11 Kasım 2016
Çin: Donald Trump'un seçilmesi ikili ilişkileri değiştirmez
Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü Shen Danyang bugün yaptığı açıklamada, Donald Trump'un ABD başkanlığına seçilmesinin iki ülke arasındaki ticari ilişkilere olan etkisine değinirken, ABD başkanı kim olursa olsun ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin değişmeyeceğini belirtti.
Shen Danyang Ticaret Bakanlığı'nda bugün düzenlenen basın toplantısında, iki ülkenin geniş ortak çıkarlara sahip olduğunu, ikili ilişkilerin uzun vadeli, sağlıklı ve istikrarlı gelişmesinin iki ülke halklarının temel çıkarlarına uygun olduğunu ifade etti.
Shen Danyang, ABD başkanlığına kim seçilirse seçilsin ikili ortak çıkarların korunacağının altını çizdi. Shen Danyang ayrıca, ABD ile olan işbirliğini sürdürmek, karşılıklı yarara dayalı ekonomik ve ticari ilişkilerin istikrarlı ve sağlıklı gelişmesini hızlandırmak istediklerine dikkat çekti.
Shen Danyang, ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin sadece ticareti değil, yatırım işbirliğini de kapsadığını sözlerine ekledi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
11 Kasım 2016
Çinli yazar Liu Cixin, edebiyatta türünün birincisi
Bir dizi ödül sahibi Liu Cixin, Çin'de bilimkurgu türünün yenilenmesine ön ayak olan edebiyatçı. Le Monde muhabirinin Pekin'de iki ödül töreni arasında karşılaştığı yazar son derecede alçakgönüllü bir kişi; kısa saçlı, dikdörtgen gözlüklü ve adeta mahcup bir öğrenci görünümünde.
Le Monde'un haberinde 53 yaşındaki Liu, Çin'in bilimkurgu türünde en tanınmış yazarı olmasına karşın gürültücü ve gösterişli tavırlardan uzak; üzerindeki siyah tişörtte gezegen ve uzay gemisi resimleri var. Söz konusu tişört, "San ti wenti" (Üç bedenli problem) adlı romanının tiyatro oyunu haline getirilmesi dolayısıyla düzenlenen promosyon etkinliklerinden birinin ürünü.
Adı geçen kitap, 2015'te, bilimkurgu türünün en önemli ödülü olan Hugo Ödülü'nü kazanmış. Esasen bunun üzerine Liu'nun portresi New York Times'ta yer almış. İlk kez Çin'de 2008'de basılan kitap, daha sonra iki yıl üst üste yayımlanan iki kitapla birlikte bir "üçleme"nin ilk yapıtını oluşturmuş.
Liu Cixin, bilimkurguyu Jules Verne'in "Arzın Merkezine Seyahat" kitabı sayesinde keşfettiğini belirtiyor. Bilimkurgu türü, edebiyat dünyasının son dönemde ve en çok hızla gelişen türlerinden. Liu'nun kitapları ve ödülleri, Çin edebiyatının da bu alanda dünya edebiyatına eklemlenip onun önemli parçalarından biri olmasını sağlıyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
11 Kasım 2016
Trump'un seçilmesi COP22'de tereddütler oluşturdu
Donald Trump’ın ABD’ye başkanı olması Fas'ın Marakeş kentinde, 7-18 Kasım tarihlerinde yapılan iklim değişikliği COP22 toplantılarında oluşan iyimser havayı dağıtıp bazı katılımcıların kuşkulara kapılmasına yol açtı.
Le Monde’da yer alan haberde, 7 Kasım'da yapılan açılışta ev sahibi Fas, COP22 konferanslarının, 2015 Aralık'ta Paris'te düzenlenmiş olan COP21'de yapılmış olan anlaşmanın değerlendirmesinden ibaret olmamasını istiyor.
