'nin geçici olarak değer kaybetmesinin uluslararası faktörlerden etkilendiğini, ancak orta ve uzun vadeli olarak Renminbi'deki devalüasyonun kalıcı olmadığını ifade etti. Sözcü sözlerini şöyle sürdürdü:
"İyiye giden Çin ekonomisinde istikrar artıyor. Ekonomik yapı iyileştiriliyor ve kalite yükseltiliyor. Bunlar, Renminbi değerinin istikrarlı bir şekilde korunmasına güçlü destek sağlıyor. Yük ticaretinde nispeten büyük ticaret fazlamız var. Bunun dışında dev bir döviz stoğumuz da mevcut. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
20 Ekim 2016
Çin, dünya otomobil üretiminde yüzde 27 ile ilk sırada
Öngörülere göre dünya üretimi bugünkü tempo ile devam ettiğinde 2016 yılı sonuna kadar dünyada üretilecek 90 milyon binek otomobilin %27'si Çin tarafından üretilmiş olacak.
www.welt.de internet sitesinde yer alan habere göre, 2016'nın ilk yarısı (6 ayı) itibariyle dünyada 46,16 milyon otomobil üretildi. Bu, 2015'in aynı dönemine oranla %3,1'lik bir fazla üretime tekabül ediyor. Üretilen araç miktarının %12,87 milyonu Çin'e ait; ki, bu da bir önceki yılın aynı dönemine oranla %6,4'lük bir fazlalık ile toplam dünya üretiminin %27'si ediyor.
Bu yılın aynı döneminde AB'de üretilen otomobil sayısı 9,99 milyon. Bu üretim rakamı, bir önceki yıla göre %7,7 fazlalık ile toplam üretimin %21'ini ifade ediyor. Çin ve AB'den sonra 3. sırada gelen otomobil üreticisi ABD geçen yılın aynı dönemine oranla %6,7 artış göstererek 6,54 milyon araç üretmiş. Bu ise, dünya üretiminin ancak %14 kadarı.
Bir zamanların "otomobil üretimi" dendiğinde akla gelen ülkesi ABD için bu miktar ve bu sıra artık şaşırtıcı gelmemeli; çünkü küresel köyümüzde üretim alan ve süreçleri sürekli kayıyor ve farklılaşıyor.
Bu arada, 2016'nın ilk 6 ay üretim artırma şampiyonu, %12,2 ile Hindistan. Brezilya ise, içine düştüğü genel siyasal istikrarsızlık sonucu olarak yılın ilk 6 aylık üretiminde %21,1'lik bir gerileme gösterdi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
18 Ekim 2016
Huawei 100 milyon çıtasını erken aştı
Küresel teknoloji pazarının önde gelen oyuncularından Huawei, bu yıl piyasaya 100 milyon akıllı telefon sürdü.
Merkezi Shenzhen'de bulunan Huawei'in akıllı telefon birimi başkanı He Gang, geçen yılın sonunda pazara toplam 100 milyon akıllı telefon sevk ettiklerini, bu yıl ise aynı sayıya iki ay erken ulaştıklarını kaydetti.
China Daily gazetesine konuşan He, Batı ve Kuzeydoğu Avrupa'nın şirketin en hızlı büyüme kaydettiği pazarlar olduğunu belirterek, marka imajını güçlendirmek amacıyla pazarlama çabalarına ağırlık verdiklerine dikkat çekti.
Lionel Messi'yi reklam yüzü olarak seçen Huawei'in son dönemdeki adımları arasında Alman mercek üreticisi Leica ile birlikte çift kameralı telefon işbirliği de göze çarpıyor.
SAMSUNG VE APPLE'IN ENSESİNDE
Bu yıl sonuna kadar 140 milyon akıllı telefon sevkiyatı öngördüklerini ifade eden He, bu konuda kendilerine güvendiklerini vurguladı.
Telekomünikasyon ekipmanları üretiminde dünyanın en büyük şirketi haline gelen Huawei, son yıllarda akıllı telefon piyasasında Apple ve Samsung'a rakip hale geldi.
Akıllı telefon satışlarında Çin piyasasında lider olan şirket, dünya çapında üçüncü sırada yer alıyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
19 Ekim 2016
Shenzhou-11 ve Tiangong-2 başarıyla kenetlendi
Çin'in Shenzhou-11 insanlı uzay mekiği iki günlük uçuşun ardından 19 Ekim'de Tiangong-2 laboratuvarına başarıyla kenetlendi ve uçuk ekibi laboratuvara giriş yaptı.
