Çin uluslararası radyosu

22 Kasım 2016

 

Xi: Çin-Latin Amerika işbirliği ortaklığını ilerleteceğiz

 

Latin Amerika gezisine devam eden Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping dün Peru meclisinde "El ele vererek, Çin-Latin Amerika işbirliğinin parlak geleceğini ortaklaşa kavuşalım" adlı konuşma yaptı. Xi konuşmasında, Çin ve Latin Amerika ülkelerinin barışçı gelişme ve işbirliği ilkelleri doğrultusunda, ortak kader topluluğunu oluşturmaları, Çin rüyasıyla Latin Amerika rüyasına ulaşılması için ortak çaba harcamaları, böylece kapsamlı işbirliğini yeni düzeye taşımaları gerektiğini söyledi.

 

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Peru'nun Pasifik Okyanusu'nun ötesinde Çin'in iyi komşusu olduğuna işaret ederek, diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen 45 yıl içinde iki ülkenin birbirlerine dostane davrandıklarını, ortak gelişmeyi gerçekleştirdiklerini kaydetti. Xi, önümüzdeki yıllarda Çin'in orta halli refah toplumunu oluşturma hedefine, Peru'nun da "adalete ve dayanışmaya dayalı devlet" hedefine kavuşması için çaba harcayacaklarını belirtti.

 

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin-Latin Amerika ilişkilerinin uzun tarihe dayandığına işaret ederek, yeni yüzyıla giren bu ilişkilerde atılım niteliğinde ilerleme kaydedildiğini, her alanı kapsayan işbirliğinin geliştirildiğini söyledi. Eşitliğe, çifte kazanca ve ortak gelişmeye dayalı Çin-Latin Amerika ilişkileri kapsamında Çin-Latin Amerika ve Karayipler Birliği Forumu'nun kurulduğunu kaydeden Xi, Çin-Latin Amerika ilişkilerinin çift yönlü ve çok yönlü şekilde ilerletildiğini belirtti.

 

Xi Jinping, söz konusu gelişmelerin çağın eğilimine uyum sağlarken, iki halkın temel çıkarlarına da uygun olduğunu sözlerine ekledi.

 

Çin-Latin Amerika işbirliğinin verimliliği arttırılacak

 

Ortak kader topluluğunu oluşturmaya, Çin-Latin Amerika ilişkilerini yeni düzeye taşımaya hazır olduklarını belirten Xi, Çin-Latin Amerika ilişkilerinin geliştirilmesi için dört maddelik öneride bulundu.

 

Xi Jinping, iki tarafın barışçı gelişme doğrultusunda, Çin-Latin Amerika ortak kader topluluğunu oluşturmak için etkin çaba harcamaları gerektiğini söyledi.

 

Çin, Latin Amerika ülkelerinin kendi gereksinimlerine uyan gelişme yolunda, kendi gücüyle kalkınmaya kavuşmalarını, Latin Amerika ülkelerinin bölgesel ve küresel işlerde daha büyük rol oynamasını kararlılıkla destekleyecek.

 

Xi Jinping, iki tarafın gelişme stratejilerini kenetlemeyi yoğunlaştırması, Asya-Pasifik bölgesinde yatırım ve inovasyona aktif şekilde katılması çağrısında bulundu. Xi, Çin-Latin Amerika işbirliğinin boyutunu genişleteceklerini, işbirliği seviyesini yükselteceklerini, aynı zamanda da Çin-Latin Amerika ve Karayipler Birliği Forumu'nun verimliliğini artıracaklarını açıkladı.

 

Xi Jinping, iki tarafın işbirliği sonuçlarından ortaklaşa faydalanmaları, kültürel ve medeni değişimi güçlendirmeleri, böylece Çin-Latin Amerika ilişkilerinin maddi ve manevi boyutta eşzamanlı olarak geliştirilmesini sağlamalarının önemine değindi.

 

Hedef: İnsanoğlunun ortak kader topluluğunu kurmak

 

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, günümüzde tüm dünya ülkelerinin işbirliği ve ortak kazanç ilkeleri doğrultusunda yeni tip uluslararası ilişkiler oluşturmaları, böylece insanoğlunun ortak kader topluluğunu kurmaları çağrısında bulundu.

 

Xi ayrıca, doğaya önem veren, çevre ile dost olan yeşil gelişmede ısrarlı olunması gerektiğini kaydetti.

 

Çin'in öteden beri dünya barışının koruyucusu, küresel gelişmenin katkı sağlayıcısı, küresel düzenin ve barışçı gelişmenin savunucusu olduğunu belirten Xi Jinping, Çin'in dışa açılma politikasını sürdüreceğine, küresel ekonomi için katkı sağlamaya devam edeceğine vurgu yaptı.

