Çin ulusal radyosu

Dünya ekonomisinin yeni büyüme motoru Çinli tüketici

 

Son 15 yıldır küresel ekonomik büyümenin ana motoru olan Çin’de yatırıma dayalı büyüme sürecinin yavaşlamasına rağmen yakın gelecekte dünya ve Çin’de ekonomik büyüme Çinli şehirli tüketicilere bağlı hale gelecek.  

 

McKinsey Enstitüsü’nün son araştırmasındaki tahminlere göre şehirli tüketicilerin sayısı ve geliri artmaya devam edecek.

 

Çin’deki şehirler 2030 yılına kadar 7 trilyon dolar başka bir deyişle dünya şehirli nüfusun tüketiminin % 30’unu yaratacak. Günümüzde Çinli çalışma çağındaki şehirli nüfus 512 milyon düzeyinde ve sadece 15 yıl içinde bu rakamın 628 milyona yükselmesi bekleniyor. Beijing, Guangzhou, Shanghai, ve Shenzhen gibi şehirlerin her birine yıllık geliri 70 bin doların üzerinde olan bir milyon kişinin daha ekleneceği öngörülüyor. 

 

Çin’de kentli tüketiciler gelirlerini hem mal hem de hizmet alımına harcıyorlar. Hane halkı yıllık kişisel ürün ve dışarıda yemek harcaması katlanarak 720- 770 dolara ulaştı. Çinli tüketiciler aynı zamanda artık daha fazla seyahat ediyorlar. 2020 yılına kadar 100 milyondan fazla Çinli’nin yurt dışına seyahat edeceği tahmin ediliyor.

 

Reform sonrası Çin’de yetişen bu yeni nesil kentli tüketiciler harcama ve tasarruf konusuna ebeveynlerinden faklı bakıyorlar. Daha çok harcama taraftarı olan bu yeni kuşak sayesinde Çin ekonomisi tüketim yönlü bir büyüme patikasına girmiş gözüküyor. Çin’in yeni normal olarak tanımladığı dönemde artık iç talep de en az ihracat kadar önemli hale geliyor.

 

Diğer taraftan dijital çağın çocukları olarak bu yeni tüketiciler, inovasyonların da ana teşvik unsuru olarak üreticilerle kurdukları iletişim sayesinde ürün ve hizmetlerin yeni tüketim ihtiyaçlarına uyum göstermesini de sağlıyorlar.

 

McKinsey Enstitüsü’nün raporuna göre, tüketicilerin % 55’i ürün, hizmet ya da şirketleri sosyal medya platformu WeChat üzerinde arkadaşlarına tavsiye ediyorlar. Çin yeni dönemde üretim gücünün yanında sahip olduğu tüketim gücü ile de dünya ekonomisinin ana motoru olacak gibi gözüküyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

Çin paralimpik oyunlarında 147 madalya ile birinci

 

Rio'da yapılan paralimpik oyunları sonunda Çin, 63’ü altın olmak üzere toplam 147 madalya ile başı çekti. Madalya sayısında Çin'in hemen arkasından gelen Birleşik Krallık 75 madalya elde etti.

 

Washington Post’un haberine göre, Çin, ikinci gelen ülkenin topladığının iki katından fazla madalya kazanmış oluyor. Daha sonra gelen Ukrayna'nın 72, ABD'nin 61 ve beşinci sıradaki Brezilya'nın 43 madalyası var.

 

Oyunlara 300 atletle katılan Çin, 2004'teki Atina oyunlarından itibaren üst üste üç kez birinci olmuştu. Böylece Çin, bir numaralı ülke konumunu Rio'da da güçlendirerek korudu. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

17 Eylül 2016

 

Çin 1 trilyon doları “havada uçuran” ilk ülke olacak

 

Çin önümüzdeki 20 yıl içinde yeni uçak alımı için 1 trilyon dolardan fazla harcayacak. cnn.com’da yer alan habere göre, Boeing Commercial Airplanes Pazarlama Yöneticisi Randy Tinseth, önümüzdeki 20 yıl boyu yıllık %6,4'lük artış göstermesi beklenen talebin böyle devasa bir yatırımın gerekçesi olduğunu bildiriyor.

