KAZIM KARABEKİR (Temmuz 1882 - 26 Ocak 1948)
Balkanlarda eşkıya takibi ile askerlik görevine başlamış, 31 Mart isyanının bastırılmasında, Arnavutluk isyanında, Balkan savaşında Edirne savunmasında, Birinci Dünya savaşında Irak (Kutül Ammare), Çanakkale (Kervizdere) ve Doğu Cephelerinde görev almıştır.
*
Doğu Cephesinde 1’nci Kafkas Kolordusunun Komutanı olarak Erzincan, Erzurum, Kars ve ötesinin kurtarılmasında önemli rol oynamıştır.
*
İstiklal Savaşında 15’nci Kolordu Komutanlığı, Birinci Dönem TBMM’sinde Edirne Milletvekilliği ve Doğu Cephesi Komutanlığında bulunmuştur.
*
Kars, Ardahan ve Iğdır’ın anavatana katılmasında büyük kahramanlık göstermiş ve İstiklal Harbimizin ilk zaferlerini kazanmıştır.
*
“Ermenistan Fatihi” ve “Doğu’nun Kurtarıcısı” unvanlarını almıştır. TBMM Hükümeti adına Gümrü ve Kars anlaşmalarını baş delege olarak imzalamıştır.
*
Doğu Cephesindeki zaferler sonrası tecrübeli birliklerini, silah ve mühimmatı Batı Cephesine göndermek suretiyle Batı Cephesindeki zaferlere de katkı sağlamıştır.
*
Doğu Anadolu Bölgesinde askeri görevlerinin dışında sokaklarda aç, susuz ve perişan bir halde yaşayan, ailelerini kaybetmiş binlerce şehit evladını koruması altına alarak, hayatlarını kurtarmış, onlara özel olarak hazırladığı programlar kapsamında eğitim vererek vatana ve millete hizmet etmelerini sağlamıştır.
*
Kazım Karabekir’e bu hizmetleri nedeniyle yetim evlatları ve halk tarafından “Yetimler Babası” unvanı haklı olarak verilmiştir.
*
Cumhuriyet döneminde Cumhuriyet Halk Fırkasından İstanbul Milletvekili olarak İkinci Dönem TBMM girmiş, ancak daha sonra partisinden istifa ederek Millî Mücadele arkadaşlarının bir kısmı ile birlikte Cumhuriyet döneminin ilk muhalefet partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Partisini kurmuş ve Genel Başkanı olmuştur.
*
Terakkiperver Cumhuriyet Partisinin kapatılması sonrasında Mustafa Kemal Paşa’ya İzmir’de yapılmak istenilen suikast girişimi ile suçlanmış ve Ankara İstiklal Mahkemesi tarafından yargılanmışsa da berat etmiştir.
*
Siyasi olarak yaşadığı bu olaylardan sonra aktif siyasetten çekilmiş ve Erenköy’deki köşkünde ailesi ile birlikte sade bir hayat sürdürmüştür.
*
1939 yılında samimi arkadaşı olan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün daveti üzerine Beşinci Dönem CHP İstanbul milletvekili olarak tekrar aktif siyasi hayata dönmüştür.
*
Altı, Yedi ve Sekizinci Dönemlerde TBMM’sinde CHP İstanbul Milletvekili olarak görev almış, 1946 yılında TBMM Başkanlığına seçilmiş ve bu görevini 26 Ocak 1948’de Ankara’da evinde geçirdiği kalp krizi sonucunda hayatını kaybedene kadar sürdürmüştür.
*
Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça bilen Kazım Karabekir Paşa’nın basılmış ve basılmamış yaklaşık 50 kitabı bulunmaktadır.
İstiklal Savaşımız, Milli Mücadele Kahramanımız Doğu Cephesi Komutanımız Kazım Karabekir Paşamızı,
Rahmetle, Şükranla minnetle anıyoruz. Mekânı cennet olsun.