Çin ulusal radyosu

30 Eylül 2016

 

IMF Başkanı Lagarde:

 

Çin, küresel ekonomik büyümenin başlıca katılımcılardan

 

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Çin'in küresel ekonomik büyümenin başlıca katılımcılardan biri olduğunu belirtti.

 

Lagarde, 28 Eylül'de ABD Kuzeybatı Üniversitesi'ne bağlı Kellogg School'da yaptığı konuşmada, küresel ekonomik büyümenin son yıllarda sürekli zayıf olduğunu, ABD'nin gelişmiş ekonomiler içinde öncelikle canlanmasına rağmen birkaç sorunu bulunduğunu ve bunun için IMF'nin yıl içinde birkaç kez ABD ekonomik büyüme beklentisini düşürdüğünü ifade etti.

 

Lagarde konuşmasında, Avrupa ekonomisinin şu anda dünya ortalama seviyesinin altında bulunduğunu ve Avrupa bankalarının yüksek borç yükü taşıdığını kaydetti. Lagarde, Japonya ekonomisinin biraz canlanmasına rağmen önemli reformlar yapması gerektiğini vurguladı.

 

Lagarde, ticaret korumacılığına karşı çıktığını da sözlerine ekledi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

30 Eylül 2016

 

“İpek Yolu'nda Xinjiang" etkinliği sona erdi

 

"İpek Yolu'nda Xinjiang" etkinliğinin üçüncüsü bugün sona erdi.

 

Bir hafta süren etkinlik kapsamında Türkiye, Almanya, Mısır, Ürdün ve Afganistan olmak üzere İpek Yolu güzergâhında bulunan 5 ülkeden gelen 10'dan fazla şahsiyet Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nin birçok yerini ziyaret etti.

 

Urumçi'de Çin-Avrasya Fuarı, Xinjiang Eğitim Üniversitesi, Xinjiang Müzesi, Xinjiang İslam Enstitüsü, Xinjiang Bilim ve Teknoloji Akademisi'ni gezen katılımcılar, Turfan, Karamay, Tacheng ve Changji Hui Özerk İli'ni de ziyaret etti.

 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Baş Danışmanı Arif Erdoğan, gezi sonrasında verdiği demeçte, Çin'e gelmeden önce Çin hakkındaki izlenimleri yerli veya Batılı medya kuruluşlarından edindiğini, ancak bir hafa süren ziyaretten sonra bu izlenimlerin hepsinin değiştiğini söyledi.

 

Erdoğan, azınlık etnik gruplara mensup halka yönelik yardımlara, din ve inanç özgürlüğü ile çeşitli etnik gruplar arasındaki sevgiye tanık olduğunu kaydetti.

 

"İpek Yolu'nda Xinjiang" etkinliğinin üçüncüsü, Çin Uluslararası Radyosu, Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Halk Hükümeti Basın Ofisi ve China.com tarafından ortaklaşa düzenlendi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

 

 

30 Eylül 2016

 

Çin'den ABD'ye tepki

 

Çin, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'yle yürüttüğü dış ticaretin ilgili hukuk kurallarına tümüyle uygun olduğunu kaydetti.

 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, KDHC tarafından nükleer silah geliştirilmesine karşı duran Çin'in yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması konusundaki tavrının öteden beri kesin biçimde sürdüğünü yineledi.

 

Bu ülke ile kömür gibi madenlerin dış ticaretinin ilgili uluslararası kararlara ve iç hukuka tamamen uyduğunu ifade eden Sözcü Geng, KDHC nükleer sorununun kaynağı ve düğüm noktasında Çin'in yer almadığını, problemin esasını ABD ile KDHC arasındaki çelişkinin teşkil ettiğini söyledi.

 

Geng, ABD'nin bu çerçevede üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesi ve nükleer sorunun çözümü için yapıcı rol oynaması gerektiğini vurguladı.

 

ABD'nin Asya-Pasifik İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Daniel Russel, KDHC'nden kömür satın alan Çin'i bu ülkeye hayat bağı sağlamakla itham etmişti. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

29 Eylül 2016

 

Xinjiang'da İpek Yolu deneyimi

 

3. İpek Yolu'nda Xinjiang etkinliğine katılan Türkiye, Mısır, Afganistan ve Almanya'dan gazeteci, yazar ve araştırmacılar Urumçi’de üniversite ve ortaokul öğrencilerini ziyaret ederek bilgi aldı. 

 

22 Eylül’de başlayan etkinliğe katılan 60'a yakın ülkeden konuklar, program dahilinde önce 2192 yerli ve yabancı işletmenin katıldığı 5. Çin-Avrasya Fuarı'nı ziyaret etti.

 

Konuklar ardından Xinjiang Normal Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrenci temsilcileriyle görüştüler. Keyifli anların yaşandığı fakültede öğrencilerin yaptıkları geleneksel Çin sanatları sergilendi. Uluslararası kültürel değişim enstitüsü öğretmenlerinden Kong Xueqin konukları hayran bırakan Çin çayı ikram seremonisi düzenledi.