 

Gerçekten de yükselen orta sınıf ve yeni vize politikası, havayolu ile seyahat talebinin yüksek oranda ve düzenli olarak artmasına yol açıyor. Çin, yükselen talebi karşılayabilmek üzere, önümüzdeki 20 yıl için 6.800'ü aşan sayıda uçak almayı planlıyor. Toplam tutarı 1 trilyonu aşacak olan bu alımlar sonunda Çin, filosu 1 trilyondan fazla tutan ilk ülke olacak. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

 

 

17 Eylül 2016

 

Rus uzmanlardan, Çin'in uzay çalışmalarına tam not

 

Tiangong-2 uzay laboratuvarının dün akşam başarıyla fırlatılmasından sonra Rus uzmanlar, Çin'in insanlı uzay projelerindeki başarısını olumlu değerlendirdi.

 

Rusya Tsiolkovsky Uzay Akademisi üyesi Andrei Ionin, Tiangong-2 uzay laboratuvarının fırlatılmasını, Çin'in uzay istasyonu inşasında attığı yeni bir adım şeklinde tanımlayarak, bunun, Çin'in uzay sanayii ve teknolojilerinde hızlı ilerlemeler kaydettiğini gösterdiğini söyledi.

 

Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Sanayi ve Rekabet Komitesi Başkanı Konstantin Babkin, Çin'in uzay sanayiinde elde ettiği bilimsel ve teknolojik başarıların, ulusal ekonomiye ve vatandaşların yaşamına yarar sağlayabileceğini belirtti.

 

Diğer yandan Çin uzun zamandır uzay alanındaki uluslararası işbirliğini geliştirmeye çalışıyor. Rus uzmanlar, Çin ile Rusya'nın uzay alanındaki işbirliğine olumlu bakıyor.

 

Khrunichev Uzay Araştırma Merkezi mühendisi Sergey Alexandrov, Çin'in gelecekte inşa edeceği uzay istasyonunun, çeşitli ülkelerden astronotlar ve uzaycılık kuruluşlarının ortaklaşa bilimsel araştırma yapması için bir platform sağlayacağını dile getirdi.

 

Rusya Federasyonu Uzay Ajansı Başkanı İgor Komarov ise, Rus uzay kuruluşlarının Çin'le işbirliği yapmayı beklediklerini vurgulayarak, iki ülkenin ortak çalışabileceği konuları şöyle sıraladı: İnsanlı uzay projeleri, roket motoru ve yeni uzay teknolojileri üzerine Ar-Ge çalışmaları yapılması, ortak Ay ve Mars keşif misyonları yürütülmesi.

 

Komarov, Çin ve Rusya'nın bu alanda işbirliğini gerçekleştirme gücüne sahip olduğuna ve iki ülkenin hükümetleri ve bilimsel çevrelerinin birbirlerine güven beslediğine dikkat çekti. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

 

Meranti fırtınası Güneydoğu Çin'de hasara yol açtı

 

15 Eylül Perşembe günü Tayvan'ı ciddi biçimde yokladıktan sonra Güneydoğu Çin'e yönelen tayfun Fujian eyaletinde hasara neden oldu.

 

Washington Post’un haberine göre, Meranti adı verilen tayfun, resmi ajanslara göre, ardında bir ölü, bir kayıp ve çok sayıda yaralı bırakan tayfun yüksek binalarda pencerelerin uçmasına, ağaçların sökülmesine, su şebekesinin zarara uğramasına yol açtı.

 

Şiddetli fırtınanın aslında bir "süper tayfun" olmaktan çok tropikal bir depresyondan kaynaklandığını açıklayan meteoroloji uzmanları, Meranti'nin akşama doğru kuzeye doğru etkisini azaltarak kayacağını belirtiyorlar. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

Çin’de dünyanın en yüksek köprüsü bitmek üzere

 

Dünyanın en yüksek köprüsü Beipanjing bitmek üzere. Zeit Online'nın haberine göre, yakında açılışı yapılacak olan köprü Çin'in güneybatısında, bir akarsuyun 565 metre üzerinden geçerek iki yakayı birleştiriyor. Geçenlerde turistlere yönelik cam köprü ile gündeme gelen Çin'in esas köprü performansını bu kez Beipanjing simgeliyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