 

Xi, Çin'in diğer ülkelerle birlikte, dünya ekonomisinin güçlü, sürdürülebilir, dengeli ve hoşgörülü bir şekilde gelişmesini hızlandıracağını söyledi.

 

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping konuşmasının bitiminde, Çin ve Latin Amerika ülkelerinin çağın nabzını tutup, gelişme fırsatlarından faydalanarak, Çin-Latin Amerika ortak kader topluluğunun kurulması için ortak çaba harcamaları gerektiğini vurguladı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

22 Kasım 2016

 

Çin ve Türkiye arasında teröre karşı yargıda işbirliği

 

Çin En Yüksek Halk Savcılık Başkanı Cao Jianming bugün Beijing'de Türkiye Cumhuriyeti 19. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca ile bir araya geldi.

 

Cao Jianming görüşmede yaptığı konuşmada, son yıllarda Çin-Türkiye ikili ilişkilerinin derinleştirilmesiyle birlikte, adalet ve savcılık alanlarındaki değişimin pekiştirildiğine, özellikle terörle mücadele ve güvenlik alanında işbirliğinde aktif gelişme yaşandığına işaret etti.

 

Bu işbirliği sayesinde bölgesel istikrarın etkin şekilde korunduğuna dikkat çeken Cao Jianming, Sayın Akarca'nın ziyaretinin adalet ve yasa uygulama alanlarında işbirliğini pekiştireceğine inandıklarını bildirdi.

 

Cao Jianming, terörizm suçlarının toplum düzeni ve medeniyetini çiğnediğine, dünya barışına ve gelişimine ciddi zarar verdiğine işaret ederek, terörizmin Çin ve Türkiye'nin önünde ortak ciddi sorun olduğunu vurguladı.

 

Çin hükümetinin her çeşit terörizm ve şiddete kararlılıkla karşı çıktığına işaret eden Cao Jianming, iki ülkenin devlet başkanlarının ortak çabalarıyla, güvenlik ve terörle mücadele işbirliği için çok sayıda görüş birliğine varıldığını söyledi.

 

Cao, giderek karmaşıklaşan küresel terörle mücadelede, iki ülkenin adalet ve yasa uygulama kuruluşlarının söz konusu görüş birliklerini hayata geçirmelerini, birbirlerinin temel çıkarlarına önem vermelerini, her çeşit terör suçuna ortak darbe indirmelerini, böylece bölgesel istikrarı korumak ve Çin-Türkiye stratejik işbirliğinin özünü zenginleştirmelerini istedi.

 

Akarca görüşmede yaptığı konuşmada, kendisine gösterdiği samimiyetten dolayı Cao Jinming'e teşekkür etti. Akarca, Türkiye'nin Çin savcılık organlarıyla birlikte, terörle mücadele işbirliğini yoğunlaştırmaya, adalet alanlarındaki işbirliğini genişletmeye ve iki ülkenin savcılık kuruluşları arasındaki dostluğu yeni düzeye taşımaya hazır olduklarını kaydetti. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

 

22 Kasım 2016

 

Çinliler, dinozorların tüylerine renk veren molekülü keşfetti

 

Çinli araştırmacılar, milyonlarca yıl öncesine ait tüylü dinozor ve kuş türlerinin renkleri hakkında önemli ipuçları elde etti.

 

Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Nanjing Jeoloji ve Paleontoloji Enstitüsü uzmanları, 130 milyon yıl öncesine, Kretase dönemine ait bir kuş fosilinde keratin molekülü tespit etti.

 

Araştırma, ABD Ulusal Bilimler Akademisinin PNAS adlı yayın organında bugün yayımlandı.

 

Araştırma programının başuzmanı Pan Yanhong, Xinhua Haber Ajansı'na verdiği demeçte, kuş fosili üzerinde yaptıkları incelemelerde tüy rengini belirleyen bir proteinin moleküler yapısını keşfettiklerini ifade etti.

 

Araştırmaya göre, fosillerde korunan bu moleküler yapılar, günümüzde yaşayan kuşların tüylerinde de bulunuyor. Çinli araştırmacılar bu çalışmanın, dinozorların renkleri, davranışları, psikolojileri ve doğal ortamları hakkında hipotezler kurulmasına imkân sağlamasını ümit ediyor.

 

Söz konusu keşif, aynı zamanda kuş fosillerinde bulunan en eski moleküler kanıt konumunda. Daha önce, yalnızca 80 milyon yıllık fosillerde bu proteinin moleküler yapısına rastlanmıştı.

