Zafer ÇOBAN / Gündoğumu Gazetesi / İSTANBUL

Gümüşhane Sanayici ve İşinsanları Derneği (GÜSİAD) Yunanistan’ın Nausa kentinde faaliyet gösteren Karadenizliler Derneği Başkanı Fanıadıs Fatıos ve beraberindeki otuzu aşkın Yunanlı vatandaşı İstanbul’da ağırladı.

(GÜSİAD Başkanı Dr. Yüksel Yalçın'dan sıcak karşılama)

Başkan Yüksel Yalçın ve beraberindeki GÜSİAD heyetinin daha önce bu kente yaptıkları ziyaret sonrası 1924’teki mübadele ile Gümüşhane’den Yunanistan’a gelen atalarının torunlarının oluşturduğu Nausalı Karadenizliler Derneği tarafından gerçekleştirilen iade-i ziyaret Topkapı’da bir otelde düzenlenen yemekli toplantıda perçinlendi.

Yönetim Kurulu üyeleri Muammer Beyaz, Dr. Metin Akagün, Yaşar Topçuoğlu, Çetin Kantek, Eski Başkan Prof. Dr. Kenan Aydın, İşinsanı Tahsin Söğüt’te programda yer alan önemli isimler oldu.

(İstanbul Topkapı'da dostuk rüzgarları esti. O anlardan bir enstantane)

Her iki dernek tarafından yemek öncesi ve sürecinde verilen güzel mesajlar ziyarete damga vururken yine her iki dernek arasında iş birliği, davet ve güzel temenniler karşılıklı olarak taraflara iletildi.

Naussa Karadenizliler Derneği Başkanı Fatıos ve beraberindekileri otele gelişinde yönetim kurulu üyeleri ile birlikte karşılayan GÜSİAD Başkanı Dr. Yüksel Yalçın burada bir süre lobide konuklarıyla sohbet etti.

(GÜSİAD Üyesi İişinsanı Tahsin Söğüt, GÜSİAD Başkanı Dr. Yüksel Yalçın misafirlerle yakından ilgilendi)
Kahkahaların ve sıcak diyalogların damga vurduğu karşılama sonrası yemeğin yenileceği salona geçen davetlilerin ardından programın açılış konuşmasını

GÜSİAD Başkanı Dr. Yüksel Yalçın yaptı. Yalçın, misafirlerine şu şekilde hitap etti:


ÜZÜNTÜLERİNİ BİLDİRDİ
Hepinizi burada görmekten dolayı mutlu olduğumuzu ifade ediyor hepinize hoş geldiniz diyorum.
Bugünkü programa eşlik edemediğim için üzgünüm bu ayın sonunda 31 Mart’ta belediye yerel yönetimler seçimi var 
Bende bir ilçede belediye başkanı adayıyım dolayısıyla bu politik çalışmalardan dolayı size eşlik edemedim onun için üzüntülerimi ifade etmek istiyorum.

(GÜSİAD üyesi Dr. Metin Akagün)

SİZİ BELEDİYE BAŞKANI OLARAK KARŞILAMAK İSTİYORUM
Oy kullanamayacaksınız ama sizin temennilerinizle seçimi alırsak sizi belediye başkanı olarak karşılamak istiyorum.
O zaman herşey çok daha güzel olacak

Daha sonra kendisini konuklarına tanıtan Yalçın yedi yıldır Gümüşhane Sanayici ve İş adamları Derneği başkanlığını yürüttüğünü söyledi.
Yalçın, konuklarını yönetim kurulu üyeleri ile birlikte karşılamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

SICAK MESAJLAR
Ben ve yönetim kurulu üyelerimiz Naussa’da Karadenizliler Derneğini ziyaret ettik oradaki ilgi ve duygular hakikaten güçlüydü. Biz bundan çok etkilendik ve bunları sürdürmek istiyoruz

DR. YALÇIN’I DUYGULANDIRAN AĞLATAN ZİYARET
Bu buluşmayla alakalı bir hikayem var onu paylaşmak istiyorum. 1924 yılındaki mübadele bir süreç yaşandı. Bizler bugün bu masada dedeleri aynı yerde yaşamış bireyleriz hepimiz.

(GÜSİAD üyeleri ve konuklar toplantı öncesi yerlerini alırken)
Gümüşhane’nin şehir merkezine yakın bir yer aynı zamanda eski Gümüşhane bugünkü adıyla Süleymaniye Mahallesi sanırım 15 yıl evveldi orada tepe bir yerden Gümüşhane’ye bakarken yanıma üç motosikletli arkadaş geldi Sonra ben de onlara hoş geldiniz nereden geldiniz dedim onlarda Naussa’dan geldiklerini söylediler. Tabi ben bu hikâyeyi kapsamlı bilmiyorum o zaman burada neleri görmeye geldiniz dedim dediler ki benim dedem burada bu evde yaşadı burada eski bir evi göstererek büyük benim babamda yaşıyordu dedemle beraber ve Gümüşhane de okula gidiyordu. Benim dedemde komşu evdeydi belki de tavla oynamışlar.

