Damızlık dişi hayvanların kurbanda kesimi yasaklandı

Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısı ile "2017 yılı kurban hizmetlerinin uygulanmasına dair tebliğ" 21.06.2017 tarihli ve 30103 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen yaptığı açıklamada, ‘Kurban olarak satın alınacak hayvanların sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi olan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen koruyucu aşıları yapılmış ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olanlardan seçilmesi, gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların kurbanlık olarak kesilmesinin önlenmesi, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek olanların tercih edilmesi gerektiği hükmü yer almaktadır’ dedi.
Birşen, ‘Bu nedenle yaklaşan kurban bayramı dolayısıyla sürdürülebilir bir hayvancılık için gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık hayvan satış yerlerine girişleri ve kurbanlık olarak kesimleri yasaklanmıştır. 
Ülkemizde sürdürülebilir bir hayvancılık yapmak, hayvan varlığının korunması ve artırılması, gıda arz güvenliğinin sağlanması ve damızlık değere sahip kaliteli dişi hayvanların kesilmesinin önüne geçmek amacıyla ülke menfaatleri gözetilerek alınmıştır. Ayrıca İlimizde 2017 yılı için 6698 erkek büyükbaş, 5580 küçükbaş kurbanlık hayvan mevcudu bulunmaktadır. Türkiye'de sürdürülebilir bir hayvancılık için damızlık dişi hayvan varlığının arttırılmasının büyük önem arz ettiğini belirten Birşen, Dişi hayvanların kesimhanelere ve kurbanlık hayvan satış yerlerine girişlerine müsaade edilmeyecektir.
Bunun yanı sıra satın alınacak kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla, Bakanlığımızca https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası hazırlanarak kullanıma açılmış olup, söz konusu bilgiler e-devlet üzerinden de sorgulanabilmektedir. Bu konu hakkında vatandaşımızın gerekli hassasiyeti göstermelerini rica ediyoruz’ dedi.

 

Advert