GÜNDOĞUMUHABER

İklim krizi denildi, mevsimsel geçişlerin dengesizliğinden söz edildi. Aşırı sıcaklıkların baş gösterdiği 2021 yaz mevsimi ülke genelinde olduğu gibi Gümüşhanede de fazlasıyla hissedildi

Yüzyıllardır süregelen en büyük sorunlarından bir tanesi de su. Kimi devletlerin gırtlak gırtlağa geldiği su sorunu 2021 yılının son aylarında da başgösteriyor.

Hele tarım ve hayvancılığın üssü Gümüşhanede kuraklığın getirdiği su sorunu yıl itibarıyla can çekişen sonuçları doğurdu.

Peki, Gümüşhanenin bu başlıklar altında bir su politikası var mı? sorulması gereken başlı başına büyük bir sorun olan bu konuya yanıt aramaya çaıştık.

İsmini vermek istemeyen önemli bir isim söz edilen 1071 baraj yapımından 17 tanesinin Gümüşhane'de öngörüldüğünü ancak henüz tamamlanan baraj sayısındaki yetersizliğinin gözler önünde olduğunu ifade ediyor.

Örneğin Güüşhane'nin içme suyu sorununu giderecek olan Bahçecik Barajı bile 2021 yılı sonuna girerken henüz tamamlanamadı..

Bir başka örnek Sadak Barajı. Verimli Kelkit Ovası ve civarı barajın yeteri kadar verimli kullanılmaması nedeniyle sulama yapılamadı. Yine kuraklığın başgösterdiği Gümüşhanede su ilk sırada gözlemlenen sorun oldu.

Önemli ismin çarpıcı tespitleri ise kayda değer..

''Türkiye su potansiyeli bakımında kısıtlı imkanlara sahip bir ülke. Eldeki suyu yeteri kadar verimli kullanabiliyor muyuz? doğrusu hayır. Yapımı öngörülen 1071 barajdan 17'si şehir için planlanmış ancak henüz yeteri inşa görünmüyor hizmete girmemiş durumda. Nitekim su sorununun çözümü ve tarımsal anlam da milyarlarca zarara uğranıldığı fısıldanan 2021 yılından sonra çözüm odaklı bir hamlenin tekrar masaya yatırılması artık kaçınılmaz'!

Advert