Prof. Dr. İbrahim Öztek
YENİ YIL - NARDUGAN - YENİDEN DOĞUŞ - GÜNEŞİN DOĞUŞU
Bir yılı daha geride bırakıyoruz. Geçen yıllar bir kısmımız için acılarla ve sıkıntılarla geçmiş olabilir. Bir kısmımız başarısız olmuş olabiliriz. Bilimde, eğitimde, kültür ve sporda, ekonomik düzeyde arzu ettiğimiz hedeflere varamamış olabiliriz. Önemli olan bu gün için sağlığımız nasıl, onu güçlü tutabildik mi? Şimdi önümüzde yeni bir yıl var. Yapamadığımız, gerçekleştiremediğimiz çalışma ve başaracaklarımız için yeni fırsatlar önümüzde bizi bekliyor. Geçmişteki hatalarımız, kusurlarımız, başarısız olmamızın nedenleri örnekleri ile aklımızda ve göz önümüzde duruyor. Şimdi onları nasıl başarıya dönüştürebiliriz bunları düşünmek ve ona göre her konuda çalışmak gerekiyor. Her şeyden önce sağlığımızı özenle korumalıyız. Her şeyin başı sağlık. Akşamları hiç olmazsa bir bardak kefir içebiliyorsak, mevsimin meyvelerinden bol bol yiyebiliyorsak immün/bağışıklık sistemimizi yeterince güçlendirmiş oluruz demektir. Sigara içenler için, yeniden doğuş diyerek, sigarasız bir güne başlamak, Alkolden uzak durmak en büyük başarımız olacaktır. Bozulan sağlığı düzeltmek için harcadıklarımız, sağlığımızı korumak için harcadıklarımızdan onlarca misli fazladır. Gençliğimizin ve sağlığımızın kıymetini bilelim.
BU VESİLE İLE TÜRKİYE’DEKİ VE TÜRKİYE DIŞINDAKİ TÜM DOSTLARIMA, KARDEŞLERİME, İLİM VE BİLİM YOLUNDA ÜLKEMİZİN YÜCELMESİ İÇİN ÇALIŞANLARA, TÜRK TIBBINA HİZMET VEREN MESLEKTAŞLARIMA, SPORDA MİLLETİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRMEK İÇİN SAVAŞ VEREN SPORCU, İDARECİ, HAKEM, ANTRENÖR ARKADAŞLARIMA, BASIN YOLU İLE ONLARI DESTEKLEYEN DEĞERLİ MEDYA MENSUPLARINA, TÜRK DEVLETİNİN TÜRK MİLLETİNİN SONSUZA DEK KORUYUCUSU SİLAHLI KUVVETLERİMİZE, JANDARMA VE POLİS TEŞKİLATLARIMIZA, ÖĞRETMENLERİMİZE, BU VATAN VE MİLLET İÇİN FEDAKARCA ÇALIŞAN EMEKTAŞLARIMA SONSUZ MUTLULUK, SAĞLIK, SAADET VE SONSUZ BAŞARILAR DİLİYORUM. YENİ YILDA ALLAH NE MURADIMIZ VARSA VERSİN.
BU ARADA YENİ YILLA İLGİLİ TARİHE DE KISACA BİR GÖZ ATALIM: Tarihi kayıtlar, ön Türklerde bu kültürün var olduğunu, Mezopotamya’da 4-5 bin yıl evvel, Sümer, Babil ve Mısırda değişik ay ve günlerde benzer kutlamaların yapıldığını göstermektedir. Tarihi bilgiler bu kutlamaların dinle ilgisi olmadığına işaret etmektedir. Bazı kültürlerde tabiatın ve tabiat canlılarının uyanışı, bazılarında da en uzun gün, 22 Aralık gece ve gündüzün savaşıdır. Bu gün yeni bir başlangıç, yeniden doğuş olarak değerlendirilmektedir. Yapılan dileklerin ise; yeni yılda bolluk, bereket, zenginlik, sağlık ve huzur getirmesidir.
MEZOPOTAMYA, SÜMER, ASUR, YAKUTİSTAN
Bugün kullandığımız takvim ise milada göre 46 yılında Jul Sezar tarafından düzenlenen takvimdir. Yapılan bazı değişikliklerle günümüze kadar gelmiştir.