16 Eylül 2016

 

Çin'de eğitimli genç kadın evlilik planı yapmıyor

 

Evliliklerin azalmasında en önemli etkenler nüfusun yaşlanması ve de 35 yıldır sürdürülen "tek çocuk" politikası. Ancak evliliğe talebin düşmesinde, eğitimli kadın nüfusunun gittikçe artmasının da payı azımsanamaz. Kentlerde yaşayan eğitimli genç kadın kesimi, kariyerini ve mali durumunu ön planda tutarak evlilik planlarını ya erteliyor ya da hiç yapmıyor.

 

New York Times’ın haberine göre, geçen yıl Çin'de 12 milyon çift evlenmek için başvurdu. Bu sayı, üst üste ikinci yıldır bir azalma ifade ediyor. Oysa boşanma sayısı 3.8 milyon; bu da 10 yıl öncesi görülen boşanma sayısının iki katından fazla.

 

Evlenme sayısındaki düşüşün aslında birincil nedeni, ülkenin gelişim eğrisinin yanı sıra, 35 yıldır uygulanıp geçen Ocak ayında sona erdirilen "tek çocuk politikası". Bu yolla doğumlar azaltılıp nüfus artışı frenlendi. Ancak ilk evlenme çağı olan 20-29 yaş arası nüfusun toplam nüfus içindeki payı düştü. Öte yandan aileler, çoğunlukla tek çocuklarının "erkek" olmasını tercih ettikleri için bu çağdaki erkek sayısı kadın sayısından epey fazla.

 

Bu gelişmelerin ötesinde geleneksel bakışa sahip orta yaşlı ve yaşlılar, aileyi hala daha sosyal ve ekonomik güvencenin temeli gibi görüyorlar. Öte yandan ekonomistlere göre bekarlar daha az ev alıyor. Bekar nüfus çoğalıp daha az çocuk olunca da daha az tekstil ürünü, oyuncak vb satın alınıyor. Bu ise, Çin ekonomisinin ihracat bağımlılığını terk edip önemli ölçüde iç tüketime yönelmesi önünde bir engel gibi görünüyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

 

 

15 Eylül 2016

 

Çin Başbakanı Li, Amerika ziyaretlerine başlayacak

 

Çin Başbakanı Li Keqiang'ın, 18-28 Eylül günleri arasında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 71. dönem oturumlarına katılacağı, ardından da Kanada ve Küba'yı ziyaret edeceği açıklandı.

 

Çin Dışişleri Bakan Yardımcıları Li Baodong ve Wang Chao, dün düzenlenen brifingde, Li Keqiang'ın söz konusu dış temasları hakkında bilgi verdi.

 

Başbakanın, BM Genel Kurulu'nun 71. dönem oturumlarından beklentilerini açıklayan Li Baodong, uluslararası ilişkilerin temel ilkelerinin izlenmesi, dünya barışı ve istikrarının korunması, Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi'nin yerine getirilmesi, küresel meydan okumalarla ortaklaşa mücadele edilmesinin beklendiğini belirtti.

 

Li Keqiang, BM Genel Kurulu'nun üst düzey oturumlarına katıldıktan sonra, Kanada'yı ziyaret edecek. Li Keqiang bu ziyaretiyle, son 13 yılda Kanada'ya giden ilk Çin başbakanı olacak. Li Baodong, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana 46 yılda, ikili ilişkilerde olumlu ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı.

 

İki ülkenin ekonomilerinin birbirini tamamladığına ve ikili işbirliğinde büyük potansiyelin bulunduğuna dikkat çeken Li Baodong, iki tarafın ortak çabaları sayesinde, Li Keqiang'ın Kanada ziyaretiyle beklenen hedeflere ulaşılacağına ve ikili ilişkilerin geliştirilmesine güç katılacağına inandıklarını dile getirdi.

 

Li Keqiang'ın Amerika ziyaretlerinin son durağı Küba olacak. 2014'te Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Küba'ya yaptığı ziyaretten sonra Çin'in üst düzey bir lideri, bir kez daha Küba'yı ziyaret edecek. Bu ziyaret, ikili diplomatik ilişkilerin kuruluşundan bu yana geçen 56 yılda Çin'den başbakan düzeyinde Küba'ya yapılacak ilk ziyaret olacak.