 

3. "İpek Yolu'nda Xinjiang" ekibinin son durağı ise Urumçi 66. Ortaokulu oldu. Çin'in fakir bölgelerinden gelen çocukların burslu eğitim gördüğü yatılı okulu gezen Türk konuklar öğrenciler ile sohbet edip öğretmenleri ve okul yöneticilerinden bilgi aldılar.

 

Urumçi 66. Ortaokulu'ndaki eğitime başlamadan önce sadece Uygurca konuşabilen öğrenciler mezun olduklarında İngilizce ve Mandarin Çince'si de konuşabiliyor.

 

Çin hükümeti tarafından Urumçi 66. Ortaokulu'na yapılan yatırım ise son 13 yılda 350 milyon yuan değerinde. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

29 Eylül 2016

 

Çin, azınlıkların haklarını korumada yine önde

 

2016 Çin-Avrupa İnsan Hakları Semineri" dün Çin'in Chongqing kentinde yapıldı. Seminerde azınlık etnik grupların haklarının korunmasına odaklanıldı.

 

Seminere katılan Çinli ve yabancı uzmanlar, çok uluslu bir ülke olarak Çin'in, insan haklarının gelişmesine büyük önem verdiğini, Çin'de özellikle azınlık etnik grupların haklarının korunması çalışmalarında çarpıcı gelişmelerin kaydedildiğini belirtti.

 

Fransa'da yer alan yeni İnsan Hakları Derneği Başkanı Pierre Bercis, seminerde yaptığı konuşmada, çok uluslu Çin'de farklı etnik grupların kültürlerinin bir arada yaşadığını, dolayısıyla toplumun kültürel temasları artırmak suretiyle farklılıkları anlayışla karşılaması gerektiğini belirtti. Pierre Bercis, Çin'in bu alanda büyük çaba gösterdiğini vurguladı.

 

Çin'de bölgesel özerklik sistemi, 1954 yılında ilgili maddelerin anayasaya dâhil edilmesiyle resmen kuruldu. Yıllar boyunca Çin hükümeti, anayasa, hukuk ve sistem açılarından ülkede yaşayan farklı etnik grupların eşit haklara sahip olarak devletin işlerini ortaklaşa idare etme ilkesini yürüttü. Bunun yanı sıra Çin hükümeti, azınlık etnik grupların yaşadığı bölgelerde özel yardım planı da uyguladı. Ülkede İç Moğolistan, Guangxi Zhuang, Tibet, Ningxia Hui ve Xinjiang Uygur Özerk Bölgeleri ile Guizhou, Yunnan ve Qinghai eyaletlerindeki yoksul nüfus 2012'de 31 milyon 210 bin kişi iken, 2015 yılına kadar bu sayı 18 milyon 130 bine indi.

 

Tianjin kentindeki Nankai Üniversitesi İnsan Hakları Merkezi Daimi Komitesi Başkan Yardımcısı Chang Jian, Çin hükümetinin, Avrupa ülkelerinde vurgulanan azınlıkların eşit vatandaşlık ve siyaset haklarının korunmasının yanı sıra, azınlıkların yaşadığı bölgelerde ekonomik kalkınmanın desteklenmesini de gündemine eklediğini söyledi. Seminere katılan yabancı uzmanların da bu görüşe katıldığını ifade eden Chang, birçoğunun ülkelerine döndükten sonra bu yöntemi uygulayarak Batı'daki insan hakları problemlerini çözmeyi düşündüğünü belirtti.

 

Etnik azınlıkların anadilleri de korunuyor

 

Öte yandan seminerde Çin'in, azınlıkların kültür ve dillerini koruma ile eğitim alanlarında da dünya ülkeleri arasında ön sıralarda yer aldığı belirtildi.

 

İngiltere'de bulunan Queen's University Belfast'den Profesör Elizabeth Mary Craig, Avrupa'da birçok dilin yavaş yavaş kaybolduğunu ve çok sayıda etnik grubun kendi dillerini kullanamadıklarını dile getirdi.

 

Çin İnsan Hakları Araştırma Derneği Danışmanı Liu Hainian ise Çin'de hükümetin her kademesinin çift dil öğretimini desteklediğine işaret etti. Buna örnek olarak azınlık etnik grupların yaşadığı bölgelerde öğrencilere hem Standart Çince hem de anadillerinin öğretildiğini dile getiren Liu, böylece farklı azınlık etnik gruplar arasındaki temaslara yardımcı olmanın yanı sıra, onların dil ve kültürlerinin korunmasına da katkı sağlandığına dikkat çekti.

 

2015 istatistiklerine göre, Çin'de yaşayan 54 azınlık etnik grup, 80'den fazla dil kullanıyor.

 

Etnik azınlıkların nüfusunda da artış var

 

Seminerde ayrıca etnik azınlıkların nüfuslarında da gözle görülür bir artış olduğu kaydedildi. Çin'de azınlıkların nüfusu, 1953 yılında ülkenin toplam nüfusunun sadece yüzde 6,06'sını oluştururken, 2010 yılında bu oran yüzde 8,49'a yükseldi.