Noel ağacı süslemesi, Avrupa’da 16. Yüzyıldan sonra Almanya, Avusturya, İsviçre ve Polonya’da başlamış, buralardan da yayılmıştır. Bu ağaç süslemesi tarihin derinliklerinden gelen bir Türk geleneğidir. Süslenen ağaç akçaağaçtır ve bir çam cinsidir. Akçam da denir. Yaprağını dökmeyen bu ağaç, ormandaki tüm ağaçların en azizidir. Yüce bir ruha sahiptir. Bu nedenle Türk’ler bu ağaca sonsuz sevgi ve saygı duyarlardı. Buna hayat ağacı, bay terek, temir kavak veya evliya ağaç derler. Bu ağaç
NOEL BİR TARAFA, TÜRKLERDE AĞAÇ KÜLTÜRÜ VE BUGÜNKÜ ALTAYLAR
tüm tabiata ve insanlara ruh verir. Üzerinde bulunan kartal ise, insanın bir gün bu dünyadan uçacağına işaret eder. Bu ağaç tam dünyanın merkezindedir. Tüm destanlarda da yer alır. Türk hakanları bu ağaçtan hayat bulur. Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi’nin rüyasında görüp, üç kıtaya dallar saldığı ve Türk egemenliğinin nerelere yayılacağını gösteren ağaç da budur.
Yine Hristiyanlardan alınmıştır şeklinde yorumlanan Noel Babanın aslı ise Türklerin Ayaz Ata’sı veya Ayaz Han’ıdır. Bunun kanıtı da: Noel babanın ülkesi Antalya’da ne ren geyiklerinin ne de geyiklerin çektiği kızağın bulunmamasıdır. Bu geyikler yaygın olarak Yakutistan’da. Sibirya’da, yani karı ve kışı bol olan kuzey Türk yurtlarında yetiştirildiği ve kızak çekiminde de kullanıldığı bilinmektedir.
NOT:Bazı tarihçilerimiz Nardugan’ı ve Ayaz Ata’yı yazıtlarda bulamadıklarını belirtiyorlar. Her şey kitapta veya yazıtlarda yazmaz. Bir de yazılı olmayan dillerden dile dolaşan destansı tarihimiz vardır. Kazakistan, Yakutistan ve Altaylarda hatta Rusya’nın birçok yerinde bunların bol miktarda örneklerini görmek mümkün
TÜRK DİLLERİNDE YENİ YIL KUTLAMA SÖZLERİ
Türkiye Türkçesi: Yeni yılınız kutlu olsun!
Azerbaycan Türkçesi: Yeni iliniz mübarek olsun!
Başkırt Türkçesi: Hizzi yangı yıl menen kotlayım!
Çuvaş Türkçesi: Sene sul yaçepe salamlatap!
Füyu Kırgızcası: Naa cılıngar guttug bolsun!
Gagauz Türkçesi: Yeni yılınızı kutlerim!
Hakas Türkçesi: Naa çılnang alğıstapçam sirerni!
Karaçay-Malkar Türkçesi: Cangı cılığıznı alğışlayma!
Karakalpak Türkçesi: Canga cılıngız kuttı bolsın!
Karay/Karaim Türkçesi: Sizni yanhı yıl bıla kutleymın!
Kazak Türkçesi: Janga jılıngız kuttı bolsın! veya Janga jılıngız ben!
Kırım Türkçesi: Yangı ılıngız kaırlı (veya mubarek) olsun!
Kırgız Türkçesi: Cangı cılıngız kuttu bolsun!
Kumuk Türkçesi: Yangı yılıgız kutlu bolsun!
Nogay Türkçesi: Yanga yılıngız men!
Özbek Türkçesi: Yengi yılıngız mübarek bolsun!
Sarı Uygurca Türkçesi: Ak éy yahşi mo!
Şor Türkçesi: Naa çıl çakşı polzun!
Tatar Türkçesi: Sezne yanga yıl belen tebrik item!
Tuva Türkçesi: Caa çıl-bile bayır çedirip or men!
Türkmen Türkçesi: Teze yılınızı gutlayaarın!
Irak Türkmenleri: Yengi iliyiz (iliwiz) mubarak olsun!
Uygur Türkçesi: Yengi yılıngızğa mübarek bolsun!
Yakut Türkçesi: Ehigini şanga sılınan eğerdeliibin!