Gümüşhane’nin belirgin gözle görülür tarım politikası var mı? Bu soruya yanıt Ziraat Mühendisi Necdet İlhan’dan geldi.
Yıllardır öne çıkartılması istenen şehrin mevcut potansiyelinin tarım politikalarında belirginleştirilmesi gerektiğine vurgu yapan İlhan, Gümüşhane’de yapılan tarımsal faaliyetin iki şekilde ele alınmasını istedi.
İlhan potansiyel olarak şehrin tarım gücünün Kelkit, Köse, Şiran vadilerinin bu tarafı ile Torul, Kürtün, Özkürtün beldesi ve Gümüşhane merkezi ile diğer tarafı olarak iki farklı üretim ve iki farklı bitki çeşitliliğinin gösterdiğini söyledi.
Ziraat Mühendisi Necdet İlhan, Gümüşhane genelinde yapılan tarımsal faaliyetleri özetlerken çarpıı bilgiler verdi yapılması gerekenleri sıraladı. İşte, Necdet İlhan’ın öngörüleri ve yapılması gerekenler:

NELER YAPILIYOR?
Kelkit, Köse, Şiran bölümünde; sulu ekim alanlarında azalan ekim alanlarıyla pancar, patates, mısır, fasulye, kıraç alanlarda azalan ekim alanlarıyla arpa, buğday, yulaf, tritikale, yonca, korunga, fiğ üretilmektedir.
Küçükbaş büyük baş hayvancılık azalan, miktarda son dönemlerde arıcılık faaliyeti yürütülmektedir.

VERİMLİ BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ
Gümüşhane tarafında ise kuşburnu, elma, armut, dut aile işletmeciliği şeklinde son dönemlerde ceviz üreticiliği ise sektörel baz da yapılan bahçeler oluşmuştur.
Torul bölgesinde belediye başkanlığının başlatmış olduğu seracılık ve çilek üretimi başlamıştır
Çilek piyasası olan satışı kolay bir ürün olarak bölgemizde üretilmektedir.
Kürtün ve Özkürtün tarafında sebzecilik aile işletmeciliği şeklinde olup orman ve orman ürünlerini kullanmaktalar son dönemlerde fındık üretimine başlanmıştır.
Musalla Köyü çilek üretimi ve seracılık bakımından örnek bölgedir.

NÜFUS AZALINCA
Gümüşhane’de nüfus azalmaya başladıktan sonra üretim alanları da azalmaya başlamıştır.
Taşımalı eğitim başladıktan sonra köyler boşalmış kanaat önderleri öğretmenler şehre çekilmiş haliyle köydeki üretim hayvancılık, yem bitkileri üretimi, hububat üretimi, kanatlı hayvanlar bitme noktasına gelmiştir.


GİRDİ FİYATLARI BEL BÜKÜYOR
Son yıllarda ve günlerde tarım girdilerinin artması sebebi ile (GÜBRE, MAZOT, TOHUM, İLAÇ) üretim sekteye uğramış ithalat patlamıştır.

DESTEK ŞART
PAZARLAMA SIKINTISI

Gümüşhane’de tarımın en büyük sıkıntılarından biride pazarlamadır. Garantili satışı olan ürünler (pancar) ekimi azalmış pazarlama ağı kurulamadığından çiftçi pazara ve değirmenciye teslim edilmiştir, Devletini yanında görememiştir.
Çiftçiye öncülük yapacak kuruluşların oluşması girdi desteği ile pazarlama katkısı bu bölgede insanların yaşamasını sağlayacaktır yöresel ürünleri uluslarararası piyasalara sunabiliriz (Pestil, Köme, Şekersiz Kelkit balı). Burada yaşayan insanların yaşam standartlarını artırarak göçün sebeplerini ortadan kaldırmaktır.

İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN
İnsanları yaşadıkları, ürettikleri, katkıda bulundukları yaşam tarzında tutabilmek yerelde insanları kendi kendine yetebilmek doğduğu yerde doyurabilmek bölgesel olarak sektörel bazda üretimin önünü açacak tedbirlerin alınması, yöresel üretimin güçlendirilmesi, köylerdeki yaylım alanlarının hayvancılığın imkânına sunulması, ihtiyaçlarını bulunduğu yerde üretmesidir.

BU ÜLKE HERŞEYİNİ TARIM İLE ELDE ETTİ
Kooperatif, Birlik, Anonim ortaklık gibi işletmeler oluşturmak, Devlet yardımını alarak güçlü bir şekilde pazarlama ağlarını oluşturarak bölgen insanlarının ürettiği ürünleri zamanında satarak çiftçinin yaşamasını kolaylaştırdığımız zaman nasıl ki geçmişte ürününü satıp teslim edip parasını aldığında ev, araba, oğlunu everebiliyorsa o hale getirmenin yolunu ifade ettiğimiz şekilde ortaya çıkarmalıyız. BU ÜLKE her şeyini TARIM ile elde etti düştüğü durumdan TARIM ile çıkabilir ithalattan vaz geçersek. Üretmek zorundayız

Advert