 

Çin Sosyal Bilimler Akademisi Etnoloji ve Antropoloji Araştırma Enstitüsü Başkanı Wang Yanzhong, azınlıkların nüfusunun artmasının, Çin'de azınlık haklarının korunmasında sağlanan başarının bir göstergesi olduğunu söyledi.

 

Çin'in, insan hakları alanında teori ve uygulama açısından önemli katkı yapan ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Hollanda İnsan Hakları Araştırma Enstitüsü Başkanı Tom Zwart, Çinli uzmanların fikir ve görüşlerini diğer ülkelerin uzmanlarıyla daha çok paylaşması ve Batılı ülkelerle bu konuda daha çok temaslarda bulunması gerektiğini ifade etti. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

29 Eylül 2016

 

2016-2020 Çin İnsan Hakları Eylem Planı yayınlandı

 

2016-2020 Çin Ulusal İnsan Hakları Eylem Planı bugün başkent Beijing'de yayınlandı.

 

Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi ile Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından ortaklaşa hazırlanan eylem planında, 2016-2020 döneminde Çin'in insan haklarına saygı gösterme, insan haklarını koruma ve bu alanda gelişme kaydetme konusunda hedef ve görevleri ifade edildi.

 

Eylem planı önsöz, ekonomi, toplumsal ve kültürel haklar, temel ve siyasi haklar, güçsüz kesimin hakları, insan haklarına dair eğitim ve araştırmalar, insan hakları anlaşmalarının hayata geçirilmesi ile uluslararası işbirliği, uygulama ve denetleme gibi bölümlerden oluşuyor.

 

Eylem planına göre, 2009 yılından bu yana Çin'de art arda iki dönem insan hakları eylem planı uygulandı. Çin hükümeti bu süreçte insan haklarını koruma gücünü sürekli artırarak, halkın yaşam seviyesini yükseltti, vatandaşların ekonomik, kültürel ve siyasi haklarını güvence altına aldı. Çin toplumunda insan haklarına saygı bilincinde bariz artış görülürken, insan haklarına dair uluslararası işbirliği de yoğunlaştı.

 

Eylem planında 2016-2020 yılları için konulan beş hedef şöyle sıralandı:

 

-Vatandaşların ekonomik, toplumsal ve kültürel haklarının kapsamlı biçimde korunarak, yaşam kalitelerinin yükseltilmesi doğrultusunda yoksulluğun giderilmesi ve kalkınmanın getirilerinden vatandaşların eşit şekilde faydalanması.

 

-Vatandaşlık hakları ve siyasi hakların yasalarla teminatı, bu bağlamda bireylerin adil yargı hakkının korunması ve bilgi alma hakkının geliştirilmesi

 

-Toplumun güçsüz kesiminin haklarının güvence altına alınması. Etnik azınlıkların yaşadığı bölgelerin kalkınmasının sağlanması, ayrımcılığın kaldırılması, nüfusun yaşlanması ve engellilerin haklarının korunması konularında etkili önlemler alınması

 

-İnsan hakları konusunda eğitim faaliyetlerinin derinleştirilmesi.

 

-Uluslararası insan hakları çalışmalarına aktif olarak katılma.

 

Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

29 Eylül 2016

 

“Türkiye ile Çin ikili ilişkileri ilerletecek”

 

Çin ve Türkiye, son günlerde istikrarlı gelişen ikili ilişkileri ilerletme taahhüdünde bulundu.

 

İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin ve Çin'in yeni İstanbul Başkonsolosu Qian Bo, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 67. yıldönümü nedeniyle düzenlenen resepsiyonda Çin-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi.

 

İsmail Gültekin, resepsiyonda yaptığı konuşmada, Çin ile Türkiye arasındaki gelişen ekonomik ve kültürel bağlara dikkati çekerek, iki ülkenin uluslararası arenada ekonomik ve politik olarak daha büyük rol oynadığını ifade etti.

 

Gültekin, "Bu süreçte finansal ve kültürel bir merkez olarak İstanbul'un Çin ile ikili ilişkilerde oynadığı önemli rolün bilincindeyiz. İki ülke arasındaki ilişkileri ilerletmek için üstün gayret göstermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

 

İstanbul'da göreve yeni başlayan Başkonsolos Qian Bo ise, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan arasında bu ayın başında G20 zirvesi esnasında Hangzhou'da yapılan görüşmeye değindi.

 

Qian, bu toplantıda iki liderin ortak kazanca dayalı işbirliğini geliştirmenin yanı sıra Çin'in "Bir Kuşak-Bir Yol" inisiyatifi ile Türkiye'nin dâhil olduğu Orta Koridor planının kenetlenmesi konusunda mutabakata vardıklarını ve çeşitli konularda fikir alışverişinde bulunduklarını dile getirdi.

