Aşağıdaki yazı ve resim 2014 yılında devletin resmi yayın organında yayınlanmıştır. Benzeri yüzlerce yayın vardır. Burada dikkati çeken “Kadın Milli Takım” yazısı ve yakıştırmasıdır. Hakikaten bu sporcular kadın mı, yoksa kız mıdır.
Kadın Milliler, 9. sırada...
19 Yaş Altı Kadın Milli Takımı, Azerbaycan'ı 2-0 yenerek turnuvayı 9. tamamladı.
29.03.2014 / trtspor.com.tr
Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen 2014 Kuban İlkbahar Turnuvası'nda Azerbaycan'ı 2-0 yenen 19 Yaş Altı
Kadın Milli Futbol Takımı, turnuvayı 9. olarak tamamladı.
Ülkemizde yaklaşık 7-8 yıldır bayan sporcuların ismi kadın sporcu oldu. Çünkü İngilizcenin kullanıldığı spor organizasyonlarında biyolojik ve cinsellik açısından erkek cins insana/sporcuya men, dişi cins için ise voman kelimeleri kullanılmaktadır. Bazı batılı diller veya Fransızcanın kullanıldığı organizasyonlarda ise, erkek ve kadın için male-female, homme-femme gibi kelimeler kullanılmaktadır. Biz de, Avrupalı veya Amerikalılara uyarak, bu kelimelerin Türkçe karşılığı olan erkek sporcu ve kadın sporcu kelimelerini kullanmaya başladık.
Bizim dilimizde erkek cins için, bebek çocuk ve ileri yaşlarda erkek kelimesi kullanılır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde de bu cinsiyet için er kişi, bay ve yetişkin adam kelimeleri kullanılmaktadır. Fakat bebek ve çocuk yaştaki dişi cins için kadın kelimesi kullanılmaz. Sözlüğe baktığımızda da kadının karşılığını; erişkin dişi insan, hatun, analık veya ev yönetimi bakımından gereken erdemleri olan, evlenmiş kız ve erkek veya adam karşıtı olarak, açıklamalarını görürüz.
ŞİMDİ SORUYORUM AŞAĞIDAKİ SPORCULAR KADINA BENZİYOR MU? ÇOCUKLUK VEYA KIZLIKTAN ÇIKARAK, KADIN MI OLMUŞLARDIR ?
Dilimizde bir de kadın kelimesinin yerine kullanılan ve cinselliğe işaret eden bayan kelimesi vardır. Bu kelime erişkin dişi cins için kullanıldığı gibi her yaştaki kızlar için de bir genelleme olarak kullanılabilmektedir. Çocuk yaştaki bir sporcuya kadın sporcu demek, kadın kelimesinin ruhuna aykırıdır. Çocuğa, yanlış bir sıfat yakıştırılmaktadır. Bir çocuğu cinsiyeti ile ilgili olarak aklında olmayan bir yaş grubu içine oturtmak demektir. Yetişkin kadın yerine koymak demektir ve bu, o genç kıza bir nevi hakarettir. Spor teşkilatımızın en küçüğünden sayın bakanımıza kadar tüm yöneticilerimizden ve basın mensuplarımızdan ricam, bu gereksiz ve kulağa hoş gelmeyen Kadın Sporcular sözcüklerinin kullanılmamasıdır. 23 yaş üstü sporculara kadın sporcular sözcükleri yakıştırılabilir. Fakat henüz 11-18 yaş arasındaki yıldız, ümit ve genç sporcular için kadın sporcu yerine kız sporcular veya bayan sporcular sözcükleri tercih edilmelidir.
Bayan kelimesi aynı zamanda saygınlık ifade eden kibar bir kelimedir.
Saygılarımla,
*Prof. Dr. İbrahim ÖZTEK
Türkiye Olimpian Derneği Başkanı
Dünya Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyonu Eşbaşkanı
Uluslararası Sigara Alkol Uyuşturucu ile mücadele ve Spor Birliği Başkanı