Türk Diyanet Vakıf Sen Gümüşhane İl Temsilcisi ve Âmine Hatun Camii İmam Hatibi Köksal Sevim, Ramazan Ayında Oruç, Aşı başlıklı konuları Gündoğumu Gazetesi okuyucularına yorumladı
Köksal Sevim’in yazısı şu şekilde:

Birçok kişi, çeşitli sağlık problemleri nedeniyle tedavi görmektedir.
Günümüzde Hz. Peygamber döneminde bulunmayan pek çok muayene ve tedavi yöntemleri ortaya çıkmıştır.

*

Tedavi gören hastalardan bir kısmı, tedavi görürken oruç tutmayı da arzulamaktadırlar. Ancak, bu tedavi ve muayene yöntemlerinin oruçlarına zarar verip vermeyeceği konusunda tereddüde düşmektedir.

*

İslâm’ın beş temel esasından biri olan oruç, ayet ve hadislerdeki tanımına göre, fecr-i sâdıktan güneşin batmasına kadar yemekten, içmekten ve cinsî münasebetten uzak durarak ifa edilen bir ibadettir.

*

Yemek, içmek ve cinsî münasebet dışındaki konular ise, bunlara kıyaslanarak veya “sıyam” kelimesindeki imsak anlamından hareketle müçtehitler tarafından hükme bağlandığı için, bu konularda görüş ayrılığına düşmüşlerdir; birçok İslâm bilgini, orucu bozan şeyleri genişletirken, bir kısmı da, sadece ayet ve hadisteki orucun anlamından hareketle, bunları dar tutmuştur.

*

Oruç, nasıl ifa edileceği, bu ibadeti nelerin bozup bozmayacağı bütün Müslümanlarca bilinmesi gereken bir ibadettir. Orucu bozup bozmayacağı bakımından muayene ve tedavi yöntemleri aşı hususuna gelirsek;

*

İğne yaptırmak, hastaya serum ve kan vermek
İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrıyı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve / veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Hastaya serum veya kan verilmesi de, aynı hükme tabidir.

(Oruçlu iken kan vermek orucu bozmaz. Kan verilen kişinin orucu bozulur)

Aşının orucu bozması için besleyici özelliğinin olması gerekiyor. Covid-19 aşılarının ise besleyici ve enerji verici özellikleri bulunmuyor. Bu neden Covid-19 aşısı olacak aşısı olacak olan Oruç tutan vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla aşı olabilirler. Dini açıdan herhangi bir sorun yok . Ancak iftardan sonra imsak saatine kadar aşı olunmasının daha ihtiyatlı olur.

*

Salgına karşı koruyucu aşı kullanımı dinen de uygundur. Toplum sağlığı tehlikeye atılacaksa tedbirlere uymamak, kul ve kamu hakkı ihlali olur. Salgının bir an önce bitmesini ve ramazan ayının İslam âlemine ve insanlığa hayırlar getirmesini yüce rabbimden niyaz ediyorum.

*

Hayırlı Ramazanlar diliyorum.

Advert