 

Wang Chao ise Li Keqiang'ın Küba ziyaretinin, iki ülke arasındaki dostluk ilişkileri ve somut işbirliğinin ilerletilmesi için büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Wang Chao, ziyaret sırasında Li Keqiang'ın Küba Devlet Konseyi ve Bakanlar Konseyi Başkanı Raul Castro ile görüşmesi ve iki taraf arasında ekonomi, teknoloji, enerji, sanayi ve çevre koruma alanlarında bir dizi işbirliği belgesinin imzalanmasının beklendiğini söyledi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

 

 

15 Eylül 2016

 

Çin’in Tiangong-2 uzay laboratuvarı başarıyla fırlatıldı

 

Çin'in ikinci uzay laboratuvarı Tiangong-2, bugün Beijing saatiyle 22.04'te Çin'in kuzeybatısındaki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden başarıyla fırlatıldı.

 

8,6 tonluk, 10,4 metre uzunlukta ve maksimum 3,35 metre çaplı Tiangong-2, 2011'de fırlatılan Tiangong-1 ile benzer özellikleri taşırken, yaşam alanı ve yaşam destek üniteleri, astronotların daha uzun süre kalmasına elverişli şekilde tasarlandı.

 

Uzay laboratuvarı, Ekim ayının ortasında veya sonlarında Shenzhou-11 insanlı uzay aracına kenetlenmeden evvel burada birtakım testler yapacak.

 

Tiangong-1'e destek amaçlı üretilen Tiangong-2 uzay laboratuvarı, iki astronotun bir ay boyunca yaşamasına imkân sağlamakla beraber, insanlı ve kargo uzay araçlarını da alabilecek kapasitede.

 

Çin'in ilk kargo uzay gemisi Tianzhou-1 de Tiangong-2'ye kenetlenmek ve yakıt ile diğer ihtiyaçları sağlamak amacıyla Nisan 2017'de fırlatılacak. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

15 Eylül 2016

 

13. Çin-ASEAN Fuarı başarıyla tamamlandı

 

Çin'in Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi'nin merkezi Nanning'de düzenlenen 13. Çin-ASEAN Fuarı ve Çin-ASEAN Ticaret ve Yatırım Zirvesi sona erdi.

 

Dört gün süren ve ana teması "21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu'nun ortaklaşa inşası ve Çin-ASEAN ortak kader topluluğu" olan fuarda, Çin ve ASEAN arasındaki endüstriyel işbirliğinin yoğunlaştırılmasına öncelik verilerek, ekonomik ve ticari verimin arttırıldığı ifade edildi.

 

Çin ile ASEAN ülkeleri arasında ekonomik ve ticari bilgi paylaşımının yoğunlaştırılmasına odaklanılan Çin-ASEAN Ticaret ve Yatırım Zirvesi'nde ise, Çinli şirketlerin ASEAN'a yatırımlarını, ASEAN ülkelerinin de Çin'e ihracatını arttırması konularında fikir birliği sağlandı.

 

Bugün düzenlenen basın toplantısında verilen bilgilere göre, fuar sırasında 15 ülke ve bölgeyi kapsayan yaklaşık 56 uluslararası işbirliği belgesi imzalandı.

 

14. Çin-ASEAN Fuarı ve Çin-ASEAN Ticaret ve Yatırım Zirvesi'nin önümüzdeki yılın 22-25 Eylül tarihlerinde Nanning'de düzenleneceği de duyuruldu. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

15 Eylül 2016

 

Xi Jinping: Çin ile Rusya güvenlik işbirliğini güçlendirmeli

 

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin ile Rusya arasında güvenlik alanındaki işbirliğinin güçlenmesi gerektiğini vurguladı.

 

Xi Jinping, dün Beijing'de, 12. Çin-Rusya Stratejik Güvenlik İstişare Toplantısı vesilesiyle Çin'de bulunan Rusya Federal Güvenlik Konseyi Sekreteri Nilolai Patrushev'le görüştü.