 

Uzmanların çalışmalarında inceledikleri kuş fosili, Çin'de bulunan en eski kuş fosillerinden biri. Kretase döneminde var olan Eoconfuciusornis adlı kuşun fosili, Çin'in Hebei eyaletinde 2008 yılında keşfedilmişti. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

 

22 Kasım 2016

 

Güney Amerika'nın ABD’ye karşı en güçlü alternatifi Çin

 

ABD'nin yeni seçilen başkanı Donald Trump’ın, Güney Amerika ile ülkesi arasına mesafe koyma niyetinde olduğunu açıklaması, bu ülkeleri dış ilişkilerde alternatif arayışına yöneltirken, üçüncü kez en üst düzeyde bölgeyi ziyaret eden Çin öne çıkıyor.

 

Washington Post’un haberine göre, 18 Kasım günü Ekvador, Peru ve Şili'ye doğru yola çıkmış olan Xi Jinping'in bu ziyaretleri, dış ilişkiler ve dış ticaret partneri olarak Latin Amerika'ya -zaten sahip olduğu- bir seçeneği güçlendirme olanağı sunuyor.

 

Söz konusu ziyaret, 2013'te göreve gelen Xi için 3. Güney Amerika ziyareti. Bu ziyareti ile birlikte, hepsi dahil, başkanlığı süresinde şimdiden tam 10 Latin Amerika ülkesi ziyaret etmiş olacak. Xi Jinping'in iki katı süre başkanlıkta kalmış olan Obama'nın da 8 yıllık görevi boyunca ziyaret etmiş bulunduğu Latin Amerika ülkesinin sayısı 10.

 

Trump, seçim kampanyası boyunca, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın iptalinden, ABD'de yasa dışı olarak bulunan Latin Amerikalıların kovulmasına, Meksika ile ülkesi arasına bir duvar örülmesine kadar, Latin Amerikalılar’da şok yaratan görüşler açıklamıştı.

 

Çin, şimdiye değin en önemli dış ticaret partneri olan ABD'nin yerini zaten bir süredir tek tek Latin Amerika ülkelerinde alıyor. Çin'in  bu alandaki çabaları sürer ve Trump yönetimi Latin Amerika'ya olumsuz yaklaşımında ısrar ederse, mevcut eğilimin güçlenerek sürmesi beklenebilir. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

21 Kasım 2016

 

ABD içine kapanırsa Çin dünya lideri olacak

 

ABD’nin yeni başkanı olacak Trump, seçim kampanyasında söylediği, ülkesini izolasyonizme (içine kapanmaya) yöneltirse Çin dünya lideri olur mu tartışması başladı. 

 

Washington Post’ta yer alan habere göre, Çin, dünya liderliği konumunda ABD'nin yerini mi alacak? Bu soru Beijing'de çıkan resmi tabloid gazete Global Times'da geçen Pazartesi günü ortaya atıldı.

 

Gerçekten de Trump, seçim kampanyası sırasında belirttiği üzere, ABD'yi bir tür içine kapanmaya yöneltirse diğer süper güç Çin onun yerini alabilir mi?

 

Belki şaşırtıcı, hatta ironik bulunabilir; ancak geçen hafta Çin, ABD'nin yerleştirmek için vaktiyle çok çaba harcadığı küresel yönetişim sistemini savunuyor.

 

Bir dizi resmi Çin yetkilisi Trump'ı iklim değişikliği konusunda oluşmuş bulunan küresel anlaşmadan caymaması konusunda uyarıyor.

 

Öte yandan Xi Jinping, 19 Kasım günü Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi'nin düzenlendiği Lima'da, liderlere "korumacı baskılara" boyun eğmemeye; küreselleşmeye ve serbest ticarete angaje olmaya çağırdı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

21 Kasım 2016

 

Çin'den Türkiye'nin 'Shanghai Beşlisi' açıklamasına destek

 

Çin, Türkiye'nin Shanghai İşbirliği Örgütü (SİÖ) ile işbirliğini derinleştirme arzusuna büyük önem verdiklerini açıkladı.

 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, bugün düzenlenen olağan basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin SİÖ'ye katılımının düşünülebileceğine dair açıklamasının sorulması üzerine Türkiye'nin Avrasya'da önemli bir ülke ve SİÖ'nün de önemli bir diyalog ortağı olduğunu vurguladı.

 

Çin'in Türkiye'nin SİÖ ile işbirliğini derinleştirme arzusuna büyük önem verdiğini belirten sözcü, Beijing yönetiminin örgütün hukuki yapısına göre üye ülkelerle birlikte incelemelerde bulunmaya hazır olduğunu söyledi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

Carlos Tevez'e Çin'den 40 milyon avroluk transfer teklifi

 

Arjantinli futbolcu Tevez için bir Çinli kulübün 40 milyon avroyu gözden çıkarttığı öne sürüldü.

