Gümüşhane'nin yerel değeri Lames bitkisi için her yıl şenlik düzenleniyor. Gümüşhaneli CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, Lames'in hemşerileri için anlamını "Doğada ilk aldığımız koku" sözüyle açıkladı.
ANKARA- 10'uncu Lames Şenlikleri, 19 Ağustos tarihinde Gümüşhane'de başlayacak. Şenlikler hakkında konuşan Gümüşhaneli CHP Milletvekili Turan Aydoğan, yörenin yerel bitkisi Lames'i "Doğada ilk aldığımız koku" diye açıklıyor.
Gümüşhane'nin yerel değeri Lames bitkisi için her yıl şenlik düzenleniyor. Şenliklerin 10'nuncusu bu yıl 19 Ağustos tarihinde Zigana Köyü'nde başlayacak. Gümüşhaneli olan CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, şenlikler öncesinde Anayurt Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulundu. Aydoğan, Lames'in Gümüşhaneliler için anlamını "Doğada ilk aldığımız koku" sözüyle açıkladı. "Yöre kültürümüze özgü bir şey. Hamuru ve değişik seçenekleriyle bize annelerimizi anlatıyor" diyen Aydoğan, "Lames'i tüketmediğimizde eksikliğini yaşıyoruz. Tabi kültür şenliği adı altında da o bölgenin özgün yanını ortaya koyuyor. Zigana Doğa Okulu Başkanı Savaş Aydın kardeşimiz de bu kültürün kaybolmaması için çalışıyor. Onu taktirle karşılıyoruz. Yöremizin saf, temiz, özgün yanını ortaya koyuyor" dedi. Aydoğan, Lames'in Gümüşhaneliler için ayran, su gibi olduğunu söyleyerek, "Aslında o bölgenin güzellikleri, birikimi, hassasiyetleridir. İş dünyamızın dışa yansıyacağı saf güzelliklerdir" diye konuştu.
Gümüşhane'deki şenlikler hakkında "Doğal yanıyla beraber modern çağı denklemek amaç ediniliyor" diyen Aydoğan, göç veren bölgelerde kültürel güzelliklerin hızla unutulma tehlikesi yaşadığını ekliyor:" Büyük kentlerin içerisinde kendi değerlerinizden uzaklaşıp, kayıp olabilirsiniz. Özellikle Lames şenliği bölgemizde benim için devrimci bir şenliktir. Karadeniz yöresinde şenlikler ve festivaller var. Ancak ağırlıklı olarak müzikal nitelikli. Lames tarzı, daha kültürel odaklanma şeklindeki şenliklerin sayısı çok fazla değil. Savaş bey kardeşimiz şenliğe boyut katıyor ve sıradan bir şenlik olmaktan çıkarıyor. Oradaki kültürel ilişkileri bir birleriyle denkleştirerek, dışa yönelik pazarlama unsuru haline getirebiliyor. Bunu taktir ediyoruz ve destek olmaya çalışacağız."
'ATATÜRK TÜRKİYESİ'NE BORCUMUZ'
Şenliklerde Gümüşhaneli köy enstitüsü mezunu öğretmenlere de onur ödülü verilecek. "Köy enstitülerinden mezun öğretmenler bizim için hassasiyet bölgesi" diyen Aydoğan, şunları söylüyor: "Benim babam da köy enstitüleri mezunu fakir bir ailenin çocuğu. Bu konu açıldığında duygulanırım. Bu büyüklerimize, Atatürk Türkiyesi'ne olan borcumuzdur. Çorak coğrafyadan Türkiye'nin aydınlanma entelijansı oluşturan kişileri borcumuzdur. Köy enstitüleri öğretmenlerinin hepsi yoksul ailelerin çocukları ve aydınlanma lideridir. Kamyon kasalarında köylerinde çıkıp, bu ülkenin ilerlemesine katkı sunan insanlardır. Bu ülkenin çağa uygun hale gelmesinde emeği olan köy enstitüleri mezunlarımıza kalıcı bu tarz çalışmalar çok önemli. Bu coğrafyadan çıkan her on kişiden birinin köy enstitülü bir babası ya da bir yakını vardır. Bizim coğrafyamız yoksun bir coğrafyadır aslında. Tarımla geçinebilen bir yer değildir. Köy enstitülerinin kurulduğu dönemde tarımla geçinemiyorsanız, önünüze iki seçenek çıkar. Ya el kapıları, İstanbul vb. şehirlere gitmek ve emeğinizin sömürüldüğü bir yaşam biçimi. Ya da köy enstitüleri gibi devletle buluşan çocukların başka bir dünya yaratma isteği çıkar. Bizim babalarımız bunu yaptı."
Tamer Arda ERŞİN - Anayurt