İstanbul, Gümüşhane Dernekler Federasyonu Eski Genel Başkanı Vahit Olgun, konfederasyon tartışmalarına kendi penceresinden baktı, önemli tespitlerde bulundu.
Gündoğumu Gazetesine konuşan Olgun, şunları söyledi:
Konfederasyon benim kendi kişisel görüşümdür, Gümüşhane kamuoyu ile de paylaştım, o doğrultuda çalışmalarımız var yürüyor. 
O çalışmalarda şu; şu anki kurulu federasyonlar, zaten İstanbul ölçeğinde örnek Gümüşhane dernekler federasyonu, İstanbul’daki tüm Gümüşhanelilerin derdiyle sorunlarıyla ilgilenebilecek federasyon. Kocaeli’ndeki keza öyle. Ankara’daki öyle. 
Nasıl ki İstanbul’da Gümüşhaneliler derneği bazıları ölçeğinde Gümüşhanelilerin sorunlarıyla ilgileniyor oradaki insanları bir araya getirmek istiyorsa, İstanbul Gümüşhane dernekler federasyonu da o il derneklerini yok saymadan, İstanbul genelindekileri bir araya getiriyor.

ÇATI KONFEDERASYON OLSUN

Benim görüşüm de;
Yeni federasyonlara öncelik vermek ihtiyacı var. O federasyon, Şiran dernekler federasyonu olduğu gibi Kelkit, Köse, Kürtün, Torul, Gümüşhane merkezinde içine aldığı altı federasyon kurulmalı.
Bunların üst kuruluşu olarak üst kuruluşu konfederasyon olmalı.
Yani beş ilçede federasyon olmalı köylerini kapsayacak mesela Türkiye’nin hangi tarafın da Köse derneği varsa Köse dernekler federasyonuna üye olmalı Kelkit varsa o olmalı.
O konfederasyonda onun üst çatısı olarak Türkiye’nin tamamında olmalı.
Bu işin içerisinde uzun yıllar görev yapan bir insan olarak eksileri ve artıları biraz daha farklı görebiliyorum.

DELEGE AYRINTISI

Mesele şudur, İstanbul Gümüşhane dernekler federasyonu her kongrede delege sayısında farklılıklar görünüyor
Niye görünsün?
Benim başkanlığımda dahil olmak üzere her başkan eğer yeniden başkanlığı düşünüyorsa seçimi kazanmak için hiç hemşerimiz olmasına gerek yok. Mesela İstanbul’da 39 ilçede il derneği kurulabiliyor o il derneklerinin onar delegesiyle temsil etme hakkına sahip olduğu için bu iş sulandırılmıştır.
Hatta benden sonra yeni bir aşamaya daha geçildi mevcut ilçelerde il derneği varken ikinci il derneği kurdurularak federasyona üyesi alınıp sade delege üzerinden bir süreç yaşandı.
Bu da bütünleştirmek yerine parçalanma sürecini hızlandırdı.

BÖLÜNMÜŞLÜĞÜN ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR

Onun için altı federasyon kurulduğu zaman dediğim gibi konfederasyonun oluşumunda tüzükte de yer alacak şekilde bu asla bir federasyonun vetosuyla ikinci bir ilavenin yapılamayacağı bir süreç olmalı.
Yani Kelkit derneği federasyonu kuruldu yarın beş tane derneği mevcut federasyonla sorun yaşandı, yeni bir Kelkit federasyonu kurup gelip konfederasyona üye olabilecek yolla kapanmalı ki bölünmüşlüğün önüne geçilsin, o çalışma da o yönde olacak.