 

Çin'in Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirme çabaları doğrultusunda kurduğu iletişim ve işbirliğine dikkati çekerek, "Çin ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklık ilişkisinin daha da geliştiği bir dönemin başladığına inanıyorum" ifadelerini kullandı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

 

 

28 Eylül 2016

 

"Çin'e karşı izlenimlerimiz tamamen değişti”

 

"3. İpek Yolu'nda Xinjiang" etkinliğine katılan Türkiye Dışişleri Bakanı Başdanışmanı Arif Erdoğan, etkinlik aracılığıyla Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nde yaptığı beş günlük geziden sonra Çin'e karşı izlenimlerinin tamamen değiştiğini kaydetti.

 

Etkinlik kapsamında Türkiye'den gelen konuklar, Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nde edindikleri izlenimleri aktardı.

 

Çin ve Xinjiang hakkında Batı kaynaklı ve gerçekleri çarpıtan haberlerden edindiği bir önyargıyla, ilk defa Çin'e geldiğini ifade eden Arif Erdoğan, Çin ekonomisi hızla gelişse de Xinjianglı vatandaşların dışa kapalı bir hayat sürdüğü, Uygurların oruç tutmak gibi bazı dini vecibelerinin hükümet tarafından yasaklandığı izlenimini taşıdığını söyledi. Erdoğan, etkinlik sayesinde Xinjiang'ın Urumçi, Turfan ve Altay bölgelerini gezdikten sonra izlenimlerinin tamamen değiştiğini belirterek, şöyle konuştu:

 

"Böyle bir olumsuz düşüncem vardı Çin'le ilgili, Çin hükümetiyle ilgili, şu anda o yok. Yani, bunun tam tersi olduğunu gördüm. Buradaki insanlara baskı değil, yardım ediliyor. Onların çocukları eğitiliyor, onlara yardım yapılıyor, onların evleri yenileniyor. Sosyal açıdan çok fakir olanlara evler verildiğini gördük. Yani Çin için benim (puanım) artı beşse, şu anda bu derecesi yükseldi, Çin'e olan sevgim ve sempatim fazlalaştı."

 

Erdoğan, Xinjiang'a geldikten sonra izlenimlerinin ne yönde değiştiğini özetledi. Gezi boyunca bölgedeki çeşitli etnik gruplara mensup vatandaşların din ve inanç özgürlüğüne sahip olduğuna işaret eden Erdoğan, hükümetin de Xinjiang'ın yerli çocuk ve gençlerine eğitim desteğini sürekli artırdığını gözlemlediğini söyledi. Ayrıca, etnik kültür ve geleneklerin nesilden nesile devam ettirilmesi için çalışıldığına da dikkat çeken Erdoğan, Türkiye'ye döndükten sonra Türk vatandaşlarına Xinjiang'da gördüklerini ve yaşadıklarını anlatacağını dile getirdi.

 

"Müslümanların özgürce ibadet ettiğini yerinde gördük"

 

"3. İpek Yolu'nda Xinjiang" etkinliğine Afganistan, Mısır, Almanya ve Türkiye'den gelen 10'dan fazla konuk katıldı. Daily Sabah Ankara temsilcisi Ali Ünal da onlardan biri. 1987 yılında kurulan Xinjiang İlahiyat Enstitüsü'nü ziyaret eden Ali Ünal, enstitüdeki eğitmen ve öğrencilerle görüştükten sonra onlarla beraber namaz kıldı. Ünal duygularını şöyle ifade etti:

 

"Bugün Çin Halk Cumhuriyeti'nin Xinjiang Özerk Bölgesi'nde Uygur Müslümanlarla ve diğer Müslümanlarla birlikte Cuma namazını kıldık. Öncelikle burada olmak, bu ortamı yaşamak ve hissetmekten mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. İkincisi, Türkiye'de Çin'de yaşayan Müslümanlarla ilgili, Çin'de yaşayan Müslümanların koşullarıyla ilgili ciddi bir bilgi kirliliği var. Türkiye'de, Çinli Müslümanların camilere gitmesine, namaz kılmasına izin verilmediği gibi yanlış bilgiler, söylentiler var. Bu bilgilerin doğru olmadığını, Müslümanların özgürce ibadetlerini yerine getirebildiklerini burada, yerinde gördük. Bize bu imkânı veren, bu ziyareti gerçekleştiren Çin Uluslararası Radyosu'na da böylelikle teşekkür ederim."

 

"Çin'in eğitime verdiği önem ortada"

 

Türk ve yabancı konuklar etkinlik kapsamında Urumçi 66. Ortaokulu'nu ziyaret ederek, öğretmen ve öğrencilerle bir araya geldi. Okulda bazı sınıflar, Kaşgar ve Turfan başta olmak üzere Xinjiang'ın sekiz kentinden gelen etnik gruplara mensup yoksul öğrenciler için açılıyor. Bu öğrenciler, öğrenim masraflarından muaf tutulmanın yanı sıra, ücretsiz yiyecek ve konaklama imkânlarından da faydalanıyor. Öğrencilerin durumunu öğrenen Arif Erdoğan şunları söyledi:

 