 

G20 Hangzhou Zirvesi sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yılın üçüncü görüşmesini yaptığını kaydeden Xi Jinping, bu görüşmede Rusya Devlet Başkanı ile birçok konuda fikir birliği sağladıklarını ifade etti.

 

Putin ile önemli meselelerde iki ülkenin birbirlerine desteklerini güçlendirerek, karşılıklı siyasi güvenin arttırılmasını kararlaştırdıklarını belirten Xi Jinping, iki ülkenin Bir Kuşak-Bir Yol çerçevesindeki işbirliğini yoğunlaştıracağını dile getirdi.

 

Xi, ayrıca karmaşık ve değişen ulusal ve uluslararası koşullar altında iki ülkenin ortak kalkınma hedefini gerçekleştirerek, dünya barışı, istikrarı ve adaletinin korunması için müşterek çaba harcanması konusunda da Rus liderle mutabakata vardıklarının altını çizdi.

 

Patrushev ise, iki lider arasında varılan fikir birliğinin yerine getirilerek, ikili kapsamlı stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkilerinin tarihteki en yüksek seviyeye taşınması gerektiğini kaydetti.

 

Patrushev, iki ülkenin önemli uluslararası ve bölgesel güvenlik sorunlarında, başta BM olmak üzere çok taraflı kuruluşlarla yoğun temaslar kurarak, uluslararası meselelerde istikrar unsuru oluşturduğuna dikkat çekti.

 

Patrushev, Çin'le Bir Kuşak-Bir Yol kapsamında, karşılıklı yarara dayalı işbirliğini güçlendirmeye hazır olduklarını da dile getirdi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

 

15 Eylül 2016

 

Çin'in doğrudan dış yatırımı yüzde 53.3 arttı

 

Bu yılın ilk 8 ayında Çin'in yaptığı doğrudan dış yatırımın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53,3 artarak, 775 milyar 120 milyon yuana ulaştığı açıklandı.

 

Çin Ticaret Bakanlığı'ndan edinilen verilere göre, Çinli yatırımcılar, Ocak-Ağustos döneminde yaklaşık 160 ülke ve bölgedeki 6 bin yabancı şirkete finans dışı doğrudan yatırım yaptı.

 

Çin'in ilk sekiz ayda Hong Kong Özel İdari Bölgesi, ASEAN, AB, Avustralya, ABD, Rusya ve Japonya olmak üzere yedi önemli ekonomiye yaptığı yatırım, 87 milyar 660 milyon doları buldu, bu sayı Çin'in toplam dış yatırımının yüzde 74,2'sini oluşturdu.

 

Bunun dışında Çin'in yaptığı doğrudan yatırımın sektörlere göre dağılımı da düzeltiliyor.

 

İlk sekiz ayda imalat sektörüne yapılan yatırım, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 209,3 artarak 21 milyar 110 milyon dolara ulaştı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

 

13 Eylül 2016

 

Vietnam başbakanının kritik Çin ziyareti

 

Çin Başbakanı Li Keqiang dün Beijing'de Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc'la görüşmesinde, Vietnam'ın izlediği kendine özgü sosyalist yolu ve reform davasını Çin'in desteklediğini belirterek, ortak çaba harcayarak ikili ilişkileri sağlıklı ve istikrarlı bir rotada tutmaya ve iki halka yarar getirmeye hazır olduklarını belirtti.

 

Li Keqiang ve Nguyen Xuan Phuc, Laos'ta düzenlenen Doğu Asya Zirvesi'ne birlikte katıldıktan sonra dün Beijing'de bir kez daha buluştu. Bu, Phuc'un Nisan ayında başbakanlık gövevine başlamasından sonra gerçekleştirdiği ilk resmi Çin ziyareti.

 

Son yıllarda iki ülke liderleri arasında yoğun üst düzey ziyaretler artıyor. İki lider görüşmede Çin-Vietnam ilişkilerini takdirle değerlendirdi.

 

Başbakan Li, Çin ve Vietnam'ın deniz, kara ve finans olmak üzere üç alanda işbirliğini geliştirmesini istedi. Li, ikili projelerin Lancang Nehri-Mekong Nehri Alt Bölgesi Geliştirme Stratejisi'yle Kenetlenmesi, altyapı inşası, endüstriyel kapasite, ticaret, yatırım ve finans gibi alanlarda somut işbirliğini güçlendirmeleri arzusunu dile getirdi.