Kuşkusuz ki, COP21 Anlaşması'nın taraflarının yeniden bir araya gelmeleri önemli; ama Fas, COP22'nin Afrika ve Güney ülkelerinin taleplerini yeniden ele alması yönünde irade beyanında bulunuyor. Çünkü Afrika'nın ve Güney'in bu alanda acele ettikleri bilinen bir gerçek. Paris'te anlaşmaya varılırken, iklim değişikliğinin önlenmesine ilişkin koşulların uygulanması için bu ülkelere bazı fonların seferber edileceği açıklanmıştı.
Donald Trump'ın ABD Başkanlığına seçilmesi, bu arada konferansta oluşmuş bulunan iyimser havayı dağıtıp bazı katılımcıların kuşkulara kapılmasına yol açtı. Trump, seçim kampanyası sırasında çevre konularını pek önemsemediğini ve seçildiği takdirde ABD'nin bu alandaki angajmanlarını gözden geçirebileceğini açıklamıştı.
ABD, COP21 Paris Anlaşması'ndan devletler hukuku açısından geri çekilemese bile ülkesinin, sera etkili gaz salınımının azaltılması yolundaki angajmanlarından cayabilir. Bu ise küresel ısınmayla uluslararası mücadeleye bir ölçüde darbe vurmaya yeterli olabilecektir. Oysa ABD, daha kısa süre önce Hangzhou Zirvesi'nde Çin ile örnek bir işbirliği yaparak anlaşmayı aynı anda birlikte onaylayıp yürürlüğe girmesi istikametinde en önemli adımın atılmasını sağlamıştı.
Bu aşamada Çin, devler arasında küresel ısınmayla mücadele eden birinci güç olarak görülmekte. Esasen Marakeş'te süren COP22'nin, bu alanda Çin ile Afrika arasındaki ittifakın tescillenmesi anlamına gelecek gelişmelere sahne olması da, Çin stratejisinin bir parçası. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
10 Kasım 2016
Çin-ABD ilişkilerinin yeni bir başlangıçta ilerlemesi bekleniyor
2016 ABD Başkanlık Seçimleri dün sona erdi. Cumhuriyetçi Parti Adayı Donald Trump seçimden galibiyetle çıktı.
ABD yönetimindeki değişiklikle birlikte, Çin-ABD ilişkileri de yeni bir dönemece girdi. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün Trump'ı tebrik ederek, ikili ilişkilerin yeni bir başlangıçta daha büyük ilerlemeler kaydetmesi için onunla beraber çaba harcamaya hazır olduğunu belirtti.
Önümüzdeki yıl "Shanghai Ortak Bildirisi"nin yayımlanışının 45. yıldönümü. Donald Trump de ABD-Çin ilişkileri açısından önemli bir dönemde başkanlık görevini üstlenecek. Böylece iki ülke, ikili ilişkilerin yeni bir düzeye taşınmasına elverişli bir fırsat yakalamış olacak.
"Shanghai Ortak Bildirisi", Çin-ABD ilişkilerinin normalleşme sürecini başlatmıştı. İkili ilişkiler, yaklaşık 45 yıldır genel olarak iyiye gidiyor ve elde edilen başarılar tüm dünyanın dikkatini çekiyor.
Ekonomik ve ticari temaslar, diyalog ve değişim, bölgesel ve uluslararası tehditlerle ortaklaşa mücadele gibi alanlarda, Çin ile ABD arasındaki somut ve gerçekçi işbirliği günden güne derinleşiyor. "İşbirliği iki tarafa yararlı; çatışma ise zararlı" anlayışı artık Çin ile ABD arasında ortak bir görüş haline geldi.
Dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkesi Çin ile en büyük gelişmiş ülkesi ABD, aynı zamanda dünyadaki en büyük iki ekonomik topluluk. İki ülke, dünyada barış ve istikrarın korunması ile küresel kalkınma ve refahın hızlandırılması konularında özel sorumluluklara ve geniş ortak çıkarlara sahip. Öte yandan, Çin-ABD ilişkilerinin, uzun vadede sağlıklı ve istikrarlı gelişmesi, iki ülke halklarının çıkarlarına uymanın yanı sıra, uluslararası toplumun da bir beklentisi olarak görülüyor.
