İstanbul’un iki yakasını birleştiren Galata Köprüsü, tam 101 yıl önce bugün, 1912 yılında hizmete girdi. Haliç üzerinde ilk kez 1845 yılında inşa edilen köprü, zamanla yenilenmiş; 1863, 1875 ve son olarak 1912 yılında yeniden yapılmıştı. 1910’da bir Alman firmasına yaptırılan bu köprü, Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın etkilerini taşıyan mimarisiyle de dikkat çekti.

Köprü, İstanbul için yalnızca bir ulaşım noktası değil, aynı zamanda kentin kültürel belleğinde önemli bir yere sahiptir. 1930 yılına kadar köprüden geçiş paralıydı. Beyaz üniformalı memurlar, ‘müruriye’ adı verilen geçiş ücretlerini köprünün iki başında tahsil ediyordu.

Geçiş ücretleri, yayalardan hayvanlara, at arabalarından rahiplere kadar detaylı şekilde bel irlenmişti. Örneğin yayalar 5 para, sırtı yüklü insanlar 10 para, koyun ve keçiler 3 para öderken; ordu mensupları, görevi başındaki yangın söndürücüler ve rahipler geçişten muaf tutuluyordu.

Galata Köprüsü, yalnızca fiziksel bir bağlantı değil, aynı zamanda İstanbul’un tarihi ve toplumsal yaşamına dair birçok hikâyeyi de içinde barındırıyor.

Gündoğumu Gazetesi
www.gundogumu.com
 

Advert