 

Nguyen Xuan Phuc ise yaptığı konuşmada, Vietnam ile Çin arasında geleneksel dostluk korunarak, ikili ilişkilerin istikrarlı ve sağlıklı şekilde geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Konuk başbakan, bu tutumun, Vietnam hükümetinin öteden beri izlediği bir siyaset olduğuna işaret etti. Nguyen Xuan Phuc, Vietnam'ın Çin'le çeşitli alanlarda ve çeşitli düzeylerde temasları ve somut işbirliğini derinleştirmeye hazır olduğunu kaydetti.

 

İki başbakan, dünkü görüşmede yoğun ilgi çeken deniz sorununa da değindi.

 

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, iki taraf, fikir ayrılıklarını yönetmek ve denizde işbirliğini ilerletmek suretiyle, denizde ve bölgede barış ve istikrarı koruma konusunda anlaştı.

 

Vietnam'da yeni dönemin ilk Çin ziyareti...

 

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Liu Zhengmin, görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada şunlara dikkat çekti:

 

"Sözde hassas konular, esas olarak iki ülkenin tarihten kalan deniz sorunları. İki taraf, birkaç yıl önce imzalanan deniz sorununun çözümünü amaçlayan ilkelerle ilgili anlaşma ve Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku dahil uluslararası hukuk kuralları uyarınca, müzakere ve diyalog yoluyla iki ülke arasında anlaşmazlığın çözülmesini kabul etti. Anlaşmazlığın çözümünden önce, denizde işbirliği güçlendirilerek Çin ile Vietnam arasında hükümetlerarası müzakere mekanizması çalıştırılmalı. İki ülke arasında birkaç yıldır önemli rol oynayan bu mekanizmaya dayanarak, iki ülkenin denizde işbirliği sürekli geliştirilmeli."

 

Liu Zhengmin, Vietnam Komünist Partisi 12. Ulusal Kongresi'nin ardından bu ülkede hükümet yapısının değiştirildiğini, değişiklik sonrası bir Vietnam liderinin ilk kez Çin'i ziyaret etmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti:

 

"Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc'ın büyük bir heyetle Çin'e gelmesi, Vietnam'da yeni hükümetin Çin'le ilişkilere verdiği önemi yansıtıyor. Çin de bu ziyarete büyük önem veriyor. İki lider, işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda hemfikir. Bu ziyaret, Çin-Vietnam ikili dostluk işbirliğine elverişli bir temel atacak."

 

Çin Ulusal Halk Meclisi (ÇUHM) Daimi Komitesi Başkanı Zhang Dejiang ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi Başkanı Yu Zhengsheng de dün Nguyen Xuan Phuc'la ayrı ayrı görüştü. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in de Nguyen Xuan Phuc'la görüşmesi planlanıyor.

 

İki ülkenin ilgili birimleri arasında ekonomi, ticaret, endüstriyel kapasite, altyapı tesisleri ve eğitim gibi alanlarda çok sayıda işbirliği anlaşması imzalandı.

 

10 Eylül'de Çin gezisine başlayan Nguyen Xuan Phuc daha önce Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi'nin Nanning kentinde düzenlenen 13. Çin-ASEAN Uluslararası Fuarı'na katıldı. Vietnam bu sene fuarın konuk ülkesi olarak seçildi.

 

Nguyen Xuan Phuc, Çin'in ana kesimindeki temaslarını tamamladıktan sonra Hong Kong Özel İdari Böglesi'ne geçecek. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

13 Eylül 2016

 

Beijing'de Kurban Bayramı resepsiyonu

 

İslam dünyası Kurban Bayramı'nı kutlarken, Bayram nedeniyle Çin İslam Derneği dün Beijing'de resepsiyon düzenledi.

 

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi Üyesi ve Başbakan Yardımcısı Liu Yandong, Birleşik Cephe Çalışma Birimi Başkanı Sun Chunlan, Çin Ulusal Halk Meclisi (ÇUHM) Daimi Komitesi Başkan Yardımcısı Arken İmirbaki ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) Ulusal Komitesi Başkan Yardımcısı Wang Zhengwei resepsiyonda hazır bulunarak Müslümanların bayramlaşmasına eşlik etti.