 

Brezilya medyasında yer alan haberlerde, Çin Süper Ligi'nden bir takımın yıldız forvet Carlos Tevez'e talip olduğu ve 40 milyon avro teklif ettiği kaydedildi.

 

Haber portalı Sambafoot, teklifin şampiyonluk mücadelesi veren kulüplerden biri olduğunu, Tevez'in ise teklife henüz yanıt vermediğini iddia etti.

 

Halihazırda ülkesinde Boca Juniors forması giyen Tevez, Avrupa'da Manchester United ve Manchester City formalarını giydi.

 

Kulübüyle 2018 yılı Haziran ayına kadar sözleşmesi bulunan futbolcunun adı bu yıl Shanghai SIPH ile de anılmıştı.

 

Çin takımları, son yıllarda gerçekleştirdiği büyük transferlerle sık sık adlarını duyuruyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

21 Kasım 2016

 

Çin 50 yılda dünyada genelinde 260 milyon hastayı tedavi ettirdi

 

Çin Başbakanı Li Keqiang, Çin’in son 50 yılda 67 ülke veya bölgeye 20 bin sağlık çalışanı gönderdiğini ve 260 milyonu aşkın hastayı tedavi ettirdiğini açıkladı.

 

Shanghai'da bugün başlayan 9. Uluslararası Sağlık Konferansı'nın (GCHP) açılış töreninde konuşan Li Keqiang Beijing yönetiminin küresel sağlık işlerine katkısını sürdüreceğini ve gelişmekte olan ülkelere yardım sağlayacağını ifade etti.

 

"Çin dünya sağlığını ilerletmede aktif rol oynamaktadır" diyen Li Keqiang, Çin'in bu alanda üstüne düşen uluslararası sorumlulukları yerine getireceğini vurguladı.

 

Çin Başbakanı, ülkesinin son yıllarda uluslararası sağlık hizmetlerine verdiği desteğe dair rakamları açıkladı. Buna göre, Çin son 50 yılda 67 ülke veya bölgeye 20 bin sağlık çalışanı gönderdi, 260 milyonu aşkın sayıda hastayı tedavi ettirdi. 2014'te Batı Afrika'da Ebola virüsü ortaya çıktığı dönemde Çin, virüsten etkilenen bölgelere bin 200 sağlık uzmanı göndererek, hastalığın yenilmesine dikkate değer katkı sağladı.

 

9. Uluslararası Sağlık Konferansı, Çin hükümeti ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından organize ediliyor.

 

DSÖ'den edinilen bilgilere göre 100 ülkeden, aralarında önde gelen siyasetçilerin de bulunduğu politika, sağlık ve kalkınma çevrelerinden bin temsilcinin katıldığı konferans, 24 Kasım'da sona erecek. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

21 Kasım 2016

 

Çin şirketi Portekiz bankasına en büyük ortak oldu

 

Çinli şirketler grubu Fosun, 175 milyon avro yatırımla Portekiz bankası BCP'ye ortak oldu.

 

Portekiz Borsa ve Menkul Kıymetler Komisyonu, BCP'nin yüzde 16,7 hissesinin Fosun tarafından satın alınmasını onayladı.

 

Kesinleşen satın almayla bankanın en büyük hissedarı haline gelen Fosun, söz konusu pay için toplam 175 milyon avro yatırım yapacak.

 

Fosun'dan yapılan açıklamada, satın almanın şirketin Avrupa ve Afrika'daki faaliyetlerine katkıda bulunacağı belirtildi. Ayrıca, yakın gelecekte ortaklık payının yüzde 30'a çıkarılacağı belirtildi.

 

BCP, Portekiz'in halka açık en büyük bankası konumunda bulunuyor. Portekiz bankaları, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullarda hisse satışı aracılığıyla batık kredileri temizlemeyi ve sermaye yapısını güçlendirmeyi hedefliyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

21 Kasım 2016

 

Çin ve ABD askerleri ortak manevrası

 

Çinli ve ABD'li komutanlar, doğal afet durumunda insani yardım açısından askerler arası manevra ve temasların Ocak 2017'de görevi devralacak Başkan Trump döneminde de sürdürüleceğini umduklarını açıkladı.

 

Washington Post’ta yer alan haberde, bu türden temasların, her iki silahlı kuvvetler arasında güven oluşturma ve geliştirme açısından yaşamsal önemde olduğu iki tarafça da belirtildi.

 

Her iki ülkenin askerleri 18 Kasım Cuma günü Çin'in güneybatısındaki Kunming'de olası afetlere karşı ortak davranış geliştirmek üzere manevra yaptı.