Ancak Trump'ın başkanlık seçimleri sırasında ortaya koyduğu "ABD öncelikli" görüşü ve savunduğu küreselleşme karşıtı politikaların da incelenmesi gerekiyor. Ancak ekonomik ve ticari işbirliği, rasyonel insanların gözünde artık Çin-ABD ilişkilerinde en parlak nokta haline geldi. Karşılıklı yarara dayalı ikili ekonomik ve ticari ilişkilerde, işbirliği alanlarının sürekli genişletilmesi, işbirliği boyutunun giderek artırılması ve işbirliği düzeyinin durmadan yükseltilmesi eğilimi görülüyor. Ekonomik ve ticari ilişkiler, Çin-ABD ilişkilerinin denge noktası ve motoru olarak kabul ediliyor.
Öte yandan, Trump'ın seçimlerde açıkladığı bazı diplomatik ve askeri politikalar, ABD'nin mevcut diplomatik ve askeri müdahale stratejisinde yapılacak düzenlemeler hakkında bazı fikirler sunuyor. Dünya tarihinde, ABD'nin yurtdışı askeri müdahalelerinin ciddi siyasi ve ekonomik bedellere neden olduğu kanıtları mevcut. Dolayısıyla, ilgili bölgesel sıcak konularda ve küresel tehditlerde Çin ve ABD'nin, eşgüdüm ve işbirliğini güçlendirerek, uluslararası toplumla birlikte ilgili meselelerin uygun bir şekilde çözümünü hızlandırması ve dünya barışı, istikrarı ve refahının ilerletilmesi için olumlu rol oynaması gerekiyor.
Çin ile ABD arasındaki işbirliği hem iki ülke, hem de tüm dünya için yararlı. Çin ve ABD'nin el ele vererek "büyük devletlerin her zaman hegemonya peşinde koşması" anlayışını kırması, hem tarihin hem de çağın bir gereği. Bu nedenle, yeni ABD yönetiminin, çağın gerekliliğine uyup, Çin'le beraber çatışma karşıtı, karşılıklı saygı, işbirliği ve ortak kazanç ilkelerinde ısrar ederek, işbirliğini genişletme ve anlaşmazlıkları kontrol altına almanın yanı sıra, ikili ilişkilerdeki istikrarı koruyarak, gelişmeyi hızlandırması bekleniyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
10 Kasım 2016
Hamburg Çin yatırımcılarına kucak açıyor
Hamburg Çin yatırımcılarını dört gözle bekliyor. Hele her iki ülkeyi etkileyecek olan Trump döneminde Çin ile Almanya arasındaki ekonomik işbirliğinin daha da güçlenmesi öngörülebilir. Nitekim 9 Kasım Çarşamba günü Hamburg Ticaret Odası Başkanı Hans-Jörg Schmidt-Trenz bu gerçeği vurgulayarak Çin ile Almanya'yı yakın bir ekonomik işbirliği sürecinin beklediğini açıkladı.
Alman Welt’te yer alan haberde, Çin girişimcileri son dönemde gittikçe artan bir hevesle Avrupa ve özellikle Almanya şirketleriyle işbirliğine girmeye çalışıyorlar. 520 Çin firmasına ev sahipliği yapan Hamburg, bu alanda Londra'yı da geride bırakarak, Çin'in Avrupa'daki ekonomik ayağı olarak anılmayı hak etmekte.
Büyük Britanya'nın AB'den çıkma sürecini başlatmasına (Brexit) yol açan referandumdan sonra bu ülkede yerleşik pek çok Çin firmasının da en yakın Alman metropolü olan Hamburg'a yerleşmesi beklenebilir. Hamburg Ticaret Odası Başkanı, bu görüşler eşliğinde, 23 Kasım Tarihinde Hamburg Ticaret Odası'nda düzenlenecek olan Çin Konferansı'nın programını da kamuoyuna duyurmuş oldu. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
10 Kasım 2016
Trump'un seçilmesi Çin'e ve Almanya'ya maliyet yükleyebilir
Donald Trump'un, ABD Başkanı olmasıyla, “seçim kampanyası süresince söylediklerini gerçekleştirmesi halinde, dünya çalkantılı günler geçirecek gibi görünüyor” yorumları yapılmaya başlandı.
