Güngören Belediye Başkanı Adayı Dr. Yüksel Yalçın, ilçede bulunan Trabzonlular Derneğini ziyaret etti.
Adaylık süreci ile ilgili olarak ilçede rutin ziyaretlerine devam eden Dr. Yalçın Güngören’de ikametgâh eden Trabzonlu hemşerilerinden de destek istedi.
ŞİDEF Genel Başkanı Serkan Kaya ve Gümüşhanelilerin de eşlik ettiği ziyarette Dr. Yüksel Yalçın’ı Güngören Trabzonlular Derneği Başkanı İbrahim Yılmaz ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı. DSP İl Eski Başkanlarından Alay Keleş’te ziyarette yer aldı.
Dernek Başkanı İbrahim Yılmaz'ın selamlama konuşmasının ardından Dernekte toplanan Trabzonlu hemşerilerine kendisini tanıtan ve Güngören Belediye Başkanlığı adaylığı sürecini özetleyen Dr. Yüksel Yalçın, şu başlıklarda konuşmasını sürdürdü:
1970 Gümüşhane doğumluyum. 1983 yılında İstanbul’a geldik. Küçükçekmece’de yaşadık uzun yıllar sonra işimiz gereği Büyükçekmece’ye taşındık. 1986-1987 Trabzon KTÜ’nde bir yıl okuduktan sonra İstanbul’a YTÜ’ne geldim. 1992 çıkışlı bir endüstri mühendisiyim. İşletme yüksek lisansımı ve doktoramı yaptım. Uzun yıllar sanayi sektöründe çalıştım 30 yıl civarında en son Ekrem başkanla beraber İBB’de çalışıyoruz.
Kültür Üniversitesi’nde iki yıllık akademik kariyerimiz var. 1994 yılından beri STK içerisindeyim.
STK’LARIN İKİ ROLÜ VAR. BİR DOĞDUĞUMUZ YERE BORCUMUZ VAR BİRDE DOYDUĞUMUZ YERE BORCUMUZ VAR. Oradaki kültürel iklimimizi ihmal edersek eğer çocuklarımız o kültürü yaşatmazlarsa sanki biraz inciniyoruz.
Çünkü geçmişe ait atalarımızdan gelen değerlerimiz var aileden gelen davranış biçimleri var.
Her bölge her yerel kendi kültürel değerleriyle var o yüzden bugün masada peştemalden masa örtüleri var çok kıymetli. Bu kültürün izini taşıyor. Aslında hepimiz ekonomik sorunlar sebebiyle kendi yaşadığımız ata topraklarını bırakarak buraya geldik ama yüreğin bir yarısı orda bir yarısı burada o yüzden bu değerleri yaşatmak çok önemli. İşte oralara ait değerleri folklorda oyunda guymakta yemeklerde peştemalde kılık kıyafette herşeyde yaşatmak çok önemli. Kurtuluş günlerinde olsun komşularla hemşerilerlerle bir arada olmak çok güzel. Hemşehri derneklerinde tutunmuşluk gerçekten çok kıymetli. Bu yurt dışında yok yani Hamburg Nürbergliler Derneği yok. Her yöreninde kendine özgü kültürü olması kiminin kemençesi kiminin bağlaması kiminin davul zurnası kiminin sipsisi, klarneti o yüzen STK’larda kültürleri yaşatmak gerçekten çok önemli.
BİZ STK’LARI O YÖRENİN KÜLTÜR KURULUŞLARI OLARAK TANIMLAYALIM DEDİK. STK’ların hem ekonomik ihtiyaçlarına katkı sağlamak her dernekte burada kütüphane kurarak valilikten olur o yöreden olur kaynakları biraraya getirerek o şehrin tarihçesi, kültürünü bir araya gelerek her dernekte Urfalısı, Diyarbakırlısı bunları yaşatmaktır. Bazı derneklere ekonomik anlamda katkı sağlamak bazı derneklerin mülkiyeti kendilerine ait bazıları kirada. O yüzden kirada olanlar bu ekonomik sıkıntılar içerisinde yürütmekle de zorlanıyorlar
Hülasa yerel yönetimlerin STK’larla içiçe yaşamaları da çok kıymetli.