 

Çin Kara Kuvvetleri Güney Bölge Komutanı General Liu Xiaowu, bu tür ilişkilerin iki ülke silahlı kuvvetleri arasında bir güven köprüsü oluşturduğunu ve bunların gelecekte daha üst seviyelerde gerçekleştirilmesinin yararlı olacağını belirtti.

 

ABD Pasifik Bölge Komutanı General Robert Brown da, bu girişimlerin sürdürülmesini, iş başına gelecek yönetime de önereceğini açıkladı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

21 Kasım 2016

 

Çin'de 712 km'lik kuantum komünikasyon hattı hizmete girdi

 

Çin'de 712 kilometre uzunluğunda dünyanın en uzun kuantum komünikasyon hattı, 3 yıllık inşaatın ardından hizmete girdi.

 

Toplam 11 istasyona sahip hat, Anhui eyaletinin merkezi Hefei ile Shanghai'ı birbirine bağlıyor.

 

Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden Prof. Chen Yu'ao, bu hattın 2 bin kilometre uzunluğundaki Beijing-Shanghai kuantum komünikasyon hattının bir parçası olduğunu belirtti.

 

Aşırı yüksek güvenlikli kuantum komünikasyon hattını dinlemek, kesmek ya da hattan bilgi sızdırmak mümkün değil.

 

18 ülkeden uzmanlar, kuantum hattı aracılığıyla son uluslararası kuantum konferasında, Hefei ile Shanghai arasında yapılan güvenli naklen video görüşmesine tanıklık etti.

 

Öte yandan, Beijing-Shanghai kuantum komünikasyon hattının bu yılın sonunda tamamlanması bekleniyor.

 

Çin, Ağustos ayında dünyanın ilk kuantum uydusu Micius'ı başarıyla fırlatmıştı.

 

Beijing'deki istasyon aracılığıyla uyduyla bağlanacak Beijing-Shanghai kuantum komünikasyon hattı, uzaydan Dünya'ya kuantum komünikasyon ağı kurulması fırsatı sağlayacak. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

21 Kasım 2016

 

Çin’den Asya-Pasifik işbirliği çağrısı

 

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) üye ülkelerinin ortaklığı derinleştirmeleri, dışa açık bir tavırla çifte kazanca kavuşmaları, kaynaşmayı hızlandırarak refahı pekiştirmeleri, ilerlemeyi şaşmadan genişletmeleri, böylece Asya-Pasifik bölgesinde daha parlak bir gelecek ile kucaklaşmaları gerektiğini belirtti.

 

Xi Jinping, Peru'nun başkenti Lima'da 20 Kasım’da düzenlenen APEC 24. Gayri Resmi Liderler Toplantısı’nda "Parlak geleceği ortaklaşa oluşturalım, Asya-Pasifik refahını hızlandıralım" başlıklı bir konuşma yaptı.

 

Son gayri resmi liderler toplantısının ana teması, "kaliteli büyüme ve insanoğlunun gelişmesi" olarak belirlendi. Toplantıda mevcut küresel şartlar altında serbest ticaret ve yatırımın önündeki meydan okumalar, gıda güvenliği, iklim değişikliğine uyum sağlama ve su kaynaklarının elde edilmesi, Asya-Pasifik bölgesinde kaynaşma, gerçekçi ve etkili bölgesel kapsamlı bağlantı gibi önemli konular ele alınacak.

 

Xi: "APEC küresel ekonominin lokomotifi olmalı"

 

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping konuşmasında, Eylül'de yapılan G20 Hangzhou Zirvesi'nde alınan sonuçların dünya ekonomisinin büyümesine ışık tuttuğunu hatırlattı.

 

APEC'in Asya-Pasifik bölgesi ve hatta tüm dünyada ekonomik işbirliğinin öncüsü niteliğinde bir örgüt olduğuna işaret eden Xi, yeni küresel meydan okumalara karşı, APEC üye ülkelerinin etkin tedbirler almaları, dünya ekonomisinde lokomotif rolünü oynamaları, böylece inovasyona, dinamizme, koordinasyona ve hoşgörüye dayalı dünya ekonomisinin gelişmesini hızlandırmaları çağrısı yaptı.

 

Xi Jinping görüşmesinde yaptığı konuşmada, APEC'in ekonomik küreselleşme sürecinin hoşgörü ve halk yararı yönünde ilerletilmesi için çaba harcaması, her çeşit ticari korumacılığa karşı çıkması gerektiğini söyledi.

