Gümüşhane’de yapılanları bir de Vali Okay Memiş’ten dinledik...

Son yıllarda yapılan yatırımlarla kabuğunu kırmaya başlayan bir şehir Gümüşhane... Zigana Dağı ile, Süleymaniye Mahallesi ile, Karaca Mağarası ile, pestil ve köme ile yerli ve yabancı turistlerin rağbet ettikleri Gümüşhane’de yapılanları bir de Vali Okay Memiş’ten dinledik...

Gümüşhane Valisi Okay Memiş gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Yapılan ve yapımına devam edilen projeler, yatırımlar sayesinde Gümüşhane hakkındaki önyargıların bertaraf edildiğini bildiren Vali Memiş, bu yatırım ve projeleri gazetemize anlattı.

Gümüşhane’nin geçmişe oranla daha yaşanılabilir hale geldiğine değinen Vali Memiş, şehrin sürekli geliştiğini vurguladı. 20-30 yıl öncesinde yaşanan iş olanaklarının sınırlılığı ve yaşam standardının yetersizliği sorunlarının çeşitli çalışmalarla devre dışı kaldığını belirten Vali Memiş, bu sayede Gümüşhane’nin artık göç vermediğini, aksine göç beklediğini söyledi. Memiş, ayrıca şehrin kalkınmasında hayati öneme sahip madencilik, turizm, tarım ve hayvancılık konusundaki faaliyetlere de açıklık getirdi. İşte Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in açıklamaları:  

MAHRUMİYET DÜŞÜNCESİNİ YIKTIK

Karadeniz gazetesine çok teşekkür ediyoruz. Biz, Doğu Karadeniz’in en güzel, en şirin illerinden birisiyiz. Gümüşhane 20-30 yıl önce Doğu Karadeniz Bölgesi’nin, belki de Türkiye’nin mahrumiyet bölgesi olarak görülürdü. Ama özellikle son 15 yılda yapılan büyük kamu yatırımları sayesinde daha ulaşılabilir ve yaşanabilir il haline geldik. Bizim için artık geleceği olan bir Gümüşhane var.

EN FAZLA YATIRIM GÜMÜŞHANE’YE

Gümüşhane olarak en belirgin özelliğimiz sürekli gelişen, fonksiyonlu bir şekilde büyüyen ve geleceğe umutla bakan bir şehir olmamız. Neden böyle söylüyorum çünkü özellikle son 15 yılda çok ciddi kamu yatırımları aldık. Nüfusumuzla orantılandığında kişi başına en fazla yatırım alan şehir durumundayız. Son 15 yılda tam 7 milyar liralık yatırım aldık.  Yapılan yatırımlar hala devam ediyor.

TÜNELLER ŞEHRİYİZ

İlimiz için yapılan yatırımları detaylandıracak olursak; adeta tüneller şehriyiz. 52 tane tünelimiz var. Yapılan ve yapılmakta olan tünellerle birlikte. Baraj ve göletler de şehrimiz için büyük önem arz ediyor. 35 tane baraj ve gölet inşaatımız devam ediyor. Gümüşhane iki vadi üzerine kurulu bir şehir. Harşit Vadisi; Gümüşhane merkez Torul ve Kürtün ilçelerini kapsıyor. Burası çok dağlık ve engebeli tünellerin birçoğu burada. Aynı zamanda bizi Karadeniz’e bağlayan yer de burası. İkinci vadimiz Kelkit Vadisi. Şiran, Kelkit ve Köse ilçelerimizi kapsıyor. Kelkit Vadisi daha çok gölet ve barajlarımızın olduğu kısım. Burada tarım ve hayvancılık projelerimiz çok yoğun.

EN KALİTELİ PESTİL VE KÖME GÜMÜŞHANE’DE YAPILIYOR

Organize Sanayi Bölgemizde de iyileştirme çalışmaları gerçekleştirdik ve buradaki işletmelerimizin hepsi pestil ve köme üreticilerimiz. En önemli değerlerimizden birisi pestil ve köme. Yıllık 5 bin ton üretim ve 28 işletme yaklaşık bin doğrudan istihdamla Türkiye’nin en kaliteli pestil ve kömesini Gümüşhane üretiyor.

