Yerel ve Kırsal Kalkınma Uzmanlık Eğitimi Sertifika Programı, Hüsnü M. Özyeğin Vakfı ve Özyeğin Üniversitesi işbirliğiyle 29 Ağustos – 02 Eylül 2016 tarihleri arasında Özyeğin Üniversitesi yerleşkesinde yapıldı.
Yerel ve kırsal kalkınma alanında kendini geliştirmek ve yeni bir vizyon kazanmak isteyenler için düzenlenen “Yerel ve Kırsal Kalkınma Uzmanlık Eğitimi Sertifika Programı”na GAP Bölge İdaresi Başkanlığı’na bağlı 8 ilden 30 kişi farklı illerden kalkınma ajansları, belediyeler, tarım il müdürlükleri, özel sektör ve üniversitelerden 38 kişi katıldı.
Özyeğin Üniversitesi yerleşkesinde 5 gün süren programda, yapısal dönüşüm ve bölgesel kalkınma, Türkiye’de tarımsal dönüşümün tarihi, dünyadan örneklerle sürdürülebilir yerel kalkınma, kırsal kalkınmanın politik ekolojisi, sürdürülebilir kırsal kalkınma stratejileri, göç ve kalkınma, kalkınma programları tasarım ve bütçelemesine toplumsal cinsiyeti dahil etmek, nicel ve nitel etki analizi metodolojileri, köy romanının evrimi gibi konular ele alındı. Sertifika programında yer alan dersler Boğaziçi, Ankara, İstanbul, Koç, Kırklareli ve Özyeğin Üniversitelerinden gelen öğretim üyeleri tarafından verildi.
Programda aynı zamanda “Teoriyi sahada sınayanlar konuşuyor: Sürdürülebilirliğin hayattaki karşılığı” ve “Yerel kalkınmayı kendi dinamiklerinden örenler konuşuyor” başlıklı 2 ayrı panel düzenlendi. Alanlarında uzmanlıkları ve deneyimleri bulunan akademisyenler, çiftçi örgütlerinin yöneticileri ve belediye başkanlarının katıldıkları paneller, deneyim paylaşımına olanak tanıyan platformlar oldular.
Katılımcılar, oldukça verimli geçen eğitim programının sonunda sertifikalarını Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk ve Hüsnü M. Özyeğin Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Emine Dilek Belger, İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu’nun elinden aldılar.
Törende söz alan Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk şunları dile getirdi: “Özyeğin Üniversitesi kurulduğu ilk günden itibaren, araştırmaya öncelik veren, ürettiği bilgiyi toplumla paylaşan ve ülkemizin geleceğine katkı sağlayan bir misyon benimsemiştir. Kırsalda yaşam kalitesinin yükseltilmesi ülkemizin geleceği için çok önemlidir ve bu çerçevede, kırsal kalkınma, tarım, hayvancılık gibi yaşamsal alanlarda ve sektörlerde çalışan uzmanların gelişimlerine katkı sağlamak bizler için çok değerlidir. Özyeğin Üniversitesi olarak, Kırsal ve Yerel Kalkınma Uzmanlık Eğitimi Sertifika Programı’na ev sahipliği yaparak, bu alanda yapılan yatırımlara katkı sağlamış olmaktan mutluyuz.”
Bu yıl üçüncü yılını tamamlayan bu eğitim programını yeni işbirlikleriyle daha da güçlenerek ve çeşitlenerek devam ettirmek arzusundayız. Temsil ettiğiniz kurumlarla, başta kalkınma ajansları, Bölgesel Kalkınma İdareleri, Belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarıyla daha yakın ve kalıcı işbirlikleri kurmak yönünde girişimlerimiz devam edecektir.