Taykonotlar Jing Haipeng ve Chen Dong'un sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.
Jing ve Chen, 30 gün boyunca uzay laboratuvarında uzay tıbbı, bilimsel araştırmalar, uzay uygulama teknolojisi ve yörüngede düzenleme dahil olmak üzere birçok deney yapacak. Bu uçuş, aynı zamanda Çinli taykonotların bugüne kadar uzayda yapacağı en uzun uçuş olacak.
Shenzhou-11 insanlı uzay mekiği, 5 kez yörünge değiştirerek, bu sabaha karşı saat 03.31'de Tiangong-2 laboratuvarının yörüngesinde, 52 kilometre yakınına ulaştı. İki adet 8 tonluk ağır aracın otomatik kontrol yöntemiyle başarıyla kenetlenmesi sonucu birleşim gerçekleştirildi.
Taykonotlar Jing Haipeng ve Chen Dong, kenetlenmeden üç saat sonra Tiangong-2 laboratuvarına giriş yaptı.
Beijing Uzay Uçuş Kontrol Merkezi Başmühendis Yardımcısı Cui Xiaofeng, kenetlenmeyi "mükemmel" olarak niteledi.
"Bu kenetlenme süreci pürüzsüz bir şekilde yapıldı, mükemmel bir şekilde de tamamlandı. Eskiye göre büyük ilerlemeler kaydettik."
İki taykonot önümüzdeki 30 gün içinde Tiangong-2 uzay laboratuvarında bir dizi deney yapacak. Tiangong-2'nin Baş Tasarımcısı Zhu Zongpeng ise, laboratuvarın Çin'de ilk gerçek uzay laboratuvarı olduğunu söyledi.
"Öncelikle, Tiangong-2 Çin'de ilk gerçek uzay laboratuvarı olma niteliği taşıyor. Tiangong-2'nin esas görevi orta vadeli bir misyon gerçekleştirmek. İkincisi; laboratuvarın gelecek yıl kargo aracıyla kenetlenmesi ve laboratuvara yakıt ikmali yapılması planlanıyor. Ayrıca laboratuvarda, uzay istasyonunun kurulması projesi dahilinde bazı teknolojik deneyler de yapılacak." Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
19 Ekim 2016
Fotoğraflarla Çin’deki Afrika
Fotoğrafçı Li Dong Canton'daki Afrika mahallesinde yaşayan Afrikalı göçmenlerin gündelik yaşamlarını görselleştirerek inceledi.
Le Monde’da yer alan habere göre, Li Dong, Canton'daki Afrikalı toplulukların da Çin'in bir parçası olduğu; Çin'in modernleşmesinin simgesi ve küreselleşmenin somut bir göstergesi olarak değerlendirilmesi gerektiği görüşünde.
2013 yılına değin 2 yıl boyu sürekli gelip gittiği Afrika mahallesine daha sonra yerleşip burada yaşayan Li Dong'un komşuları arasında Kongo, Senegal ve Nijerya'dan aileler bulunmuş. Fotoğrafçı bu insanların günlük yaşamlarını fotoğraflarla belgelemiş.
Aslında Kanton'dan her yıl 200.000'den fazla Afrikalı gelip geçiyor. Bunların ikamet yeri genellikle bu mahalle. Afrikalıların Çin toplumuna entegrasyonu bazı zorluklar içeriyor. Ancak dışarıda yaşayan Çinlilerin de zaman zaman benzer sorunlarla karşılaştıkları biliniyor.
Esasen toplumların önemli ölçüde birbiriyle iç içe geçmesine yol açan küreselleşme sürecinde ilk temasın bazı sorunlar içerip entegrasyon aşamasına daha sonra geçilmesi her yerde gözlemlenen bir olgu. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
19 Ekim 2016
Dünya turizminin gözü yılda 145 milyar dolar harcayan Çinli turistte
Çinli turist yılda toplam 415 milyar dolar harcıyor. Tüm turistik ülkeler bu dev tutarın bir kısmını paylaşmanın peşinde.
Le Monde’un haberine göre, gerçi 128 milyon Çin turisti dünyadaki toplam 1 milyar turistin ancak %13 kadarını oluşturuyor. Ama bunların 2015 yılında harcadıkları para 415 milyar dolar.