ÇALIŞMALAR İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ

Gümüşhane’mize 7 milyarlık yatırımın gelmesini sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Sayın Başbakanımıza, Şiranlı olan Başbakan Yardımcımız Fikri Işık’a teşekkür ediyoruz. Sayın milletvekillerimiz Hacı Osman Akgül ve Cihan Pektaş’a teşekkür ediyoruz. Ankara Milletvekili olan Kürtünlü hemşehrimiz Ahmet Gündoğdu’ya teşekkür ediyoruz. Gümüşhane Belediye Başkanımız Ercan Çimen’e ve tüm ilçe belediye başkanlarımıza da teşekkür ediyoruz.

TIKALI DAMARLARI AÇIYORUZ

Artık tıkalı olan damarlarımızı açıyoruz. Toplamda 180 bin kayıtlı nüfusumuz var ve Karadeniz Bölgesi’nin tipik özelliği olarak Gümüşhaneli hemşehrilerimizin birçoğu büyükşehirlere göçmüş. Ama dışarda olan nüfusumuz çok nitelikli, hem eğitimli hem de varlıklı. İlimizle sürekli irtibat halindeler. 5 ilçemiz, 320 tane köyümüz var. Şu anda bu köylerimizin hepsi dolu. Aslında hemşehrilerimizin iki meskenli, iki memleketli yaşamları var. Bu da Gümüşhane için çok büyük bir kazanım. Yazın 3-4 ay burada yaşıyorlar. Köylerimizin canlanması adına çeşitli faaliyetlerde bulunuyorlar. Gümüşhane 2030 yıl öncesine kadar yoğun bir şekilde göç veren illerden birisiydi. Şu anda yürütülen projeler ve yapılan yatırımlar sayesinde bunu büyük oranda engellemiş olduk. Göç verme durumu tam tersine dönmüş oldu. Artık göç veren değil göç bekleyen bir il haline geldik. Kentleşmemiz hızla devam ediyor.

KARADENİZ’İN MİDYAT’I: SÜLEYMANİYE

İl merkezinde Süleymaniye Mahallemiz var. Burayı çok önemsiyoruz. Yolunu da yaptık, asfaltladık. Gümüşhane şehri yüz yıl önce oradaymış. Gümüşhane halkı oraya Eskişehir diyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığı bir camimiz var. Orada Müslüman ve gayrimüslümler barış ve huzur içerisinde yüzlerce yıl yaşamış. İnanç turizmi açısından da burası önemli bir yer. Burası bir sit alanı. Orada yapılaşma da yasak, tamamıyla Gümüşhane evleri konseptini korumaya odaklıyız. Adeta Mardin, Hatay gibi bir yer. Oraya Karadeniz’in Mardin’i, Midyat’ı; Doğu Karadeniz’in Safranbolu’su diyebiliriz.

ÇILGIN PROJE ZİGANA

Dünyanın ikinci en uzun, Avrupa’nın ise en uzun tüneli olan 14,5 kilometrelik Zigana Tüneli inşaatları devam ediyor. Şu anda  yüzde 25’i tamamlanmak üzere. Bittiğinde inanılmaz katkıları olacak. Çılgın bir proje. Trabzon’u Gümüşhane ve Bayburt üzerinden Erzurum’a bağlayan bir proje. Hatta tarihi İpekyolu İran’a kadar giden bir proje. Trabzon ve Gümüşhane arası neredeyse yarım saate inecek. Biz Trabzon’a entegrasyonu çok iyi olan bir iliz ve bunu çok önemsiyoruz. Doğru bir strateji olarak değerlendiriyoruz. İlimizin kalkınması adına Trabzon’u çok önemsiyoruz.