 

Xi, APEC üye ülkelerinin Asya-Pasifik ekonomisinin dışa açılma boyutunu kararlılıkla genişletmeleri, çok yönlü ticaret sistemini oluşturmaları, mümkün olduğu kadar erken tarihte Asya-Pasifik serbest ticaret bölgesini inşa etmeleri gerektiğini belirtti.

 

Bir Kuşak-Bir Yol, APEC ülkelerinin gelişme stratejisiyle etkin şekilde kenetlenmeli

 

Bölgesel kapsamlı bağlantı konusunda mevcut sorunların etkin şekilde çözülmesinin önemine değinen Xi, APEC Gayri Resmi Liderler Beijing Toplantısı'nda alınan 10 yıllık eylem planı kararının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Altyapı, mekanizma yapılandırması, personel değişimi konularında etkin adımlar atılması, böylece çok yönlü kapsamlı bağlantı sisteminin oluşturulması gerektiğini kaydeden Xi, Bir Kuşak-Bir Yol inisiyatifinin üye ülkelerinin gelişme stratejisiyle kenetlenmesinin hızlandırılması çağrısı yaptı.

 

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping konuşmasında, APEC'nin Çin'in dışa açılma önceliği olduğuna işaret ederek, Çin'in APEC üye ülkeleriyle el ele vererek, bölgesel ekonomik bütünleşmeyi hızlandırmaya, Asya-Pasifik işbirliği için yeni sayfa açmaya hazır olduklarını kaydetti.

 

Xi Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) 24. Gayri Resmi Liderler Toplantısı'nda sürdürülebilir gelişme konusunda bir konuşma yaptı. Xi konuşmasında, APEC üye ülkelerinin BM 2030 sürdürülebilir gelişme hedefleri doğrultusunda, etkin çaba harcayarak dünya ekonomisinin hoşgörüye dayalı gelişmeye kavuşmasını sağlamaları gerektiğini belirtti. Yeşil gelişmeye vurgu yapan Xi, gelişmenin kalitesi ve verimliğinin artırılması çağrısında bulundu.

 

Toplantıya katılan liderler, Asya-Pasifik bölgesinin küresel ekonomik gelişme için önemli bir itici güç olduğuna işaret ederek, Asya-Pasifik bölgesinde dışa açık ekonomi oluşturulması, ticari korumacılığa karşı çıkılması, serbest ticaret bölgesini oluşturma sürecinin hızlandırılması, böylece küresel ekonomik gelişmeye yeni dinamizm katılması gerektiğini kaydetti.

 

Toplantı bitiminde ortak bildiri yayımlandı. Xi Jinping diğer liderlerle birlikte, Küresel Ekonomi Durumları Gayri Resmi Diyalogu'na katılarak, Çin ekonomisi hakkında bilgiler verdi ve reform ve gelişme kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

20 Kasım 2016

 

Çin'den Latin Amerika'ya doğrudan yatırımda %70 artış

 

Yılın ilk üç çeyreğinde Çin ile Latin Amerika arasındaki ekonomi ve ticaret hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 azalarak 161 milyar 500 milyon doları bulurken, aynı dönemde Çin'den Latin Amerika'ya yapılan finans dışı doğrudan yatırım yüzde 70 artarak 21 milyar 500 milyon dolara ulaştı.

 

Latin Amerika turuna çıkan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, resmi ziyarette bulunmak üzere Ekvador'a vardı. Xi Jinping'in bir haftalık Latin Amerika programında Peru ve Şili ziyaretleri de yer alıyor. Xi'nin ayrıca Peru'nun başkenti Lima'da 19 Kasım'da başlayacak APEC Zirvesi'ne katılması bekleniyor.

 

Cumhurbaşkanı Xi'nin Ekvador'a ulaşarak Latin Amerika turuna başlamasının ardından Çin Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen basın toplantısında Çin ile Latin Amerika arasındaki ekonomik veriler açıklandı. Bu verilere göre, son yıllarda Çin ile Latin Amerika ülkeleri arasındaki ekonomi ve ticaret işbirliği kapsamlı olarak ilerletildi, bu alandaki işbirliğinin olumlu ve sağlıklı gelişme eğilimi korundu, yatırım ve mühendislik işbirliğinde büyük ilerleme kaydedildi. 2015'te gerçekleştirilen 236 milyar 500 milyon dolar değerindeki ikili ticaret hacmi, Çin'in toplam ticaret hacminin yüzde 6'sını oluşturuyor. Ticaretin Çin-Latin Amerika somut işbirliğinde önemli yeri olduğuna dikkat çeken Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Sun Jiwen, şunları söyledi:

 