Yeni Çin orta sınıfı "tüketici sınıf" olarak adlandırılıyor. 15-16 Ekim'de düzenlenen 5. dünya turizm ekonomi forumunun odağında işte tam da bu "tüketici sınıf" bulunuyordu. Çinturizmi, bundan 15 yıl önce henüz emekleme evresindeydi. Ancak yurt dışına çıkış vb seyahat konusunda kolaylaştırılan mevzuat ve 2008'den itibaren yasallaşan ücretli izin, turizm sektörünün birden kalkınmasına yol açtı.
Bu arada dikkati çeken bir nokta da Çinli turistin demografik yapısı.1980'lerde doğan, yani 26-36 yaşlarındakiler toplam turist kitlesinin yüzde 56'sını oluşturuyor. 1990'lı yıllarda doğan 26 yaş altındakiler ise toplamın ancak %11 kadarını oluşturuyor.
Bilindiği üzere, tüketimde farklılaşmalar, bu arada turizm faaliyeti kişi başı GSMH yıllık 5.000 doları aşınca başlamıştı. Şu anda Çin 8.000 dolarda; bu tutar 10.000 doları aştığında turizmde tam bir patlama olacağı düşünülebilir. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
18 Ekim 2016
Çin'in dış yatırımları 130 milyar doları aştı
Dünya ekonomisinin toparlanmakta güçlük çektiği bir dönemde Çin'in yurtdışı yatırımları 130 milyar doları aştı.
Çin Ticaret Bakanlığı, ülkenin finans harici yurtdışı doğrudan yatırımlarının yılın ilk 9 ayında 882,7 milyar yuan’a (131,1 milyar ABD Doları) ulaştığını açıkladı.
Bakanlığın internet sitesinden yayımladığı verilere göre, söz konusu miktar geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 53,7 artış gösterdi.
Çin'in yurtdışı doğrudan yatırımları, 2015 yılında 146 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.
1980'lerin başından itibaren dünyada en çok yatırım çeken ülkeler arasında yer alan Çin'e geçen yıl 136 milyar dolarlık doğrudan sermaye girmiş, ülke bu alanda ilk kez net sermaye ihracatçısı haline gelmişti. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
18 Ekim 2016
Çin’de alışverişte fiş isteyenlere "kazı-kazan" şansı
Devasa bir nakit döngüsüne sahip Çin ekonomisi, ne yazık ki tüm diğer ekonomiler gibi, vergi kaçağı sorunuyla karşı karşıya.
New York Times gazetesinin haberinde, alışveriş yapan alıcı genelde fiş istemekten kaçındığı ve uygulanan ağır cezaların dahi sorunu çözemediği belirtiliyor.
Kamu otoritesi satış üzerinden vergi alabilmek için şu yaptırımlara veya önlemlere başvuruyor:
-Restoranlara ve mağazalara bir denetçi ordusu seferber ediliyor;
-Fiş almanın temel bir yurttaşlık görevi olduğu yolunda kampanyalar düzenleniyor;
-Alışveriş süreci kameralarla izleniyor;
-Alışveriş fişi bir kazı-kazan fişine dönüştürülüyor.
İlk üç yöntemin verimli olmadığı durumda sonuncusu işe yarıyor.
Daha önce örneğin Brezilya, Şili, Malta, Portekiz vb bir dizi ülke fişleri bir lotarya kuponuna dönüştürüp ay sonunda çekilişle talihlilere ödüllerini dağıtmış ve bu yolla belirli bir başarı da elde etmişti.
Çin, yöntemi daha da pratikleştirdi; talihli fiş sahibi kazancını tahsil etmek için çekiliş gününü beklemek zorunda kalmıyor. Alışveriş fişi bir tür kazı-kazan fişine dönüştürülmüş olduğundan satıcıdan aldığı fişi kazıyıp kazanmışsa ödülünü derhal tahsil ediyor.
Otoriteler, kamuya çok da ucuza mal olan bu yöntemle nakit karşılığı yapılan alışverişten elde edilen vergi artışının dağıtılan ödülün 30 katı olduğunu belirtiyorlar. ÇinUluslararası Radyosu (CRI)
18 Ekim 2016
Çin filmleri Altın Portakal’da
53. Antalya Altın Portakal Uluslararası Film Festivali dün Antalya'da başladı. Festival kapsamındaki Çin özel bölümü Türk izleyicilerin beğenisini kazandı.