STK’DA ESAS OLAN KIYMETLİ BAŞKANIMIN DA DEDİĞİ GİBİ BURASI SİYASAL PAZAR. Yani kimse kimsenin rakibine çürük demeden kendi ürünün özelliklerini anlatsın. Kim kimin gönlünü kazanırsa sandıkta ona oyunu verir gider.
Sahada siyasetin temiz iletişim dilini kullanıyorum. Rakiplerimizde insan onlarında aileleri onurları var. İtibarları var dolayısıyla kötülemeden eksik yapılanlar neler bunları ortaya koyupta bizler neler yapacağımızı anlatıyor olmakta o açıdan önemli.
Çünkü bu beşyıllık süre bu beş yıllık süreçte oturuyor olmak bazı icraatları yaptırmak gerektiriyor onlar nedir müsaadenizle değinmek isterim.
Önce STK’larla ilgili olan kısmı söyleyeyim. STK merkezi yaparak onların toplantılarını yapacakları çalışmalarını yapacakları ofis destekli özellikle kira problemi olan yerlerde hemşehri il derneklerimize bu desteği sağlama planımız var.
Öte taraftan ihtisas derneklerimiz var bunlar içinde planlamalarımız var. yerel yönetimler sosyal çevrenin sesinin dinlemeden hareket ederse bu sağlıklı olmaz çünkü herkesin birbirine bağlayan değerleri var o yüzden STK’larla neredeyse hayatının 30 yılını STK’ların içerisinde geçirmiş biri olarak barışık bir yaşam sürdürmek esas sayın başkanım.
GÜNGÖRENDE BİR NUMARALI PROBLEM KENTSEL DÖNÜŞÜM
Aday olduğu Güngören ilçesinde yaptıkları çalışmalardan da söz eden Belediye Başkan Adayı Dr. Yüksel Yalçın bir numaralı problemi kentsel dönüşüm olarak gördüklerini söyledi. Kentsel dönüşüme hızlıca ihtiyaç olduğunu da vurgulayan Dr. Yalçın, bu sorunun 30 yıl öncesine dayandığını kaydederek sorunu birlikte uzlaşarak, yerel yönetimlerin bu konuda yapmış olduğu hatalı tekrarlamadan binaların emlak değerini kaybetmeden daha fazla yeşil alan, daha sağlam yaşam yerleri binalar yaparak aşmak istediklerini de söyledi. 2017’de çıkartılan imar barışı yasasını da eleştiren Dr. Yalçın elektrik, su, doğalgaz bağlanmış, devlet gel otur demiş ama bina oturulacak durumda değil bunu da anlamakta güçlük çektiklerini söyledi.
Nasıl bir kentsel dönüşüm modeli oluşturacaklarını da belirten Dr. Yalçın, 99 depremin edinilen acı tecrübelerden ders çıkartılarak depreme dayanıklı, daha çok yeşil alana sahip, yaşayan bireylerin nefes alabileceği bir Güngören ilçesini görmek istediklerini de ifade etti. Dr. Yalçın benimseyecekleri kentsel dönüşüm anlayışında bina sahiplerine de emlak değerini kaybettirmeden, kiracıları da mağdur etmeden projeleri yaşama geçirmek istediklerini ifade etti. Dr. Yalçın bu işlemi muhtarlarla biraraya gelerek hızlı tarama ile envanterlerini çıkartılmasıyla sağlanacağını sözlerine ekledi.
Program sonunda Dernek Başkanı İbrahim Yılmaz, Dr Yalçın'a günün anısına Trabzonspor atkısı hediye etti. Dr. Yalçın soruları yantladı.