Gümüşhane Valisi Okay Memiş'de yer aldı

1. Mena Ülkeleri Doğu Karadeniz Turizm ve Yatırım Zirvesi Rize’de gerçekleştirildi

Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülkeleri’nin (MENA) turizm potansiyelini Türkiye ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ne çekmek ve ikili işbirliklerini artırmak amacıyla organize edilen 1. MENA Ülkeleri Doğu Karadeniz Turizm ve Yatırım Zirvesi Rize’de gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Rize Valiliği, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), THY ile Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı işbirliği ile organize edilen ve MENA ülkeleri Irak, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Ürdün, Fas, Tunus, Suudi Arabistan, Mısır, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Filistin’den turizm alanında faaliyet gösteren acente, basın ve sosyal medya temsilcisi ile işadamlarından oluşan yaklaşık 210 kişilik heyetin de katıldığı iştirak ettiği, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Rize Valisi  Erdoğan Bektaş, Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Giresun Valisi Hasan Karahan’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Rize Valisi Erdoğan Bektaş’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, turizm sektörünü dünyayı ve ülkeleri sadece ekonomik anlamda değil, barış ve kardeşlik anlamında da daha yaşanabilir bir yer haline getirme noktasında hayati öneme sahip olarak gördüklerini ifade ederek, “İnsanlarımızın samimiyetinin, sıcaklığının, misafirperverliğinin, kadirşinaslığının bu söylediğim unsurlarla yoğrulduğu bir bölgedeyiz. Yeşilin her renginin, denizin bütün tonlarının bize bahşedildiği bir bölgedeyiz. Sıcakla soğuk arasındaki nemle, yaylanın verdiği o güzel hava arasındaki farklılığın bizi neredeyse ayrı iklimlerde bulundurmak durumunda olduğu bir bölgedeyiz. Çok keşfedilmemiş, henüz daha anlaşılmamış daha tadına, lezzetine, zevkine varılmamış yerlerin bize bahşedildiği bir bölgedeyiz. Lezzeti, tadı ama gerek inanç gerek doğa gerek medeniyet gerek o yeşilin bütün kucaklamasıyla karşı karşıya kaldığımız bir bölgedeyiz. Şu çok açık ve nettir ki; turizme bugün adım atmış bir bölgede değiliz, aslında bu işin amatörleriyle beraber on yıllardır bunun büyük mücadelesini gerçekleştiren, altyapısını oluşturan, bunun için çabalayan, bunun için iddiasını ortaya koyan, tam Karadeniz insanının 'biz bu işi başarırız' inadıyla hareket eden bir bölgedeyiz. Elbette ki yapacağımız çok iş var." şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ardından bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı  Nabi Avcı, turizmin gelişmesi için istikrar, güven ortamı ve güvenlik sorunlarının asgariye inmesinin önemli olduğuna değinerek, "Göğsümüzü gere gere şunu açıkça söylüyoruz. Almanya, Belçika, ABD, Fransa ne kadar güvenli ise Türkiye'de o kadar güvenlidir. Hatta Türkiye bu kadar acı tecrübelerden sonra çıkardığı dersler itibarıyla bunların hepsinden çok daha güvenli bir ülkedir. Güven ve istikrarın olduğu ülkede turizm gelişiyor. Aksi taktirde ne yaparsanız yapın bu olumsuz algı sizin bütün birikimlerinizi, girişimlerinizi heba ediyor. Son zamanlarda özellikle Türkiye'nin güvenilirliği konusunda dünyada olumlu bir imajın oluşması için gece gündüz çalışan değerli İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Türkiye'nin her alanda 2023 hedefleri olduğuna vurgu yapan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Dünya sıralamasında eğitim, sağlık ve aklınıza gelebilecek her alanda ilk ona girme gibi bir hedefimiz var. Bir sektör var ki 2023 hedefini bugün itibari ile gerçekleştirmiş. O da turizmdir. Türkiye yaşanan bunca olumsuzluklara rağmen, özellikle batı medyasından sistematik bir şekilde sürdürülen olumsuz kampanyalara rağmen bugün dünyanın en büyük altıncı turizm destinasyonudur. Avrupa'da da dördüncü büyük turizm destinasyonudur.” dedi.

Türkiye'nin turizm ve tanıtım stratejisini deniz kum güneş konsepti üzerinden yürütmesinin aynı zamanda pazarını bununla sınırlandırması anlamına geldiğini ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, buradaki toplantının ana temasının da bu algıdan kurtulmak olduğunu belirterek "Türkiye sadece deniz kum güneşten ibaret değil. Türkiye son birkaç yıldır deniz kum güneş pazarının dışına çıkarak sahip olduğu bütün turizm potansiyelini devreye aldığı zaman Allah'ın izni ile ilk üçe girmemesi için hiçbir neden yok. Kayak Federasyonu ile yürütülen çalışmalar gösteriyor ki; Türkiye olağanüstü kış turizmi potansiyeline sahip. Sadece o da değil. Türkiye aynı zamanda kültür turizmine göre de olağanüstü bir potansiyele sahip. Türkiye'nin neresinde konuşuyor olursak olalım. Bulunduğumuz yerde 3-5 kilometrelik bir çember çizelim. Mutlaka dünya çapında ilgi çekecek bir tarihi, arkeolojik eser vardır. Nerede bakarsanız bakın doğudan batıya, kuzeyden güneye tam bir açık hava müzesi. Olağan üstü tarihi kültürel bir yapıya sahiptir." şeklinde konuştu.

Yayla turizmi konusunda birtakım uyarılarda bulunan Kültür ve Turizm Bakan Nabi Avcı, “Yayla turizmini tahribe hiçbir şekilde izin verilmeyecek. Gerekenlerin harfiyen yerine getirileceğini hepimizin bilmesi gereklidir. Bir bölgenin adı bir kere kötüye çıkarsa bunu telafi etmek olağanüstü zor. Türkiye'nin onda biri kadar turizm potansiyeline sahip olmayan ülkeler çok ciddi gelir elde ediyor. Turistleri, özellikle de Ortadoğu’dan bu ülkelere giden turistleri cezbeden bu ülkelerdeki fiyat istikrarı. Fiyatın alıcıdan alıcıya, müşteriden müşteriye değişmemesi.” şeklinde konuştu.

 

 

TC Gümüşhane Valiliği

Advert