Gümüşhane’de kapama kuşburnu bahçeleri kuruluyor. Bilindiği üzere şehrin adı pestil ve kömenin yanı sıra kuşburnu ile de özdeşleşiyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bitkisel üretim alanında uyguladığı Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında hazırlanan ‘Kuşburnu Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Şiran İlçesinde 5 bin adet sertifikalı kuşburnu fidanı dağıtımı yapıldı.

Dağlarında Türkiye’deki 27 tür kuşburnu bitkisinden 17’sinin doğal olarak yetiştiği Gümüşhane’de, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından finanse edilen ‘Kuşburnu Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 18 üreticiye yüzde 75 hibe destekli 5 bin adet sertifikalı kuşburnu fidanı dağıtımı yapılarak 34 dekar alanda modern kapama kuşburnu bahçeleri kurulacak.

Planlı kalkınmanın getirdiği hayat standartlarındaki yükselme, dengeli ve doğal beslenme konusundaki toplumdaki bilinçlenme sonucu kuşburnu ürünlerine olan talep gün geçtikçe artıyor. Kuşburnu c vitamini bakımından çok önemli bir üründür. 100 Gr kuşburnu bir kasa portakala eşdeğer c vitamini deposudur. İnsan yaşamı için son derece önemli bir besin kaynağı olan ve C vitaminini bünyesinde bulunduran kuşburnu meyvesi, geniş bir kullanım ve tüketim alanına sahip bir bitkidir. Aile fertlerinin hemen hepsinin bu işi yapabilmesi ve her seviyedeki iş gücünü değerlendirmesi, en az sermaye ile kar sağlayan, geniş bir kuşburnu meyvesi potansiyeline sahip olan ilimizde, yaklaşık bin 500 ton kadar kuşburnu rezervi bulunuyor.

Gümüşhane’de kurulu bulunan ve kuşburnu’yu işleyerek mamul ürün haline getiren 6 adet işleme tesisi bulunmaktadır. Ayrıca İlimizde toplanan kuşburnu meyvelerin bir kısmı halk tarafından geleneksel yöntemlere göre hazırlanan marmelat, şurup, çay gibi isimler altında değerlendirilmektedir. İlimizde istihdam ve katma değer oluşturacak modern kapama bahçeler kurarak bu projelerin çiftçilerimizin talebi doğrultusunda önümüzdeki yıllarda da devam edecek.

Advert