10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü'nün en önemli amacı; toplumda ruh sağlığının önemini vurgulamaktır. Bu amaç doğrultusunda her yıl 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü için Sağlık Bakanlığı tarafından topluma bilgi vermek amacıyla bir tema belirlenir. 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü'nün bu yılki teması “Psikolojik İlk Yardım” konusunu kapsamaktadır.
İnsanlar “Psikolojik Görüşme” , “Psikolojik Yardım” 'ın ne olduğunu hakkında birçok bilgiye sahiptir. Peki “Psikolojik İlk Yardım” nedir dersek?
Psikolojik ilk yardım travma olarak kabul edilebilecek herhangi bir olayın ardından ya da sonrasında bu olayı yaşayan, bu olaydan etkilenen çocuk, ergen, yetişkin ve ailelere yönelik bir destek hizmetidir.
Travmayı ise; kişinin gerçek bir ölüm ya da ölüm tehdidi, ağır yaralanma, kendisinin veya bir başkasının fizik bütünlüğüne karşı bir tehdit olayını yaşamış, böyle bir olaya tanık olmuş ya da böyle bir olayla karşı karşıya gelmiş olması olarak tanımlayabilirz.
Travmaya maruz kalmayı içeren kriz olayları ve ani kayıplar her toplumda meydana gelmektedir. Doğal afetler, aile içi şiddet, savaşlarda yaşanan olumsuz olaylar ve kayıplar bunlar dünya toplumlarını etkileyen travmatik olaylardan sadece birkaçıdır. Travmatik olaylara maruz kalanlar arasında duygulanım ve anksiyete bozuklukları, madde kullanımı, psikososyal bunalım oranları artmaktadır. Bu durum ruh sağlığı hizmetleri ve psikososyal desteğin önemini ortaya çıkarmaktadır.
Travmaya maruz kalmış birine verilebilecek psikososyal destek basamaklarından biri olan Psikolojik İlk Yardımın Amacı Nedir?
Travma ile karşı karşıya kalan kişinin çaresizlik, umutsuzluk ve kargaşa yerine sükunet, umut, güven hissetmesini, iletişimini koparmaması ve öz yeterliliğini sürdürmekten vazgeçmemesini sağlamaktır. Hiç şüphesiz ilk yardım bir tedavi değildir. Dolayısıyla travma esnasında ve sonrasında ortaya çıkan travmayı tekrar yaşama, ağlama nöbetleri geçirme gibi yaşadığı olumsuz duygulardan tamamen kurtulma gibi sorunları tedavi amacı taşımaz.
Psikolojik İlk Yardım En Temelde Bireylere;
Kişilerin duygularına iyi gelecek davranışları yapmalarını, kendilerine zarar verecek davranışlardan kaçınmalarını sağlamak,
Kişinin yaşadığı olumsuz duyguları hafifletmeye yardımcı olmak,
Kişinin uzman yardımına ihtiyacı olup olmadığını belirlemektir.
Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Gününüzü kutlar bu vesilesiyle toplumda beden ve ruh sağlığının bir bütün olduğunu hatırlatır, sağlıklı günler dileriz.
Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü
Ruh Sağlığı Programları