Çinli yönetmen Huang Yinghao'nun yönettiği kültür ve lezzetli yemekleri anlatan "Weidao Zhongguo" (Taste of China), bu bölümün açılış filmi olarak gösterildi.
Antalya Film Fesitivali'nden bir yetkili, Çin'den gelen 5 filmin Türk izleyicilerin Çin sineması hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olacağıma işaret ederek, gelecekte daha fazla Çin filmini Türkiye'de görmek istediklerini dile getirdi.
Çin Devlet Basın Yayın Radyo Film ve Televizyon Genel Müdürlüğü ve Çin Uluslararası Radyosu'nun Antalya'ya gönderdiği filmler arasında "Weidao Zhongguo"nun yanı sıra, "Çin'de Doğmak" (Born in China), "Chuangru Zhe" (Red Amnesia), "Huoguo Yingxiong" (Chongqing Hotpot)ve "Xiangcun Li De Zhongguo"(Village Diary)gibi filmler yer alıyor. Filmler, önümüzdeki hafta Türk sinemaseverlerle buluşacak. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
18 Ekim 2016
Çin'den tehditlerle mücadele önerileri
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, BRICS ülkelerinin uluslararası ortamdaki tehditlerle ortaklaşa mücadele etmesi konusunda önerilerde bulundu.
Hindistan'ın Goa eyaletinde düzenlenen "8. BRICS Liderleri Zirvesi"ne katılan Xi Jinping, zirvede, "Kararlı ve Güvenli Kalkınmayı Ortaklaşa Gerçekleştirmek" başlıklı bir konuşma yaptı. BRICS ülkelerinin uluslararası ortamdaki tehditlerle ortaklaşa mücadele etmesi konusunda önerilerde bulunan Xi, Çin'in ilgili taraflarla birlikte el ele vererek BRICS'in kalkınmasını planlamaya hazır olduğunu vurguladı.
Bu yıl, BRICS ülkeleri işbirliği mekanizmasının kurulmasının 10. yıldönümü kutlanıyor. BRICS ülkelerinin dünya ekonomisinin büyümesine geçen 10 yıl boyunca yaptıkları katkı, yüzde 50'yi aştı. Xi Jinping, BRICS ülkeleri işbirliğinin elde ettiği başarıları takdirle değerlendirdi.
"Geçen 10 yıl, ortaklaşa kalkınmanın gerçekleştirildiği ve sürekli ilerlemenin yaşandığı bir dönem... Bu dönemde, kalkınmaya öncelik verilerek, ülke ekonomileri var güçle geliştirilerek ve yaşam standartları iyileştirilerek önemli başarılar elde edildi. Geçen 10 yıl, işbirliğinin genişletildiği ve karşılıklı yarara dayalı ortak kazancın gerçekleştirildiği bir dönem... Çeşitli düzeylerde kapsamlı işbirliği mekanizmaları oluşturulması için yoğun çaba harcadık ve işbirliği sonuçları kazandık."
Dünya ekonomisinin toparlanmasındaki eğilim halen çok kırılgan. Küresel ticaret ve yatırımda durgunluk mevcut. Uluslararası finansal krize neden olan sorunlar hâlâ çözülemedi. BRICS ülkelerinin dayanışma ile zorlukların üstesinden gelmesi, BRICS liderlerinin en önemli sınavlarından biri. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bu konuda bazı önerilerde bulundu.
"İlk olarak, yapısal reformu hızlandırıp büyüme modelinde inovasyona hız vererek dışa açık ekonomiler oluşturmamız gerekiyor. İkincisi, ‘Güney-Kuzey Diyaloğu’ ve ‘Güney-Güney İşbirliği’ni güçlendirmeye devam ederek küresel ekonomide güçlü, sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı büyümenin gerçekleştirilmesini hızlandırmalıyız. Ayrıca, doğal afetlere müdahale ve iklim değişikliği gibi küresel meselelerle mücadelede el ele vererek, uluslararası toplumda kalıcı güvenliğin gerçekleştirilmesine katkıda bulunacağız."
