Her birimizin yetenekleri ve yapabilecekleri bellidir. Becerebileceklerinin bir sınırı vardır, Yetenekleri doğrultusunda, sonuç üretmesi beklenmeli her insandan.

*

Kimimiz çok güzel anlatır bir konuyu. Kimimiz, çok iyi öğretmen olur gelecekte.

*

Olguları ve olayları, çok iyi bağlar birbirine bazılarımız, hukuksal derinliğini yansıtabilir karşısındakine. Kimimiz pazarlık masasında farklıyızdır. Diplomasinin tüm inceliklerini kullanabilme maharetini yansıtabiliriz masadakilere.





*

Bazılarımız ekonomisi çok iyidir. Dünyanın, bu anlamdaki geleceğini, keskin yetenekleriyle ortaya koyabilme becerileri vardır. Ve biz, şapka çıkarırız böyle kimselere.





*

Kimimiz evimizin, işyerimizin tertibi düzeni konusunda çok başarılıyızdır. Bazılarımız ise, ne yapsa bunu beceremez, o işi yapan kişinin eline su dökemez.





*

Çünkü farklı yeteneklerle donatılarak, yeryüzünde doğmuşuz. Yeteneklerimize, uygun mecralarda, ancak başarıyla kucaklaşabiliriz. Her birimiz, kendi sahasında varlığını sürdürmelidir.

*

Matematikten anlayanın, matematik temeli, bilimlerde başarı göstermesi beklenir. Sosyal bilimlerde becerikli olanlar, bu alanda hayatı idame ettirerek yol yürümelidir.





*





Sanat konusunda başarılı olanlardan bu konuyla ilgili ürünlerini ortaya koyması beklenmelidir. Hiç kimse becerisinin dışında, farklı bir kulvarda, yarışa sokulmaya çalışılmamalıdır.





*





Bir tıp doktorundan, iyi bir ressam olamayabilir. Bir edebiyat öğretmeninden, pek tabii ki güzel bir şiir okuması, hikâye anlatması beklenebilir.





*





Ama aynı akıcılıkta, matematik dersi anlatması beklenemez. Bir hukuk insanından, mühendisin ortaya koyabileceği konulara hakim olması beklenmemelidir.





*





Gerçek başarı, her bir bireyin kendi alanı ile ilgili faaliyet alanlarından sonuç beklemekle mümkün olabilir.





*

Her bir bireyin, kendi yetenekleri ile ilgili alanlarda değerlendirilmesi, akla yakın en doğru tercihtir.