Patoloji Anabilim Dalı Başkanı, aynı zamanda Uluslararası Sigara Alkol ve Uyuşturucu ile mücadelede Spor

Patoloji Anabilim Dalı Başkanı, aynı zamanda Uluslararası Sigara Alkol ve Uyuşturucu ile mücadelede Spor Platformu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Ergoterapi öğrencilerine sigaranın zararları, sigaranın yol açtığı akciğer ve diğer organ kanserleri ile kalp damar hastalıkları konusunda verdiği seminerlere devam ediyor.  

Prof. Dr. İbrahim Öztek’in konu başlığına ilişkin görüşleri şöyle:
Sigara ile başlayan uyuşturucu, insan eli ile üretilen, insanı insanlığından eden, insanın masumiyetini yok eden, insanın özgürlüğünü, hür iradesini, insani yüksek değerlerini ve erdemlerini elinden alan en acımasız ve kahredici bir canavardır. 

İnsanda fiziki, psikolojik, sosyal, ekonomik ve ahlaki yıkım oluşturur. 
Merkez sinir sisteminde, yani beyinde kimyasal olaylar ve hasarlar meydana getirir.

Sigara dumanında çok sayıda gaz ve toz halinde kanser yapan (karserojen) ve kanser yapıcı maddelerin etkisini artıran (kokanserojen) maddeler bulunmaktadır, bunların sayısı binleri geçmektedir. Kısaca Polonyum 210 isimli radyoaktif maddeden arseniğe, böcek ilacından siyanüre kadar her şey var. 

Yak bir tane, bir taneden ne çıkar diyerek, sigarayı bir kez deneyen dört çocuktan üçü ileride tiryaki oluyor. 

Sigara kötü alışkanlıkların ilk basamağını oluşturuyor ve bunu kısa zamanda alkol ve uyuşturucu takip ediyor.

Öztek; sigara ile oluşan akciğer kanserinin son derece acımasız seyrettiğini ve kısa zamanda beyin, karaciğer ve kemiklere atlayarak, hastaya ve çevresine kâbuslar yaşattığını belirtti. 
Prof. Öztek, bundan sonra içilen sigaraların Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) haline getirildiğini ve bunun da bir nesil sonra insanları kısırlaştıracağını belirtti. Bunun da bir Büyük Ortadoğu Projesi olduğunu söyledi. 

Prof. Öztek’ten ise bazı tavsiyelerde var..

Sigara içen kızlarımız derhal sigara ile vedalaşmalı. Zira sigara içen kadınların çocukları sakat doğuyor. 

Nikotin damarları daralttığı için çocuğa giden kan azalıyor, oksijen azalıyor, besin maddeleri azalıyor. 

Çocuğun kanına karışan nikotinle de çocuk dünyaya birçok hastalıkla geldiği gibi aynı zamanda sigara tiryakisi olarak doğuyor. 

Nikotin anne sütünden de çocuğa geçiyor ve bu da çocuğun sigara tiryakisi olmasına neden oluyor.  

Türkiye’de küçük büyük yirmi milyon insan sigara içiyor. 

Bunun % 38’i erkek, %11’i kadın.

Yine Türkiye’de bir yılda sigaranın yol açtığı akciğer kanseri ile buna bağlı kalp damar hastalıklarından yüzyirmi bin kişi hayatını kaybediyor.. 

Bir yılda sigaraya 80 milyar lira ve sigaranin yol açtiği hastaliklarin tedavisine ise en az 30 milyar olmak üzere, toplam 110 milyar lira harciyoruz. 

Bu parayi havaya üflüyoruz.
Hele bu kadar para eğitime harcanacak olsa, en başarili üniversitelerimiz dünya siralamasinda 400. 500. sıralarda kalmaz, birinciliğe çıkardı. 

Bu para ile her yıl bir İstanbul Hava Limanı, 15 tane, Marmaray, 4 tane Yavuz Sultan Selim köprüsü, hatta 2 tane nükleer santral yapmak mümkün olurdu..

Advert