 

Çin İslam Derneği Başkanı Hilaluddin Chen Guangyuan, resepsiyonda yaptığı konuşmada, Çin İslam Derneği adına tüm Müslümanların bayramını kutladı. Chen, Suudi Arabistan'da hacca giden tüm Müslümanların ibadetlerini başarıyla tamamlamalarını temenni etti. Hilaluddin Chen Guangyuan ayrıca, vatan için refah ve dünya için barış dilediğinde bulundu.

 

İslam ülkelerinden gelen 40'tan fazla büyükelçi veya temsilci, Beijing'de bulunan yabancı Müslümanlar, ÇKP Merkez Komitesi ve Beijing Belediyesi'nden yetkililer ve Beijing'in Müslüman temsilcileri başta olmak üzere 300'e yakın kişi resepsiyona katıldı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

13 Eylül 2016

 

Çin'e doğrudan dış yatırımda yüzde 5,7 artış

 

Çin'in çektiği doğrudan dış yatırımın Temmuz ayında görülen 1,6 oranında düşüşün ardından Ağustos ayında yükselişe geçerek, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,7 arttığı bildirildi.

 

Çin Ticaret Bakanlığı'ndan bugün edinilen resmi verilere göre, Çin'e doğrudan dış yatırım geçen ay 57 milyar 320 milyon yuanı (8 milyar 760 milyon ABD Doları) buldu.

 

Bugün yayınlanan veriler, devam eden aşağı yönlü baskıya rağmen Çin ekonomisinin geçen ay iyi durumda olduğunu gösteriyor.

 

Çin Ulusal İstatistik Bürosu ise Ağustos ayında sabit varlık yatırımı, sınai üretim ve perakende satışların da hızlandığını bildirdi.

 

Bununla birlikte ilk sekiz aydaki doğrudan dış yatırım geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 4,5 artarak 85 milyar 880 milyon ABD Doları'nı buldu. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

12 Eylül

Kaşgar'da Müslümanlar Kurban Bayramı'nı kutluyor

 

Çin Müslümanları bugün Kurban Bayramı'nı kutluyor.

 

Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nin Kaşgar kentinde Müslümanlar bayram temizliklerini tamamladı, yeni elbiseler alındı ve güzel yemeklerle Kurban Bayramı karşılandı.

 

Bayram esnasında yoğun talebi karşılamak için kentteki helal yemek pazarları ve mağazalar ürünlerini artırdı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

 

12 Eylül 2016

 

Çin'de insan hakları koruma çalışmalarında ilerleme

 

Çin Devlet Konseyi Enformasyon Ofisi, Çin'de insan haklarının yasal teminatla korunması alanında kaydedilen yeni gelişmeleri ele alan bir rapor yayımladı.

 

13 bin 900 karakterlik rapor önsözden başka 4 bölümden oluşuyor. Bu 4 bölüm şöyle sıralanıyor: İnsan haklarının korunması için adli koruma mekanizmasının daha sağlıklı hale getirilmesi; insan haklarının korunması için adli koruma prosedörünün iyileştirilmesi; insan haklarının korunması için adli koruma gücünün artırılması; tutukluların yasal haklarının korunması.

 

Raporda, özellikle ÇKP 18. Ulusal Kongresi'nde, yargı organlarının güç ve sorumluluklarının geliştirildiği, bağımsız ve tarafsız yargılamanın teminat altına alındığı not edildi.

 

Raporda avukatların haklarının da artırıldığı belirtildi. Böylece avukatlar yasal hakların korunmasında daha büyük rol oynayacaklar.

 

Rapora göre, kanunla insan haklarının korunması, insan hakları davasının önemli bir parçası. Son yıllarda, özellikle Çin Komünist Partisi (ÇKP) 18. Ulusal Kongresi'nden itibaren, Çin'de halk odaklı teori benimsenerek halkın hak ve çıkarları korunmakta.

