Gümüşhane’nin kültür elçisi ve uzun yıllar Halk Oyunları Ulusal Hakemliği yapmış olan Şahin Çelik, halk oyunlarının derin anlamlarını ve kültürel önemini Gündoğumu Gazetesi’ne anlattı. Türkiye’nin dört bir yanında oynanan halk oyunlarını analiz eden Çelik, bu oyunların coğrafi koşullara ve toplumların yaşam karakterine göre şekillendiğini belirtti.
"Halk Oyunları Bir Kültürel Miras"
Şahin Çelik, halk oyunlarının bölgesel farklılıklarına dikkat çekerek şunları söyledi:
"Horon, Karadeniz’in yardımlaşma ruhunu ve enerjisini temsil ederken, halay kucaklaşmayı ve birlikteliği ifade eder. Erzurum ve Bayburt’ta Bar, Kelkit ve çevresinde ise halay oyun kültürüne öncülük eder."
Gümüşhane’ye Özgü 57 Oyun Tescil Edildi
Gümüşhane adına 57 halk oyununu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda tescil ettirdiğini ifade eden Çelik, bu oyunların köy köy dolaşılarak kaydedildiğini söyledi. Çelik, "Bu projede büyük bir ekip çalışması yaptık. Oyunlarımızı kameraya alarak tescil ettirmek, kültürel mirasımızı koruma adına çok önemliydi," dedi.
Halk oyunlarının estetik, ritim ve müzikle birlikte bir bütünlük oluşturduğunu belirten Çelik, bu oyunların nesilden nesile aktarılması gereken önemli bir miras olduğunu vurguladı.
Kaynak:
Gündoğumu www.gundogumu.com