Türkiye’nin en uzun tüneli olması planlanan Zigana Tüneli’nde 1 kilometrelik mesafe alındı

Trabzon-Gümüşhane kara yolu arasında yapımına başlanılan 14,5 kilometre uzunluğu ile dünyanın en uzun ikinci tüneli olması planlanan Zigana Tüneli’nin, 2020 yılının Nisan ayında bitirilmesi hedefleniyor 
Çift tüp tünelleri ile birlikte toplam uzunluğu 29 kilometre olacak olan Zigana Tüneli, Trabzon-Gümüşhane arasındaki 100 kilometrelik yolu 10 kilometre azaltacak
Doğu Karadeniz ve Kafkasları Orta Doğu ve İran’a bağlayan Trabzon-Gümüşhane kara yolu üzerinde bulunan tarihi İpek Yolu güzergâhındaki yeni Zigana Tüneli hizmete girmesiyle Türkiye’nin en uzun kara yolu tüneli olacak. Uzunluğu ile Ovit Tüneli’ni geçecek olan Zigana Tüneli’nde bir kilometrelik bölüm tamamlandı. (Ovit’te tünel uzunluğu 13 kilometre, 1,4 kilometre de çığ tüneliyle beraber toplam uzunluk 14,4 kilometre olacak. 12 kilometre olarak hesaplanan Zigana Tüneli ise şimdiden 14,5 kilometre oldu.) Trabzon-Gümüşhane kara yolu arasında yapımına başlanılan 14,5 kilometre uzunluğu ile dünyanın en uzun ikinci tüneli olması planlanan Zigana Tüneli’ndeki kazı çalışmaları devam ediyor. Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Başar köyünden başlayan tünel kazı çalışmalarının Gümüşhane bölümü ise Torul ilçesine bağlı Köstereli mevkiisinde sürdürülüyor. Zigana Tüneli hizmete girmesiyle geçtiğimiz gün ilk ışıkla buluşma töreni düzenlenen Ovit Tüneli’ni de geçerek Türkiye’nin en uzun kara yolu tüneli olacak. 
 

580 MİLYON TL’YE MAL OLACAK
580 milyon TL bedelli projede Gümüşhane tarafından 1,2 kilometre, Trabzon tarafından ise 300 metrelik kazı çalışması gerçekleştirildi. 2020 yılının Nisan ayında bitirilmesi hedeflenen Zigana Tüneli çift tüp tünelleri ile birlikte toplam uzunluğu 29 kilometre olacak. Gümüşhane’nin Torul ilçesinde kurulan şantiyede 280 işçi tünel için 24 saat çalışırken, tünelin Trabzon tarafına da kurulacak şantiyeyle birlikte işçi sayısı 400’e çıkarılacak. Ovit Tüneli’nden farklı bir havalandırma sisteminin yapılacağı Zigana Tüneli’nde şaft (doğal havalandırma) uygulanacak.

 

 

SÜRÜCÜLERİN KORKULU RÜYASI OLMAKTAN ÇIKACAK
Türkiye’nin en uzun kara yolu tüneli olacak olan Zigana Tüneli’nin hizmete girmesiyle Gümüşhane, Trabzon Limanı'na daha da yaklaşacak ve yolun geometrik standardı daha da yükselmiş olacak. 100 kilometre olan güzergâh 10 kilometre kısalarak 90 kilometreye düşürülmüş olacak. Özellikle kış aylarında yağışın ve karın yoğun olduğu geçitte keskin virajlar ve rampalar da bu projeyle ortadan kalkmış olacak. Zigana Tüneli ile birlikte sürücülere konforlu, güvenli ve ekonomik bir ulaşım imkânı sağlanmış olacak.

 

 

Günebakış
 
 

Advert