 

Çin'de ayrıca bilimsek yöntemlerle yasama ve yürütme faaliyletleri gerçekleştirilerek, halkın yasalara uyum sağlaması kolaylaştırıldı ve yönetim sistemi modernleştirildi. Halkın yasaya göre hak, çıkar ve özgürlüklerine sahip çıkması, sorumluluklarını yerine getirmesi güvence altına alındı.

 

Raporda, Çin'in yargı alanında insan haklarını koruma çalışmalarının, hukuk devlet inşasının önemli bir parçası olduğuna işaret edildi.

 

Yine rapora göre Çin, kendi devlet sistemini göz önünde bulundurmanın yanı sıra insanlığın evrensel hukuk ilkelerinden seçkin örnekleri de benimseyerek, insan hakları koruma seviyesini sürekli yükseltiyor, sosyal adaleti koruyup sosyalist hukuk devletini kapsamlı şekilde inşa ediyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

10 Eylül 2016

 

Çin Laos'ta "diplomatik bir zafer" kazandı

 

Uluslararası kamuoyunda Doğu Asya zirvelerinde Güney Çin Denizi konsundaki fikir ayrılıklarının seyreltildiği ve Çin'in "diplomatik bir zafer" kazandığı görüşü dile getiriliyor.

 

Çin Başbakanı Li Keqiang 6-9 Eylül günlerinde Laos'un başkentinde Doğu Asya işbirliğine ilişkin bir dizi liderler toplantısına katıldı.

 

"The Wall Streeet Journal" gazetesinin internet sitesinde çıkan makalede, yeni sona eren Doğu Asya Zirvesi'nde Güney Doğu Asya ülke liderlerinin, ABD'nin sözde Güney Çin Denizi tahkimine ilişkin tutumunu benimsemediğine ve Çin'in "diplomatik bir zafer" kazandığına dikkat çekildi.

 

Makalede, ASEAN ülke liderlerinin söz konusu sorunda ılımlı tavır sergilediği, tahkim başvurusunda bulunan Filipinler'in bile ilgili toplantılarda Güney Çin Denizi sorununa değinmediği kaydedildi.

 

İngiltere'de yayımlanan "Financial Times" gazetesinin internet sitesinde yer alan bir makalede de, ASEAN ülkelerinin Güney Çin Denizi sorununda "ılımlı bir açıklama" yaparak, Çin'le yayımladıkları ortak açıklamada tahkime değinilmediğine işaret edildi.

 

Endonezya'da çıkan "Jakarta Post" gazetesinde yer alan "ASEAN ve Çin bölgede karşılıklı güven tesis edecek" başlıklı makalede, Çin ve ASEAN arasında onaylanan belgeler anımsatılarak, bu belgelerin tarafların bölgede karşılıklı güvenin tesisine odaklanarak, geçen bir kaç ayda görülen gerginliği yumşatmaya çalıştığını gösterdiği görüşü dile getirildi.

 

Japonya Kyodo Haber Ajansı, Başbakan Şinzo Abe'nin Doğu Asya liderleri toplantılarında "Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi sorunları üzerinde Çin'e karşı strateji" oluşturmayı planladığını hatırlatarak, ancak Abe'nin Çin'e karşı ne kuşatma ağı oluşturduğunu, ne de deniz sorununa çözüm bulduğunu ifade etti. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

Çin'de hızlı tren ağı 20 bin kilometreyi aştı

 

Çin'in Henan eyaletinin merkezi Zhengzhou kentini ülkenin doğusundaki Jiangsu eyaletinin Xuzhou kentine bağlayan hızlı tren demiryolu hattı bugün hizmete açılmasıyla ülkede hızlı tren demiryolu hattı uzunluğu 20 bin kilometreyi aştı.

 

Uzunluğu 360 kilometreyi bulan bu hat, ülkenin doğu ve batısı arasındaki seyahat süresini önemli ölçüde kısalttı. Örneğin, Xi'an ve Shanghai arasındaki seyahat süresi 11 saatten 6 saate indirildi.

 

Hattın inşasına 2012 yılında, test çalışmalarına ise bu yılın Nisan ayında başlanmıştı.

 

Çin'de hızlı tren demiryolu hattı uzunluğu 20 bin kilometreyi aştı. Çin dünyada en uzun hızlı tren hattına sahip olan ülke konumunda bulunuyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

Advert