Genelkurmay Eski Başkanı Org. İlker Başbuğ, Kadıköy Belediyesi tarafından organize edilen ‘Atatürk’ün kitap aşkı, okuduğu ve yazdığı kitaplar’ konulu programa konuşmacı olarak katıldı
CKM’ni hıncahınç dolduran vatandaşlara seslenen Başbuğ, Atatürk’ün 57 yıllık yaşamı boyunca okuduğu ve yazdığı kitaplarından kesitler sundu.
Milli mücadele yılları ve savaş hazırlıkları sırasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün orduyu 26 Mart - 12 Nisan tarihleri arasında yaptığı teftiş sırasındaki notlarından alıntılar yapan Başbuğ, Ankara’ya dönen ve meclise bilgi veren Atatürk’ün memnuniyetini ve mutluluğunu, ‘ordunun en yüksek komutanından er’ine kadar sizlere saygı ve selam iletiyorum’ sözleriyle dile getirdiğini söyledi.
Başbuğ, Türk Ordusu’nun milletin ordusu olduğuna vurgu yaparken, Atatürk’ün teftiş sonrası bu gerçeği meclis ile paylaştığını ancak bugün yapılmak istenenlerin milletle ordu arasını açmak isteyen bazı kesimlerin mevcudiyetine dikkat çekti, Başbuğ, ‘Amaç, bugün ordu ile milletin arasını açmak sevgi ve güveni azaltmaktır’ dedi.
Başbuğ, Mustafa Kemal Atatürk’ü eşssiz kılan özelliklerinden bir tanesininde müthişderece ouma isteği ve sevdası olduğunu belirtirken, ‘Çünkü Atatürk’ün kafasında bir proje vardı’ dedi
Atatürk’ün 57 yıllık yaşamı boyunca 3400’e yakın kitap okuduğunu belirten Başbuğ, ‘Bazen günlerce bazen saatlerce süren bir okuma aşkının varlığından söz edebiliriz. Rıza Soyak’ın anılarından okuduğumuza göre Gazi’nin kimi zaman okumaktan şişen gözlerini tülbentle bağladığını da anlatıyor. Her okuna kitabın kimi zaman işaretlenmiş, kimi zaman not bırakılmış kimi zaman katılmadığına dönük düşünceler yazılmış olduğu görüşüyor’ ifadelerini kullandı.
Başbuğ, Atatürk’ün okuduğu kitapların çeşitlerini rakamlarla ifade ederken, tarih hukuk, felsefe gibi kimi kitapların yer aldığını söyledi
Atatürk’ün askeri okul döneminde şiire merak saldığını ve edebiyata ilgi duyduğunu belirten Başbuğ, ‘Ahmet Emin Yalman’ın notlarına göre Atatürk Kuleli Asker lisesine gitmek istiyordu, o sırada kendisine o dönemin en iyi hocalarının bulunduğu Manastır İdadisine gitmesi önerildi, şiire ve edebiyata merak saldı ancak karşısına çıkan Ömer Naci tarafından askerlikten vazgeçebileceği nedeniyle bu sevdasından vazgeçirildi. Atatürk’ün bu dönemde Mehmet Emin Yurdakul ve Namık Keml’den etkilendiği görülüyor’ dedi.
Başbuğ, askeri okul ve kurmaylık günlerinde yaşadığı ekonomik zorluklarla da olarak bazı notları dinleyenlerle paylaştı.
Atatürk’ün matematiğe duyduğu ayrı ilginin altını çizen Başbuğ, muasır medeniyet seviyesine ulaşma adına matematik dersinin önemine vurgu yaptı. Başbuğ, ABD’nin son yıllarda bu gereği görerek matematik dersleri konusunda ayrı bir önem verdiğini söyledi.
Atatürk’ün yazdığı eserlerin arasında Nutuk’un yer aldığını belirten Başbuğ, bu eseri CHP’nin ikinci kurultayında ilk kez okuduğunu söyledi.
Başbuğ, Atatürk’ün en büyük eserim dediği Cumhuriyeti, erdemli ahlaklı nesiller yetiştirmek olarak tanımladığını, Cumhuriyetinde bu anlamı taşıdığını söyledi
Cumhuriyet rejiminde kadınların saflarında yer almasını her önem Atatürk’ün vurguladığını belirten Başbuğ, demokrasinin özünde de demokratik bilincin önemli olduğunu ifade etti.