"Çin'in eğitime verdiği önem, özellikle kırsal kesimlerden çocuklara verdiği önem ortada. Benzerleri bizim ülkemizde de var. Biz de kırsal kesimdeki öğrencileri bir merkezde topluyoruz, yani bunlar imkânı olmayan öğrenciler. Çünkü her yerde okul yapmanız çok zor, ama belli merkezlerde okulları büyüterek, oradaki imkânları yetersiz insanları oraya toplayarak, yatılı olarak, gıdasını vererek onlara eğitim vermek oldukça verimli. Urumçi 66. Ortaokulu'nda gördüğüm şey etkileyiciydi, öğrenciler çok mutluydu. Tarım kesiminden geldiğini söyleyen öğrenci vardı, Uygur olan vardı, Tacik olan vardı, Özbek olan vardı. Çoğunluğun (öğrencilerin) etnik gruplardan olduğunu gördük ve hepsi çok mutluydu. Bu okul, Çin'in başarmış olduğu, iyi bir şey. Yani, öğrencileri evlerinden küçük yaşlarda kopartıp, okulda onlara hem eğitim vermek hem de ailelerinden ayrı tutmak öğrencilerin üzgün olması için yeterli bir ortam, fakat öğrenciler mutluydu, orada da ifade ettiler kendileri."

 

"Elektronik ticaret hızla gelişiyor."

 

Tarbagatay İli'ne bağlı Saven İlçesi'ndeki Shayuan adlı bir süpermarketi de ziyaret eden yabancı misafirler, elektronik ticaretin bölgede yaygınlaştırılmasına tanıklık etti. Kasım 2014'te Alibaba'nın "sektör kuşağı" modeli Xinjiang'da ilk defa bu bölgede uygulanmaya başladı. Modele göre, Saven ilçesindeki bu küçük süpermarkette satılan bölgeye özgü tarımsal ürünler, Alibaba'nın Taobao e-ticaret sitesi aracılığıyla Beijing, Shanghai gibi büyük kentler dâhil Çin'in birçok bölgesine satılıyor. Söz konusu e-ticaret modelini takdirle değerlendiren Ali Ünal düşüncelerini şu ifadelerle aktardı:

 

"Satıcılar burada kendi ürünlerini satıyorlar elektronik ticaret vasıtasıyla. Sadece bölgeye değil tüm Xinjiang'a, hatta tüm Çin'e ürünlerini ulaştırabiliyorlar. Yerel kalkınma için e-ticaret modelini Saven çok başarılı bir şekilde uyguluyor. Bu modelin hem Çin'in diğer bölgeleri için hem de dünyada diğer ülkeler tarafından yerel kalkınmanın sağlanabilmesi için örnek olarak uygulanabileceğini düşünüyorum.” Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

 

 

 

27 Eylül 2016

 

Çinli temsilci: Nükleer enerji geliştirmenin ön şartı güvenlik

 

Çin Ulusal Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Wang Yiren, nükleer güvenliğin, nükleer enerji geliştirmenin temel taşı olduğunu açıkladı.

 

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) yönetim kurulu olağan toplantısı Viyana'da dün başladı. Wang Yiren, toplantıda Çin'in nükleer enerji geliştirme ile ilgili tutumunu aktardı.

 

Wang Yiren, toplantıda yaptığı konuşmada, nükleer güvenliğin, nükleer enerji geliştirmenin temel taşı olduğunu kaydederek, Çin'in "önce güvenlik, önce kalite" ilkesine dayanarak nükleer güvenlik denetim sistemini kurduğunu söyledi.

 

Çinli temsilci, Çin Ulusal Atom Enerjisi Kurumu'nun faaliyete geçtiği 1957 yılından beri ülkesinin, uluslararası toplumun nükleer enerjiyi barış içinde kullanmasına ve nükleer silahların yayılmasını önlemeye önemli katkılarda bulunduğunu ifade etti.

 

Çin'in 1984'te UAEA üyesi olmasından bu yana, uluslararası işbirliğine aktif biçimde katıldığına dikkat çeken Wang Yiren, ülkesinin UAEA'nın gelişmiş standart ve fikirleri aracılığıyla, kendi sivil nükleer teknolojisini geliştirdiğine dikkati çekti. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

 

 

 

27 Eylül 2016

 

Çin havaalanlarını özel yatırımlara açacak

 

Çin, sivil havaalanlarının inşası ve işletmesinde özel yatırımlara izin vermeye hazırlanıyor.

 

Çin Sivil Havacılık Bürosu (CAAC) tarafından bugün internet üzerinden yayımlanan açıklamada, kamu-özel ortaklığının desteklenmesi amacıyla sivil havaalanlarına yönelik finansman modelinin gözden geçirilmesinin planlandığı kaydedildi.

 

Açıklamada ayrıca söz konusu açılımın havaalanları hizmetlerini iyileştirmeye ve pazarı genişletmeye yönelik bir girişim olduğu belirtildi.Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

27 Eylül 2016

 

Çin'den yurtdışına 600 milyon turist çıkacak

 

Yurtdışına çıkan Çinli turistlerin sayısının 5 yıl içinde 600 milyona ulaşması bekleniyor.

 

Çin Ulusal Turizm Genel Müdürlüğü'nden verilen bilgiye göre, bu yılın ilk yarısında 59 milyon Çinli turist yurtdışı seyahat yaptı.

