Maden Mühendisi İhsan Babür şehirde görmek istediklerini, izlenimlerini doğduğu ilçe Köse’ye dair isteklerini dile getirdi.
İhsan Babür, şunları dile getirdi:

Ülkemizin mevcut istikrar potansiyeline itimadım ve sempatim devam etmekle birlikte memleket bildiğim, faydasını gördüğüm Gümüşhane ve çevresinin faydasına olabilecek önerilerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

* Gümüşhane ili haricindeki çevre ilçelerinde toplu ulaşımın eksik/yetersiz kaldığı görülmektedir.

* Gümüşhane ile çevre ilçeleri arasında, karayolu ihaleli-tamamlayıcı toplu taşıma seferleri düzenlenmelidir.

* Erzincan ile Kelkit arasındaki Pöske Dağı'ndan, karayolunun hem çok rampalı ve virajlı olması, hem de rüzgârlı havalarda toplu taşımalı yolculukları tehlikeye sokması nedeniyle, dağ eteklerinden doğrudan geçişli tünel inşa edilmelidir. Yine, Köse-Gümüşhane karayolu, uygun coğrafyalardan tünel geçişlerle düzgün ve tehlikesiz hale getirilmelidir.

* Bayburt; Erzincan veya Erzurum ile, Gümüşhane de Trabzon'la iktisaplı-irtibatlı ve  eğitim misafirli dahil nüfusları da az olduğundan, Köse'deki havaalanı, yaklaşık/en az 25 sene randımanlı iş göremez... Zira, ilgili havaalanı, aynı korum itibarıyla ve Gümüşhane-Bayburt arasında /ortasında bir yere yapılmalıydı. Köse, Kelkit, Şiran, Çamoluk, Tirebolu gibi ilçeleri ilgilendiren güzergaha, İsviçre coğrafyasına benzer tren hattı olmalıdır. Hızlı tren hattı da Erzincan-Erzurum-Kars'a kadar devam ettirilmelidir.

* Tren hattına yakın merkezlere ise tren seferleriyle uyumlu olmak üzere, karayolu ihaleli-tamamlayıcılı toplu taşıma ring seferleri düzenlenmelidir. 

* Gümüşhane coğrafyası ve çevresinde ihale ile maden sahalarının keşfi yapılarak, yine ihaleli olarak peyderpey işletmeye açılmalıdırlar. Köse-Kelkit-Şiran-Çamoluk civarlarında, doğalgaz ve doğal sıcak su/'kaplıca' kaynağı araştırması da yapılmalıdır.

* Bizim köy (Köse'nin Kabaktepe Köyü) dahil birçok köyde varsa kooperatif binalarının âtıl durumda olduğunu düşünmekteyim. Mevcut kooperatifçilik anlayışı, ilçe merkezlerinde Tarım ve Hayvancılık Üretim ve Kalkınma Şirketlerine dönüştürülerek, köylerdeki kooperatif binaları, şirket şubelerine dönüştürülmeli ve köylerdeki arz durumundaki tarım alanları kiralanarak, yöre halklarının bu şirketlerde yaz-kış, tarım ve hayvancılık işlerinde sigortalı çalışmaları sağlanmalıdır. 

* Bu arada Köse-Kelkit- Şiran arasında, uygun coğrafyada Veterinerlik ve eski adıyla Ziraat Fakülteleri açılarak, Meslek Yüksek Okulları bölümlerinin uygun ve yeterli düzeyde geliştirilmesine önayak olunmalıdır. 

* Gümüşhane-Erzincan gibi şehirlerden yetişen genel idareci ve siyasetçilerin, bu yörelerde yaşamaya devam etmeleri teşvik edilerek, daha faydalı olacak yenilerinin yetişmesine de önder olmaları sağlanmalıdır.

* Gümüşhane merkezi modern görünüm kazanmış olsa da çevresindeki ilçelerinin, ülkemiz gelişmesinden yeterince yararlanamadığı görülmektedir. Zira, bunun en önemli sebebi, eğitim faktörü potansiyeli dışında, gelişmiş başka illerimizdeki sanayisi ve nüfus artışına uyum sağlayamamasıdır. Keza, yetişen nesil, sürekli başka büyük illerimize göç ettiğinden ve de beyin göçü de olduğundan, kendi şehrine faydalı olamamaktadır. Bunun için de Gümüşhane'nin ihaleli-teminatlı-alım garantili-kısmen peşin ödemeli arsa üretim çalışmalarıyla il merkezinin genişletilmesi gerek-şart hale gelmiştir. 

* Gümüşhane-Erzurum-Erzincan kavşağı (Muharrem Beyler mevkii!), yoğun olarak trafik kazalarıyla gündem oluşturmakta ve tehlikeli olmayı da sürdürmektedir. Bir tayfası kendi yakınlarımdan olmak üzere, son 5 senede köyümüzden iki aile, başka şehirlerden gelirken/giderken söz konusu kavşak mevkiinde, kusurlu-kusursuz ağır trafik kazası yaşamışlardır. Bu çok tehlikeli uygunsuz durumun, uygunsuz-tehlikeli davranışları da beslemesini ve devam etmesini sonlandırmak için Kütahya-Tavşanlı-Tunçbilek-Tepecik-Harmancık kavşağındaki 13-14 yıl önceki ve son düzenleme, yerinde incelenerek örnek alınıp benzeri de Gümüşhane-Erzincan-Erzurum kavşağına/yol ayrımına uygulanmalıdır. 

Advert