Xi Jinping, Çin'in 2017'nin Eylül ayında BRICS ülkeleri dönem başkanlığını devralacağını ve Fujiang eyaletinin Xiamen şehrinde 9. BRICS Liderler Zirvesi'ne evsahipliği yapacağını açıkladı. Xi aynı zamanda, Çin'in üye ülkelerle birlikte zirvelerde varılan ortak görüşleri yerine getirerek ve ortaklık ilişkilerini derinleştirerek, BRICS ülkeleri arasındaki işbirliğinde yeni bir sayfa açılmasını beklediğine vurgu yaptı. Çin Cumhurbaşkanı şunları dile getirdi:
"Çin, BRICS ülkeleri işbirliği mekanizmasının kararlı bir destekleyicisi ve katılımcısıdır. BRICS ülkeleri arasındaki işbirliği, Çin diplomasisinin önemli parçalarından biri. Üye ülkelerle beraber el ele vererek ve çaba harcayarak BRICS ülkelerinin kalkınmasını planlayacağız."
Öte yandan BRICS Liderleri, zirve sonrası "Goa Deklarasyonu"nu yayımladı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
17 Ekim 2016
Çin’de 30 yılda 700 milyon kişi yoksulluktan kurtuldu
Çin’de geçen 30 yıldan fazla süre boyunca 700 milyonluk bir nüfus yoksulluktan kurtarılırken aşırı yoksul sayısı ise yüzde 4,2’ye düştü.
Çin'de "Yoksullukla Mücadele ve İnsan Hakları Alanlarındaki İlerlemeler" başlıklı beyaz kitap, Çin Devlet Konseyi'ne bağlı basın ofisi tarafından bugün yayımlandı.
Raporda, Çin'de yoksulluk ile mücadelenin, Çin'in insan hakları alanındaki ilerlemelerinin en açık simgelerinden biri olduğu belirtildi. Raporda, reform ve dışa açılma politikasının uygulanmasından bu yana geçen 30 yıldan fazla süre boyunca 700 milyonluk bir nüfusun yoksulluktan kurtarıldığı ifade edildi.
Öte yandan belgede, "BM Binyıl Kalkınma Hedefi Raporu"nda Çin'de aşırı yoksulların toplam nüfustaki payının 1990 yılında yüzde 61 iken, 2014 yılında bu oranın yüzde 4,2'ye indiği bilgisinin yer aldığı kaydedildi. Belgede ayrıca, Çin'in dünyada yoksul nüfusu en fazla azaltan ve BM Binyıl Kalkınma Hedefi'ni ilk tamamlayan ülke olduğuna vurgu yapıldı.Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
17 Ekim 2016
Çin'de trafiğe kayıtlı 190 milyon araç var
Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de trafiğe kayıtlı 190 milyon araç bulunuyor.
Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı Trafik Müdürlüğü, trafiğe kayıtlı araç sayısının bu yıl 20 milyona yakın artışla toplam 190 milyona yükseldiğini açıkladı.
Açıklamaya göre, bu yılın ilk dokuz ayında toplam 19,1 milyon yeni aracın trafik kaydı yapıldı. Sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,6 arttı. Sürücü ehliyeti sayısı ise bu yıl 28,3 milyon yükselişle Eylül sonunda 350 milyona çıktı.
Ülkenin 47 kentinde araç sayısı 1 milyonu aşarken, bu kentlerin 16'sında en az 2 milyon araç bulunuyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
17 Ekim 2016
Shenzhou-11 başarıyla fırlatıldı
Çin'in yürüttüğü uzay istasyonu projesi kapsamında iki taykonot taşıyan uzay mekiği Shenzhou-11 sabah saat 7.30'da fırlatıldı. Shenzhou-11'in kaptanı Jing Haipeng, uzaya üç ke giden ilk Çinli taykonot oldu.
Uzun Yürüyüş-2F taşıyıcı roketiyle yörüngeye gönderilen Shenzhou-11'in iki gün içinde uzay laboratuvarı Tiangong-2'ye kenetlenmesi bekleniyor. Taykonotlar Jing Haipeng ve Chen Dong'u laboratuvara geçirecek olan Shenzhou-11'in, daha sonra yeryüzüne geri dönmesi öngörüldü.
Shenzhou-11'in misyonu kapsamında malzeme ikmali de bulunuyor. Jing ve Chen'in laboratuvar modülünde 1 ay kalması planlandı. Taykonotlar, bu sürede geniş yelpazede çeşitli bilimsel testler gerçekleştirecek. İki astronot misyon boyunca, bir ilki gerçekleştirecek ve uzay yolculuğu boyunca ses üstü dalga testleri yapacak, uzayda bitki yetiştirecek.