 

Vize politikalarındaki gevşeme ve gelir artışı sayesinde, geçen 10 yılda yurtdışı seyahatine çıkan Çinli turist sayısında büyük artış kaydedildi.

 

2015 yılında yaklaşık 120 milyon Çinli yurtdışı seyahatine çıktı ve bu sayı önceki yıla göre yüzde 19,5; 1998 yılına göre ise 13 kat attı. Çin, yurtdışına en çok turist gönderen ülke oldu.

 

Öte yandan, geçen yıl Çin'in yerli turizm piyasasında 4 milyar seyahat gerçekleşti ve 4 trilyon yuan (620 milyar ABD Doları) gelir elde edildi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

 

27 Eylül 2016

 

Çin'in sanayi karı Ağustos'ta yüzde 19,5 arttı

 

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'ndan bugün açıklanan resmi verilere göre, Çin'in Ağustos'a ait sanayi karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,5 artarak, 534 milyar 800 milyon yuana (80 milyar 300 milyon ABD Doları) ulaştı.

 

Temmuz ayında bu alandaki artış ise yüzde 11 olarak görülmüştü.

 

Bununla birlikte, yılın ilk sekiz ayında Çin'in sanayi karı, yüzde 8,4 arttı. Bu oran, geçen yıl Ocak-Temmuz döneminde yüzde 6,9'luk artış seviyesindeydi.

 

İstatistik Bürosu'nun yayınladığı veriler, yıllık geliri 20 milyon yuandan fazla olan Çinli şirketler baz alınarak hesaplandı.

 

Çin İstatistik Bürosu İstatik Uzmanı He Ping, Ağustos'ta görülen büyüme hızının bu yıl kaydedilen en yüksek oran olduğunu, bu durumun geçen yıla göre artan fiyatlar ve satışlar, imal edilen ürünlerin fiyatlarındaki iyileşme ve düşük işletme giderlerinden kaynaklandığını dile getirdi.

 

Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde 41 sanayi sektöründen 33'ü kazançlarında artış rapor etti. Bilgisayar, telekomünikasyon dâhil ileri teknoloji sektörlerinin karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,8 büyüdü.

 

Öte yandan, elektrik, enerji üretimi, petrol ve gaz alanlarında elde edilen karda düşüş görüldü.

 

Yabancı yatırımlı şirketler ilk sekiz ayda yüzde 10 kar artışı görürken, kamu iktisadi kuruluşlarının karı yüzde 2,1 düştü.

 

He Ping, olumlu verilere rağmen durulan iç ve dış talep nedeniyle sanayi işletmelerinin geleceği konusunda uyarıda bulunarak, geleneksel endüstrilerin, özellikle kapasite fazlası ile mücadele edenlerin halen bazı zorluklarla yüz yüze geldiğini hatırlattı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

 

27 Eylül 2016

 

IMF’den Çin’e övgü

 

IMF Çin Baştemsilcisi Alfred Schipke, Çin ekonomisindeki yapısal reformlarda ilerleme kaydedildiğini ifade etti.

 

Schipke bugün Beijing'de düzenlenen basın toplantısında, Çin'in yeni beş yıllık planına doğru hedefler koyarak para politikası, maliye politikası ve kentleşme gibi alanlardaki reformlarda çarpıcı ilerlemeler elde ettiğini belirtti.

 

Alfred, Çin'in aşırı üretim kapasitesinin düşürülmesi ve kamu işletme reformunda aldığı önlemlerin dikkat çekici olduğunun altını çizdi.

 

Yapısal reform konusunda Çin'in dünya genelinde son derece seçkin performans gösterdiğini vurgulayan Alfred, küresel bakımdan Çin ekonomisinin öneminin artmaya devam ettiğini dile getirdi.

 

Alfred ayrıca, hızı yavaşlamasına rağmen gayri safi yurtiçi hasılanın hala artıyor olmasından dolayı Çin'in küresel ekonomiye katkısının sürdüğünü vurguladı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

 

 

27 Eylül 2016

 

Çin yatırımları İpek Yolu'nda 70 bin kişiye iş yarattı

 

Çin'in "Bir Kuşak Bir Yol" ülkeleriyle dış ticareti bu yılın ilk yarısında 600 milyar ABD Doları'na ulaştı.

 

Çin Ticaret Bakan Vekili Fang Aiqin, bugün Shaanxi eyaletinde katıldığı bir seminerde yaptığı konuşmada, "Bir Kuşak Bir Yol" ülkeleriyle Ocak-Ağustos döneminde yapılan dış ticaretin 600 milyar ABD Doları'na eriştiğini açıkladı. Fang, bu miktarın toplam dış ticaret içindeki payının ise yüzde 26 olduğunu belirtti.