İNSANLAR KARDEŞ OLMAYI BAŞARMALARI LAZIM
Çok duygusal bir andı. Birbirimize sarıldık onlar ağlamaya başladı bende ağladım tabi ki. Güzel bir ortam. Bu benim için çok güzel ve değerli bir ortamdı. İnsanlar gerekçeleri gereği farklı adreslerde olsalar bile birbirleriyle kardeş olmayı başarmaları lazım.
Geçmişlerde yaşanmışlardan yaşanan hala kültürel değerlerimiz var. Bunlar toplumu ayakta tutan çok güçlü şeyler. Mesela kemençe mesela bağlama mesela horon yemeklerimiz kıyafetlerimiz davranışlarımız yaşayışlarımız bu şehirde üç farklı inanç bir arada yaşadı yüzyıllar boyunca.

(Türkçe Yunanca Yunanca Türkçe çeviriler Hülya Kavaz'dan)

BİZ ÜZÜNTÜLERİ YAŞAMAYALIM AMA SEVİNÇLERİ HEP BERABER YAŞAYALIM
Bir fotoğraf vardı bir çocuk vefat etmiş diğer inançtaki herkes ya kıyafetleriyle beraber o matemi o üzüntüyü birlikte yaşadılar.
Yani aynı acılara üzüldüler aynı sevinçleri paylaştılar. Biz üzüntüleri yaşamayalım ama sevinçleri hep beraber yaşayalım. 
Biz dernek olarak Naussa’da ki derneği ziyaret ettikten sonra yönetim olarak Naussa’daki hemşerilerimiz diyoruz biz ve biraraya geleceğimiz toplantıları organize ederek kültürleri yaşatmak bizden sonraki nesillere de yaşatmak için çaba göstermemiz gerektiğini düşünüyorum.

POLİTİK KONULAR POLİTİKACILARIN OLSUN AMA BÜTÜN İNSANLAR KARDEŞTİR
Bizler bu konuları dostluk ve kültür köprüsü şeklinde işleyerek bundan sonraki beraberliklerimizi geliştirmek istiyoruz sürdürmek istiyoruz.
İnançlarımız farklı olabilir ama onlara da saygı göstererek bu beraberliği sürdürmek çok değerli. 
Zaman zaman biraraya gelişimizin politik eleştirileri de olabilir biz bu konuları bu masalardan kesinlikle dışarıda tutmak zorundayız yoksa karşılıklı olarak inciniriz
Sonuçta bu topraklarda yaşamış atalarımız var o topraklarda da yaşamış atalarımız var ama geçmiş artık geçmişte kaldı.
Bu beraberlikten ne kadar güçlü dostluklar çıkartabiliriz onun için çalışmalıyız

(GÜSİAD Başkanı Dr. Yüksel Yalçın konuklarına hitap ediyor. Yalçın zaman zaman çevirilere de yardımcı oldu)


BU BULUŞMADAN ÖNCE GÜMÜŞHANE VALİSİNE DE BİLGİ VERDİK
Bu buluşmadan önce Gümüşhane Valisine de bilgi verdik hatta programa da kendilerini davet ettik. Onların programın oldukça yoğun bizim programımıza uymadı ancak buradaki hemşerilerimize çok içten selamlarımızı iletiniz dedi. İfadenin bu şekilde güzelliği hepimizi mutlu etti tabi. Bu bakış açımızı da dostlarımızla paylaşınız dedi.

O AÇILIŞA DA DOSTLARIMIZI DAVET ETMEK İSTERİZ
Gümüşhane’de Süleymaniye’de Rum Okulu’nun restorasyonu devam ediyor sanırım önümüzdeki aylarda tamamlanacak. O açılışa da dostlarımızı davet etmek isteriz.
Orayı aynı zamanda kent kütüphanesine çevirerek tarihi tarihteki kitapları o devirde yaşanmışlıkları burada herkese açmak isteriz.
Karadeniz derneğinde bulunan oradaki kitaplardan çoğaltılarak birer nüshada bizim buradaki kütüphanede de tutmak isteriz.
Orada bir inceleme komisyonu var. Onlar artık orada kalıcı eserler olacak. Kütüphane dışında başka eserlerde var zaman içerisinde bütçede bunun için önemli sağladıktan sonra bunları da zaman içerisinde restore edilerek tekrardan hayata kazandırılması ümit ediyoruz.
Bunun dışında sayın valimizin daveti de yılda bir Gümüşhane’de yapılan festivallere oradaki dostlarımızda davet etmek isteriz dedi.

(İşinsanı GÜSİAD Üyesi Muammer Beyaz)

İSTANBUL’A GELDİĞİNİZDE KOCAMAN BİR EVİNİZ OLDUĞUNU UNUTMAYINIZ

Biz Naussa’ya geldiğimizde nasıl gidecek bir evimiz olduğunu düşünüyorsak sizlerde İstanbul’a geldiğinizde kocaman bir eviniz olduğunu unutmayınız.
İşbirliğini sürdürmek istediklerini de belirten GÜSİAD Başkanı Dr. Yüksel Yalçın sözlerini şu şekilde tamamladı:
İki dernek arasında iş birliğini güçlendirmek için bir iyi niyet protokolümüz vardı ancak bizdeki dernekler yönetimi yurtdışındaki ülkelerle yapılan iletişimde mutlaka valilik onayı gerekiyor dediler.
Bizde bunu hazırladık valiliğimize gönderdik onay alınca belki size göndeririz oradan da onaylanır gelir. 

