Türkiye, 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilen Cumhuriyet ile birlikte yönetim şeklini belirlemiştir.
*
Millet çoğunluğuna dayalı demokrasi ile taçlandırılan Gazi Türkiye Büyük Millet Meclisi kurtuluş savaşı sonrası temelini attığı Cumhuriyetin 100. Yılını büyük bir gururla yaşamaktadır.
*
Türkiye Cumhuriyeti eğitimden spora, sanattan kültüre, laik ve demokratik anlayışı ile bulunduğu coğrafya da örnek gösterilen yegâne ülkedir.
*
Özellikle hilafet ve saltanatın kaldırılması ile çoğunluk ilkesini benimsemiş olan Cumhuriyet iradesi karma eğitim modeli ile de yörüngesini belirlemiştir.
*
Türkiye Cumhuriyeti hiçbir zaman hangi şartlarda olursa olsun Atatürk’ün çizdiği ulusal devlet anlayışı ve laik eğitim sisteminden vazgeçmeyecektir.
*
Laiklik ilkesi eğitimimizin temel taşıdır. Laiklik, insan olmanın ilk temel adımıdır. Eğitimde dinsel tartışma laiklik ilkesine aykırıdır.
*
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, eğitim ve öğretim esaslarını Tehvid-i Tedrisat Kanunu (3 Mart 1924) ile belirlemiş uygulamanın Anayasal ve Yasal olarak nasıl yapacağını belirlemiştir.
*
Hiçbir güç ve düşünce laik eğitim sisteminin içini boşaltamaz. Eğitim; tarikat, cemaat, vakıf ve kimi anayasal hükümlere aykırı esaslar üzerinden sürdürülemez.
*
Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitim esası Atatürk’ün çizdiği modern Türkiye Cumhuriyeti’nin de kılavuzu olan modern ve çağcıl eğitimin devam ettirilmesidir.
*
Bu düşünce Türkiye Cumhuriyeti’nin vazgeçilmez esaslarından bir tanesidir.
*
Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur.