Emekli Subaylar Derneği Rasimpaşa Şubesi Atatürk’ün vefatının 84. yıldönümü nedeniyle anma programı düzenledi.
Emekli Orgeneral Atilla Işık’ın da onurlandırdığı anma programını Altan Akışık sundu.
Akışık’ın ‘Atatürk’ün çok işi vardı’ şiirini okumasını ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı hep bir ağızdan söylendi.
TESUD Başkanı Emekli Albay Selman Baysal Atatürk’ün yaşamından bazı kesitler sundu. Baysal, 1905 yılından 1923 yılına kadar Atatürk’ün hayatının cephelerde geçtiğini söyledi. Baysal Atatürk’ün savaş meydanlarında yenilmeyen tek komutan olduğunu ifade ederken yaşamının son 15 yılında Cumhuriyeti ilan eden Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan devlet adamı olarak anıldığını anlattı. Emekli Albay Baysal Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Atatürk’ün aynı zamanda çok parlak bir askerlik yaşamının bulunduğunu dile getirdi.
Baysal, şunları söyledi:
’57 yaşında öldü, ömrü cephelerde geçti, kendine has bir karakteri vardı, savaş meydanlarının yenilmeyen tek komutanıydı. Stratejistti, vatan millet duygusu tartışılmazdı. Türk Ordusuna gençliğe hitabeyi okumuştu, Türk Milletine kendisini adamıştı, çok iyi bir siyaset adamı ve liderdi, hakkında en çok kitap yazılan bir devlet adamı ve liderdi.’’
Baysal konuşmasını duygu dolu sözlerle seni hiç unutmayacağız rahat uyu Atatürk ifadeleriyle tamamladı.
Emekli Tümgeneral Dr. Tarık Özkut’ta söz aldığı anma programında Atatürk’ün dünyada 199 ülke de 1941 lider arasında yapılan çarpıcı analizlerden örnekler vererek sunum yaptı.
Bu liderlerin 377’sinin farklı kriterlere göre yeni bir araştırmaya tabi tutulduğunu ifade eden Özkut, 6 başlıklı araştırmada Atatürk’ün 34 puanla ilk sırada yer aldığını ifade etti. Aralarında Mao, Stalin, Degol, Bush, Thatcher gibi isimlerinde yer aldığı liderlerden söz eden Emekli Tümgeneral Özkut, konuşmasında Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı mücadelesi, özellikle 6 gün boyunca 6 saat gibi uzun bir süre içerisinde mecliste okuduğu Nutuk’u öne çıkartırken neden Nutuk’un önem ifade ettiğini sebep sonuç ilişkileriyle anlattı.
Özkut, Atatürk’ün askeri kişiliği, savaş hakkındaki düşünceleri, bir devlet adamı olarak yaptığı tüm hamleleri de hazırladığı slayt gösterileri eşliğinde sundu.
Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek’te Türk tarihinde Atatürk’ün yeri ve öneminden söz etti.
Pek çok akademisyen ve üniversitelerde ders niteliğindeki sunumuyla tebrik alan Prof. Öztek, özellikle Türklerin kendisine has şanı, tarihte elde ettiği zaferleri ve Batı ve Avrupalı güçlerin bu kudret karşısında düştüğü durumunu anlattı.
Osmanlı İmparatorluğu’nun sona ermesi ve işgal edilen Anadolu topraklarının ardından vatanın kurtuluşu adına ortaya çıkan Mustafa Kemal Atatürk’ü Türkün gücü olarak belirten Öztek, Atatürk’ün İstiklal Savaşı sonrası gerçekleştirdiği büyük atılımları dile getirdi.
Prof. Öztek Atatürk’ün Türk yurdunu işgal eden emperyalist devletlere karşı vermiş olduğu mücadelelerin emsalsiz örneklerinde yine hazırlanan slayt görüntüleri eşliğinde bir demet sundu.