Gümüşhane’nin önemli yatırım başlıklarından Sadak Barajı hizmete açılmasına rağmen Kelkit ve civarında mevcut tarım alanlarında yeteri kadar sulama henüz gerçekleştirilemiyor.
Bölgeyi en iyi analiz eden isimlerden bir tanesi olan Ziraat Mühendisi Necdet İlhan 2014 yılında karkas inşaası biten barajın 740 gün sonra normal sulama sistemi ile tam olarak hizmete sokulmasının planlanmasına rağmen 2023 yılı sona ererken bu konuda yeni bir gelişmenin olmadığından yakındı.
İlhan, ‘’Sulama ilk etapta ihtiyaç bulunmayan dere yatakları bölgesine verilirken esas olması gereken bölgelere henüz ulaşamadı’’ dedi.
İlhan, şunları kaydetti:
‘Yılardır tarımın içerisindeyim. Kelkit ve civar bölgelerin tarım ve hayvancılık konusunu sürekli işleyen gündemde tutmaya çalışan birisiyim. Sadak, büyük ümitlerle önemli bir yatırım olarak bu bölgeye geldi emeği geçe herkese çok teşekkür ediyoruz ancak barajın tam anlamı ile bölgede sulamaya katkı verdiğini söylemek zor. Barajdan esas ulaşması gereken bölgelere su gitmiyor veyahut barı çok düşük. Üretmek, kazanmak tarımı hayvancılığı daha üst seviyelere taşımak adına Kelkit ve bölgesi oldukça olanaklı olmasına rağmen su probleminin çözümlenememiş olması gerçekten çok üzücü. Yetkililere ilgililere bir kez daha sesleniyoruz. Su tam anlamıyla Kelkit’e, civar bölgelere ne zaman gelecek. Önümüz kış ekim dikim olmayacak en azından 2024 yılı için bir plan var mıdır; bilmek isteriz. Sulama tam anlamıyla gerçekleşirse özellikle sebze ve hayvan yemi bitkisi potansiyelinin yetiştirilmesi oranı çok daha büyük olacak. Örneğin yanıbaşımızda bulunan bizden çok daha az verimli topraklara sahip Erzincan bu sezon itibarıyla 80 ton domates üretti, bu sadece bir örnek ve biz neden yapmayalım, Kelkit hazır, biz hazırız, yeteri imkan verilsin’’