50 yaşında üçüncü kez uzaya çıktı
Shenzhou-11'in kaptanı Jing Haipeng, uzaya üç ke giden ilk Çinli taykonot oldu. Yardımcısı Chen Dong ile Tiangong-2 laboratuvarında 30 gün kalıp çeşitli bilimsel deneyler gerçekleştirecek olan Jing, Xinhua'ya yaptığı açıklamada, "Her zamanki gibi heyecanlıyım. Fakat, iki misyon tecrübesi ve 18 yıllık eğitimin ardından, bu kez daha soğukkanlıyım" dedi. Yaptığı işe aşık olduğunu belirten Jing, "Hayatımın farklı aşamalarında farklı hayaller kurdum. Birini gerçekleştirince, diğerine geçtim. Hayal kurmaktan asla vazgeçmemeli" diye konuştu.
50 yaşındaki Çinli Taykonot, 2008 ve 2012 yıllarında Shenzhou misyonlarıyla uzaya çıkmıştı. Jing, ilk misyonunda Çin adına ilk uzay yürüyüşünü, ikinci misyonunda ise ilk uzay kenetlenmesini gerçekleştirmişti.
Xi Jinping'den kutlama mesajı
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Shenzhou-11 insanlı uzay aracının başarıyla fırlatılmasından dolayı kutlama mesajı gönderdi. BRICS Zirvesi'ne katılmak üzere Hindistan'da bulunan Xi, kutlama mesajında tüm çalışanlar ve taykonotları tebrik etti. Xi, Tiangong-2 ve Shenzhou-11 misyonlarının, Çin'in insanlı uzay projesinde kaydettiği yeni ve önemli ilerlemeleri simgelediğini belirtti. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
16 Ekim 2016
400 yıllık Çin porselenleri Meksika'da bulundu
Meksika'nın Pasifik sahilinde yer alan Acapulco limanında 400 yıllık porselenler çıkarıldı.
Meksikalı arkeologlar, aralarında pirinç kâseleri, tabaklar ve bardakların bulunduğu, Ming Hanedanı 13. İmparatoru Wanli (1572-1620) döneminden kalma porselenlerin "ÇinKalyonu" gemisiyle Meksika'ya ulaştığı kanaatinde.
Meksika Ulusal Tarih ve Antropoloji Enstitüsü'nün keşifle ilgili sunduğu raporda "Çin Kalyonu, Amerika'nın Pasifik kıyılarında 250 yıl boyunca silinmez bir iz bıraktı." ifadesine yer verildi.
Arkeolog Roberto Junco, kazı alanında verdiği bir röportajda gün yüzüne çıkardıkları porselenlerin Çin karakteristikleri taşıdığını belirtti.
Junco'nun verdiği bilgilere göre kuş, ördek, geyik, kuğu gibi doğa motiflerinin kullanıldığı beyazlı mavili porselenler; Çin'in Fujian eyaletine bağlı Zhangzhou kentinde ve Jiangxi eyaletinde yer alan porselenin başkenti Jingdezhen'da yapıldı.
Acapulco Katedrali'nin bulunduğu bölgede yerin yaklaşık 1,5 metre derinliğinde keşfedilen porselenlerin yanında, baharat ve sıvı sevkiyatında kullanılan iri seramikten yapılma konteyner parçaları da yer alıyor.
Meksika limanları geçmişte korsanların uğrak yeri olduğu için porselenlerin onlar tarafından tahrip edilmiş olabileceği düşünülüyor.
Meksika ve Çin büyük bir mesafe ile ayrılmış olsa da, iki bölge ticaret aracılığıyla yüzlerce yıl birbirine bağlandı.
Çin Kalyonu adlı gemiyle Acapulco ve Meksika'nın diğer limanları ve Filipinler'in Manila kenti arasında düzenli olarak ticaret yapıldı, Çin'den baharatlar ve diğer ürünler ihraç edildi.
Colegio de Mexico'dan araştırmacı Fabricio Antonio Fonseca, Meksika ile Çin arasındaki ilk temasların bu gemi sayesinde başladığını ifade ediyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
16 Ekim 2016
Çin Cumhurbaşkanı Xi, Rusya ve Hindistan liderleriyle görüştü
8. BRICS Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere dün Hindistan'ın Goa eyaletine ulaşan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile ayrı ayrı görüştü.