Donald Trump, kampanya sırasında, seçildiği takdirde dünya ticaret rejimi açısından Brexit etkisinin 10 katını yaratacak uygulamalara girişeceğini açıklamıştı.
Alman Welt’te yer alan haber- yorumlarda, söylediklerinin ne kadarını gerçeğe dönüştürebilir; bilinmez. Ne var ki hiçbir aday, başkan olduktan sonra daha önce seçilmek için söylediklerini aynen gerçekleştirmez. Üstelik ABD'nin yerleşik sistemi ve düzeni dünyayı sarsacak ve dengeleri altüst edecek uygulamaları önemli ölçüde frenleme olanağına da sahiptir.
Trump'ın ülkesinin ekonomik ilişkilerine dönük görüşleri yine de en çok Almanya'yı ve Çin'i etkileme olasılığı içeriyor. Bu iki ülke, ABD'nin en önemli dış ticaret partnerleri. Almanlar, olası etkileri en kötü senaryoya dönüştürerek her Alman vatandaşının Trump'ın olası uygulamaları yüzünden uğrayacağı alım gücü kaybını bile hesaplamışlar.
Yeni başkanın dış ticarette bu iki ülke ile ABD arasındaki dengesizliği gidermek için Almanya'dan ve Çin'den yapılacak ithalatı yüksek gümrük duvarlarıyla kısmen caydırıcı hale getirebileceği biliniyor. Kampanya sırasında açıkladığı ölçülerde bir koruma duvarı örerek bir tür ticaret savaşı yaratmasa bile uluslararası serbest ticaret akışını bir miktar daralmasına yol açacağı belli. Bu açıdan genel olarak ekonomik küreselleşme de gerileyecek.
ABD seçmenlerinin tercihi yalnızca ekonomik alana yansımayacak. Siyasal etkiler ne yönde ve ne ölçüde belirir; şimdilik bilinemiyor. Ancak bu aşamada, ABD ile Trump döneminde, başta Ortadoğu, her konuda daha iyi anlaşma perspektifi bulunan Putin'in ve Avrupa'da da Marine Le Pen vb uç sağcı liderlerin ellerini ovuşturdukları kesin.
Uzakdoğu'daki partnerler ise durumu şimdilik gözlemliyorlar. Ancak, kampanya boyunca söyledikleri bir yana, yeni başkanın örneğin Çin gibi bir dev ile arasını bozmak istemeyeceğine de kesin gözüyle bakılabilir. Kaldı ki Çin, şu ana kadar gösterdiği ılımlı ve temkinli yaklaşımıyla, hem siyasal hem de ekonomik alanda iki ülkeyi de rahatlatacak bir tutum sergilemenin ve işbirliği oluşturmanın yolunu bulacaktı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
9 Kasım 2016
Xinjiang'da 589 kilometre kare çölleşmiş toprak geri kazanıldı
Uzun zamandır devam eden ekolojik onarım çalışmaları sayesinde Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan Tanrı Dağları'nın kuzey ve güneyinde yer alan topraklarda çölleşme hızı yavaşladı. Son 5 yıl içinde Xinjiang'daki çölleşen topraklar 589 kilometre kare azatıldı.
Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Ormancılık Müdürlüğü tarafından yayımlanan raporda, 2014 yılının Aralık ayı sonuna kadar bölgedeki çölleşen toprakların yüzölçümünün 1 milyon 70 bin kilometre kareye kadar düştüğü ve 2009 yılına göre 589 kilometre kare azaldığı açıklandı.
Raporda ayrıca, Xinjiang'da kumluk alanların yayılma hızının da yavaşladığı belirtildi.
Xinjiang, Çin'in çölleşen alanlarının en fazla ve en geniş bulunduğu yer. Öte yandan Xinjiang, Çin'in en ciddi rüzgar ve kum fırtınası zararı gören eyaleti. Şu an Xinjiang'daki 89 ilçe ve kentte kumluk alanlar bulunuyor.