 

Çin'in söz konusu ülkelere aynı dönemde 10 milyar dolar yatırım yaptığını kaydeden Fang, bu yatırımların İpek Yolu Fonu ve Asya Altyapı Kalkınma Bankası gibi kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

 

Fang'ın verdiği bilgilere göre, Çin şirketleri güzergâh ülkelerinde toplam 15,6 milyar dolar yatırımla 50'den fazla ekonomik ve ticari işbirliği bölgesi kurdu, bunun yanı sıra 900 milyon dolarlık vergi geliri ile 70 bin istihdam yarattı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

 

26 Eylül 2016

 

"Çin ile Küba halkları arasında gönül birliği var”

 

Havana'da Küba Devlet Başkanı Raul Castro'yla görüşen Çin Başbakanı Li Keqiang, iki ülke arasındaki uzun coğrafi mesafeye rağmen, iki halk arasında gönül birliği olduğunu söyledi.

 

Çin ile Küba arasında diplomatik ilişki kurulmasından bu yana geçen 56 yılda, iki ülke arasındaki ilişkilerin sürekli geliştiğine işaret eden Li Keqiang, Çin'in Küba'yla dostluğa, Küba'nın sosyalizm yolunu izlemesine ve Çin-Küba öze ilişkin işbirliğinin hızlanmasına verdiği desteğin hiçbir zaman değişmediğini kaydetti.

 

Başbakan Li, Küba'yla üst düzey teması yoğunlaştırarak öze ilişkin işbirliğini derinleştireceklerini ve uluslararası işlerde koordinasyonu artıracaklarını dile getirdi.

 

Başbakan Li'nin ülkesine yaptığı ziyaretin büyük önem taşıdığını ifade eden Raul Castro, Çin-Küba ilişkilerinin geliştirilmesi için Çin tarafının ortaya koyduğu önerilere katıldıklarını belirterek, gelişme yolunda Çin'in deneyimlerinden faydalanmak istediklerini ifade etti.

 

Raul Castro, Küba'nın Çin'le üst düzey temasları yoğunlaştırarak, somut işbirliği yapmak suretiyle iki halka fayda sağlamak arzusunda olduğunu kaydetti. Castro, uluslararası işlerde temas ve işbirliği güçlendirerek, gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarını korumaya hazır olduklarını da söyledi.

 

İki taraf, ortak ilgi alanları üzerinde de fikir alışverişinde bulundu.

 

Görüşmenin ardından iki ülke arasında ekonomi, teknoloji, maliye, finans, endüstriyel kapasite alanlarında işbirliği için 20'den fazla işbirliği anlaşması imzalandı.

 

Çin Başbakanı Li Keqiang dün özel uçakla Havana'daki Jose Marti Havaalanı'na ulaşarak resmi Küba ziyaretine başladı. Li, havaalanında Küba Devlet Başkan Yardımcısı Mario Diza-Canel Bermudez'le görüştü. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

 

26 Eylül 2016

 

Çin, dünyayı Suriye'de siyasi çözümü desteklemeye çağırdı

 

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Liu Jieyi dün, uluslararası topluma Suriye'de gerginliği tırmandırmak yerine, sorunun siyasi yollarla çözülmesini ve BM'nin arabulucu rolünü destekleme çağrısı yaptı.

 

BM Güvenlik Konseyi, dün Suriye sorunu üzerine acil olarak toplanma kararı aldı. Toplantıda Çin'in BM Daimi Temsilcisi Liu Jieyi, son günlerde Suriye'de gerginliğin tırmanması, çok sayıda sivilin ölmesi ve BM insani yardım konvoyunun saldırıya uğramasından derin endişe duyduğunu ifade etti. Liu Jieyi, benzer olayları önlemek için ilgili tarafların koordinasyonu güçlendirmesini istedi.

 

5 yıldır devam eden Suriye sorununun artık çözülmesi gerektiğine işaret eden Liu Jieyi, Suriyeli tarafların BM'nin ilgili kararlarını etkin bir şekilde uygulaması gerektiğini kaydetti. Çinli diplomat, uluslararası toplumun ateşkes, siyasi müzakere, insani yardım ve terörle ortak mücadele olmak üzere dört yolla Suriye sorununu çözmesi gerektiğini vurguladı.

 

Liu Jieyi, toplantıda, Suriye sorunu karmaşık hale geldikçe siyasi çözümde ısrar edilmesi ve BM'nin arabulucu rolünün desteklenmesinin öneminin arttığına işaret ederek, BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın çabalarının daha güçlü şekilde desteklenmesi gerektiğini belirtti.

 

Toplantıda, Cenevre görüşmelerinin en kısa zamanda yeniden başlatılmasının gerekliliğini vurguladıklarını aktaran Liu, Suriye halkının liderliğindeki siyasi geçiş sürecinin tüm tarafların çıkarlarına uygun sonuçlanması gerektiğini dile getirdi.

 

Öte yandan toplantıda, bölgedeki ülkelerin Suriye sorununun uygun şekilde çözülmesi için olumlu çaba harcaması gerektiği belirtildi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

26 Eylül 2016

 

Dünyanın en büyük ikinci hava ulaşım sistemi Çin'in

 

22. Dünya Havacılık Gelişme Konferansı bugün Sichuan eyaletinin merkezi Chengdu kentinde düzenlendi.

 

Çin Sivil Havacılık İdaresi Başkan Yardımcısı Dong Zhiyi konferansta yaptığı konuşmada, Çin'in uluslararası yolcu taşımacılığı ve uçuşa yeni açılan hatlar alanında yüzde 30'luk artış kaydettiğini, böylece tarihi bir rekor kırıldığını söyledi. Çin, bu gelişmeyle dünyanın ikinci hava ulaşım sistemine sahip hale geldi.