Naussa Karadenizliler Derneği Başkanı Fanıadıs Fatıos’da teşekkür konuşmasında şunları söyledi:

DUYGUSAL BİR GÜN 
Sayın başkanımızın ziyaretleri ile başlayan bu yolculuk dostluk babası dedesi ile birarada yaşayanlarla bizleri biraraya getirmeye çalıştı. Onlar beraber oynadılar beraber yaşadılar beraber ağladılar.
Biri öbürüne zor zamanlarda yardım ediyordu. 
Dedemin de bana aktardığı gibi komşuya her zaman yardım ederdik ve aç kalmamak için her zaman birbirlerine yardım etmişlerdir
Kaçmak zorunda kaldı bazı insanlar köylüleri ile sarıldılar ağladılar diyor çünkü ayıracak hiç birşeyleri yoktu. 
Dedelerimizin de bize aktardığı gibi komşularına anahtarları teslim etmeyi daha güvende saydılar çünkü kendileri de geri döneceğini düşündü aynı onlarında tekrar geri geleceklerini bekledikleri gibi.

(GÜYAD Başkanı GÜSİAD üyesi Tahsin Söğüt)

BİZİM BORCUMUZ BİZİM BU KÖPRÜLERİ TUTMAMIZDIR

Hem bizim dedelerimiz geri döneceğini düşündük hem de komşuları onların geri gideceklerinden eminlerdi. Bizim borcumuz bizim bu köprüleri tutmamızdır. O yüzden çok geç çocuk barındırmayı yeğledik. Çok çocuk getirdik köklerinin nerede olduklarını görsünler ayıracak çok şeyimizin olmadığını görsünler. Biz arkadaşız biz kardeşiz. 
Arkadaşlığımızın ötesinde de atalarımızın gömüldüğü yerlerde bizim dostlarımızla insanlarımızla buluştuğumuza inanıyoruz.
Ben başkan olarak sadece ben değil burada bulunan herkes sözünü veriyor ki bu köprüleri tutmaya çalışacağız ayıracak hiçbir şeyimiz olmadığını göstereceğiz biz birbirimize sarılacağız

BİZİ AYIRAN SİYASETTİR
Dünya o kadar küçük ki aslında ayıracak hiçbir şey yok ve birbirimize düşme lüksümüzde yok
Biz geçen sene deprem olduğunda Nausa Karadeniz Birliği ve Nausa kütüphanesi olarak iki gün içinde sadece biz değil bütün Nausa organize olduk ve üç tır gönderdik, ulaştırılması gereken yere de sağladık ve organize olduk.

(Günün anısına hatıra fotoğrafı)

Çünkü kaybolan bu insanlar ve çocuklar biz olabilirdik. Siyasiler bizi ayırıyor hepimiz aslında diğer taraftayız. Bizi ayıranlar siyasi adamlar, siyasettir.
Dernek olarak yaptıkları çalışmalardan da söz eden Fatıos konuşmasını şöyle sürdürdü:
Biz bu kütüphaneyi ve değerlerimizi ayakta tutabilmeliyiz çünkü dördüncü nesile doğru gidiyoruz.

Küçük bir denek olarak bu değerlerimizi kitaplarımızı koruduk. Dijitalleştirdik, özel bölümler ayırdık kendilerine özel bölümler aldık ki onları orada saklamak koruyabilmek için aynı zamanda atölyelerde hazırlıyorlar alıyorlar herhalde yenileme atölyesi eski haline getirsinler.
Şansımıza okula benziyor Gümüşhane’deki okula benziyor o binayı aldık herkesin oraya ulaşmasını da sağlayacağız.
Dijitalleştireceğiz ve renovasyon yapabileceğimiz bir atölye kurmak istiyoruz. 

(Naussa Karadenizliler Derneği Başkanı Fanıadıs Fotıos)

Kongre merkezi düzenlemeyi düşünüyoruz. Bilim adamlarının da çalışmalarını istiyoruz ki 1500’lü yıllarda Gümüşhane’de eğitim verildiğini bilmiyorlardı.
Fatıos konuşmasının son bölümünde işbirliği ve GÜSİAD ile yapmak istedikleri çalışmaları paylaşırken karşılıklı güven duygusuna dikkat çekti, özellikle gençlerin Naussa ve Gümüşhane’de ağırlanması konusunda iki dernek arasında bir çalışma yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Fatıos ve Dr. Yüksel Yalçın karşılıklı olarak günün anısına hediyeler vererek dostluk rüzgarları estirdiler tarihi anlara imza attılar.

 

-izinsiz kullanılamaz-

Advert