"Birinci olarak Çin'in Latin Amerika ülkelerinin dış ticaretindeki payı arttı. İkinci olarak, ikili ticarette malların yapısı sürekli iyileştirildi. Latin Amerika, raylı ulaşım ve telekomünikasyon cihazları için Çin'in önemli ihracat pazarı konumunda. Bununla birlikte Çin'in Latin Amerika'dan ithal ettiği malların türleri de zenginleşti. Peru'dan şarap ile dana eti, Ekvador, Brezilya ve Küba'dan meyve ve deniz ürünleri de Çin piyasasında geniş yer edindi. Üçüncü olarak Latin Amerika ülkelerinin Çin'e ihraç ettiği demir, ham petrol ve soya fasulyesi gibi ürünlerin miktarı sürekli artıyor. İki taraf, ticari yapı bakımından birbirini tamamlıyor, karşılıklı yarara ve ortak kazanca dayalı işbirliği yapılıyor. Ayrıca Çinli şirketlerin Latin Amerika'ya yaptığı yatırım arttı, büyük çaplı birleşme ve satın alma işlemleri gerçekleştirildi. Latin Amerika, Çin'in yurt dışındaki önemli yatırım hedefi haline geldi."

 

Altyapı tesislerinin inşasında işbirliği artıyor

 

Bu yılın ilk üç çeyreğinde yatırımda yüklü artış göze çarpıyor. Veriler, 2015 sonuna kadar Çinli şirketlerin Latin Amerika'ya yaptığı doğrudan yatırımın 126 milyar 300 milyon doları bulduğunu ve Latin Amerika'nın çektiği toplam doğrudan yabancı yatırımın yüzde 11,5'ini oluşturduğunu gösteriyor.

 

Sun Jiwen, yatırım alanında dikkate değer bir diğer noktanın altyapı tesislerin inşasındaki işbirliğinin ekonomik ilişkilerde yeni bir itici güç haline gelmesi olduğunu söyledi. Sun, Çinli şirketlerin, Latin Amerika ülkelerinde proje müteahhitliği ve doğrudan yatırım yollarıyla altyapı tesislerinin inşasına katıldığını belirtti. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in üç Latin Amerika ülkesini ziyaretinin ikili ekonomik ve ticari işbirliğine güç katarak, işbirliği seviyesini yükseğe taşımasının beklendiğini kaydeden Sun şöyle konuştu:

 

"Çin ile Latin Amerika'nın eşitlik ve karşılıklı yarar temelinde ticaret ve yatırım işbirliğini sürdürmesi, iki tarafın şirketleri ve haklarına yarar getirdiği gibi ortak çıkarlarına da uyuyor. İki tarafın toplumsal ve ekonomik kalkınması ilerletiliyor. Özellikle Güney-Güney işbirliği, küresel ekonomi için iyi bir örnek oluşturuyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

19 Kasım 2016

 

Çin'in ilk uçak gemisi operasyona hazır

 

İlk uçak gemisi Liaoning'in "savaşa hazır" duruma gelmesi, Çin deniz kuvvetleri için bir dönüm noktası oluşturmakta. Gerçekten de ülke, deniz kuvvetlerinin kendi kıyılarını aşan bir caydırıcı etkiye ulaşması için ciddi yatırımlar yapıyor.

 

Alman Welt’te yer alan habere göre, Liaoning aslında yenilenmiş bir Sovyet uçak gemisi. Şimdiye değin deniz kuvvetlerine mensup subay ve tayfaların eğitimi için kullanılmış olan gemi şimdi operasyon yapabilir duruma getirildi. 306 metre boyundaki Liaoning, 20 avcı uçağı ve 20 helikopterle donanmış durumda.

 

Bu arada Çin, bütünüyle kendi yapımı olacak yeni bir uçak gemisinin yapımını sürdürüyor. Bu uçak gemisi de benzer büyüklükte olup daha farklı tipte ve ağır savaş uçaklarının iniş kalkışına elverişli olarak inşa ediliyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

 

 

19 Kasım 2016

 

Çin'in ilk uçak gemisi operasyona hazır

 

İlk uçak gemisi Liaoning'in "savaşa hazır" duruma gelmesi, Çin deniz kuvvetleri için bir dönüm noktası oluşturmakta. Gerçekten de ülke, deniz kuvvetlerinin kendi kıyılarını aşan bir caydırıcı etkiye ulaşması için ciddi yatırımlar yapıyor.

 

Alman Welt’te yer alan habere göre, Liaoning aslında yenilenmiş bir Sovyet uçak gemisi. Şimdiye değin deniz kuvvetlerine mensup subay ve tayfaların eğitimi için kullanılmış olan gemi şimdi operasyon yapabilir duruma getirildi. 306 metre boyundaki Liaoning, 20 avcı uçağı ve 20 helikopterle donanmış durumda.

