İlk müdahale için hayati önem taşıyor

Gümüşhane’de çağımızın çoğu ölümle sonuçlanan önemli hastalıklarından bir tanesi olan kalp krizine ilk müdahale anlamında büyük önem taşıyan koroner anjiyo ünitesi bulunmuyor mu?

 

SEVK ZİNCİRİ

Bu konuda edinilen bilgilere göre; bu sebeple GDH’den yıllık olarak ayaktan (acil olmayan; kalp krizi olmayan ancak kalp damarlarında tıkanıklık şüphesi olan)  çok sayıda koroner anjiyografi gereksinimi olan hastanın komşu illere (koroner anjiyografi ünitesi olan hastanelere ) sevk ediliyor. Bu konuda ulaşılan bir başka bilgiye göre yine hastaneden ve il 112 acil sağlık hizmetlerinin sorumluluğunda olan ilçelerden olmak üzere yılda yine çok sayıda kişi acil olarak (kalp krizi olan) komşu illere ambulans ile sevk ediliyor.

 

Mevcut olmayan ve hastanede mutlaka olması gereken Koroner Anjiyo Ünitesine ilişkin ulaşılan önemli bilgiler ise şu şekilde:


GEÇEN SÜRE HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

‘Örneğin il’e bağlı Kelkit ilçesinde kalp krizi geçiren bir hasta öncelikli olarak 112 acil ambulansı ile Kelkit’ten Gümüşhane acil servisine sevk ediliyor, yapılan tetkiklerden sonra hasta yine geldiği yoldan Erzincan’a koroner anjiyo olmak üzere 112 ambulansı ile sevk ediliyor.
Bu işlemler sonrası koroner anjiyoya kadar geçen ortalama süre 2,5 saat ile 3,5 saati buluyor.
Kalp krizi geçiren çoğu hastanın yaşlı olması ve beraberinde tetikleyici rahatsızlıkları gibi yan hastalıklarının da yer alması sebebiyle bu sevk zinciri esnasında ya kalp durması yada genel durumda bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalınıyor.

 

HASTA YAKINLARI PERİŞAN

Bu hayati sürenin daha fazla kaybedilmemesi ve hasta hayatının riske girmemesi adına İl merkezinde bulunacak bir anjiyo ünitesi ile bu süre 1 saate dek indirileceği de gelen bilgiler arasında..
Bu durum hastanın hayata tutunup kalp yetersizliği gibi geç anjiyo nedeni ile ortaya çıkacak durumların engellenmesi, minimuma indirgenmesini sağlanmış olacak. Yapılan tüm bu acil /acil olmayan sevklerin hasta ve yakınlarına getirmiş olduğu bir diğer sorunda gittikleri il’de konaklama problemi yaşamalarıdır. 
Sevk edilen hastaların çoğu bir veya iki gün yoğun bakımda kaldığı için hasta yakınları hastane köşelerinde imkansızlıklar içerisinde beklediği de ifade ediliyor

 

ANJİYO ÜNİTESİ İÇİN YETERLİ SEBEP DEĞİL Mİ
Gümüşhane şehrinde bir anjiyo ünitesi kurulmuş olması kuşkusuz bu sıkıntıları her bakımdan minimize etmiş olacak. Yine Gümüşhanede kurulacak bir anjiyo ünitesi  aynı kaderi paylaşan komşu Bayburt vilayetinde bulunan kalp krizi hastalarını da uzak komşu illere sevk etmek yerine şehir anjiyo ünitesine göndermelerine vesile olacaktır. Bu sayede Gümüşhane sağlık alanında da adına yaraşır bir katma değer kazanacak olup cazibe merkezi hüviyetine bir katkı daha yapılmış olunacaktır. 

 

ÜNİTE KURULURSA KALP VE DAMAR AMELİYATLARI DA YAPILIR HALE GELECEK

Yine kurulacak bir anjiyo ünitesinde sadece kalp damarlarına müdahale edilmeyecek olup bacak damarlarındaki hastalıklara; kalp deliklerine; şah damarı hastalıklarına; böbrek damarı hastalıklarına; aort ana damar genişlemeleri ve daralmasına da müdahale edilerek halkımızın bu tür ileri hizmetlere kendi yurtlarında ulaşmaları sağlanacaktır. Anjiyo ünitesinin kurulması beraberinde kalp ve damar cerrahisi branşınıda geliştirecek ve ilimizde kalp ve damar ameliyatları yapılır hale gelecektir.  

 

 

 

 

Koroner Anjiyografi nedir?

 

Koroner anjiyografi kalp damarları (koroner arter) içine özel bir ilaç verip, özel bir görüntüleme sistemi kullanılarak görüntülerinin alınması işlemidir.

 

Koroner anjiyografi bir tanı yöntemi olup bir ameliyat türü değildir.Koroner anjiyografi, anjiyografi cihazı ve eğitimli-deneyimli kardiyoloji uzmanı ile sağlık personelinin bulunduğu gelişmiş laboratuarlarda yapılır.

İşlem için hastanın uyutulmasına gerek yoktur, işlem süresince hasta uyanıktır ve konuşabilir.Koroner Anjiyografi Şu Durumlarda Yapılır; 

• Risk faktörü olup koroner arter hastalığı düşündüren göğüs ağrısına (angina) sahip kişilerde, 
• Kalp krizi geçirenlerde, 
• Daha önceden koroner girişim (balon-stent) veya koroner arter ameliyatı olup göğüs ağrısı tekrarlayanlarda, 
• Ani ölüm sonucu hayatta kalanlarda, 
• Koroner arter hastalığı dışında kalp ameliyatı (kalp kapağı) olacak kişilerde, 
• Kalp dışı damar (arter) ameliyatı olacak kişilerde, 
• Hayatı tehdit eden ciddi ritm bozukluğu olanlarda, 
• Girişimsel olmayan testlerde (EKG, ekokardiyografi veya eforlu EKG) anormalliği olan riskli kişilerde koroner anjiyografi ile kalp damarları görüntülenmelidir.

Advert