Xinjiang'ın kontrol edilebilir kumluk alanları yüzölçümü, ülke çapında kontrol edilebilir kumluk alanlarının üçte ikisini kapsıyor. Xinjiang, Çin'deki kum fırtınalarının esas kaynaklarından biri durumunda.
2004 yılından itibaren Xinjiang'ın Tarım Havzası ve Cungar Havzası'nda ekolojik onarım projesi başlatıldı. Bunun yanı sınra, Xinjiang'da tarım alanlarından ormana ve mera alanlarından bozkıra dönüştürülmesi, belirlenen alanlarda toprak ve su havzalarının koruma altına alınması gibi bir dizi ekolojik projeler de yürürlüğe girdi. Böylece kapsamlı bir şekilde toprakların çölleşmesi önleniyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
9 Kasım 2016
Çin’de karbon emisyonu 2020’de yüzde 18 azalacak
Çin, önümüzdeki birkaç yıl için kömür ve diğer fosil yakıt kullanımını ve salınımını azaltmak için uygulayacağı planı açıkladı. Buna göre karbondioksit salınımı, 2020 yılında, 2015'e oranla %18 kadar azaltılmış olacak.
Plan, geçen yıl iklim değişikliği konusunda yapılan Paris Anlaşmasının yürürlüğe girdiği 4 Kasım Cuma günü Çin'in resmi web sitesinde açıklandı. Enerji üretiminde kömür kullanımı 4,7 milyar tondan 4,2 milyar tona düşürülürken, fosil yakıttan elde edilen enerjiye dayalı olmayan hidroelektrik ve nükleer enerji türlerinin ülkenin toplam enerji kapasitesi içindeki payı %15'e yükseltilecek.
İklim değişikliği konferansı ve müzakereleri sürecinde öncü rol üstlenen Çin, bu konuda daha sonra da ABD ile dünyanın bütünü açısından çok olumlu ve önemli sonuçlar verebilecek bir işbirliği örneği göstermiştir.
Son yıllarda, rüzgar, güneş vb enerjisi gibi yenilenebilir enerji alanındaki yatırımları bakımından Çin, dünya birincisi konumunda olup "çevre kirlenmesine karşı" resmen savaş açmış bir ülkedir. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
9 Kasım 2016
Çin'in Yeni Maliye Bakanı Xiao Jie
Çin'in, 6 Kasım Pazartesi günü atanan yeni maliye bakanının mevcut "genleşmeci" vergi politikasını sürdürmesi ve artma eğilimi gösteren borçlanma düzeyini kontrol altına almak üzere reformlara girişmesi bekleniyor.
Resmi Xinhua Haber Ajansı, daha önce "vergi"den sorumlu Maliye Bakan Yardımcısı olarak işlev gören Xiao Jie'nin Çin'in yeni Maliye Bakanı olduğunu duyurdu. 59 yaşındaki Xiao, Mart 2013'ten bu yana Maliye Bakanlığı yapan Lou Jiwei'nin yerine atanmış oluyor.
Xinhua Haber Ajansı, Lou'nun görevden ayrılma gerekçesini açıklamamış olmakla birlikte gözlemciler, 65 yaşına gelen Lou'nun zaten görevi bırakma zamanının geldiğini belirtiyorlar.
Yeni bir bakanın atanmış olmasının, mevcut vergi politikalarında çok fazla değişiklik yaratması beklenmiyor. Ancak hükümetin, 2017'de kamu harcamalarını arttırma eğiliminde olduğu ve büyümeyi desteklemek için vergi indirimlerine de göz kırptığı biliniyor.
Başkan Xi Jinping, geçen ay, Çin'in proaktif bir vergi politikası sürdüreceğini, ılımlı bir para politikası anlayışına devam edeceğini ve mali risklerin kontrolünü elden bırakmayacağını açıklamıştı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
7 Kasım 2016
“Çin Airshow 2016”da 40 milyar dolarlık sözleşme imzalandı
Çin Airshow 2016 Havacılık Fuarı dün sona erdi. Çin'in güneyindeki Zhuhai kentinde 11. kez düzenlenen fuarda 40 milyar ABD Doları değerindeki sözleşmeler imzalanırken, 187 adet uçağın satışı kesinleşti. Fuarı 400 bine yakın kişi ziyaret etti.