 

Bu arada Çin, bütünüyle kendi yapımı olacak yeni bir uçak gemisinin yapımını sürdürüyor. Bu uçak gemisi de benzer büyüklükte olup daha farklı tipte ve ağır savaş uçaklarının iniş kalkışına elverişli olarak inşa ediliyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

19 Kasım 2016

 

 

19 Kasım 2016

 

Pekin ile Vatikan arasındaki ilişki normalleşiyor

 

Pekin ile Vatikan arasında 1951 yılında kopmuş olan ilişkiler 65 yıl sonra normale dönüyor. Karşılıklı armağan ve övücü sözler, söz konusu normalleşmenin temel taşlarını döşüyor.

 

Alman Welt’te yer alan habere göre, Papa Françesko, Azerbaycan ziyaretinden sonra Roma'ya dönerken uçaktaki muhabirlerin, oluşan sohbet ortamında sordukları "bundan sonra uzak ülkelerden hangisini ziyaret etmek istersiniz?" sorusuna Papa "Çin" yanıtını verdi.

 

Geçen Ağustos ayında Çin Başkanı Xi Jinping Vatikan'ı ziyaret eden bir Çin delegasyonu aracılığıyla Papa'ya ipekten dokunmuş bir tablo armağan etmişti. Tabloda, Çin'in Xian bölgesinde bulunan 781 yılından kalma ve Çin'deki en eski Hıristiyan kalıntısı olan bir dikili taşı tasvir ediliyordu.

 

Papa bir süre önce verdiği bir röportajda Çin'i övmüş ve dünyanın, Çin'in hızlı yükselişinden çekinmemesi gerektiğini açıklamıştı. Ayrıca Papa, çok önemli bir kültür dünyası olan Çin kültürü ile buluşulmasını önermişti. Esasen, Nisan ayında da iki taraf arasında ilişkilerin normalleşme koşulları üzerinde müzakere amacıyla bir komisyon oluşturulmuştu. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

Çinli astronotların uzaydaki en uzun görevleri sona erdi

 

Shenzhou-11 uzay mekiği içindeki iki astronotla birlikte dünyaya döndü. Böylece Çin, 33 gün süren en uzun süreli insanlı uzay görevini tamamlamış oldu.

 

Le Figaro’nun haberine göre, bir paraşüte asılı olarak yerel saatle 14.07'de dünyaya dönen mekik Çin'in kuzeyindeki Moğolistan steplerine iniş yaptı.

 

Jin Haipeng ve Chen Dong adlı iki astronot, dünyayı Shenzhou-11 ile 17 Ekim günü terk ederek gezegenimizin 393 km uzağında yörüngeye oturtulmuş bulunan Tiangong-2 uzay laboratuvarına gitmişti.

 

Uzayda kaldıkları sürede bitki ve ipek böceği yetiştiren ve onarım testleri yapan astronotlara dünyadan güdümlü tıbbi testler de yapılmıştı. Böylece tıbbi korunma kabiliyetleri geliştirilen astronotların görevi, bir anlamda, 6 yıl içinde oluşturulacak kalıcı bir insanlı  uzay istasyonundaki sürekli görevlere hazırlık niteliğini de taşıyor.  Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

19 Kasım 2016

 

Çinli hayvanseverler gün ışığı görmeden yaşayan ayıyı kafesinden şimdilik kurtardı

 

Pizza adlı kutup ayısı bir AVM'de kendisine tahsis edilen 40 metrekarelik bir mekanda sürekli olarak gün ışığı görmeden yaşıyor.

 

Le Figaro’nun haberine göre, 3 yaşındaki hayvan Gungzhou'da bulunan Grandview adlı bir AVM içinde, ziyaretçilerin seyredip fotoğraf çekmesi için cam kaplı küçük bir mekanda ömrünü tüketiyor.

 

Pizza, AVM'de yapılacak restorasyon çalışmaları nedeniyle, geçici olarak doğmuş olduğu ve anne-babasının da bulunduğu Kuzey Çin'deki doğal parka nakledilecek. Çin hayvanları koruma örgütlerinden bir yönetici olan Qin Xiaona bu naklin Pizza için geçici olmamasını diliyor.

 

Esasen geçen yıldan beri tartışma konusu olan Pizza'nın durumuna ilişkin olarak Animals Asia Association öncülüğünde tüm dünyadan 1 milyonu aşkın imza toplanmış bulunuyor. Pizza'nın sonunun da bu yaz Arjantin'de, dişisini kaybettikten sonra depresyondan ölen kutup ayısı Arturo'nunki gibi olmasından korkuluyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

Advert