Çin Cumhurbaşkanı, iki görüşmesinde de G20'ye vurgu yaptı. Xi, beş BRICS ülkesinin liderlerinin geçen ay Çin'in Hangzhou kentinde düzenlenen G20 Zirvesi'nde buluştuğunu ve zirvede BRICS işbirliğinin ilerletilmesine yönelik önemli kararlar alındığını hatırlattı.
Çin'in, Goa'daki 8. BRICS Zirvesi'nde de olumlu sonuçların elde edilmesini sağlamaya çalışacağını vurgulayan Xi Jinping, ülkesinin önümüzdeki yıl BRICS başkanlığını yürüteceği dönemde başta Rusya ve Hindistan olmak üzere BRICS ülkeleriyle birlikte 9. zirvenin başarıyla düzenlenmesi için çaba harcayacağını dile getirdi.
Rusya ve Hindistan liderleri de Çin'de düzenlenecek 9. zirveye destek verdiklerini belirtti.
"Rusya ile G20'de yapılan anlaşmalar hayata geçirilmeli"
Xi Jinping, Putin ile BRICS kapsamındaki görüşmesinde, G20 Hangzhou Zirvesi sırasında yaptıkları görüşmeye atıfta bulundu. G20'de ikili kapsamlı stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkilerinin ileri düzeye çıkarılması için Rus liderle önemli fikir birliği sağladıklarını hatırlatan Xi, zirvede kabul edilen anlaşmaların bir an önce yerine getirilmesini istedi.
Putin ise görüşmede, Çin'le enerji, altyapı tesisleri, havacılık ve uzay alanlarındaki işbirliğini derinleştirerek Avrasya Ekonomi Birliği'nin Bir Kuşak Bir Yol çağrısıyla birleşmesini desteklediklerini ifade etti.
Çin ve Hindistan karşılıklı desteği artırıyor
Çin-Hindistan ilişkilerinden söz eden Xi Jinping, iki ülke arasındaki stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkilerinin içeriğinin zenginleştirilmesi, her alanı kapsayan temas ve işbirliği seviyesinin yükseltilmesi gerektiğinin altını çizdi. İki tarafın bölgesel meselelere katılım bakımından birbirine destek vermesini isteyen Xi, Shanghai İşbirliği Örgütü (SİÖ), Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı ve Doğu Asya Zirvesi çerçevesindeki işbirliğinin de yoğunlaştırılmasını beklediğini belirtti.
Modi ise Çin ve Hindistan'ın 21. yüzyılın Asya'nın yüzyılı olması için el ele vermesi gerektiğine dikkati çekerek, Çin'le üst düzey temasları sürdürmek suretiyle, başta BRICS ve SİÖ olmak üzere çok taraflı çerçevedeki işbirliğini güçlendirmeye hazır olduklarının altını çizdi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
16 Ekim 2016
Shenzhou-11 uzay gemisi yarın sabah fırlatılıyor
Shenzhou-11 insanlı uzay gemisi yarın Beijing saatiyle 07.30'da fırlatılıyor. Astronot Jing Haipeng ve Chen Dong uzay aracında bulunacak.
Çin İnsanlı Uzay Projeleri Ofisi Başkan Yardımcısı Wu Ping bugün Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Shenzhou-11'in 393 kilometre uzaklıktaki yörüngede Tiangong-2 uzay laboratuvarı ile kenetlenmesi için gerekli ayarların yapıldığını bildirdi.
Wu Ping'in verdiği bilgilere göre, Shenzhou-11 fırlatılmasının ardından iki gün içinde Tiangong-2 uzay laboratuvarı ile kenetlenecek, astronotlar 30 gün boyunca burada kalacak. Shenzhou-11 insanlı uzay gemisi daha sonra Tiangong-2'den ayrılarak dünyaya dönecek.
Söz konusu uzay misyonu, dünya ve Tiangong-2 arasında personel ve malzeme taşınması, kenetlenme ve geri dönüş teknolojilerinin kontrolünü hedefliyor. Diğer hedefler arasında insanlı uzay tıbbı ve uzay bilimi deneyleri ile yörüngede bakım çalışmaları yer alıyor.