ENDER İLLERDEN BİRİSİYİZ

Limana, havaalanına daha yakın olmak istiyoruz. Köse ilçemiz sınırlarındaki Salyazı köyümüzde Gümüşhane ve Bayburt’un ortak olarak kullanacağı havaalanı 2018 yılında yapılmaya başlanacak. Aslında bakıldığında Ordu-Giresun Havalimanı’na yaklaşık 2 saatte, Trabzon’a 1 saatte, Erzincan’a 1 saatte gidiyoruz. Kendi ilimizde yapılacak olanı ve Erzurum’u da katacak olursak belki de 5 tane havalimanına çok kısa sürede ulaşabilecek olan ender illerden birisiyiz.

ORGANİK SÜT REKORU KELKİT’TE

Bir de tarım ve hayvancılık konusu var. Bu konu hem şehir merkezinde hem de Kelkit Havzası’nda yapılan bir faaliyet. Türkiye’nin 8. hayvansal organize sanayi bölgesini Kelkit’te kurduk. Devam eden 35 baraj ve göletle 500 bin hektar alanı sulama şansımız olacak. Böylece tarım ve hayvancılığın en önemlisi olan yem bitkileri ücretsiz üretilecek. Bu konuda da markalaşmış olacağız. Şu anda Türkiye’de organik süt en fazla Kelkit’te üretiliyor.

AYDER VE UZUNGÖL’ÜN BİRLESİMİ GİBİ OLACAK

Gümüşhane’nin kalkınmasında 3 tane sacayağı var: 1 madencilik, 2 turizm, 3 tarım ve hayvancılık. Madencilik: Gümüşhane’nin bulunduğu çanak neredeyse bin yıldır işleniyor. Şehrimiz gümüş ve altın madeni kaynıyor adeta. 4 büyük madenci firmamız 2 bine yakın doğrudan istihdam sağlıyor. Dolar bazında bize büyük getirileri olan bir sektör. İkincisi turizm, doğa turizmi... Çok güzel yaylalarımız ve tabiat parklarımız var. Limni Gölü’nün yolunu betonladık. Bu sene özellikle Trabzonlu hemşehrilerimiz tarafından çok fazla talep var. Zigana Kayak Merkezi ve çevresinde de önümüzdeki ay sokak sağlıklaştırması yapacağız. Adeta Trabzon’a yarım saat mesafede Ayder ve Uzungöl’ün birleşimi niteliğinde bir nokta oluşturacağız. Zigana ve Limni Gölü’nde hizmet standartlarımızı artıracağız. Karaca Mağarası yolunun standardını yükselttik. Sıcak asfalt dökerek ulaşımı rahatlattık. Damlataş Mağarası’na da talebin artmasını sağladık. Ayrıca Gümüşhane’mizde 5 yıldızlı bir otelimiz tamamlanmak üzere.

GENÇLER İÇİN SOSYAL ALANLAR YAPILIYOR

Şehrimiz bir üniversite şehri. Gümüşhane Üniversitemiz Cumhurbaşkanımızın ‘Her İle Bir Üniversite’ projesinin en mantıklı ayaklarından birisi. 15 bini il merkezinde, 5 bini ilçelerde olmak üzere toplam 20 bin öğrencimiz var. Gençlere yönelik sosyal donatı alanları yapmaya çalışıyoruz. Sinemamız yoktu, iki sinemayı hizmete sunduk. 20 tane bungalov evle beraber 5 yıldızlı bir tesisimizin yapımı söz konusu. Yaklaşık 20 dönümlük bir alanda bowling sahalarıyla birlikte sosyal donatı alanları oluşturacağız. Otogar binamızın olduğu alana bir alışveriş merkezi yapacağız. Ek olarak yapılacak bir özel ve bir devlet yurdu ile 3 bin kişilik konaklama alanı açarak öğrencilerimizin konaklama sorununu çözeceğiz.

Haber: Şükran ATALAR / Karadeniz

Advert