Fuarın organizasyon komitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Boeing, Airbus ve Rusya menşeli UAC ve ATR gibi dünya havacılık ve uzay sektöründe ilk 50 sırada yer alan tüm şirketler fuara katıldı. 700 yabancı şirket katılımcıların yarısını oluşturdu.
Zhuhai'daki havacılık fuarında Çin'in en ileri teknolojiye sahip hayalet uçağı Jian-20 dahil toplam 151 uçak sergilendi. İngiltere Hava Kuvvetleri'ne ait Red Arrows ilk kez gösteri uçuşu yaptı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
7 Kasım 2016
Xinjiang'da 3 bin yıllık güneşe tapınma alanları bulundu
Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'ne bağlı Bayinbluk otlağında devam eden arkeolojik kazılarda güneşe tapınma kalıntıları bulunduğu bildirildi.
Xinjiang Tarihi Eserler İdaresi, Çin Sosyal Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü ve Çin Devlet Müzesi'nden arkeologlardan oluşan bir ekip, Bayinbluk otlağında güneşe tapınma kalıntılarına ulaştı.
Tarihi İpek Yolu'nda arkeolojik keşif kazısı yapan ekip, Bayinbluk otlağında taşlardan oluşan 17 kalıntı buldu. Bronz çağa ait olduğu tespit edilen kalıntıların güneş ibadeti için kullanıldığı anlaşıldı. Kalıntıların tarihi ise 3 bin yıl öncesine uzanabiliyor.
Kalıntılar, Avrasya bölgesinde antik dönemdeki göçebelerin din kültürünün önemli temsilcilerinden biri olarak da kabul ediliyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
5 Kasım 2016
Çin-Türkiye Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi ilk kez toplandı
Çin-Türkiye Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi'nin ilk toplantısı dün Ankara'da yapıldı.
Toplantıya Çin Başbakan Yardımcısı Wang Yang ve Türk mevkidaşı Mehmet Şimşek eş başkanlık etti.
Wang, Çin-Türkiye Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi'nin, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında varılan önemli fikir birliği çerçevesinde kurulduğunu hatırlattı.
Komite'nin iki ülke arasında siyaset, ekonomi, ticaret, güvenlik ve kültür alanlarında işbirliğinin eş güdümlü olarak hızlandırılmasını ve ikili ilişkilerde karşılaşılan önemli sorunlara uygun çözüm bulunmasını hedeflediğini söyleyen Çinli Başbakan Yardımcısı, ilk toplantının başarılı geçtiğini ve birçok alanda anlaşmaya varıldığını ifade etti.
Şimşek ise, Türkiye ile Çin arasında stratejik işbirliği ilişkilerinin istikrarlı adımlarla geliştiğini ve Komite'nin ilk toplantısının başarıyla düzenlendiğini vurgulayarak, ikili ilişkilerin gidişatında yeni bir sayfa açıldığını belirtti.
İki taraf, uluslararası siyaset ve ekonomi yapısında derin değişikliklerin meydana geldiği koşullarda ortak çıkarlarının arttığı ve iki ülkenin birbirine daha çok ihtiyaç duyduğu görüşünde.
Çin ile Türkiye arasında ekonomik ve ticari işbirliğinin büyük potansiyele sahip olduğunu ifade eden taraflar, ikili ticaretin dengeli ve istikrarlı artışı için çaba harcayacaklarını vurguladı.
Terörizmden zarar gören iki ülke olarak Çin ile Türkiye'nin güvenlik ve terörle mücadele işbirliğini güçlendirmesinin, iki ülkenin temel çıkarlarına uygun olduğu da kabul edildi.
İki taraf ayrıca 2018 yılında Çin'de "Türkiye Turizm Yılı" etkinlikleri düzenlenmesi konusunda da anlaştı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)