İki astronot misyon boyunca, bir ilki gerçekleştirecek ve uzay yolculuğu boyunca ses üstü dalga testleri yapacak, uzayda bitki yetiştirecek. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
15 Ekim 2016
ABD, Çin'i döviz manipülatörü listesine almadı
ABD, başta Çin olmak üzere önemli ticaret ortaklarının döviz manipülasyonu yapmadıklarını açıkladı.
ABD Hazine Bakanlığı, yabancı ülkelerin döviz kuru politikalarının analiz edildiği altı aylık hazine raporunu Kongre'ye sundu. Raporda başta Çin olmak üzere birçok ülkenin son altı ayda 6 para birimlerini bilinçli olarak zayıflatmadıkları, ancak 6 ekonominin adil olmayan döviz uygulamaları nedeniyle "döviz manipülatörü izleme listesi"ne alındığı belirtildi.
Bakanlık söz konusu izleme listesini 3 kıstasın analizine dayanarak ilk defa Nisan ayında oluşturdu. Bu kıstaslar, bir ülkenin ABD ile ikili ticaret fazlasının 20 milyar doları aşması, cari hesap fazlasının gayri safi milli hasılasındaki payının yüzde 3'ü geçmesi, sürekli tek taraflı olarak döviz piyasasına müdahale etmesinden oluşuyor.
ABD'li Düşünce Kuruluşu Peterson Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü'nden kıdemli araştırmacı C. Fred Bergsten kısa süre önce yaptığı açıklamada, Çin'in döviz manipülasyonunu yapmadığına dikkati çekti. Bergsten, Çin ekonomisinin istikrarlı büyüdüğünü, ülkenin tasarruf oranının yüksek olduğunu ve yaklaşık 3 trilyon dolarlık döviz rezervine sahip olduğunu hatırlattı. Bergsten, bu etkenlerin Renminbi'nin nispeten güçlü olmasını sağladığını söyledi.
Çin Halk Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan da Washington'da yaptığı bir açıklamada, Çin'in döviz kurunun istikrarını korurken, esnekliğini artırmayı sürdüreceğini dile getirdi. Zhou, döviz mekanizmasında piyasa odaklı reformları ilerletmeye devam edeceğini de sözlerine ekledi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
15 Ekim 2016
Çin'in üretici fiyatlarında 54 aylık gerileme durdu
Çin'in üretici fiyatları endeksinde (PPI) 54 aydır devam eden gerileme Eylül'de son buldu.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu'ndan bugün açıklanan rakamlara göre, Eylül ayına ilişkin üretici fiyatlarında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 oranında artış görüldü. Bu oran, Mart 2012'den bu yana görülen ilk olumlu veri.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu uzmanı Yu Qiumei, yaptığı bir açıklamada, üretici fiyatları endeksinin değer kazanması ile demirli metaller ve kömür madenciliği gibi bazı kilit sektörlerdeki fiyat artışının ilişkili olabileceğini belirtti.
Kömür madenciliğinde fiyatlar Temmuz 2012'den itibaren ilk defa yükselme eğilimi gösterdi, Eylül'de geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 4,1 arttı. Demirli metaller ve haddeleme endüstrisi ise önceki yıla göre yüzde 10,1 seviyesinde artış kaydetti.
Yu Qiumei, PPI değerine etki eden diğer unsurların da ülkenin kapasite kesintisi ve stokları eritmesi olduğunu söyleyerek, böylece üretim fazlasının azaltıldığını ve ham petrol, demir olmayan metaller ile demir cevheri emtia fiyatlarının küresel pazarda iyileştiğini dile getirdi.
Haitong Securities şirketinden strateji analisti Jiang Chao ise Ekim ayında PPI'nin kömür ve çelik fiyatlarındaki yükselmeyi takiben geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,7'lik bir oranda artış göstereceğini ileri sürdü.
Çin Başbakanı Li Keqiang, Salı günü yaptığı bir açıklamada, Çin'in endüstriyel büyümesi, şirket karları ve yatırımlarının, bilhassa özel yatırımların iyileştiğini ve istikrara kavuştuğunu söylemişti.
Li, yılın üçüncü çeyreğinde Çin ekonomisinin ilk çeyrekteki büyüme ivmesini devam ettirmekle kalmayıp, aynı zamanda bazı olumlu değişimler geçirdiğini vurgulayarak Çin'in orta-yüksek büyüme hızını koruma kapasitesine sahip olduğunu yineledi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)