 

Toplantıya dünya genelinde 350'den fazla havayolu şirketi, bin 200'ü aşkın havalimanı, 200'ü aşkın hükümet kuruluşu ve uluslararası örgütlerden yaklaşık 3 bin 500 temsilci katıldı.

 

Dong Zhiyi, geçen yılın sonuna kadar Çin'in 118 ülkeyle ikili taşımacılık anlaşmaları imzaladığı, 20 Çin havayolu şirketinin Çin'den dünyanın 53 ülkesindeki 138 kente uçuş gerçekleştirdiği, 129 yabancı havayolu şirketinin 126 kentten Çin'in 57 kentine uçuş yaptığı bilgisini verdi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

 

 

 

 

26 Eylül 2016

 

Dünyanın en büyük ikinci hava ulaşım sistemi Çin'in

 

22. Dünya Havacılık Gelişme Konferansı bugün Sichuan eyaletinin merkezi Chengdu kentinde düzenlendi.

 

Çin Sivil Havacılık İdaresi Başkan Yardımcısı Dong Zhiyi konferansta yaptığı konuşmada, Çin'in uluslararası yolcu taşımacılığı ve uçuşa yeni açılan hatlar alanında yüzde 30'luk artış kaydettiğini, böylece tarihi bir rekor kırıldığını söyledi. Çin, bu gelişmeyle dünyanın ikinci hava ulaşım sistemine sahip hale geldi.

 

Toplantıya dünya genelinde 350'den fazla havayolu şirketi, bin 200'ü aşkın havalimanı, 200'ü aşkın hükümet kuruluşu ve uluslararası örgütlerden yaklaşık 3 bin 500 temsilci katıldı.

 

Dong Zhiyi, geçen yılın sonuna kadar Çin'in 118 ülkeyle ikili taşımacılık anlaşmaları imzaladığı, 20 Çin havayolu şirketinin Çin'den dünyanın 53 ülkesindeki 138 kente uçuş gerçekleştirdiği, 129 yabancı havayolu şirketinin 126 kentten Çin'in 57 kentine uçuş yaptığı bilgisini verdi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

 

 

 

26 Eylül 2016

 

Dünyanın en büyük ikinci hava ulaşım sistemi Çin'in

 

22. Dünya Havacılık Gelişme Konferansı bugün Sichuan eyaletinin merkezi Chengdu kentinde düzenlendi.

 

Çin Sivil Havacılık İdaresi Başkan Yardımcısı Dong Zhiyi konferansta yaptığı konuşmada, Çin'in uluslararası yolcu taşımacılığı ve uçuşa yeni açılan hatlar alanında yüzde 30'luk artış kaydettiğini, böylece tarihi bir rekor kırıldığını söyledi. Çin, bu gelişmeyle dünyanın ikinci hava ulaşım sistemine sahip hale geldi.

 

Toplantıya dünya genelinde 350'den fazla havayolu şirketi, bin 200'ü aşkın havalimanı, 200'ü aşkın hükümet kuruluşu ve uluslararası örgütlerden yaklaşık 3 bin 500 temsilci katıldı.

 

Dong Zhiyi, geçen yılın sonuna kadar Çin'in 118 ülkeyle ikili taşımacılık anlaşmaları imzaladığı, 20 Çin havayolu şirketinin Çin'den dünyanın 53 ülkesindeki 138 kente uçuş gerçekleştirdiği, 129 yabancı havayolu şirketinin 126 kentten Çin'in 57 kentine uçuş yaptığı bilgisini verdi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

26 Eylül 2016

 

Xi Jinping'den dünyanın en geniş teleskobu için mesaj

 

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin'in Guizhou bölgesinde inşa edilen dünyanın en geniş radyo-teleskobunun hizmete girmesi nedeniyle bir tebrik mesajı gönderdi.

 

Xi Jinping mesajında, teleskobun inşasında emeği geçen bütün bilim adamı, mühendis ve teknisyenleri tebrik etti.

 

"Çin'in gök gözü" olarak adlandırılan Tek Açıklıklı Küre Teleskop'unun (FAST) dünyanın en geniş çaplı ve en hassas teleskobu olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Xi, Çin'in, teleskobun fikri mülkiyet haklarını elinde bulundurduğunu ifade etti.

Teleskobun kullanıma açılmasının Çin'in bilim alanında daha büyük atılımlar yapması ve inovasyona dayalı büyümeyi hızlandırması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Xi, astronominin bilimsel ilerleme ve inovasyonu teşvik için hayati rol oynadığını belirtti.

 

Xi Jinping, 500 metre çapındaki teleskobun inşasında emeği geçenlerin, daha fazla verimli bilimsel sonuç elde edilmesi için çaba göstermeyi sürdürmesini istedi. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

Advert